Skip to content

Yle ja muut mediat – se MV-lehden kokoinen kolo

helmikuu 7, 2016

Katsoin suosituksesta Yle Areenasta viime perjantaina esitetyn Perjantai-keskusteluohjelman (ohjelma löytyy Areenasta täältä). Ohjelma oli kahdessa mielessä kiinnostava. Siinä oli kiinnostava pätkä, jota voisi kutsua MV-lehden perustajaomistajan Ilja Janitskin haastatteluksi. Toinen kiinnostava kohta oli kysymys siitä kuinka mediakenttään on syntynyt MV-lehden kokoinen kolo.

Mielestäni Timo Hännikäinen oli oikeassa todetessaan, että perinteinen media on merkittävässä määrin vastuussa MV-lehden tapaisen tunkion syntymisestä. Mikäli meillä Suomessa muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat olisivat käsitelleet muun muassa EU:n ongelmia, taloutta ja maahanmuuttoa puolueettomasti ja asiaperusteisesti, niin mitään MV-lehden tapaista törkykasaa ei olisi päässyt syntymään. Sille ei olisi ollut tilausta.

Ylen tapauksessa vaatimus hyvän journalismin tuottamisesta on kieltämättä ongelmallinen, sillä eduskunta on antanut Ylelle myös suoria poliittisideologisia velvoitteita. Käskynomainen ohje tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta tuottaa velvoitteita, jotka helposti muuttavat journalismin puolueelliseksi ja asenteelliseksi. Ilmeisiä ongelmia ei nähdä tai niistä ei voi ainakaan rehellisesti kirjoittaa. Tuon takia nuo velvoitteet ovat ristiriidassa eettisesti kestävän journalismin periaatteiden kanssa (tekstiä noista periaatteista löytyy täältä). Ylen ongelmista asian kanssa voikin suoraan syyttää poliitikkoja.

Helsingin Sanomien tapauksessa on paljon anteeksiantamattomampaa, että jutut ovat usein olleet huomattavan asenteellisia ja faktoja on pelottavan usein jätetty tarkistamatta. Olen tässä blogissani nostanut esiin joitain tuollaisista tapauksista. Toisaalta tämäkään ongelma ei olisi niin paha jos Helsingin Sanomat olisi avoimesti jonkin aatesuunnan tukija. Väite puolueettomuudesta yhdistettynä aivan selvään puolueellisuuteen ja faktojen ohittamiseen on melkoinen synti.

Jos perinteinen media olisi tarttunut yhteiskunnallisesti merkittäviin ilmiöihin ja raportoinut niistä poleemisia piirteitä pelkäämättä, niin MV-lehden mentävää koloa ei olisi syntynyt. Tarpeeksi monen suomalaisen henkilökohtainen kokemusmaailma on ristiriidassa perinteisen median juttujen kanssa, jolloin vaihtoehtoisia uutisia kertovalle medialle on tilausta. Sinänsä tuollainen taas kertoo perinteisen median huonosta journalistisesta tasosta.

Mikäli perinteinen media skarppaa ja alkaa julkaista eettisesti kestävää journalismia, niin MV-lehti kokee luonnollisen kuoleman.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. ceterum censeo permalink

    Tuo MV-lehti tuo mieleen meristrategiasta tutun käsitteen Navy in the being. Sillä tarkoitetaan laivastoa, joka pitää vastustajan varpaillaan pelkällä olemassaolollaan. Ja tämän tehtävän MV-lehti kyllä omalla sektorillaan toteuttaa. Sitä voi haukkua monesta asiasta ja suurelta osin (mutta ei kaikilta osin) aiheellisesti. Siitä huolimatta se on tarpeellinen jopa sellaisenakin kuin se on. Sitä voi moittia epäluotettavuudesta ja asenteellisuudesta, mutta niin voi moittia Hesariakin. Sitä voi moittia mitättömien asioiden paisutteluista. Mutta niin voi moittia Hesariakin. Ja yhdessä suhteessa se lyö omalla kapealla sektorillaan Hesarin. Se pyrkii nostamaan esiin niitä maahanmuuttoon liittyviä ja siitä aiheutuvia ongelmia, jotka Hesari niin mielellään piilottaa. Ja tämän ansiosta, joskin tätä lienee vaikeahko todistaa, myös valtamedia on katsonut olevansa pakotettu uutisoimaan myös maahanmuuttoon liittyvistä ja sen aiheuttamista ongelmista. Ja täten MV-lehti ansaitsee olemassaolon oikeutensa, sillä vaikka se itse ei ole laadukas, se parantaa uutisoinnin laatua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: