Skip to content

Uber ja laki – hyvin omituista puuhaa

elokuu 17, 2016

Yksi kummallisimpia kuvioita tässä nykyisin vallalla olevassa start-up -yrityshuumassa on suhtautuminen Uber-yritykseen. Kyseessähän on lähtökohtaisesti yritys, joka maamme lainsäädännön näkökulmasta yksiselitteisesti yllyttää ihmisiä rikolliseen toimintaan. Eli tekemään jotain, johon heillä ei ole oikeutta.

Suomen ja monen muunkin maan tapauksessa tuo juttu on ammattimainen ihmisten kuskaaminen paikasta toiseen. Ottamatta kantaa siihen, että onko taksiliikenne tai muu ihmisten kuljettaminen erityisiä lupia vaativaa puuhaa (minusta on, sillä ajokortti ja monta muutakin juttua on kiva olla olemassa tuollaisella kuskilla), niin kyseessä on aivan sama asia kuin minkä tahansa muunkin lakiteitse suojellun ammatin tapauksessa.

Meillä Suomessa lääkäriltä vaaditaan virallinen pätevyys. Meillä Suomessa poliisilta vaaditaan virallinen pätevyys. Meillä Suomessa sairaanhoitajalta vaaditaan virallinen pätevyys. Meillä Suomessa linja-auton kuljettajalta vaaditaan virallinen pätevyys.

Samalla tavoin meillä vaaditaan virallinen pätevyys myös henkilöltä, joka toimii taksikuskina eli kuljettaa ihmisiä paikasta toiseen ansaitakseen rahaa.

On aivan eri asia, että onko taksiautoilijan lupakäytäntö ajan tasalla. Samalla tavoin on aivan eri asia onko lääkärin pätevyysvaatimus ajan tasalla. Kyseessä on eri keskustelu kuin lainmukaisuuskeskustelu.

Tällä hetkellä niin sanotut valelääkärit yksiselitteisesti syyllistyvät rikokseen. Vastaavasti Uber-kuskit yksiselitteisesti syyllistyvät rikokseen.

Lakia voidaan muuttaa ja Uber-toiminta muuttaa lailliseksi. Vastaavasti voidaan lakia muuttaa ja vapauttaa lääkärinä toimiminen. Mutta kyse ei ole siitä. Kyse on lakien mukaan toimimisesta.

Lakeja voidaan haluttaessa muuttaa. Mutta vain jos sille on jokin järkevä perustelu. Jos Uber-tyyppisestä toiminnasta halutaan tehdä laillista, niin ei muuta kuin muuttamaan asiaa koskevia lakeja.

Tällä hetkellä Uber yllyttää rikolliseen toimintaan ja Uber-kuskit ovat rikollisia. Tässä ei nähdäkseni ole mitään epäselvää.

En ymmärrä miksi rikollista toimintaa paapotaan.

Mainokset

From → Uncategorized

12 kommenttia
 1. Merkantti Matikainen permalink

  Maaherra Wibelius loihe lausumaan ”Mut laki, ennen mua syntynyt, myös jälkeheni jää” Runebergin runossa Vänrikki Stoolin tarinoissa.

  Lait laahaavat teknisen kehityksen perässä. Uber, Didi ja muut uudet ”taksipalvelut”, Airbnb ja OYO Rooms ja muut ”parituspalvelut”, neli- ja multikopterikuriiripalvelut yms. kelpaavat esimerkeiksi uusista liiketoimintamalleista, jotka kaipaavat sääntelyä.

  Jos Suomi mielii kehityksen kärkeen tai uusien liiketoimintamallien koelaboratorioksi, lakienkin on muututtava nopeammin kuin Wibeliuksen aikoina.

 2. Andy permalink

  Suomi on hieno maa: työtön/alityöllistetty ihminen yrittää saada lisätienestiä antamalla kyytejä ihmisille (kukaanhan ei oikeasti tosissaan voi verrata autokyydin antamista valelääkärinä toimimiseen). Mitä Suomi tekee? Syyttää heitä rikoksesta!

  Keskustelussa on aika paljon kaikuja muutaman vuoden takaisista ruokakojujen yms kahviloiden säännöksistä enkä edes enää muista millä huumoriargumenteilla silloin yritettiin estää noiden toimintaa. Lopulta järki voitti eikä kukaan tietääkseni ole kuollut ruokamyrkytykseen (varmaan ravintolat ovat menettäneet myyntiä).

  Uber-toiminta on siinäkin mielessä läpinäkyvää että asiakas saa itse valita ottaako ”turvallisen” perinteisen taksin vai halvemman uberin. Kannatan tässä ihmisten valinnanvapauden lisäämistä.

  • Kyse on laista ja sen noudattamisesta. Mikäli laki on ajastaan jäljessä, niin sitä muutettakoon. Mutta niin kauan kun kyseessä on lainvastainen toiminta, niin asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvää.

   • Andy permalink

    Lakiahan ei tulla muuttamaan niin kauan kun PS on hallituksessa, syynä persujen läheiset välit taksikuskeihin. Soinilta asiaa kerran kysyttiin niin hän vastasi että ”taksikuskit ovat mukavaa porukkaa, oma setänikin oli yksi”.

    Eli siis suomalaiset maksavat tuplahintaa taksista koska persut tuntevat henkilökohtaisesti niin paljon taksikuskeja että heidän elinkeinoaan pitää suojella valtiovallan toimesta. Samalla estetään työpaikkojen synty maassa jossa työttömyys on lähes kriisilukemissa. Olen valmis hyväksymään pienen kansalaistottelemattomuuden kunnes järjettömyys on korjattu.

   • ajatuksia permalink

    ykyinen tilanne, jossa osa toimijoista noudattaa lakia ja osa ei on johtanut siihen, että osalla toimijoista on epäreilua kilpailuetua. Siinä, missä taksiyrittäjä maksaa ammattimaiseen kuljetustoimintaan liittyvät vakuutusmaksut, verot, eläkemaksut, kirjanpitäjän kulut ja monet muut asiat sekä on viranomaisten erityisseurannassa niin, että voi menettää ajoluvan vaikkapa puoleksi vuodeksi liikennerikkomusten myötä, ainakin osa uber-kuskeista mitä ilmeisimmin ei ole hankkinut ammattimaisen toiminnan vakuutuksia, verottajalle toiminnasta raportointi on ainakin osalla kuskeista jäänyt ilmeisesti väliin, ja vaikkapa vakavienkaan liikennerikkomusten kohdallakaan ei näissä tapauksissa automaattisesti seuraa mitään ajoluville, kun nämä kuskit eivät ole viranomaisten valvonnassa.

    Tilanne ei ole kilpailullisesti reilu, jos toisilta kuskeilta vaaditaan monenlaista, ja toiset ajelevat erilaisilla ehdoilla maksamatta niitä lakisääteisiä kuluja, joita toiset on velvoitettu maksamaan.

 3. /mek permalink

  Kansalaistottelemattomuuteen kuuluu määritelmän mukaan se, että toimitaan julkisesti omalla nimellä ja kärsitään siitä seuraava rangaistus. Ilman noita kyseessä on pelkästään tavallinen rikollisuus.

 4. Merkantti Matikainen permalink

  HS uutisoi eilen, että Uber pyrkii eroon kuskeista (kokeilemalla Volvon kanssa kuskitonta autoa).

  Kun hissit, vihivaunut, metrot, junat, rahtilaivat ja taksit yms. kulkevat ilman kuljettajaa, voi vielä itse ajaa polkupyörää. Hyvä on hiihtäjän hiihtää kesät talvet.

 5. QTC permalink

  Vertailu menee loogisesti näin:
  Jokainen, joka on hankkinut lääkärin pätevyyden saa perustaa vastaanoton.
  Jokainen, joka on hankkinut tarvittavan sähköalan pätevyyden voi perustaa sähköasennusliikkeen.
  Jokainen, joka on käynyt taksikurssit EI voi perustaa taksifirmaa.
  Jokainen, joka on hankkinut apteekkarin pätevyyden EI voi perustaa apteekkia.

  Taksikäytäntö lääkäreihin sovellettuna tarkoittaisi, että muilta lääkäreiltä kysyttäisiin onko uudelle vastaanotolle tarvetta ja vain heidän luvallaan sellaisen saisi perustaa.

 6. Sepe-Susi permalink

  Yhteiskunnallisesti merkittävä, yleisen edun kannalta tarpeellinen, rikkeen vähäisyyden arviointi, rikkeen selvitystyöhön tarvittavian resurssien ja kulujen (mm. kansainväliset selvitykset) suhde siitä saatavaan hyötyyn jne.

  Tuollaisia perusteluja näkee, kun mahdollisia rikoksia joskus jätetään (tai ei jätetä) Suomessa perusteellisesti tutkimatta ja syyttämättä. Siksi kaikkia viiden euron pizzerioita ja kymmenen euron partureitakaan ei vero- ja oppisopimusrikkeiden kannalta tutkita.

  Asia tulee mutkikkaammaksi, kun tänne pakolaisina tulleista niin moni sanoo olleensa taksikuski. Heidän Über-käryttämistään saatettaisiin pitää rasismina ja ihmisoikeuskysymyksenä, etenkin kun heitä on jo kannustettu töihin…?
  Syyte- ja tutkimusharkinta ovat siis poliittisiakin taiteenlajeja. 🙂

 7. ceterum censeo permalink

  Eiköhän tässä käy niin, että erilaiset überit, asuntojen käyttö hotelleina ja muut jakamistaloudeksi kutsutut aktiviteetit sen kun lisääntyvät. Syynä on verotus ja sääntely. Nämä erilaiset jakamistalouden muodot kun mahdollistavat sekä verojen, että sääntelyn välttämisen. Ja hupaisinta on, että niiden puolesta puhuvat nimenomaan ne piirit, jotka voimakkaimmin puhuvat korkean verotuksen puolesta ja paheksuvat veronkiertoa.

  • Tne permalink

   Minusta on hupaisaa kun yrittäjät (tai sen henkiset) puhuvat aina byrokratiasta, sivukuluista, veroista yms. kun pitäisi palkata väkeä, koittakaahan ajatella sellainen mielikuvituksellinen tilanne, että olisi nousukausi päällä ja tavaraa myytäisiin enemmän kuin ehdittäisiin tuottaa eli kysyntää olisi yllin kyllin, kuinkakohan moni valittelisi sivukuluista tai sääntelystä ja jättäisi työllistämättä ? Veikkaisin, että harva puhuisi siitä kuinka sivukulut estävät työllistämästä vaan kaikki haluaisivat palkata työvoimaa (’pää märkänä’) kasvattaakseen tuotantoaan …

   Täytyy ymmärtää, että talous on kysyntävetoinen eli yksikään yrittäjä ei myy mitään jos tuotteelle ei ole ostajaa. Taannoiset EK barometritkin kertoivat yrittäjien suurimmaksi ongelmaksi heikon kysynnän, joka luo epävarmuutta, joka hyydyttää investointeja, joka lisää työttömyyttä, joka vähentää kysyntää jne.

   Suomen suurimmat rajoitteet hoitaa tätä investointi- tai kysyntälamaa tulevat eurosta ja nimeenomaan sen rakenteesta. EKP:n tähänastiset toimet ovat tuoneet kaikkia korkoja alas, ja koska sillä ei ole muita kuin rahapoliittisia vaikutusmahdollisuuksia niin eväät alkaa olla syötynä. Saksa ajaa erittäin tiukkaa talouspolitiikkaa ja sen vaihtotaseen ylijäämät vain kasvavat, ne teistä, jotka ymmärtävät sektoritaseita ymmärtävät etteivät kaikki voi toimia niinkuin saksalaiset. Euroalueella myös liialliset ylijäämät tulisi olla rangaistavia samalla tavalla kuin alijäämät, mutta harkitseeko EU:n komissio Saksan ylijäämistä rangaistusta ? Tuskin ja meilläkin on vallalla ideologia, joka ihannoi Saksan linjaa.

   Sitten vähän ajateltavaa …

   ”Koska mitään politiikkaa ei voida harjoittaa ilman rahamääräisiä resursseja ja valtion kulutusvoimaa, se minkälaisiksi ajattelemme valtion kulutusmahdollisuudet, vaikuttaa suoraan kykyymme muuttaa yhteiskuntaa. Mitä paremmin näkemyksemme julkisen kulutuksen rajoista ja muista talouteen sekä talouspolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä vastaavat rahataloudellista todellisuutta, sitä demokraattisempi yhteiskunnastamme tulee.”

 8. Erkki permalink

  Lakien muuttaminen tapahtuu vain suurten ikäluokkien taustalta miehittämien suurten puolueiden kautta, joten sitä en odota tapahtuvaksi vielä pitkään aikaan. Heille taksi on edelleen ajan kultaamien muistojen iso Mersu vormutakkiin puettuine kuskeineen ja kansanedustajien taksikortin käytön vuotuinen seuranta on heille suurta porukkaa yhdistävää kansanhupia ja ajanvietettä viikottaisen lottoarvonnan oheen.

  En niele väitettä siitä, että Uberia jotenkin paapottaisiin. (Tosin välttelen punavihreän kuplan mediaa kuten Hyysäriä ja Ylenantia, ehkä siellä kuplassa on taas ollut joku kampanjarummutus päällä?) Ainakin poliisi on jo useampaan kertaan ja poikkeuksellisen vahvasti jyrähtänyt Uber-kuskiutta vastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: