Skip to content

Suomi ja Pohjoismaat viiteryhmänä – Pohjoismaiden ryhmä on jo hajonnut

tammikuu 31, 2016

Katsoin Matti Alahuhdan haastattelun Ylen Ykkösaamu -ohjelmasta (haastattelu löytyy Yle Areenasta täältä). Yksi Alahuhdan esille tuomista vaaroista on Suomen taloudellinen putoaminen pohjoismaisesta viiteryhmästä. Itse asiassa Suomi ja Tanska ovat jo pudonneet Ruotsin ja Norjan muodostamasta viiteryhmästä. Ohessa asiaa havainnollistava kuva.

Pohjoismaat

Tanska ja Suomi ovat kärsineet todella rajusti kriisistä kun Norja ja Ruotsi ovat oikeastaan selvinneet helpolla. Sekä Ruotsin että Norjan taloudet ovat aika mukavalla trendikasvulla ja krisi toi vain hetkellisen notkahduksen. Mikä onkaan se seikka, joka erottaa nämä maaparit toisistaan?

Erottava asia on kelluva valuutta. Ruotsin ja Norjan valuutat kelluvat. Suomi taas on euromaa ja Tanska on sitonut kruununsa kurssin euroon. Toisin sanoen kelluvan valuutan maat ovat pärjänneet paljon paremmin kuin kiinteän valuuttakurssin maat.

Tämän ei pitäisi olla mikään yllätys. Suoraan kansantaloustieteen perusoppikirjojen tavaraa.

Suomi ei enää kuulu talousmielessä siihen menestyvien Pohjoismaiden viiteryhmään. Suomi kuuluu talousmielessä euroa käyttävien pienten reunamaiden joukkoon, jossa olemme hyvässä seurassa muun muassa Kreikan ja Portugalin kanssa.

Alahuhta on väärässä esittäessään pelon siitä, että Suomi olisi jäämässä Ruotsin ja Norjan kyydistä. Suomi on jo jäänyt noiden kelluvien valuuttojen maiden kyydistä.

Suomen uusi normaali ei suinkaan ole pohjoismainen viiteryhmä.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. Ringside permalink

    Menestyneidenkin yritysjohtajien makrotaloudellinen osaaminen on useimmiten aivan surkeata luokkaa.

  2. Tom Next permalink

    Asialla on yös poliittinen ulottuvuus, ei pelkästään taloudellinen. Jos syntyy vakava ristiriita idän ja lännen välille, NATO:oon kuulumaton pieni, taloudellisesti jälkeenjäänyt maa rajamaalla jää helposti pantin rooliin.

    Kun Lipponen valitsi EMU:n NATO:n sijaan 90-luvulla, hän ei ehkä tiennyt mihin vaaran hän Suomen asetti ja miten nopeasti menneiden sukupolvien työn hedelmät syötäisiin, mutta historia tulee olemaan hänelle paljon ankarampi kuin nepotistiset puoluetoverit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: