Skip to content
Tags

Syyrian sodan käännekohta – ISIS ja sotilaiden palkkojen leikkaukset

helmikuu 8, 2016

Reutersin uutisen mukaan ISIS on joutunut leikkaamaan taistelijoidensa palkkoja (juttu täällä). Tämä uutinen on hyvin mielenkiintoinen, sillä käsitykseni mukaan suuri osa ISIS:n menestyksestä on perustunut ihan perinteiseen palkkasotilaiden käyttöön. Palkkasotilaiden käytössä on ollut ISIS:n kannalta merkittäviä etuja, sillä ulkomailta tulleet palkkasotilaat ovat mielellään ryöstäneet, silponeet, tappaneet ja raiskanneet paikallisia. Palkkasotilaat ovat päässeet uskonnollisen sodan varjolla toteuttamaan itseään sydämensä kyllyydestä, sillä aina on nuoria miehiä, joiden unelmien täyttymys on päästä tappamaan ja raiskaamaan (useimmissa tapauksissa ei kuitenkaan tässä järjestyksessä) sekä leikkimään sotaa niin paljon kuin mieli tekee.

Merkittävä osa tuollaisten palkkasotilaiden, jotka eivät muuten käytökseltään paljoa poikkea eurooppalaisista palkkasotilaista vaikkapa 30-vuotisen sodan ajoilta, innostuksesta on kuitenkin peräisin kolmesta tekijästä. Ensimmäinen on mahdollisuus päästä toteuttamaan itseään, toinen on raha ja kolmas on usko siihen, että tekemisistään ei joudu vastaamaan. ISIS:n joutuminen ahtaalle heikentää kaikkia vetovoimatekijöitä, rahaa saa vähemmän, vastapuoli pistää vastaan tappamistarkoituksella ja mikäli ISIS häviää, niin oma henki on höllässä sodan jälkeen. Luulen, että Syyrian hallitus, kurdit ja Irakin hallituksen joukot puhumattakaan Hizbollahin tai Iranin joukoista keksivät monta tapaa pitää entiset ISIS taistelijat hengissä yllättävän pitkän aikaa – jos siis saavat elävänä kiinni.

Mutta miksi ISIS nyt sitten on joutunut vaikeuksiin rahoituksen osalta? Selityksen saa helpoiten katsomalla paria karttakuvaa.

SyyriaPommitukset

SyyriaPommitukset1

Kuten kuvista voi aika helposti päätellä, niin pommitukset näyttävät merkittävästi vaikeuttaneen ISIS:n öljybisnestä. Öljyn myyminen on vaikeutunut merkittävästi kun pommitukset tuhoavat putket ja öljynkuljetussaattueet. Ehkäpä Venäjän ja Turkin välinen vihoittelu Syyrian pommitusten osalta on ainakin osittain tämän seurausta.

Noiden BBC:n kuvien perusteella Venäjä näyttää tarjonneen ensisijaisesti ilmatukea hallituksen joukoille ja selvästi vähäisemmässä määrin pommittaneen ISIS:n joukkoja. Tosin Venäjän ISIS-pommitukset näyttävät kohdistuneen nimenomaan ISIS:n öljykentille tai huoltoreiteille. Lännen pommitukset ovat taas kohdistuneet ensisijaisesti ISIS:n taistelijoihin. Jostain syystä länsimaat eivät näytä olleen kovinkaan innokkaita pommittamaan ISIS:n öljyä. Venäjä taas on tainnut antaa ISIS:n joukkojen sinänsä liikuskella aika vapaasti kunhan ne eivät ole uhanneet hallituksen joukkoja ja on pommittanut ensisijaisesti ISIS:n lompakkoa eli öljytuloja. Lännen ja Venäjän pommitusten yhteisvaikutus on selvästikin ollut tehokas kuten palkkaleikkauksista voi päätellä.

Karttaa katsomalla muuten selviää miksi Venäjä ei ole niin hirveästi pommittanut ISIS:n taistelujoukkoja. Muut kapinalliset näyttäisivät useimmissa tapauksissa olevan hallituksen joukkojen ja ISIS:n joukkojen välissä. Hallituksen joukot eivät ole tarvinneet ilmatukea ISIS:n joukkoja vastaan koska taistelukosketusta ei ainakaan kartan mukaan niin hirveästi ole.

Joka tapauksessa ISIS:n tapainen ulkomaisten palkkasotilaiden käyttöön perustuva rakennelma joutuu pahoihin vaikeuksiin kun rahaa ei ole saatavilla entiseen malliin. Lisäksi häviävän tahon kelkkaan lähteminen ei ole yhtä houkuttelevaa kuin voittajan puolelle meno.

Lisäys. Tarkastelen asiaa talousnäkökulmasta, sillä en tunne sotilaallista puolta riittävästi kyetäkseni ottamaan siihen asiantuntevaa kantaa. Talousnäkökulmasta ulkomaisten työntekijöiden eli palkkasotilaiden käyttöön vahvasti nojanneelle armeijalle on todella huono uutinen joutua leikkaamaan palkkoja. Temppua ei tehdä kuin pakon edessä.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. ValonSoturi permalink

  Venäjän motiivit pommittaa noita öljykohteita ovat aika loogisia, koska halpa öljy vahingoittaa Venäjän taloutta.

  • Tuo on hyvä pointti.

   Huolimatta motiiveista ovat Venäjän ISIS-pommitukset olleet julkisuudessa olleen tiedon perusteella poikkeuksellisen tehokkaita. Joko vahingossa tai tietoisen valinnan perusteella. Mikäli kyse on valinnasta, niin venäläisten sodanjohto on epämiellyttävän taitava.

   Venäjä on pommittanut ISIS:n lompakkoa, jolla on paljon suurempi vaikutus kuin muutaman ulkomailta tulleen seikkailijan tappamisella.

   Mikäli ISIS heikkenee taloudellisesti, niin suurimmat hyödyt korjaa Syyrian hallitus ja kurdit. Vähemmän hullut kapinallisliikkeet eivät kamalasti hyödy.

   Kurdien pärjääminen taas on Turkille paljon suurempi paha kuin ISIS. Turkin hallitus vihaa kurdeja paljon enemmän kuin mitään muuta mitä alueelta löytyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: