Skip to content

Eero Heinäluoma ja veronkorotukset ja Caruna – välillä samaa mieltä

helmikuu 5, 2016

Toisinaan sitä joutuu yllättymään myös demareiden sanomisista ja tekemisistä. Lisäksi yllättyminen saattaa olla jopa positiivista. Tällä kertaa olen positiivisesti yllättynyt Eero Heinäluoman kirjoituksesta Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä. Eero Heinäluoman kirjoitus täällä.

Luonnollisten monopolien luonnollinen omistaja tosiaankin on julkinen sektori, sillä monopoli tarkoittaa käytännössä samaa kuin verotusoikeus. Äkkiseltään voisi kuvitella, että on sama omistaako monopolin valtio vai yksityinen toimija, mutta tuo ajatus on harhainen kuten Carunan esimerkki osoittaa. Yksityinen omistaja, tässä tapauksessa ulkomainen sijoitusyhtiö, pumppaa voittonsa verottomina ulkomaille. Tuolloin ne rahat eivät jää Suomen talouteen pyörimään vaan köyhdyttävät kaikkia suomalaisia.

Mikäli Carunan omistaja olisi valtio, niin valtio voisi jättää osan leikkauksista tai veronkorotuksista tekemättä mikäli perittävät hinnat olisivat samat kuin nykyisellä yksityisellä sähköyhtiöllä. Nythän yksityistetty monopoli ei maksa veroja Suomeen eikä tulouta voittojaan suomalaisille omistajille koska omistajat ovat ulkomaisia.

Toisin sanoen luonnollisen monopolin yksityistäminen johtaa kaksinkertaiseen vahinkoon. Suomi ja suomalaiset köyhtyvät Carunan ulkomaille pumppaamien voittojen verran ja Suomen valtion pitää korottaa veroja tai tehdä leikkauksia tuon ulkomaille pumpatun rahasumman verran.

Mikäli Carunan tapainen yksityistäminen olisi tapahtunut vaikkapa Venäjällä, niin meidän lehdistömme olisi täynnä spekulaatioita korruptiosta ja päätöksentekijöiden huviloista Rivieralla. Tai ainakin loistoasunnoista Sydneyssä.

Mutta koska olemme Suomessa, jossa sinnikkäiden väitteiden mukaan ei ole korruptiota, niin temppua selitetään tyhmyydellä. Uskokoon ken haluaa.

Follow the money.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. zxcvb permalink

  http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211156-nakokulma-caruna-munaus-nain-se-tapahtui

  Ailus-Hautala-Keva-Haavisto-Stubb-Räty-Männistö-Mänistö-Caruna?

  aika ilkeetä tollanen populistinen huutelu. Eihän meillä suomessa ole korruptiota.

  • Näissä kuvioissa kannattaa aina seurata rahaa. Kuka saa viran jostain. Kenen sukulainen palkataan jonnekin. Kuka saa hämmästyttävän edullisen sopimuksen jostain.

   Mutta sehän ei ole korruptiota. Se on vain maan tapa.

   Raha liikkuu, mutta ehkäpä hieman eri tavoin kuin monessa muussa maassa. Tässäkin tapauksessa on, kuten tuulivoiman tapauksessa, kyllä raha liikkunut. Tavalla tai toisella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: