Skip to content

Venäjä ja trollit – mielikuvitusta vai todellisuutta

syyskuu 27, 2016

Suomalaista mediaa seuratessa ja erilaisia blogikeskusteluja lukiessa saa helposti mielikuvan jatkuvasta ja valtavasta venäläisestä mediakampanjasta Suomea ja meitä suomalaisia vastaan. Venäjällä pitäisi olla valtaisa trollitehdas ja kotimaisessa mediaympäristössä kuulemma elelee suuri määrä palkattuja putinisteja eli Venäjän nykyhallitusta kannattavia tahoja. Venäjän valtava propagandakoneisto kuulemma jauhaa monella tavalla ja onpa jopa toista USA:n presidenttiehdokkaista väitetty Venäjän agentiksi.

Rehellisesti sanottuna pidän tuota trollihysteriaa typeränä. Ensimmäinen syy on se, että kaikki suuret organisaatiot, olivat ne yrityksiä tai valtioita, käyttävät kaikenlaisia keinoja mainoksista, propagandasta ja suorasta valehtelusta alkaen oman asiansa ajamiseksi. Toinen syy on se, että laajamittainen ja hyvin tehty mielipiteenmuokkaus on kallista, minkä vuoksi Suomeen kohdistuu paljon vähemmän toimintaa kuin julkisuudessa esitetään. Kolmas ja merkittävin syy on se, että Venäjän propagandan mittakaavaan ja laatutasoon kohdistuvat väitteet ovat käytännössä järjettömiä.

Mittakaavan harhaisuus on helposti arvioitavissa. Kuinka monta täysipäiväistä palkattua trollia tarvittaisiin vaikkapa Suomen median kattavaan toimintaan? Aika monta, sillä suuret mainostoimistot eivät saa asiakkaidensa asiaa lävitse suurillakaan ponnistuksilla. Pitäisikö meidän jollain perusteella uskoa, että venäläisen trollin kyky toimia suomalaisessa mediassa ja julkisuuskentässä olisi jotenkin parempi kuin vaikkapa Ellun Kanat -yhtiöllä?

Noin 3,2 miljoonaa euroa on summa, jolla saisi Ellut Kanat -yhtiön tekemään vuoden töitä oman asiansa edistämiseksi (firman vuoden 2015 liikevaihto). Jos olisin venäläinen propagandisti, niin mieluummin maksaisin tuon 3,2 miljoonaa Ellun Kanat -yhtiölle ja saisin kunnon viestintää nettitrollien typeryyksien sijaan. Firma tuskin kieltäytyisi toimeksiannosta jos tehtävä ei olisi lainvastainen ja jos kieltäytyisi, niin joku toinen firma ei kieltäytyisi.

Mikäli Suomen julkisuudessa esitetyistä väitteistä voi jotain päätellä, niin pelkästään Suomeen suuntautuva trollitoiminta varmasti maksaa paljon enemmän kuin tuon 3,2 miljoonaa. Miksi sitten ei käytettäisi todella taitavia toimijoita?

Toisaalta on niin, että jos haluaisin vaikuttaa Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntaan tuolla samalla rahalla mahdollisimman paljon, niin Paavo Lipposen konsulttifirmalle voisi lohkaista puolisen milliä ja käyttää loput ammattimaiseen viestintään.

Niin sanottujen venäjätrollien laatutaso on kuitenkin suurin syy, joka saa minut epäilemään koko trollikouhotuksen todenperäisyyttä. Mikäli trollitoiminta olisi niin laajaa ja järjestäytynyttä kuin median tekstit antavat ymmärtää, niin siihen käytettäisiin merkittävässä määrin rahaa ja resursseja. Mutta mikäli käytettävissä olisi tuollaisia määriä rahaa, niin toiminta ei olisi niin heikkolaatuista kuin nyt on. Rahalla saisi asiantuntevaa ammattiapua.

Totta kai Venäjä harrastaa viestintää ja propagandan levitystä kuten kaikki muutkin. Mutta niin sanottujen putinistitrollien typeryyden vuoksi en usko väitetyn tasoiseen valtiolliseen panostukseen. Monen mielestä taitaa vain olla hauskaa trollata.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Voi olla, että Suomeen suunnattu propaganda on huonoa, mutta kyllä näitä Johan Bäckmanin opetuslapsia kuitenkin joku joukko muodostuu. Jo se, että on piskuinen joukko älyttömiä jankkaajia, aiheuttaa sekaannusta ja tekee järkevälle enemmistölle vaikeammaksi tehdä selväpäisiä kannanottoja.

  Kuitenkin esim. https://off-guardian.org/ propagandasaitti on aika taitavasti tehty: Toisaalta tarjotaan fantastisia salaliittojuttuja, joihin jotkut tarttuvat, ja sitten selvää Venäjän propagandaa, jossa musta väännetään valkoiseksi ja toisin päin.

  Toisaalta jotkut mainosklikkauksia keräävät huijaussivut, esim. http://www.globalresearch.ca/ levittävät ihan samoja tarinoita luodakseen keinotekoista sensaation tuntua.
  (Näitä on listattu enemmänkin sivustolla http://www.fakenewswatch.com/ ) Tämä on sitä meidän post-real maailmaa, jossa suora valehteleminen on parempi bisness kuin toden puhuminen.

  • Vakavasti ihan oikealla rahalla tehty viestintä on erilaista kuin suuri osa niin sanottujen putinistien mölinää. En todellakaan jaksa uskoa, että niihin kovinkaan paljoa valtiollisia rahoja käytettäisiin. Vastine rahalle on niin luokattoman huonoa.

   Mikäli mediassa esitetty mittakaava pitäisi paikkansa, niin samalla rahalla saisi kyllä ihan kunnollistakin propagandaa ja mielipidevaikuttamista.

   Mielikuva isolla rahalla tehdystä mutta surkeasta propagandasta lienee enemmän meidän oman suomalaisen itsetuntomme pönkitystä.

   • Ehkä en ole perehtynyt riittävän hyvin tähän Suomeen kohdistuvaan propagandaan. Kuitenkin kun John Kerry sanoo, että Sergey Lavrov on “living in a parallel universe”, niin puhutaan hyvin vaarallisesta ilmiöstä. Putin & Co ovat luoneet oman henkisen maailman, jossa toisaalta katsotaan asioita hyvin vahvasti oman edun kannalta ja lisäksi väännetään joukko valheita, joihin lopulta itsekin uskotaan. Tämä oma todellisuus sitten toisinaan johtaa todella pahoihin päätöksiin. Normaali mielipidevaikuttaminen olisi jotain paljon terveempää. Venäläiset tietysti puolustautuvat sillä, että George W. Bush teki ihan vastaavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: