Skip to content

Venäjä, Venäjä, Venäjä – hajatelmia naapurisuhteiden hoitamisesta

helmikuu 20, 2016

Venäjä on Suomelle hankala naapuri kuten suurvalta on pienemmälle maalle. Suomen suhdetta naapuriin leimaa outo kaksijakoisuus, olemme valitettavan usein joko typeriä hölmössä ryssävihassa tai iljettäviä nöyristelyssä. Molemmat ominaisuudet ovat lisäksi usein voimassa samaan aikaan ja toisinaan onnistuu jopa samalta henkilöltä lähes samanaikaisesti. Imperiumeiden pienissä naapureissa tuollainen ei kuitenkaan ole kovinkaan viisasta. Pienten naapureiden pitäisi pyrkiä olemaan poikkeuksellisen kylmäpäisiä ja harkitsevaisia.

Ilmeisen laajentumishaluisen imperiumin, eli se sitten millainen tahansa valtiomuodoltaan tai viralliselta aatteeltaan, naapurina olevat pienet maat ovat aina ongelmallisessa tilanteessa. Joko joutuu naapurin vasalliksi tai joutuu liittoutumaan kilpailevan imperiumin kanssa. Vain harvassa erityistilanteessa pienempi valtio onnistuu aidosti tasapainottelemaan imperiumeiden välillä joutumatta kummankaan vasalliksi.

Venäjä on historiallisesti tarkasteltuna laajentumishaluinen imperiumi. Kieltämättä myös USA ja rakenteilla oleva Euroopan liittovaltio ovat myös varsin laajentumishaluisia ja aggressiivisia imperiumeja. Suomi onkin käytännössä valinnut puolensa tässä tilanteessa, muistettakoon mainostus eurosta turvatakuiden antajana. Myös Suomeen harjoittelemaan tulevat jenkkisotilaat ovat selkeä osoitus tuosta valinnasta. Virallinen NATO-hakemus on tosin vielä jättämättä.

Puolen valitsemisesta huolimatta Suomen kannattaisi mielestäni olla kannanotoissaan korostetun rauhallinen ja pitäytyä faktoihin. Itse asiassa NATO-jäsenyys ei ole mikään todellinen peruste maalailla Venäjää erityiseksi uhkaksi, minkä sekä Ranskan että Unkarin asenteet ovat osoittaneet. Itseä hyödyttävissä asioissa voi olla Venäjän kanssa hyvissä väleissä vaikka olisi NATO-maa. NATO-jäsenyyskään ei siis velvoita toimimaan typerästi Venäjän suuntaan.

Kaiken kaikkiaan olen melkoisen huolestunut siitä, että Venäjä esitetään nykyisin poikkeuksellisen kielteisessä valossa. Tuntuu siltä, että kaikki mahdollinen laitetaan Venäjän syyksi täysin riippumatta siitä onko Venäjällä ollut mitään osaa tai arpaa asiaan. Venäjä ei ole syyllinen Euroalueen huonoon talouskehitykseen tai itsetuhoiseen politiikkaan, joskin Venäjä luonnollisesti käyttää tilaisuutta hyväkseen. Venäjä kuitenkin tällä hetkellä usein jopa esitetään noiden ongelmien aiheuttajana. Epärealistisen viholliskuvan rakentaminen ei mielestäni ole viisasta vaikka sillä saakin mukavasti mediahuomiota ja poliittisia irtopisteitä.

Itse pitäisin järkevänä NATO-jäsenyyttä yhdistettynä läheisiin ja toimiviin suhteisiin Venäjän kanssa. Venäjä on kuitenkin logistisesti helpoin vientimaamme ja monet kuluttaja-asiakkaille tarkoitetut tuotteemme sopivat venäläiseen makuun oikein mainiosti. Venäjä on meille suuri ja helposti saavutettavissa oleva markkina. Lisäksi kokemukseni mukaan venäläisten kanssa tehdyt sopimukset pitävät yhtä hyvin kuin muidenkin kanssa tehdyt sopimukset, tosin se sopimus pitää oikeasti tehdä.

Kokonaisuudessaan en ymmärrä sitä intoa, millä Venäjästä on pyritty maalaamaan negatiivista kuvaa. Siitä ei ole mitään hyötyä. Kieltämättä Venäjän kehitys ei ole ollut miellyttävintä, mutta Venäjä ei katoa mihinkään vaikka heittäytyisimme typeriksi. Typeryydellä voimme vain vahingoittaa itseämme joko paljon tai erittäin paljon.

Historian opetusten mukaan valtioihin käy pitkälti sama kuin koiralaumoihin. Pikkuriikkisen koiran ei kannata pyrkiä tahallaan ärsyttämään paljon isompaa, tappeluissa arpeutunutta ja tunnetusti äkkipikaista naapurissa asuvaa koiraa, ei edes siinä tapauksessa, että sattuisi kuulumaan vielä isomman ja aggressiivisemman koiran NATO-nimiseen laumaan. Riittävän kauan ärsytettynä se naapurissa asuva koira saattaa hermostua, unohtaa mihin laumaan pikkukoira kuuluu ja puraista kerran. Vaikka lauma kostaisikin, niin pikkukoiran kannalta tilanne on jo yhdentekevä.

Minun mielestäni Suomen ja suomalaisten kannattaa huolehtia hyvistä ja luottamuksellisista suhteista Venäjään. Nykyinen älämölöpolitiikka ja ryssän pelon lietsonta on typerää ja vastenmielistä puuhaa, josta pitäisi pidättäytyä. Pidättäytyminen ei tarkoita nöyristelyä vaan tosiasioiden tunnustamista. Tosiasioiden tunnustaminen ja reaalipolitiikka on viisauden alku. Lisäksi Venäjä on meille talousmielessä vieläkin yllättävän vähäisessä määrin hyödynnetty mahdollisuus.

Mikäli toimimme järkevästi ja harkiten, niin Venäjä on mahdollisuus, ei uhka.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
 1. Antti permalink

  Olemme keskellä Informaatiosotaa. Lehdistö uutisoi kuin muinaisessa Neuvostoliitossa. Sitä on vaikea vaikea uskoa, mutta niin se vain taitaa olla.
  Sampo Ahto S63:”Mutta Yhdysvallat on varsinaisesti se, jota pelkään. Maa on tosin tuhansien kilometrien päässä, mutta maailmanlaajuisine pyrkimyksineen sen kohtaa yleensä kaikkialta, missä on levotonta. Maailman kypsyttämiselle demokratiaan ei näy loppua.”
  http://www.kylkirauta.fi/images/pdf/10/kr2_14.pdf

  Johtuuko Yhdysvaltain mistään piittaamaton asenne siitä, että viimeiset jyvät on tuutissa ja maailmantalouden painopiste on siirtymässä Euraasiaan ja he ovat jäämässä auttamatta marginaaliin?
  http://www.businessinsider.com/economic-center-of-gravity-map-2013-11?IR=T

  Terrorismin vastainen sota tai huumeiden vastainen sota ovat hyviä verukkeita sotkeutua muiden maiden asioihin. Perinteinen sota on pois muodista ja kallis. NATO puolustusliittona on laajentunut Yhdysvallat on käyttänyt sitä kulissina, kun se on ajanut omaa agendaa esimerkiksi entisessä Jugoslaviassa. Voisiko sen lopettaa? Ukrainassa Yhdysvallat on sotkenut asiat ja syyttää siitä Venäjää. Toki se on onnistunut tavoitteessaan lyödä kiilaa Europan ja Venäjän välille. Onneksi Brysseli on täynnä maasutettuja hyödyllisiä idiootteja.
  http://ahtribune.com/politics/533-obama-isis.html

  Suomen todellakin kannattasi ottaa Venäjän markkina tosissaan ja poliitikkojen kannattasi viettää yhtä paljon aikaa Moskovassa kuin Brysselissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: