Skip to content

Mamu sisään, mummo ulos – todellinen sairaus on talous eikä rasismi

maaliskuu 22, 2016

Pekka Mykkänen kirjoittaa tämänpäiväisessä Helsingin Sanomat -lehdessä, että Suomi on sairastunut rasismiin. Pekka Mykkänen rinnastaa mielenkiintoisella tavalla rasismista meluamisen ja taloudesta meluamisen. Hänen käsityksensä mukaan poliitikkojen tulisi ottaa arvojohtajan rooli ja taistella rasismia vastaan. Olen sinänsä Pekka Mykkäsen kanssa aivan samaa mieltä, että maamme yhteiskunnallinen ilmapiiri on mennyt huonoon suuntaan. Mutta jotenkin tuntuu siltä, että käsityksemme ilmiön syistä poikkeaa varsin paljon. Mykkäsen kirjoitus on täällä.

Pekka Mykkänen käsittelee rasismia kuin se olisi jonkinlainen flunssan kaltainen ilmiö, jossa tauti tulee jostain noin vain ja leviää maagisella tavalla kansan keskuudessa. Hänen mielestään poliitikkojen tulisi aloittaa merkittävä kampanja tautia vastaan ja pyrkiä estämään sen leviäminen. Myös jo sairastuneet pitäisi jotenkin parantaa taudista.

Mykkänen peräänkuuluttaa sitä, että Suomi voisi olla jatkossakin ylpeä yhteiskuntarauhasta, keskinäisestä kunnioituksesta ja jakamattoman ihmisarvon mukaisesta elämäntavasta. Kyllä, olen samaa mieltä siitä, että nuo ovat hyviä ja kannatettavia asioita. Mutta Mykkänen kuten suuri osa muitakin rasismista  elämää pitävistä unohtaa ilmiön raadollisen taustan.

Yhteiskuntarauha, keskinäinen kunnioitus ja se jakamattoman ihmisarvon mukainen elämäntapa edellyttävät sitä, että suurin osa kansalaisia kokee elämänsä turvatuksi ja yhteiskunnan kehityksen oikeudenmukaiseksi. Mikäli tarpeeksi suuri osa kansalaisista kokee tulevaisuuden hyvin epävarmana tai peräti negatiivisena ja yhteiskunnan toiminnan epäoikeudenmukaisena, niin yhteiskuntarauha on vaarassa. Keskinäisestä kunnioituksesta puhumattakaan.

Merkittävä osa suomalaisia kokee, aivan aiheellisesti, omassa arjessaan kuinka maamme kahdeksan vuotta jatkunut taloudellinen alamäki on vaikuttanut. Moni kokee, että yhteiskunta toimii epäreilusti. Kaiken lisäksi on kieltämättä täysin totta, että merkittävä osa kansalaisista on köyhtynyt, nuorten tulevaisuudennäkymät ovat heikkoja ja yhteiskunta toimii epäreilusti. Tuolta pohjalta ei pitäisi olla mitenkään yllättävää, että omalla nimellä esitettyjen rasististen kommenttien määrä on kasvanut ja kaduilla partioivat avoimen rasistiset järjestöt.

Tämä kehitys on toistunut aikaisemminkin, kun talous on sukeltanut riittävän kauan ja ihmisten odotukset tulevaisuudesta ovat muuttuneet negatiivisiksi. Kehitystä ei suinkaan ehkäise se, että ministeri Stubb aivan avoimesti liputtaa toimintamallia, jossa pakolaisiksi ilmoittautuneiden kustannukset rahoitetaan leikkaamalla vähempiosaisilta (Kalevan juttu aiheesta täällä). Mummo ulos, mamu sisään.

Negatiivisen talouskehityksen jatkuessa ja yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen kasvaessa on selvää, että avoimen rasistiset ja hyvinkin väkivaltaiset näkemykset nousevat pinnalle. Yhä useamman elämäntilanne on sellainen, että on aivan sama olla avoimesti rasisti. Siitä ei enää ole haittaa.

Heikko talous ruokkii ääriajattelua ja rasismia. Vihan kohdistaminen maahanmuuttajiin on helpompaa kuin vihan kohdistaminen omiin poliitikkoihin typerien talouspoliittisten päätösten vuoksi. On helppo ymmärtää rahankäytöllinen valintatilanne mummo ulos, mamu sisään. Talouspolitiikkaa, euroa ja vastaavia, on paljon vaikeampi ymmärtää, varsinkin kun euro on myyty kansalle vain hiukkasen vähemmän hienona juttuna kuin Jeesuksen toinen tuleminen.

Varmin resepti rasismin lisäämiseksi on heikentyvä talous ja poliitikkojen jatkaminen mummo ulos, mamu sisään -linjalla. Keskittyminen oireeseen, rasismiin, itse taudin eli surkean talouden sijaan, on varmin keino ruokkia rasismia ja ääriliikkeitä. Historia tarjoaa asiasta riittävästi opetuksia.

Parasta ja tehokkainta rasismin vastaista lääkettä ovat talouskasvu ja korkea työllisyys. Töissä käyvät, asuntovelkaansa maksavat, autonvaihtoa suunnittelevat ja lapsiaan hoitavat nuoret eivät jaksa innostua rasismista tai ääriöyhötyksistä.

Hoida talous kuntoon, niin hoidat rasismin.

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. Kauko permalink

  Oletko tutustunut Suomen pankin käsityksiin taloutemme ongelmista. Monia ongelmia on tunnistettu, mutta yhtä ei. Mikähän se mahtaa olla?

  Miksi Suomi ei pysy vertaistensa vauhdissa?

  • Niin. Olen tutustunut. Mutta Suomen pankkihan on euron ylin puolustaja Suomessa. Joten euro on juuri se jotain aavistuksen vähemmän kuin Jeesuksen toinen tuleminen. Suomen pankin mielestä, siis.

  • Merkantti Matikainen permalink

   Suomen Pankin vanhemmat ekonomistit ovat vertailleet Suomea euromaihin ja Tanskaan: “Syitä BKT:n kehnoon kehitykseen voi tarkastella vertaamalla Suomea muihin pieniin EU-maihin eli Alankomaihin, Belgiaan, Irlantiin, Itävaltaan, Ruotsiin ja Tanskaan.”

   Onneksi ei verrattu Qatariin, Luxemburgiin ja Singaporeen.

   https://www.gfmag.com/global-data/economic-data/richest-countries-in-the-world?page=12

   Suomelta saattaa puuttua öljyä, pankkiireita, muotitaloja, luksusautoja tai englannin taitajia…

   The richest places include Oslo, Geneva, Paris, Munich, Dublin and Luxembourg-Trier in Western Europe; and San Jose and San Francisco in the Bay Area, Hartford and Bridgeport, Connecticut, Boston, D.C., Seattle, New York, Calgary, Portland and Houston in North America.

 2. Max von Snow permalink

  Oli osuva kirjoitus. ”Mamu sisään – mummo ulos”.

  Hesarista hiukan. Sinänsä kiinnostavaa, että nyt tammikuun lopussa eräs tuttavani kertoi jo aikoja sitten lopettaneensa Hesarin printtiversion tilaamisen. Ja juuri eilen taas olin porukassa, jossa 3-4 henkeä kritisoivat reippaasti Hesaria lehtenä. Perusteluja olivat mm. ”lehden taso on laskenut”, ”lehti on ohentunut”, ”lehti on nykyään demarien mielipidelehti”, ”lehti hyysää mamuja”, jne.

  Toki nuo perustelut ovat aikalailla subjektiivisia näkemyksiä. Mutta mitä ajattelevatkaan tavalliset suomalaiset Hesarin lukijat nykyisestä lehdestä ja sen sisällöistä? Jos kovin moni lukija toteaa, että nuo yllä mainitut perustelut ovat hänelle totta, niin on olemassa riski, että myös moni muu lukija peruuttaa lehden vuositilauksen.

  Valitettavasti kirjoittaja on siinä täysin oikeassa, että Suomen kohtalonkysymys on kansakunnan talous kaikkinensa. Tragikoomista on tässä se, että esim. nyt meneillään oleva yhteiskuntasopimusprojekti on jo nyt tässä vaiheessa todettu riittämättömäksi, vaikkei sopimusta ole vielä edes tehty.

  • Suomi tarvitsisi sellaisen 30% devalvaation. Mutta koska euro on Pyhä Tehtävä, jonka takia Suomi ja suomalainen yhteiskunta saa tuhoutua, niin kohtalosta ei liene epäilystä.

   Kunhan pääministeri Sipilän toivoma sopeutuminen euroon on ohitse, niin Suomi ei enää ole pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta. Lähimmät verrokit löytyvät tuon jälkeen Ukrainasta ja Valko-Venäjältä.

 3. Andy permalink

  Pääpiirteittäin olen samaa mieltä kirjoituksesta ja siitä että rasismi on useimmiten seuraus taloudellisen turvattomuuden lisääntymisestä.

  Kuitenkin vasta-argumenttina voidaan käyttää Donald Trumpia. Näyttää siltä että Trumpin kannatus ei suinkaan ole suurinta osavaltioissa missä taloudella on mennyt huonoiten, itse asiassa sillä ei näytä olevan mitään tekemistä talouden kanssa. Onhan USA:lla mennyt hyvin viimeiset 6-7 vuotta.

  Taustalla näyttävät vaikuttavan kulttuurilliset tekijät jotka Trumpin kaltainen lahjakas demagogi on vain saanut pintaan. Rasismia ei noin vain hoideta rahalla.

  Tässä Kevin Drumin hyvä kirjoitus aiheesta: http://www.motherjones.com/kevin-drum/2016/03/trump-voters-are-not-angry-about-economy-really

 4. Tom Next permalink

  Hyvä kirjoitus, taas kerran, jonka johtopäätökset ovat hyvin samanlaisia kuin omani. Yhteiskuntarauhan paras tae on laaja ja kulutuskykyinen keskiluokka. Kirjoittaja on täysin oikeassa siinä että eurojäsenyys on käytännössä tuhoamassa yllä mainitun kansanryhmän.

  Myös EU-tasolla paras tae eurooppalaisten ideaalien ajamiselle on samankaltainen; keskenään syvässä taloudellisessa riippuvuus-suhteessa olevat markkinaehtoiset taloudet, eli vapaakauppa-alue mitä erityisesti britit kannattavat. Poliittinen unioni ja euro, varsinkin jos se edeltää poliittista unionia, ovat aivan turhia ja näyttävät toimivan Euroopan intressejä vastaan.

  Stubbia ei tulisi noteerata vakavana keskustelijana ollenkaan. Hän ymmärtää taloutta erinomaisen huonosti, ei ole laisinkaan kiinnostunut Suomen asiasta ja on menettämässä asemansa poliittisena toimijana. Stubb on avoimesti kertonut haluavansa olla päättäjä globaalissa suurvallassa, eli EU-unelmassa, ja kaikki hänen toimensa pyrkivät ajamaan Brysselin ja omaa intressiä tätä kohti pyrkiessä. Luonollisesti totaalista haihattelua, EU on melko merkityksetön toimija ja menettää koko ajan lisää arvovaltaa. Juuri taloutensa takia.

 5. Merkantti Matikainen permalink

  Sampo Terhon mukaan Perussuomalaiset eivät halua tilannetta, jossa julkisia menoja täytyy ruveta käymään läpi periaatteella “mummo ulos, mamu sisään”. (Blogi 19.2.2016)

  National Foundation for American Policyn mukaan maahanmuuttajat perustivat yli puolet nykyisistä yhdysvaltalaisista yli miljardin dollarin arvoisista startupeista.

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkimus-maahanmuuttajat-luoneet-puolet-amerikkalaisista-menestystartupeista/2mJBGUas

  Suomessa semmoisen ovat perustaneet Kodisoja ja Paananen kumppaneineen. Mutta muutama etninen ravintola lienee syntynyt maahanmuuttajien yritteliäisyydestä. Parantamisen varaa on.

 6. aadolf permalink

  olipas lapsellinen kirjoitus. Ongelma on kapitalismi mikä pitää poistaa. Kapitalismi aiheuttaa monikulttuurin joka ei toimi. Kansallissosialismi on ainut toimiva systeemi euroopassa. Kiina pitäkööt kommunismin ja usa tuhoutukoot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: