Skip to content

Proletariaatin paluu – USA esimerkkinä

maaliskuu 23, 2016

Edellisen kirjoitukseni kommenteissa on kummasteltu USA:n poliittista kehitystä, jossa hämmästyttävän suuri osa äänestäjistä on valmis äänestämään eräänlaista proto-fasistia (Trump) tai ilmiselvää sosialistia (Sanders). Yksi kummastelun perusteista on ollut USA:n taloudellinen suorituskyky tämän suuren taantuman aikoina (Great Recession in English). Mutta tuo kummastelu on tarpeetonta mikäli vertailua ei tehdä Euroalue versus USA vaan tyyliin reaalinen talouskasvu. Ja tyyliin mahdollisuus päästä nauttimaan talouskasvun hedelmistä.

Kieltämättä on totta, että USA:lla on mennyt ja menee taloudessa kertaluokkaa paremmin kuin maailman perinteisellä fasistikasvattamolla eli Euroalueella. Mutta USA:lla menee siitä huolimatta absoluuttisesti mitattuna sangen huonosti. Jenkkilän keskiluokka on suhteellisesti köyhtynyt viimeisten vuosikymmenien kuluessa. Työväenluokan tai muuten vain matalan tulotason kotitalouksien osuus on selkeästi kasvanut (linkki tuloksiin täällä).

Tämä on käytännössä johtanut siihen, että itsensä työväenluokkaan lukevien äänestäjien määrä on kasvanut merkittävästi. Vuonna 2000 noin 33% USA:n täysi-ikäisistä piti itseään työväenluokkaan (working class) kuuluvina tai työläisinä. Mutta vuonna 2015 saman tutkimuksen tuloksena peräti 48% täysi-ikäisistä piti itseään työväenluokkaan kuuluvina. Toisin sanoen proletariaatin subjektiivinen osuus oli kasvanut kolmanneksesta noin puoleen. Tutkimusta on siteerattu FT:n artikkelissa täällä (maksumuuri, tunnustan).

Toisin sanoen USA:n äänestäjistä entistä suurempi osa kokee kuuluvansa työväenluokkaan, proletariaattiin. Donald Trump tarjoilee noille äänestäjille amerikkalaisen unelman palauttamista. Bernie Sanders taas tarjoaa lääkkeeksi pohjoismaista hyvinvointivaltiota, erityisesti Ruotsin tai Tanskan mallin mukaan.

Koska entistä suurempi osa USA:n äänestysikäisistä kansalaisista tuntee kuuluvansa työväenluokkaan, proletariaattiin, niin ei liene yllätys, että moinen näkyy äänestyskäyttäytymisessä. Demokraateissa Hillary Clinton pystyy vielä tukeutumaan Obaman tuomaan latinoiden ja tummien sympatiaan, mutta Sanders on yllättävän vahva nimenomaan työväenluokkaan itsensä kokevien parissa.

USA:n poliittinen järjestelmä poikkeaa monen Euroopan maan vastaavasta siinä, että USA:ssa arvokonservatiivit työväenluokkaiset ja keskiluokkaiset ovat usein äänestäneet republikaaneja. Vastaavasti taloudellisessa mielessä hyvin menestyvät mutta arvoiltaan liberaalit ovat äänestäneet demokraatteja. Raja onkin mennyt enemmän arvokonservatiivisuuden kuin tulotason mukaan. Täysin erilainen rakenne kuin Euroopassa.

Nyt Trump on tarjonnut arvokonservatiiveille mutta työväenluokkaisille äänestäjille selkeän viestin. Tehdään USA:sta jälleen vahva ja töitä tarjoava. Työpaikka, asunto, avioliitto, lapsia, auto ja turvallinen eläkeikä ovat hänen viestinsä. Samaa tarjoaa Sanders demokraattipuolella. Amerikkalainen unelma jatkuvasta menestyksestä tai ruotsalaisen mallin kansainkodista. Kumpikin malli näyttää sopivan proletariaattiin kuuluville äänestäjille.

Proletariaatti on tullut takaisin. Mikäli demokratiasta aiotaan pitää kiinni, niin USA:n poliittinen kenttä tulee muuttumaan todella radikaalisti äänestäjien uuden heitä itseään koskevan näkemyksen takia. Sama on tapahtumassa myös Euroopassa. Koska Suomi on näissä kuvioissa aina hieman miedompi ja jälkijunassa, niin persujen rooli on eräänlainen lantrattu versio USA:n tai vaikkapa Ranskan kehityksestä.

Koska suuri osa arvokonservatiiveista työväenluokkaan kuuluvista on USA:ssa perinteisesti äänestänyt republikaaneja, niin tämä muutos koskee ensimmäisenä kyseistä puoluetta. Mutta on turha kuvitella, että kun lähes puolet pitää itseään työväenluokkaan kuuluvana, niin muutos ei koskisi USA:n poliittista järjestelmää kokonaisuudessaan.

Euroopassa muutos on vasta tulossa. Persut tai Ranskan Front National ovat pientä verrattuna siihen mitä on tulossa. Tämä siis jos kehityskulkua ei muuteta.

Kehityskulun muuttaminen tarvitsee pelkästään talouskasvua ja ihmisten tulevaisuudenuskon palauttamista.

Muutos onnistunee USA:ssa, mutta Eurooppa ja Euroalue ovat kuin luotuja fasismin kasvattamiseen.

En ole varma siitä olenko erityisen pahoillani.

Muutosta ei Eurooppaan tule kuin voimalla.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. rollex.gode permalink

  Kiitos kirjoituksesta. Mutta aika kovia kirjoitat. Ainakin mitä tulee Euroopan tulevaisuuteen. Siis näin: ”Muutosta Eurooppaan ei tule, kuin voimalla”. Voit hyvinkin olla oikeassa tässä asiassa. Onhan täällä Euroopassa jo nyt sellaista liikehdintää, jota ei vaikkapa 10 vuotta sitten vielä nähty käytännössä ollenkaan.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  Varttuneempi väki muistaa kotikutoiset terroristimme jo 1970- ja 1980-luvulta. Punaiset prikaatit sieppasi ja teloitti Italian pääministerin vuonna 1978. Se oli moro Aldon poliittiselle uralle. Tuoreempi tapaus on Saksan sisäministeri. Wolfgang Schäuble sai luodista 1990. Istuu nykyisin pyörätuolissa ja hallituksessa.

  Voimalla on hajotettu Jugoslavia ja jaettu Moldova. Prahan kevät ja Unkarin kansannousu on kukistettu voimalla. Voimalla toteutettiin Molotov-Ribbentropin sopimuksen salainen lisäpöytäkirjakin.

  Paljon on verta virrannut Köyliön järven jäiden jälkeen.

 3. Pieni ihminen permalink

  Mielenkiintoista keskustelua. Edellinen ja tämä postaus näyttää mielestäni oudon kombinaation. Jos työttömyysprosentti Yhdysvalloissa on alle 5% pitäisi sen – kai? – johtaa palkkojen nousuun tai ainakin nousupaineeseen. Näyttäisi kuitenkin että suurella osalla palkat ovat laskeneet eli käymällä töissä köyhdyt tai ainakin elintaso laskee. Tällä asialla voi luultavasti olla iso psykologinen vaikutus, vai mitä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: