Skip to content

Entistä useampi töihin aikaisempaa pienemmällä palkalla – eurosopeuttamisen onnela

elokuu 11, 2016

Moni euroon kriittisesti suhtautuva on ennustanut jo vuosia, että eurojäsenyys tulee väkisin johtamaan suomalaisten palkkojen rajuihin leikkauksiin ja sitä kautta tuntuvaan elintason laskuun. Syynä se, että kun valuuttakurssin tuomia joustoja ei ole käytettävissä, niin joustot on revittävä laskemalla palkansaajien elintasoa. Koska valuuttakurssi ei jousta eikä pääomaliikkeitä voida rajoittaa, niin palkansaajien elintason on joustettava alaspäin. Yksinkertainen yhtälö.

Tämä ennuste on nyt tunnustettu välttämättömäksi tosiasiaksi. Valtiovarainministeriön Hetemäki esittää välttämättömänä sen, että entistä suurempi osa suomalaisista työskentelee tulevaisuudessa nykyistä palkkatasoa tuntuvasti pienemmällä palkalla. Näkemys tulee erittäin selvästi esiin Helsingin Sanomien jutussa (täällä). Sammon Kari Stadigh sanoo asian vielä suorasukaisemmin Taloussanomille. Hänen mukaansa entistä useamman suomalaisen tulee olla valmiita tekemään töitä aiempaa pienemmällä palkalla. Taloussanomien juttu on täällä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eurojäsenyyden edellyttämä elintason lasku on nyt tunnustettu välttämättömyydeksi. Kieltämättä on harmittavaa, että elintason laskun välttämättömyyden syytä eli valuuttajouston puutetta ei kerrota. Kerrotaan vain se, että elintasoa pitää laskea.

Entistä useampi suomalainen saa tyytyä aikaisempaa tuntuvasti alhaisempaan elintasoon. Koska niitä joustoja ei saa valuuttakurssista, niin ne on otettava ihmisten elintasosta. Kyllä se kilpailukyky palautuu kunhan palkkoja on tiputettu sellaiset 20-30%.

Toivottavasti eurojäsenyyden kannattajat ovat tyytyväisiä. Onhan meillä vakaa valuutta.

Mainokset

From → Uncategorized

9 kommenttia
 1. Merkantti Matikainen permalink

  Euroero ei taida olla aivan yhtä helppo ja nopea toimenpide kuin devalvaatio markka-aikana. Brexit antaa hieman esimakua prosessista, vaikka valuutta ei vaihdukaan.

  Joustavuutta toki tarvitaan entistä enemmän, etenkin työmarkkinoilla. Supercell voi maksaa työntekijälleen ministeripalkkaa onnistuneen pelilanseerauksen bonuksena. Minipalkka taas tuo toimeentulon thaimaalaisella marjanpoimijalle.

  Sosiaaliturva (tai negatiivinen tulovero) pitää vähäosaisenkin poissa mieron tieltä, ja tulonsiirrot tuovat leikkeen leivän päälle pakolaisellekin.

 2. Euroero on uskottua yksinkertaisempi toimenpide. Tuolla luentovideolla muistaakseni esitetään jotain asiasta ja tekstissäkin. http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=32653

  • Merkantti Matikainen permalink

   Williamin blogi perustelee hyvin, miksi Suomen olisi kannattanut pitää kelluva markkansa viime vuosisadalla. Mutta kuten Joe Kaitila kommentissaan sanoo:

   “… Finland would have been better off without the euro. Fair enough! However, the corollary is almost always that this does not imply that exiting is a viable option, since no one can know what might transpire were the country to actually go for it.”

   Katsotaan, pysyykö saarivaltio pinnalla. Ainakin punta on vajonnut. Valuutta joustaa.

 3. Tne permalink

  v. 2008 alkaneen finanssikriisin jälkimainingeissa edelleen mennään, kysynnän vähyys on seuraavaksi synnyttämässä investointilaman, ja meillä valtavirtaisen talousteorian voittokulku vaan jatkuu …

 4. Tne permalink

  Euromaiden integraatiota tehdessä ei oltu luotu mitään tasapainottavaa tekijää vaan
  ajatus kaikkivoipaisesta vapaista sisämarkkinoista oli lyönyt itsensä läpi ja sille ei tahdottu mitään ”turhia” rajoitteita, ettei nyt vaan olis luotettu liikaa siihen kuuluisaan markkinoiden ”näkymättömään käteen”, joka korjaa aina tarvittaessa tilanteen. 😉

  • Merkantti Matikainen permalink

   Niin. EKP:lle annettiin yksinoikeus painaa euroja, ettei joka keskuspankki pääse painamaan yhteistä rahaa niin paljon sielu sietää. Mutta siihen se sitten jäikin. Nokkelimmat painoivat rahan sijasta euromääräisiä valtionvelkakirjoja minkä kerkesivät.

   Euroopan valuuttarahasto (tai Valtionvelkakonttori) puuttuu. Samoin puuttuvat automaattiset tasaajat ja monet muut unionitason vakauttajat. Kaksikamarisesta parlamentista puhumattakaan – vaikka edustustilat ovat jo Brysselissä ja Strasbourgissa.

 5. Jepulisjepsis permalink

  Mitään säästöjä ei tarvita

  Hallituksen ja muiden poliitikoiden puheet säästöjen ja leikkausten tarpeesta ovat täyttä paskaa. Suomi on huijaamalla ja petoksella saatu luopumaan omasta rahasta ja sen luontioikeudesta. kts. http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

  Suomi on huijaamalla ja petoksella ajettu euroon jota valtio lainaa yksityisiltä liikepankeilta jotka luovat rahan tyhjästä ja lainaavat sitä korkoa vastaan.

  Suomen velkaantumisen syy ei ole tuottavuudessa tai työntekijöiden palkoissa eikä julkisissa menoissa. Suomi velkaantuu väkisin yksityispankeille koska koron takia velan määrä on aina suurempi kuin liikkeelläolevan rahan määrä.

  Suuryritykset, rahoittajat ja valtamedia ovat tukeneet korruptoituneita poliitikoita ajaakseen Suomen euroon ja EU:hun. Suomen velkaantuminen on poliitikoiden tarkoituksellisesti aikaansaama tilanne jotta rahoittajat ja suuryritykset saisivat yksityistämisen kautta mahdollisimman suuren vaikutusvallan alueen ihmisiin, käytännössä halvan infrastruktuurin yritystoimintaan ja lainanantajien harjoittamaan kansalaisten velkaorjuuttamiseen. Samalla rajat on avattu ulkomaisen halpatyövoiman vapaalle liikkuvuudelle. Kyse on petoksesta kansaa ja isänmaata kohtaan.

  Tosiasiassa Suomen ei tarvitse eikä pidä leikata julkisissa menoissaan, kuten valtion ja kuntien infrastruktuurin ylläpidossa eikä valtion ja kuntien työpaikoissa. Suomen ei pidä yksityistää eikä myydä kansallisomaisuuttaan.

  Suomen kansa on rakentanut suomalaisen yhteiskunnan ja sen infrastruktuurin. Suomalaisen toiminnan ja kehityksen perustat, yhteiskunta, infrastruktuuri, maa-alueet ja vesistöt sekä muu kansallisomaisuus kuuluvat Suomen kansalle.

  Suomen täytyy ottaa takaisin oma raha ja sen luontioikeus. Suomen valtion liikkeellelaittamalla omalla rahalla rahoitetaan valtion ja kuntien työpaikat. Tällöin Suomen ei tarvitse velkaantua kenellekään eikä leikata julkisista menoista.

  Ikäänkuin ei tiedettäisi, että raha tulee yhteiskuntaamme vain yksityisistä pankeista korollisena velkana (ei palkkana tuotannosta). Rahamäärän kasvu ei siis kuvaa tuotantoa vaan velanottoa (yhteiskuntamme pyörii velalla, ei työllä). Kun meillä yhteiskunnan kierrossa on paljon velkaa, meillä on paljon rahaa ja korkea BKT, ja kun meillä on vähän velkaa, meillä on vähän rahaa ja alhainen BKT, olipa tuotanto (työ) miten suurta tai pientä hyvänsä.

  Velkoja ei voida maksaa työnteolla, tuotannolla, leikkauksilla ja yksityistämisellä, koska työnteko, tuotanto, leikkaukset ja yksityistäminen eivät mitenkään lisää liikkeellä olevan rahan määrää. Raha on velkaa ja syntyy vain velkana. Ei siis ole merkitystä sillä, kuinka paljon tai vähän teemme työtä. Ahkeruus ei lisää rahan määrää taloudessamme (kokonaisuutena katsoen).

  Tämä EKP:n rahajärjestelmä pakottaa jatkuvaan lisävelkaantumiseen, tehtiinpä yhteiskunnassa mitä hyvänsä. Rahaa luodaan vain velan nimellisarvon verran pankista lainaa otettaessa, eikä korkoon luoda erikseen rahaa.

  Takaisinmaksuun rahat eivät siis riitä. Tämä pakottaa (kokonaisuutena katsoen) jatkuvaan lisälainaamiseen ja automaattiseen velkakierteeseen, eikä sitä ole mahdollista mitenkään estää.

  Nykyinen pankki ja rahajärjestelmämme on hirveä tuhoamisväline. Lisäksi meitä tuhotaan sillä tarkoituksellisesti. Päättäjämme Suomessa, EU:ssa ja EKP:ssä siirtävät osin tietoisesti ja osa hölmöyttään ja huolellisesti huomion pois itse velkaantumisen syystä, rahajärjestelmästä, puhumalla vain yli varojen elämisestä ja huolettomasta velanotosta ja vaatimalla säästämistä ja leikkauksia.

  Juuri näin meidät tietoisesti ja hyvin julkealla tavalla tuhotaan. Vain harva huomaa, että syyllinen on rahajärjestelmä itse, emme me ja meidän taloudenpitomme. Päättäjämme palvelevat tuota kansainvälistä yksityistä rikoshanketta, eivät kansaa. He tuhoavat meidät. He OVAT rikollisia.

  https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2016/07/30/eurooppaa-ravistelevan-taloudellisen-kriisin-syy/

 6. Veijo Ryhänen permalink

  Tne: ”Euromaiden integraatiota tehdessä ei oltu luotu mitään tasapainottavaa tekijää vaan
  ajatus kaikkivoipaisesta vapaista sisämarkkinoista oli lyönyt itsensä läpi ja sille ei tahdottu mitään ”turhia” rajoitteita, ettei nyt vaan olis luotettu liikaa siihen kuuluisaan markkinoiden ”näkymättömään käteen”, joka korjaa aina tarvittaessa tilanteen.”

  Kyllä ”näkymätön käsi” korjaa tilanteen pitemmällä aikavälillä: Kun alijäämää tekevät maat köyhtyvät elintasoltaan lähes kehitysmaiden elintasolle, ei heillä ole enää varaa ostaa ylijäämää tekevien maiden (Saksan) valmistamia tuotteita, ja sitä kautta myös Saksan ylijäämä pienenee. Tasapainottava mekanismi on todella hidas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: