Skip to content

Venäjä ja Syyria – loogista suurvaltapolitiikkaa

helmikuu 9, 2016

Olen jostain syystä jäänyt miettimään Syyrian tilannetta ja Venäjän toimia siellä. Minun täytyy kaikesta huolimatta myöntää, että Venäjän toimissa Syyrian osalta on eittämättömän järkevä logiikka. Syyrian nykyinen hallinto edustaa yhtä Syyrian heimoista tai kansoista tai lahkoista. Kyseinen lahko asuu lähellä merta ja hallinto onkin pystynyt pitämään hallussaan tuon lahkon alueet – ainakin pääpiirteissään.

Venäjä taas tarvitsee, suurvaltana, sotilastukikohtia myös Välimereltä. Tuolloin on vain loogista ja järkevää tukea al-Assadin hallintoa. Käytännössä al-Assadin hallinnon tukeminen varmistaa Venäjälle sotilastukikohdan Välimereltä.

Kyynisesti ajatellen Venäjän kannattaa pyrkiä siihen, että mahdollisimman suuri osa Syyrian hallinnon vastustajista lähtee pakolaisiksi ja poistuu maasta. Syynä se, että Syyria ei yksinkertaisesti kykene elättämään nykyistä väestöään. Syyrian maatalous on varsin rajallista. Luonnollinen väestömäärä on jossain 30-50% tasolla ennen sotaa olleesta.

Venäjä on yksi niistä harvoista maista, joilla on kyky tuhota mikä tahansa kaupunki maan päältä. Ja käytännössä lähes kaikki muutkin kaupungit. Tuon takia Venäjä ja samaan kykenevät valtiot ovat väkisin melkoisessa erityisasemassa. Tuo erityisasema varmistaa, että samaan kykenevät valtiot välttävät keskinäistä sotimista viimeiseen saakka.

Valitettavasti tuo tarkoittaa muiden maiden osalta monia asioita. Muun muassa sitä, että USA ei tule lähettämään omia joukkojaan Syyriaan tai puoltamaan läheisten liittolaistensa menoa sinne. Ei syyrialaisten takia riskeerata vaikkapa New Yorkin katoamista tulimyrskyyn.

Vaikuttaa siltä, että tällä hetkellä käydään jälleen suurvaltojen peliä. Brittikirjailija Rudyard Kipling kirjoitti tuosta pelistä termillä ”The Great Game”. Venäläisillä on käsittääkseni asiaa koskeva käsite Турниры теней.

Oman lisänsä tähän peliin tuo se, että Kiina pelaa tätä peliä tällä hetkellä uskomattoman taitavasti. Kiina on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin talous ja joidenkin mittareiden mukaan ylivertaisesti suurin.

Toisen maailmansodan jälkeinen vakiintuneen maailmanjärjestyksen aika näyttää palautuvan historialliseen suurvaltojen peliin. Back to the history.

Venäjä, Kiina ja USA vaikuttavat ymmärtävän mistä on kyse. EU ja ennen kaikkea Suomi taas elää jossain satujen unessa.

Suomen osa ei ole kadehdittava.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Veijo Ryhänen permalink

  Tyhmyri: ”Kyynisesti ajatellen Venäjän kannattaa pyrkiä siihen, että mahdollisimman suuri osa Syyrian hallinnon vastustajista lähtee pakolaisiksi ja poistuu maasta”

  Juuri niin, Putinin tavoitteena on EU:n pakotteiden poistaminen, ja Putin onnistuu tavoiiteessaan, kun hän pommittaa syyrian pakolaisten avulla schengenin rajoja niin kauan että ne tuhoutuvat (siis aika pian), jonka jälkeen EU hajoaa ja pakotteet Venäjää vastaan poistuvat.

  • Asiaa mietittyäni olen alkanut olla sitä mieltä, että Venäjän intresseissä ei suinkaan ole EU:n ja erityisesti Euroalueen hajoaminen. Koska euro on osoittautunut helvetinkoneeksi, joka tuhoaa jäsenmaiden taloutta, niin Venäjän etuna on euron olemassaolo. Niin kauan kun euro on olemassa ja mahdollisimman moni maa sitä käyttää, niin sitä varmemmin Eurooppa pysyy heikkona. Ihan suoraan kansantaloustieteen perusoppikirjoista luettuna.

   Venäjälle olisi paljon ikävämpää jos EU-maiden talous kukoistaisi ja kansalaiset voisivat hyvin. Koska euro on suuri syy alueen kriisiin, niin Venäjän ei kannata tukea Euroalueen hajoamista. Päin vastoin.

 2. Veijo Ryhänen permalink

  ”-Heitä on tulossa lisää jopa 50 000 – 55 000, … Miksi kansainvälinen yhteistö välittää kurdeista ja kristityistä, mutta ei sunnimuslimeista”(http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/171539-uusi-vaihe-pakolaiskriisissa-kansainvalisen-yhteison-pitaisi-haveta)

  Johtuisiko sunnien hylkiminen siitä, että heidän on (sharia lain käyttöönoton haluajina) kaikkien vaikeinta sopeutua länsimaihin:

  ”– Huolestuttaa, jos rahoitus tulee maista kuten Saudi-Arabia tai Qatar, joissa on erittäin tiukan linjan islamia. Haluaisimme välttyä niiltä ongelmilta täällä, imaami Abbas Bahmanpour sanoo.”

  Wikipedian mukaan sunneja on95% saudien väestöstä, jonka vuoksi on ymmärrettävää, että heidän huhutaan lähtevän pelastamaan rahoittamiaan kapinallis uskonveljiään: ”Saudi Arabia Prepares To Send Special Forces To Syria; Will Fight As Part Of ”US-Led Coalition””

 3. Veijo Ryhänen permalink

  ”– Euroopan unioni on hajoamassa, ja se hajoaa nopeasti.

  Demokratiaa Euroopassa -liike lyhennetään DiEM25, ja sen tarkoituksena on ”demokratisoida” Euroopan unioni, jotta EU ei hajoaisi. ”(Varoufakis äsken: http://yle.fi/uutiset/varoufakis_palaa_politiikan_areenalle__kreikan_ex-ministeri_lanseeraa_paneurooppalaisen_liikkeen/8660587)

 4. Ville permalink

  Hyvä kirjoitus mutta muutama kohta särähti korvaan. Tämä ei ole suora vastaus tyhmyrille. Nämä Venäjän vastaiset salaliitot menevät hieman yli ymmärryksen minulta. ”Pakolaistulvasta” on nyt viime viikkoina aloitettu ihmeellisesti syytämään Venäjää, jolla ei ollut minun käsittääkseni eikä normaalin logiikan mukaan juuri minkäänlaista roolia pakolaiskriisissä.

  Ensinnäkin Venäjä aloitti hyökkäykset vasta syyskuun aivan lopussa (nopealla googlauksella) ja kriisi oli tuolloin jo hyvässä käynnissä. Toiseksi, vain murto-osa ”pakolaisista” on syyriasta. Suurin osa on muista maista, joihon Venäjä ei ole hyökännyt vaan esim USA. Kolmanneksi, EU on itse sallinut pakolaisten tulon rajojen yli ja suorastaan kiihdyttänyt sitä mm Merkel ja Sipilän puheet.

  Toisaalta ihmetyttää Venäjän syyllistäminen siitä, että pakolaisia on ohjattu rajan yli suomeen. Samalla kuitenkin ylivoimainen pakolaisten enemmistö on tullut Ruotsista mutta tästä ei ole syyllistetty Ruotsia. Ei mitään logiikkaa.

  Tuosta olen Tyhmyrin kansa eri mieltä, että USA pelkäisi Venäjän ydiniskua Syyrian takia. Jos USA olisi halunnut hyökätä Syyriaan ja kaata Assadin hallinnon, olisi se jo tehnyt sen ja todella helposti myös ilman maajoukkoja tai niiden kera. Mielestäni kaoottinen tilanne Syyriassa on parempi sekä Jenkeille että Israelille. En näe, että miten se on valitettavaa, että jenkit eivät lähetä maajoukkoja Syyriaan? Käytännössä siitä seuraisi vain sama kuin Irakissa. Toki ei tilanne millään tapaa nytkään ole sen parempi tai huonompi. Sama efekti saatiin aikaan jenkkien toimesta pelkillä ilmaiskuilla ja kapinan lietsonnalla.

  Siitä olen kyllä samaa mieltä, että Venäjä hyötyy pakolaistilanteesta vaikkei olekaan siihen juurikaan pystynyt vaikuttamaan. Venäjän roolia isona pahana sutena liioitellaan aika ankarasti. Myös Kölnin yms järjestäytyneistä joukkoahdisteluista on ehditty syyttää Venäjää. Tämä on jo aika rankkaa salaliittoa. Miksi Venäjä tuhlaisi pakolaistulvaan paukkuja, kun EU järjestää omat sisäiset levottomuudet ihan itsekin? Esim Suomen tilanne. Miksi ihmeessä maahan otetaan kymmeniä tuhansia laittomia pakolaisia täyshoitoon ilman mitään mahdollisuuksia työllistyä tai sopeutua yhteiskuntaan? Nimenomaan kansainvälisten sopimusten mukaan Suomen ei tarvitsisi näitä ottaa.

  Enemmänkin näen tilanteen koko Euroopan sisäisenä halveksuntana omaa maata ja kulttuuria kohtaan. Venäjä kuitenkin yrittää toki hyötyä tilanteesta parhaansa mukaan ja tarvitsee ulkoisia uhkia tasaisin väliajoin oman sisäpolitiikkansa takia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: