Skip to content

Laadukkaan journalismin puolesta – myös perinteisessä mediassa, kiitos

maaliskuu 1, 2016

Monet päätoimittajat ovat tulleet ulos lausunnolla, jossa he puolustavat laadukasta journalismia. Tosiasioihin perustuvaa kirjoittamista. Kyseessä on hyvin kannatettava tavoite. Ylen uutinen asiasta täällä.

Mutta merkittävien mediajulkaisuiden tili ei ole tuossa mielessä todellakaan puhdas. Muistettakoon vaikkapa Aatos Erkon itselleen ottama rooli Suomen EU-jäsenyyden varmistajana. Tuon ajan jälkeen Helsingin Sanomat ei ole kyennyt EU- ja euroasioita koskevaan laatujournalismiin – kieltämättä poikkeuksen muodostavia juttuja on, mutta suuri linja on selvä.

Muistettakoon myös se, että Yle on lakisääteisesti määrätty ajamaan monikulttuurisuuden asiaa. Selkeä poliittinen agenda on eri asia kuin puolueeton laatujournalismi. Ylen puolustukseksi on kyllä sanottava, että Yle kertoo tuon agendansa avoimesti.

Erityisesti itselleni tuttujen talousasioiden osalta varsinkin Helsingin Sanomat on yksinkertaisesti huono ja harhaanjohtava lehti. Asioita jätetään joko kertomatta tai ne tulkitaan selvällä poliittisella agendalla.

Toivoisinkin faktoihin nojautuvan laatujournalismin paluuta.

Mainokset

From → Uncategorized

9 kommenttia
 1. Itsensä ylentäneet – vihapuhevastaiset ja asiallista, tasapuolista keskustelua toivovat tuntuvat itse usein olevan melko vihaisia, asiattomia ja puolueellisia.

  http://aijaa.com/sWQEC5

  • Näinhän se menee. Kun on se Ainoa Oikea Mielipide(TM), niin kyllähän sitä hermostuu jos muut eivät tuon mielipiteen totuudenmukaisuutta ymmärrä.

 2. Eikös HS:n toimittajat noudata ”Asioita jätetään joko kertomatta tai ne tulkitaan selvällä poliittisella agendalla.” -linjauksellaan Tyhmyrin itsensä kannattamaa ja hyväksymää ”Raha ratkaisee julkaisun sisällön” -periaatetta:

  ”Jonkun tietyn näkemyksen edustaminen on luonnollisesti vain sopimuskysymys. Venäläisten tapauksessa tosin epäilen, että he eivät olisi valmiita maksamaan riittävästi. Riittävää korvausta vastaan voin ajaa vaikka federalistien asiaa.”(Tyhmyri ”…tapaus Venäjä” -blokauksen kommentiosastolla)

  Moraalitarkastelussa tuossa linjauksessa on kyse siitä, että ”Oikea moraalinen toiminta on se, josta minä itse saan rahaa”, ts. kyse on moraalirelativismista ?

  Käsittääkseni Tyhmyri perustelet (tai oikeastaan lasket ja laskelmoit) omaa moraalista toimintaasi utilitarismilla. Korjattu versio utilitarismista pitää sisällään ajatuksen:

  ”Parempi onneton Sokrates kuin onnellinen sika!”

  Niinpä, rahan vuoksi disinformaatiota levittävä valitsee ”onnellinen sika” -vaihtoehdon, vaikka utilitarismia (fundamentalistisesti noudattavan) tulisi valita ”onneton Sokrates” -vaihtoehto, ts. kieltäytyä disinformaation levittämisestä, vaikka siitä saisi rahaa. Väitetään että Sokrates olisi köyhtynyt vanhemmalla iällään, ts. Sokarates olisi suosinut omassa elämässään ei rahaa tuovia valintoja, siis Sokrates valitsi ihmisten (nuorison) palkattoman opettamisen rahaa tuovan työnteon sijaan.

  Vai kuinka itse Tyhmyri tämän asian utilitarisimin logiikan kannalta ymmärrät ?

  • Myös omien valintojen osalta on mahdollista arvioida vaihtoehtoiskustannuksia. Joko rahallisesti tai muuten. Siitähän pohjimmiltaan on kyse.

  • ceterum censeo permalink

   Kun katsoo Sanomien levikin ja talouden kehitystä, näyttää ilmeiseltä, että raha ei ole ratkaissut julkaisun sisältöä. Lukijat eivät ole tarjottua laatua hyväksyneet ja ovat sitten äänestäneet lompakollaan. Pikemminkin kysymys näyttäisi olevan siitä, että toimittajien työpaikat on suojattu niin hyvin, että virherekrytointien korjaaminen on käynyt lähes mahdottomaksi.

   • ”Kun katsoo Sanomien levikin ja talouden kehitystä … Lukijat eivät ole tarjottua laatua hyväksyneet”

    Laskeeko HS:n levikki nopeammin, kuin sellun vienti suomesta ? Muistelen lukeneeni uutisen, jonka mukaan printtimedian yleisen hiipumisnopeuden vuoksi sellun kysyntä laskisi maailmalla ~5% vuodessa.

    Oletettavasti tämä suomen sellun viennin hiipuminen uutisoidaan HS:ssä nimenomaan seurauksena yleisestä sellun kysynnän laskusta. Vaihtoehtomedian tulkinta on toinen:

    Kuvatekstit: http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170510-suomen-ja-ruotsin-kilpailukyky-case-paperiteollisuus

    ”Itsestä yleistäminen” -argumentaatiovirheeseen nojautuen rohkenen väittää, että jos tykkää lukea Tyhmyrin blogia, niin silloin tykkää myös lukea Kimmo Saarikon blogia. Huumorikin on hyvin samantyyppistä:

    Tyhmyri: ”Hei, me köyhdytään!”
    Kimmo Saarikko: ”Vihdoinkin Suomen vienti vilkastui – nimittäin pääomien vienti!”

   • ceterum censeo permalink

    Veijo Ryhänen: Vuonna 2014 Hesarin levikki putosi edelliseen vuoteen verrattuna 10 %, vuonna 2013 vastaava pudotus oli 8 % ja vuonna 2012 pudotus oli myös 8 %. Keskimääräinen hiipumisnopeus siis ylitettiin ja pudotusvauhti näyttää kiihtyvän.

 3. Taas Paavo Rautio puhumassa ihmeellisiä. Varmin merkki metsään menemisestä on, että Juhana Vartiainen kehuu tekstiä.

  ”Vaatii vahvaa eurovastaista uskoa siltä, joka selittää Ruotsin ja Suomen välisen kasvavan eron johtuvan Suomen eurojäsenyydestä.”
  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1456896548250

  Joo, tietenkään oma valuutta ei kaikkea selitä, eikä sellaista ole kukaan väittänytkään. Tosin Pave käyttää ensin monta kappaletta kuvaillen, kuinka löysää Ruotsin rahapolitiikka on ja siksi talous on ylikuumentunut – ja sen jälkeen antaa ymmärtää, että rahapoltiiikalla ei ole isoa merkitystä – ainakaan Suomelle.

  Aivan taattua Hesari-paskaa siis taas, ehdalla Juhana suosittaa-merkillä.

  Meanwhile, oikea markkinaekonomisti toteaa, että vahva talouskasvu oli nähtävissä jo vuosi sitten alhaisempien korkojen ja heikomman kruunun takia – eli juuri sen Raution dissaamaan oman rahapolitiikan ansiota.

 4. cc: ”Keskimääräinen hiipumisnopeus siis ylitettiin ja pudotusvauhti näyttää kiihtyvän.”

  Yleisen, globaalin printtimedian hiipumisen lisäksi hesarin tilausten hiipumiseen vaikuttaa sisäisen devalvaation eteneminen suomessa: Kun kaikenlaiset rahavirrat suomessa (työttömyyskorvauksia lukuuottamatta) ovat hiipumaan päin, tulisi tätä kotitalouksien yleistä köyhtymistä pystyä jotenkin suhteuttamaan hesarin levikin hiipumiseen. Eli jos kotitalouksien käytettävissä olevat tulot laskevat vauhtia x, ja printtimedia hiipuu globaalisti vauhtia y, niin tällöi hesarin tilausten hiipumisnopeus (hn) tulisi noudattaa (korreloida) kaavaa: hn = x+y

  En oikein jaksa uskoa teoriaan, että hesarin tilausten hiipuminen johtuisi ala-arvoisesta talousuutisoinnista. Pikemminkin kyse on ”itsestä yleistäminen” -argumentaatiovirheestä: Jos itse ymmärtää talousasioita, niin yleistää helposti, että muutkin ymmärtävät:

  ”Eniten olen ollut väärässä sen suhteen, minkälaisia poliittisia seuraamuksia eurojärjestelmällä tulee olemaan. … näyttää käyneen niin, että suuri osa äänestäjistä kannattaa eurojäsenyyttä, mutta vastustaa sen nykyisiä ja etenkin tulevia seurauksia. Suomessa näyttää olevan tapahtumassa sama ilmiö.

  Äänestäjät ovat ainakin olevinaan demokraattisen yhteiskunnan lopullisia päättäjiä. He eivät ymmärrä eurojäsenyyden aiheuttavan Suomessa tarpeen sotien jälkeisen historian suurimpaan yhteiskunnalliseen muutokseen. Heillä ei ole mitään tietoa kansantalouden toiminnasta, rahapolitiikan merkityksestä, osittaisvarantojärjestelmästä, kiinteistä valuuttakursseista tai asymmetrisista sokeista.”(Mikko-Ville Määttä kommentoi osoitteessa: http://www.peternyberg.net/2015/12/24/suomi-irti-devalvaatiokierteestaan/)

  Olen samaa mieltä M-VM:n kanssa, keskimääräinen hesarin tilaaja ymmärtää euron vaikututuksista suomen kansantalouten yhtä paljon, kuin sika raamatusta. Siksi en näe uskottavana selitystä, jonka mukaan hesarin tilausten hiipuminen johtuisi siitä, että hesarin entiset tilaajat olisivat olleet tytymättömiä lehden euroon littyvään talousuutisointiin. Uskottavampi selitys on se, että entisiltä hesarin tilaajilta on (sisäisen devalvaation etenemisen ansiosta) rahat loppuneet, eivätkä he ole sen sen vuoksi pystyneet jatkamaan hesarin tilausta (vaikka olisivat halunneet).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: