Siirry sisältöön

Liian monimutkaiset suunnitelmat tuppaavat epäonnistumaan – vielä persuista

kesäkuu 17, 2017

Palaan vielä persujen jakaantumiseen. Heti jakaantumisen jälkeen olin sitä mieltä, että Halla-aho kannattajineen olisi voinut estää puolueen jakautumisen mikäli he olisivat tulleet riittävästi vanhaa valtaa vastaan. Tämänhetkisten tietojen valossa oletukseni oli virheellinen. Näyttää siltä, että puolueen jakautumista ei olisi voinut estää mitenkään vaan se oli jo sovittu – tai oikeammin Soini oli sopinut asioista Sipilän ja Orvon kanssa.

Mielenkiintoiseksi tilanne menee kuitenkin siksi, että taustalla todennäköisesti oli suunnitelma, jonka tavoitteena oli vallata persupuolue takaisin suhteellisen nopeasti hajoamisen jälkeen. Mikäli olen julkisuuteen tihkuneita tietoja ja käymiäni keskusteluja ymmärtänyt oikein, niin tarkoitus oli saada aikaiseksi tilanne, jossa puolueen hajoamisen jälkeen olisivat soinilaiset pitäneet valtaa sopivissa päättävissä elimissä. Tuolloin puoluehallitus olisi voinut toteuttaa puolueessa puhdistuksen ja erottaa halla-aholaiset eduskuntaryhmästä, jolloin uuvatit olisivatkin olleet se virallinen eduskuntaryhmä.

Tuon jälkeen persujen eduskuntaryhmä olisi ollut nykyinen uuvattien ryhmä. Ehkä jokunen alkuperäisen 20 kansanedustajan joukkoon kuulumaton olisi hyväksytty jatkamaan puhdistetuissa persuissa jos kyseinen edustaja olisi osoittanut ”tehokasta katumista”. Soinille vähemmän uskolliset kansanedustajat olisi joka tapauksessa heitetty pihalle. Esimerkiksi Huhtasaaren ja Eerolan tapauksessa mikään tehokas katuminen ei olisi riittänyt. Ainakaan Huhtasaarta ei olisi takaisin otettu vaan erotettu puolueesta.

Mutta suunnitelma oli liian monimutkainen. Se edellytti tiettyä määrää voittoja puoluekokouksessa. Sekä henkilövalinnoissa että sääntömuutosten osalta. Toisin sanoen varsin monen palasen piti loksahtaa paikalleen puoluekokouksessa. Puoluekokouksen tulosten lisäksi oletuksena oli, että kentän äänenä toimivat puoluehallituksen jäsenet tukisivat soinilaisia kyselemättä eikä kentän mahdolliset näkemykset ehtisi vaikuttamaan päätöksiin.

Kuten Kansan Uutiset osuvasti kirjoittaa uuvattien ja Timo Soinin kohdanneen ensimmäisen kerran eläessään ihan oikean puoluekokouksen (Kansan Uutisten juttu täällä). Puoluekokouksissa juntataan, ilman kunnon junttausta ja kähmintää puoluekokous ei ole puoluekokous. Soini ja kumppanit eivät osanneet hoitaa tuota puolta kun aikaisempaa kokemusta ei ollut. Soinilaisten pelisilmä petti pahasti ja kaikkia suunnitelmaan kuuluvia osasia ei saatu loksahtamaan paikoilleen.

Soinin ja kumppaneiden suunnitelma oli monimutkainen, kunnon salaliittosuunnitelma. Monimutkaisille salaliitoille on tyypillistä se, että ne eivät pysy salassa, kuten suunnitelma ei pysynyt salassa nytkään. Toinen salaliittosuunnitelmille tyypillinen piirre on se, että monimutkaisuutensa vuoksi ne harvoin toteutuvat suunnitellulla tavalla.

Pääministeri Sipilä ja puoluejohtaja Orpo voivat pitää operaatiota täydellisenä onnistumisena. Jopa parempana onnistumisena kuin olisi ollut Soinin suunnitelman onnistuminen puolueen takaisinvaltaamiseksi.

Toisaalta operaatio onnistui Soinin itsensä kannalta. Hillotolppaa ei viety pois kesken kaiken.

Mutta muiden uuvattien kannalta prosessi ei tainnut ihan mennä luvatulla tavalla.

 

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Jotu permalink

  Uuvatit palaa emopuolueseen niin ei onnistunut kukaan

 2. Henri Alakylä permalink

  Muutama muu ministeri sai kanssa tehdä työnsä loppuun, eli saattaa Suomi kansalta kysymättä EU-federaatioon maksamaan eteläeurooppalaisten laskut.

  Häviäjiä on siten enempi kuin tusina uuvatteja. Niitä on jotain 5,4 miljoonaa.

  • Seppo Saari permalink

   Häviäjäksi voi lukea myös ”yli puoli Eurooppaa”, sillä sen verran on skeptisyyttä tuon tapaisia visioita ja jopa nykyistä unionia kohtaan.

 3. Lauantai-llan huumaa permalink

  Soini on toistaiseksi tämän pelin ainut voittaja, mutta se ei ole suinkaan sattumaa. Hän on hyvä ja karaistunut pelaaja, jota tyhmyrin kaltainen talousmieskin varmasti kunnioittaa. Hänelle itselleenhän ei enää ollut kovinta motivaatiota ja tarmoa varjella asemaansa puolueessa. Oloneuvos Vistbackalla tarmoa vaikutti olevan senkin edestä.

  Mutta nämä muut ovat lähteneet riskipeliin. Katsotaan miten käy.

 4. Realisti permalink

  Huomioisin myös Sauli Niinistön hölmön ryvettymisen persujen ”sisäpolitiikkaan” sotkeutumisessa sekä Petteri Orpon suoranaisen valehtelun HS-lehdessä. — Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo tyrmää täysin uutisoinnin siitä, että hallituksessa olisi ennalta keskusteltu läpi koko kuvio.

  ”Ei ole (käyty mitään keskusteluja). Ei meillä voinut olla mitään tietoa. ”

  Siinä sitä arvopohjaa kerrakseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: