Skip to content

Miksi USA ei pian välitä Euroopasta – väestötieteellinen näkökulma

huhtikuu 9, 2016

Tähän mennessä USA on välittänyt Euroopan tapahtumista kahdesta syystä. Ensimmäinen on ollut valtapoliittinen ja toinen on ollut kulttuurihistoriallinen. Valtapolitiikan kannalta Euroopan arvo on käytännössä niin suuri kuin Euroopan taloudellinen merkitys on. Toisaalta Euroopan kulttuurillinen merkitys USA:n politiikan muokkaajana kokenut merkittävän muutoksen. Eurooppa on USA:n kulttuurinäkökulmasta lähinnä laskevan auringon maanosa.

Talousmielessä EU ja Euroalue erityisesti on osoittautunut täydelliseksi katastrofiksi. Kun eurooppalaiset köyhtyvät ja taloudellinen roolimme vähenee, niin meidän merkityksemme vähenee. Riittävän köyhtyneinä EU:n kansalaiset kiinnostavat muuta maailmaa aivan yhtä paljon kuin vaikkapa Etiopian kansalaiset kiinnostavat tällä hetkellä vaikkapa suomalaisia.

Euro on osoittautunut täydelliseksi katastrofiksi eikä ole mitään syytä olettaa, että korjaaviin toimenpiteisiin ryhdyttäisiin. Toisin sanoen EU:n rooli maailmanpolitiikassa on lähtökohtaisesti vähenevä.

Euroopan omaehtoisesta taloudellisesta itsemurhasta riippumatta on vain luonnollista, että maailman toiseksi suurimman talouden (mielestäni ostovoimamielessä Kiina on jo suurin talous) ja teknologiamielessä ylivertaisen talouden kiinnostus Eurooppaan ja NATO:n toimintaan vähenee.

Jossain vaiheessa NATO:n tuomat laskut eivät enää kiinnosta. Miksi puolustaa köyhiä jos he eivät itse halua puolustaa itseään ja vielä hoitavat taloutensa päin persettä?

USA:n nopeimmin kasvava väestöryhmä ovat latinot. Latinoilla ei ole kulttuurillista sidettä Eurooppaan tai sen menestykseen. Tällä hetkellä latinot ovat riittävän suuri ryhmä ratkaistakseen USA:n presidentinvaalit. Jatkossa he ratkaisevat USA:n politiikan.

Tällä hetkellä latinot edustavat noin viidennestä USA:n väestöstä. Tuo osuus kasvaa koko ajan. Latinoiden perheet ovat suuria ja katolinen kirkko on tuttu. Lisäksi latinot integroituvat yhteiskuntaan ensisijaisesti tekemällä töitä. Tästä on paljon puhuva dokumentti Ylellä (linkki täällä).

Latinoiden osuuden kasvu johtaa luonnollisella tavalla siihen, että kiinnostus Eurooppaan vähenee. Jossain vaiheessa joku alkaa kysellä Euroopan puolustamiseen sijoitettujen dollareiden tuottosuhteen perään. Varsinkin kun Eurooppa heikentää itseään aivan tietoisesti euron ja maahanmuuton avulla.

Jatkossa ei kannata laskea sen varaan, että USA olisi kiinnostunut puolustamaan eurooppalaisia, jotka eivät ole kiinnostuneita puolustamaan itseään.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. aadolf permalink

  Hyvä. Usa onkin maailman velkaisin valtio ja saa mädäntyä ihan rauhassa. Maailma on parempi paikka ilman Usan sotia. Kiina ei ota pakolaisia, eurooppa tuhoaa itsensä pakoloisiin. Usa on tuhottu jo mamuilla ja velalla.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  CIA World Factbook kertoo, että EU:n 514 miljoonainen väestö kasvaa 0.25% vuosivauhtia. Maailman suurimman USD 19 180 mrd (BKT PPP) markkinankin arvioitiin kasvavan 1.8% (2015). Puolustusbudjetit ovat yhteenlaskettuna kunnioitettavat 1.65% BKT:sta eli noin USD 268 mrd.

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ee.html

  Unioni ei ole valmis federaatio. Parempi kuin Soviet Union, mutta kaukana maailman Sveitsistä.

 3. n.n permalink

  en ole koskaan pitänyt naton jsenyyttä hyvänä ideana, ensi sijassa sen vuoksi että nk. viidennen artikla pitävyyttä ei ole koskaan testattu.
  Toistaiseksi nato on paperitiikeri, ja sen varaan laskeminen että sopimus on muutakin kuin paperin arvoinen on melkoista uhkapeliä.

  isolationismi on USA:ssa tällä hetkellä niin kovassa nosteessa että itse kunkin kannattaisi vakavasti pohdiskella sitä mahdollisuutta että ehkä USA:ta ei sittenkään kiinosta sota venäjän kanssa ihan jokaisen naton jäsenen vuoksi.

 4. Realisti permalink

  Erittäin validia pohdintaa. Friedman tarjoaa samansuuntaisia ajatuksia viikkokirjeessään. Valittuja paloja:

  ”The Europeans celebrated a concept called soft power, which involves the use of sanctions, the mobilization of public opinion, and other strategies that avoid military action. They wanted an option that cost less than becoming a global power costs. Frankly, from my point of view, their embracing soft power was simply a way to evade reality. As the Russians loomed larger and the Middle East spilled over into Europe, the Europeans discovered that soft power was… soft. And that they needed hard power, which the United States had (and to a far lesser extent Britain and France), but no one else did. Suddenly the world seemed out of control to the Europeans, since they lacked the hard power to shape events.”

  ”There is an assumption in NATO that each country will devote 2% of its GDP to defense. A few do this, but most do not, and Europe as a whole does not come close. The American contribution to NATO is 2.7% of US GDP. The extraordinary fact is not that Trump pointed out this disparity and made clear that it couldn’t continue, but that it took Trump to make this a major issue.”

  ”During the Cold War, NATO’s mission was clear. It was to defend Western Europe from a Soviet attack. Military alliances function best with simple objectives. In this case, the military mission evaporated, but the alliance continued in place. Lacking a clear and present military mission, Europeans became even more reluctant to invest in defense. The need for defense seemed distant from the reality Europe was living in.”

  ”The Europeans must act. For its part, the United States has determined that it will no longer act alone. In the case of Syria, the US is prepared to use air power but will not deploy the multidivisional force needed to bring peace to the country. Instead, the US wants fellow NATO partners to shoulder a much larger part of the burden. And while the US is prepared to play a part, it does not intend to take the leading role.

  Europe, however, is incapable of taking that role because it does not have the troops, hardware, or motivation to do so. Thus the Europeans will continue to hope for soft power solutions, so as to avoid the pain of hard power actions. They will not be able to act decisively, even if they wish to do so, for many years.”

  http://www.mauldineconomics.com/this-week-in-geopolitics/europe-and-nato

 5. Jepulisjepsis permalink

  Puhut kuin pankkiirien liturgiaa. Jos EU, Kiina, Usa, Latinot, kilpailevat keskenään, tai tavoittelevat sitä sun tätä. Ei ole mitään aitoja vastakkainasetteluja, ei ole ollut 1945 jälkeen.

  Maanosat eivät kilpaile, ei ole enää itsenäisiä valtioita, kaikki ovat saman rahakartellin vasalleja, orjia. BIS keskuspankin orjia. Sama kartelli pyörittää maailman järjestäytynyttä rikollisuutta. Joka luo rahan hallitsee kaikkea. Valtiot ja niiden johto ovat käsinukkeja.

  Länsimaissa kaikkialla on sama komento ja talous yhä pahemmissa kriiseissä. Todellisuudessa poliitikot eivät yritä korjata mitään, vaan he ovat rosvojen lakeijoita ja kaiken on tarkoituskin vain raunioittaa yhteiskunnat kohti tuhoa. Kaikkialla on suurtyöttömyys ja velkaongelmia. Rahaeliitti ryöstää kaikkea rosvotaloudellaan eli pörssikeinottelulla ja johdannaistaloudella. Koronkiskonta on tuhoisaa. Kansakunnat halutaan ryöstää ja kurjistaa, kunnes koko maailma on tuhottu bolshevismiin.

  Valtio joka lainaa koko vaihdonvälineensä ulkomaisesta yksityisestä rahakartellista ei ole itsenäinen. Alistettu orja ei kilpaile. Pyristelee ehkä, mutta ei kilpaile. Valtioiden johdoilla ei ole itsenäisen valtioiden valtaa, vain koneisto OMIA kansalaisiaan vastaan.

  Jollei tästä BIS-rahakartellista irroittauduta, ja siirrytä mahdollisimman suureen omavaraisuuteen myös rahanluonnin suhteen, on aivan sama mitä täällä pyristellään ja pyöritellään. Tuho on edessä joka tapauksessa tämän ulkoistetun vallan ja rahanjärjestelmän alaisuudessa ollessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: