Skip to content

Sotasyyllisyys ja kevyet mullat – samaa sontaa kaikkialla

heinäkuu 6, 2016

UK:ssa on tänään julkaistu Irakin sotaan liittyvä raportti (BBC:n linkki täällä). Tuo raportti on minusta erityisen mielenkiintoinen siksi, että omia läheisiä omaisiani osallistui toiseen maailmansotaan. Moni oman sukuni edustajista menetti henkensä tuossa sodassa, joka on ainakin minun mielestäni oikeutettu – mutta vain Suomen näkökulmasta.

En puolusta ylilyönteihin ja rikoksiin syyllistyneitä suomalaisia sotilaita tai poliitikkoja. Mutta on kuitenkin järkyttävää kuinka yksi länsimaisen demokratian mallimaista vietiin sotaan valheilla ja vääristelyllä. Irak sai omat Mainilan laukauksensa noista valheista.

En puolusta Saddamin hirviömäistä hallintoa, mutta oman puolen valheet ovat aina väärä syy sodalle.

Vaikea on kuvitella kovinkaan monen irakilaisen suhtautuvan myönteisesti läntisten maiden valheelliseen toimintaan.

Kuten historia on näyttänyt, niin sekä Irakin sota että Libyan pommitukset olivat virheitä. Irakin tapauksesta en tiedä, mutta Libyan osalta uskoisin varsin pragmaattisen Gaddafin olleen valmis uudistamaan maataan länsimaisen painostuksen edessä. Mutta ei, Libya piti syöstä kaaokseen, joka uhkaa jopa Arabikevään malliesimerkin eli Tunisian rauhaa.

Länsimaiden sotiminen Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa jättää ainakin minulle pahan maun suuhun. Käytännössä tietoista siviilien tappamista, humanitaarisen katastrofin aiheuttamista ja pakolaiskriisin synnyttämistä.

Meidän on turha väittää olevamme kovinkaan puhtoisia. Lännen johtavien valtioiden valheet ja sotakoneisto kurjistivat kymmenien miljoonien tavallisten ihmisten elämän.

Voisin paljon paremmin uskoa vaikkapa EU:n ideaaliin demokratiasta ja hyvinvoinnista jos käytäntö edes jotenkin noudattaisi propagandapuheita.

Samaa sontaa kaikkialla.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. Jostain 1980 luvun loppupuolelta saakka koko länsimainen mediakoneisto on varsin yksisilmäisesti kritisoinut kaikkia länsivastaisiksi epäiltyjä hallituksia ja suosinut Yhdysvaltain kantoja myös epäselvissä tapauksissa. Vrt. Irak, Libya, Venäjän talous 1990 luvulla. Joltain osin tämä saattaa olla katumusta siitä, että ei ymmärretty kritisoida Neuvostoliittoa tarpeeksi sitä ennen. Suomessa on Paasikiven ja Kekkosen väärin ymmärretty perintö, jota taistolaisuus vielä käänsi pahempaan suntaan: Pitää kirjoittaa ’vastuuntuntoisesti’, puolustaa tiettyjä näkemyksiä ja sulkea silmät toisilta. Sitä ennen 1960 luvulla avattiin ikkunoita erilaisille ajatuksille. !950 luvulla oli nyrkki taskussa ja reilu suomalainen halusi sanoa asiat suoraan silloinkin, kun siitä olisi ollut itselle vahinkoa. Nyt olisi taas aika muuttaa kurssia.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  Olympialaisten aikaan on aikaa pohtia, miten Putin ajoittaa operaationsa kesä- ja talvikisojen aikoihin. Georgia, Krimin niemimaa, Ukraina…

  Suomen puolustusministeri on puuhastellut päättäväisesti Suomen puolustuksen puolesta: ”Eroon sirpaleoperaatioista”, ”Ruotsin hävittäjäpäätöksellä ei vaikutusta Suomeen”…

  http://jussiniinisto.fi/

  Ruotsi ajoi ensin varusmiesarmeijansa alas ja luopuu nyt isoin askelin ilmavoimistaan. Seuraavaksi kai laivasto.

  Ruotsi taistelee viimeiseen suomalaiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: