Skip to content

Verotusoikeuden yksityistäminen – Caruna ja sähkönsiirron hinta

tammikuu 29, 2016

Kirjoitin 1.2.2013 eli noin kolme vuotta sitten, että sähkönsiirtoverkon myynti pilkkahintaan ulkomaisille sijoittajille tulee vielä kalliiksi Suomelle ja suomalaisille. Tuolloinen juttuni on täällä.

Kuten jo tuolloin kirjoitin, luonnollinen monopoli on vähän kuin saisi verotusoikeuden. Nyt sitten Carunan omistajat tuota oikeuttaan käyttävät.

Minua ei sinänsä ärsytä se, että Carunan omistajat rahastavat. Minua ärsyttää se, että päättäjämme olivat aikoinaan niin tyhmiä, että myivät luonnollisen monopolin.

Suomalaisten poliitikkojen tapa onkin myydä halvalla kaikki tuottava ja pitää se mistä tulee vain tappioita.

En ymmärrä miksi tuottava omaisuus pitää hävittää.

Mainokset

From → Uncategorized

21 kommenttia
 1. Meanwhile, Fed ei ole havainnut mitään näyttöä, että edes Suuren Laman aikana palkkojen hintajäykkyys alaspäin olisi vähentynyt – se jopa lisääntyi. http://www.federalreserve.gov/econresdata/feds/2016/index.htm#2016001

  Onnea vaan Euroopan sisäisille devalvaatioille.

 2. Veijo Ryhänen permalink

  Tyhmyri: ”Minua ärsyttää se, että päättäjämme olivat aikoinaan niin tyhmiä, että myivät luonnollisen monopolin.”

  Minua ärsyttää sähkötekniiikkaa ymmärtämättömät poliitikot, jotka eivät ymmärtäneet, että ilmakaapeleiden hautaaminen maahan muuttaa ne kondensaattoreiksi, jotka 50Hz vaihtovirtaan kytkettynä alkavat latautua ja purkautua 100 kertaa sekunnissa. Tästähän tietysti seuraa ”kaapelikondensaattorin” lataus -ja purkausvirtojen kulkua kaapelissa, vaikka kaapelin toinen pää olisi irti! Syntyy loisvirtaa (joka kyllä hiukan lämmittää kaapeleita), muttei tee hyödyllistä työtä, vaan kulunut teho on loistehoa, jonka kompensoimiseen tarvitaan kallista elektroniikkaa, joka – arvatakseni – valmistetaan saksassa.

  Luulisin, että tässäkin toimivan infrastruktuurin (siis ilmajohtojen) tuhoamisprojektissa suurimman tilin tekee suuret kansainväliset sähkövoimatekniikkaan keskittyneet pörssiyritykset, ja laskun maksaja löytyy tietysti niistä vihaisista äänestäjistä, jotka typeryyttään ja tietämättömyyttään täyttivät aikinaan lehtien yleisönosastot sähkökatkoista valittaessaan.

  Olisi kiinnostavaa tietää, ovatko nämä sähkökatkoista aikoinaan valittaneet ihmiset nyt tyytyväisiä, kun he saivat oman tahtonsa läpi, ja saavat nyt käsiinsä rajusti korotetut sähkönsiirtomaksut ?

 3. jari2208 permalink

  Olen täysin samaa mieltä tuosta järjettömästä toiminnasta. Kaikki järjettömyys sähkön osalta alkoi jo Imatran Voiman myynnistä outoina valtion kuvioina.

  Outoa on myös se, että jälkikäteen neljän vuoden päästä arvioidaan rahastuksen kohtuullisuus. Kuka määrittää kohtuullisuuden? Kun alkuaikoina tekee roiman korotuksen, niin kansan valitus laimenee automaattisesti tuon ajanjakson loppua kohti, joten ainakin julkinen paine helpottaa kohtuullisuuden arviointia.

  Nykyään liikepankeillekin on annettu tuo verotusoikeus. Kenellehän se vielä on tarkoitus antaa?

 4. ceterum censeo permalink

  ”Minua ärsyttää se, että päättäjämme olivat aikoinaan niin tyhmiä, että myivät luonnollisen monopolin.”

  Silloin, kun tehdään niin typeriä päätöksiä, että tavallinen taksikuskikin on sitä mieltä, että tuosta ei hyvä seuraa, on syytä epäillä korruptiota.

  Suomessa on tuudittauduttu sellaiseen uskoon, että täällä ei olisi korruptiota. Suhtaudun moiseen uskoon epäilevästi. Julkisen rahan jakaminen kannattamattomiin ja järjettömiin hankkeisiin sekä julkisen omaisuuden myynti pilkkahintaan on epäilyttävän yleistä. Tuoreina esimerkkeinä vaikkapa Helsingin kaupungin yritys upottaa runsas miljoona Kruununsiltojen tiedottamiseen (mikä onneksi estettiin) tai tätä suurempien summien upottaminen Tallinnan tunneli-hankkeen selvityksiin. Itse hankehan on niin totaalisen järjetön, että tuskinpa se etenee, vaikka tässä suhteessa saatan valitettavasti olla turhan optimistinen.

  • Suomalainen korruptio on erilaista kuin korruptio vaikkapa Kreikassa. Suomessa ei ole kyse siitä, että sinun pitää maksaa päästäksesi lääkäriin. Suomessa on kyse siitä, että todella suuria summia liikutellaan näennäisesti ilman korruptiota, mutta sukulaisten firmat saavat miljoonasopimuksia ja päätöksentekijät pääsevät unelmatyöpaikkoihin ja vastaavaa.

   Meillä Suomessa korruptio on paljon syvemmällä rakenteissa kuin moni uskoisi. Meillä korruptio on niin selvää ja näkyvää, että kukaan ei tajua sen olevan korruptiota.

   Suomalainen korruptio on paljon rajumpaa kuin moni uskoo. Toisaalta olen itse ottanut siitä osani. Tämän ikäisenä sen voi tunnustaa kun ura on jo takana päin.

 5. Korruptio on kuin seksi tai texas hold’em. Laita ihmisiä samaan tilaan, ja on vain ajan kysymys, koska se alkaa.

  • Juuri noin. Toisaalta en ymmärrä miksi kukaan harrasta Texas Hold’em -tyyppistä peliä. Siinähän on osansa sattumalla. Korruptiossa ja seksissä paljon vähäisemmässä määrin.

   Oman kokemukseni mukaan Suomi on hämmästyttävän korruptoitunut maa. Monen jutun tekeminen Suomessa on paljon kalliimpaa kuin useissa niin sanotusti korruptoituneissa maissa. Meillä pitää maksaa jotain helekutin vaalikampanjoita ja tarjota työpaikkoja koko suvulle ja vielä puolueen sisäjengille. Selvempää olisi ihan normaali käteissuoritus.

 6. valihuomauttaja permalink

  Itse en osaa sanoa onko kyseessä täysi ymmärtämättömyys kapitalismista vai onko toiminta tahallista.

  Sama kuvio on toistunut Suomessa kerta toisena jälkeen: täysin järjettömällä tavalla myydään tai tuhotaan kansalaisten omaisuutta ja altistetaan kansalaiset riiston kohteeksi.

  Omanlainen ilmiö on myös miten yksityistä taloutta pyritään myös luomaan tuhoamalla julkista taloutta ja yksityistämällä. Samalla luodaan ”yksityistä” taloutta joka on täysin riippuvainen verovaroista. Toki verorahat yleensäkin kiertävät palkkojen kautta takaisin yksityistalouteen, mutta yhä suurempi osa verorahoista siirtyy suoraan julkiselta puolelta suoraan yrityksiin.

 7. Laitetaanpa vielä tähän viisaita sanoja Vapaavuorelta ja Kataiselta, vuodelta 2013: http://www.iltalehti.fi/talous/2013121217828016_ta.shtml

 8. Ei kestä. Aina valmiina tuottamaan hyvää mieltä, kun siihen on aihetta. Harvemmin on – kuten ei nytkään.

 9. Tne permalink

  Oikeistolaisten yksityistämis’ ideologian olisi tarpeen tarkistella rajojaan.

 10. Tne permalink

  Kataisen vastine

  ja asian ydin lienee tässä:

  ”Fortum on valtion osaomistama pörssiyhtiö. Hallitus ei puutu yksittäisiin liiketaloudellisin perustein tehtyihin ratkaisuihin, kuten puhuttaneessa tapauksessa Fortumin sähkön omistaman jakeluverkon myyntiin.”

  Kataisen mukaan siis vaikka valtio omistaisi yli puolet osakekannasta niin sen tulee olla mukana vaan koska on mukava olla mukana …

  Alla oleva ote täysistunnosta kertoo kokoomuksen halusta hankkia ulkomaista omistusta Suomeen.

  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=PTK+113/2013+skt+puh+126

  Kokoomuksella ei siis näytä olevan haluakaan pitää kiinni meille tärkeistä ydintoiminnoista vaan altistaa ne vapaasti markkinavoimille, pelottavaa, onko seuraavaksi vuorossa terveyspalvelut ?

  • kommentti permalink

   Katainen:

   ”Energiaviraston tänään julkaisema lausunto avaa sähkömarkkinoiden toimintaa ja arvioi Carunan hinnankorotuksia valaisevalla tavalla.”

   Osittain noin. Energiaviraston lausunnon yhdessä alaviitteessä epäsuorasti ilmaistaan, että itse asiassa Energiavirasto itse on mahdollistanut nyt roimat hinnankorotukset. Lausunnon alaviitteessä 13 kerrotaan, että vuodenvaihteessa Energiamarkkinavirasto muutti sähköverkkoyhtiöille antamiaan määräyksiä siitä, miten suuri on se ”kohtuullinen tuotto”, jota ne saavat periä, ja antoi sähköverkkoyhtiöille mahdollisuuden peräti kaksinkertaistaa perimänsä hinnat lähivuosina. 30 prosentin hinnankorotukset ovat vasta alkua.

   Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni Energiavirastossa on ollut tietoinen etukäteen siitä, että heidän julkaisemansa uusi kohtuullisen tuoton laskentamalli mahdollistaa hintojen moninkertaistamisen seuraavien 8 vuoden aikana. Energiamarkkinavirasto ei lausunnossaan erityisesti tuota asiaa tuonut esiin, vaan se käy epäsuorasti ilmi kohtuullista tuottoa käsittelevästä alaviitteestä. Energiavirasto ei selvityksessään myöskään tuo esiin sitä, että Carunan hinnankorotus on vasta pieni murto-osa siitä hinnankorotuksesta, minkä Energiaviraston vuodenvaihteessa käyttöön ottama uusi ”kohtuullisen” tuoton laskentakaava sallii.

   Julkisuudessa hinnankorotuksista on syytetty kaapelointia, mutta hintojen tuplaaminen on nyt mahdollistettu ilman minkäänlaista kaapelointiakin. Hintojen nostoa hidastaa nyt se, että hintojen vuosittaisiin kertakorotuksiin saataetaan puuttua, jos ne ovat kerralla liian korkeita, mutta esim. Carunan uudetkaan hinnat eivät ole vielä lähelläkään uuden määrittelyn mukaista ”kohtuullista” tuottotasoa.

 11. Veijo Ryhänen permalink

  Varmaan useimmille tämän blogin lukijoille tuleekin jo ennestään Roger Wessmanin ”[Uusi artikkeli]” -otsikoilla alkavia ”uutiskirjeitä”:

  ”Energiaviraston outo arvio kohtuutuotosta … Energiavirasto on muuttanut ehtoja selkeästi valvottavien hyödyksi. … Korko laskenut, ”kohtuullinen” tuotto ylös” … käyttämällä vanhaa laskentatapaa
  vuodelle 2016 verkkoyhtiöille sallittu sijoitetun pääoman tuotto olisi pudonnut vuoden 2015 3,12 prosentista runsaaseen kahteen prosenttiin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Nyt sallittua tuotto on nostettu noin 6 prosenttiin.”(rogerwessman.com/2016/02/03/energiaviraston-outo-arvio-kohtuutuotosta/)

 12. Veijo Ryhänen permalink

  Toinen sähkövoimatekninen näkökulma tähän enimmäkseen taloudellisesta näkökulmasta käytyyn keskusteluun:

  ”Pohjois-Karjalan Sähkö laajentaa puutonta vyöhykettä metsälinjojen varrella, raivaa ennakkoon puita, maksaa maanomistajille korvauksia tästä. Rahat jäävät maakuntaan ja vuosittaisina menoina eivät nosta verkkoon investoitua pääomaa.

  Miksi Caruna toimii Kainuussa eri tavalla? ”(RW:n blogissa oleva kommentti)

  PohjoisKarjalan sähkön toimintatapa on järkevä, siinä ei tuhota toimivaa infrastruktuuria.

  Sekamalli olisi sellainen, jossa toimiva infrastuktuuri tuhotaan vasta sen elinkaarensa lopussa (jolloin kirjanpidolliset poistot sähköverkojen vanhentumisesta ovat jo tehty, siis sähköverkkojen kirjanpidollinen arvo on tällöin nolla). Tämä olisi järjen mukainen toimintatapa.

  Mutta suomalaiset poliitikot eivät halunneet sitä, että ilmajohdot vaihdetaan maakaapeleiksi ”luonnolliseen tahtiin” vaan poliitikot halusivat nimenomaan toimivan infrastruktuurin nopeutettuun tuhoamiseen perustuvan toimintamallin otettavaksi käyttöön.

  Tekniikasta ja taloudesta ymmärtämättömien typerien kansalaisten tuohtumus ja suuttumus (siis tunnetason reaktio) sähkökatkoihin ajoi poliitikot tekemään tunteisiin, vaan ei järjen käyttöön perustuvan typerän päätöksen, joka johtaa toimivan ja käyttökelpoisen keskijännite ilmajohto infrastruktuurin ennenaikaiseen ja laajamittaisen tuhoamiseen ja hävittämiseen suomesta.

  Kustannukset kaatuvat toimivan infrastruktuurin ennenaikaista tuhoamista halunneiden niskaan (=syyllisten rankaisuun, jolloin oikeus tapahtuu), ja tietenkin myös niiden niskaan, jotka olisivat halunneet toimia tässä asiassa järkevästi (=syyttömien rankaisuun).

 13. Mikäli nämä yksityistämiset ja hinnankorotukset olisivat tapahtuneet Venäjällä, niin lehdet repisivät otsikoita korruptiosta ja vastaavista ilmiöistä. Mutta koska Suomessa, niin moista ei kukaan uskalla edes ääneen epäillä.

 14. asdf permalink

  Kannattanee tähän linkata mielenkiinotinen Keva-Ailus-Hautala-Räty-Stubb- spekulaatio, jos joku ei ole sattunut huomaamaan:

  http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211156-nakokulma-caruna-munaus-nain-se-tapahtui

  Todelakin onneksi meillä suomsesa ei ole korruptiota koska olisan se aivan skandaalimasta jos sekä Ailus ja Hautala molemmat oltasi savustetut palleiltaan vain koska olivat vastahankaisia Caruna-kaupan suhteen.

 15. asdf permalink

  Kannattanee tähän linkata mielenkiinotinen Keva-Ailus-Hautala-Räty-Stubb- spekulaatio, jos joku ei ole sattunut huomaamaan:

  http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211156-nakokulma-caruna-munaus-nain-se-tapahtui

  onneksi suomessa ei ole korruptiota koska olisan se aivan skandaalimasta jos sekä Ailus ja Hautala molemmat oltasi savustetut palleiltaan vain koska olivat vastahankaisia Caruna-kaupan suhteen.

 16. asdf permalink

  Kannattanee tähän linkata mielenkiinotinen Keva-Ailus-Hautala-Räty-Stubb- spekulaatio, jos joku ei ole sattunut huomaamaan:

  http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211156-nakokulma-caruna-munaus-nain-se-tapahtui

  onneksi suomessa ei ole korruptiota koska olisan se aivan skandaalimasta jos sekä Ailus ja Hautala molemmat oltasi savustetut palleiltaan vain koska olivat vastahankaisia Caruna-kaupan suhteen.

 17. Veijo Ryhänen permalink

  Kiitos, asdf, oli hyvä linkki. Kokoomuksella on uskomattoman vahva voima savustaa pois kokoomukselaisen poliitiikan tahdon toteuttamisen tiellä olevat ihmiset.


  Oletko kokoomuksen äänestäjä ?

  Tiesitkö, että sunnuntaina 06.02.2015 klo 12:00 puuhataan facebookissa mielenosoitusta Carunan hinnankorotuksia vastaan. Mielenosoitukseen osallistujat vääntävät klo 12:00 sähkökeskuksistaan pääkytkimensä nollalle. Kokoomuksen kannattajana et luonnollisestikaan halua osallistua tähän mielenilmaukseen, jossa osoitetaan mieltä juuri sinun oman poliittisen tahtosi toteutumista vastaan, siis valtionyhtiöiden yksityistämistä vastaan. Kaikki sähkölaitteesi jäävät siis kytketyiksi kiinni sähköverkkoon silloin kun muut kytkevät yhtäkkisesti omat sähkölaitteensa irti Carunan sähköverkosta.

  Su. klo 12:00 tehonkulutus katoaa yhtäkkiä kokonaan Carunan sähköverkosta, ja kun voimalaitosten generaattorien pyörittämistä vastustava vääntömomentti äkillisesti katoaa lähes kokonaan pois generaattorien voimanlähteistä, pyrkivät generaattorit kuormituksen poistuttua ryntäämään yhtäkkiä koville ylikierroksille, jonka vuoksi generaattorit voivat syöttää sähköverkkoon hetken aikaa ylijännitettä, kunnes hitaasti reagoiva säätölaitteisto ehtii tasaamaan generaattoreihin syötettävän mekaanisen pyöritystehon olemattoman pieneksi kutistunutta sähkönkulutusta vastaavaksi, jonka jälkeen sähkön jännite -ja taajuus ovat taas palanneet vakaiksi. Välittömästi klo 12:00 sähkökatkon alkaessa tapahtuva ylitaajuus -ja ylijännitepiikki voi tuhota herkkää elektroniikkaa, joka on jäänyt kytketyksi kiinni sähköverkkoon.

  Mielenilmaukseen osallistujien sähkölaitteet ovat turvassa mahdolliselta sähköverkon ylijännitteeltä, koska ne ovat kytketty irti sähköverkosta.

  Miten tähän riskiin pitäisi suhtautua ? Pitäisikö luottaa siihen, että sähköverkon suojalaitteet ehtivät reagoimaan riittävän nopeasti, eikä ylijännitepiikkiä pääse syntymään.
  Vai pitäisikö sittenkin – ihan vaan varmuuden vuoksi – kytkeä sähkö pois pääkytkimestä mielenilmauksen ajaksi ?

  Kas siinäpä dilemma.

  Luultavasti kokoomuksen kannattajana sinä olet sen verran varakas, että sinulla on varaa ostaa uudet sähkölaitteet mahdollisesti ylijännitteen seurauksena tuhoutuneiden tilalle, jolloin sinulla ei ole lainkaan syytä huoleen. Hyvä!


  Lainaus on 1/5 osa kokonaisuudesta, joka löytyy täältä: http://nahistuvasohvaperuna.blogspot.fi/2016/02/me-kaikki-ihmiset-olemme-foobikoita.html)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: