Siirry sisältöön

Halla-ahon persut ja kannatus – paikka kunnon pelille

kesäkuu 22, 2017

Suhtauduin Halla-ahoon melkoisella varauksella aikaisemmin. Varauksellisuuteni hänen mielipiteidensä suhteen ei ole täysin kadonnut, mutta käsitykseni hänen poliittisista kyvyistään on parantunut huimasti. Yllättävää kyllä myös Halla-ahon lakoninen puhetapa yhdistettynä fyysiseen vähäeleisyyteen ja sarkastiseen huumoriin toimivat tässä tilanteessa hänen edukseen. Myös ulkoisen habituksen tutkijamaisuus (hintelä, kaljuuntuva mies, joka näyttää viettäneen lähes koko aikuisikänsä kirjastossa tai tutkijankammiossa) on yllättäen suorastaan etu. Halla-aho näyttää asiantuntijalta, joka on kaivettu tutkijankammiosta selittämään vanhan ortodoksisen uskonnollisen puheen vaikutusta Venäjän nykypolitiikkaan.

Tällä viikolla on kuitenkin ollut kaksi tapahtumaa, joiden perusteella Halla-ahon johtamat persut eivät kokonaisuudessaan ole sellainen luuseripurukka kuin äkkiseltään tuli mieleen. Ensinnäkin kriisiviestintää on hoidettu suorastaan hyvin. Kuka siitä persuissa onkaan vastuussa, niin hatunnoston arvoinen suoritus.

Toisekseen persujen poliittinen retoriikka on selvästi muuttunut. Muutos on minusta tässä tilanteessa järkevä ja todennäköisesti toimii heidän edukseen seuraavissa vaaleissa. Tuo muutos oli selvästi nähtävissä Laura Huhtasaaren pitämässä puheenvuorossa (pääministerin antaman selvityksen yhteydessä maanantaina 19.6.2017). Puheenvuoroa ovat monet pitäneet suorastaan törkeänä, mutta minusta kyseessä on ideologisen poliittisen puheen palaaminen eduskuntaan.

Olen pitänyt sekä Jussi Halla-ahoa että Laura Huhtasaarta ensisijaisesti ideologiapoliitikkoina. Molempia ajaa, hyvin näkyvästi, ideologinen vakaumus. Laura Huhtasaari piti kovan ja monella tavalla epämiellyttävän poliittisen puheen. Ideologisen puheen. Ideologisuus vain meinaa kadota kettuilun alle, mutta joka tapauksessa.

Minua jäi vain mietityttämään kuka tuon puheen kirjoitti. Kyseessä on ideologi, joka on tarkkaan ottanut oppia sekä Macronin liikkeen retoriikasta Ranskassa, Corbynin lähes voittoon päätyneessä vastakampanjasta UK:ssa ja Bannonin retoriikasta USA:ssa. Merkittävä puhe. Ei niinkään varsinaisen sisältönsä puolesta vaan ensisijaisesti siksi, että ideologia nostettiin takaisin poliittisen puheen keskiöön. Tosin aika lailla epäsuorasti, mutta kuitenkin. Puheenparsi on samaa.

Moista ei ole Suomessa tapahtunut kymmeniin vuosiin.

Tällä hetkellä pidän Halla-ahon persuja todella kykenevinä saavuttamaan hyvinkin korkean kannatuksen. Varsinkin kun Elomaa palasi takaisin aatteellisille juurilleen. Mikäli persut kykenevät houkuttelemaan tarpeeksi päteviä ihmisiä, jotka panostavat puolueen ohjelmaan ja sen kokonaisvaltaisuuteen, niin meillä voi aivan helposti olla kansallisradikaali puolue, jonka kannatus vaaleissa on luokkaa 20-25%.

Mikäli kokoomus olisi vanhojen aikojen koti, uskonto ja isänmaa -puolue, niin tälle uudelle radikaalille puolueelle ei olisi tilaa. Mutta koska kokoomus on panostanut linjalle köyhät kyykkyyn, veronkierto ja EU-liittovaltio, niin persuille on todellista tilaa. Tämä menneisyyden hämärään kadonneen koti, uskonto ja isänmaa -kokoomuksen kannattajana.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Mainokset

From → Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: