Skip to content

Venäjä ja rajavalvonta – entä jos Venäjä oikeasti päästäisi halukkaat rajalle

tammikuu 27, 2016

Suomalaisessa mediassa on kirjoiteltu aika paljon siitä, että Venäjän rajan ylitse on tullut jonkin verran turvapaikanhakijoita. Kieltämättä ilmiö on sinänsä outo, sillä FSB on tupannut pitämään Suomen vastaisen raja-alueen varsin tarkkaan valvottuna. Kaikkien Venäjän naapurimaiden osalta rajaa ei suinkaan valvota samaan tapaan eikä rajaa aina edes pyritä valvomaan kovinkaan tarkasti. Oikeastaan se, että Venäjä ei ole päästänyt Suomen rajalle kaikkia mahdollisia asiattomia kulkijoita, kertoo varsin hyvistä ja rauhallisista väleistä maidemme välillä. Mutta mitä tapahtuisikaan jos Venäjä päättäisi päästää kaikki halukkaat tulemaan Suomen rajalle? Mitä jos Venäjä todella tekisi sen mistä Räsänen sitä epäilee (juttu täällä)?

Ensinnäkin Venäjällä on erilaisia laittomia tai puolilaillisia pakolaisia mitä todennäköisimmin miljoonia. Venäjä ei tarjoa noille pakolaisille yleensä muuta kuin varsin lyhytaikaisen oleskeluluvan ja todellinen pakolaisstatus on harvinainen ilmiö. Venäjän pakolaislait onkin laadittu turvaamaan entisten neuvostotasavaltojen alueelta tulevien venäläisten oikeudet pakolaisstatukseen ja kansalaisoikeuksiin. Muista maista tulevia pakolaisia koskeva lainsäädäntö poikkeaa tuosta ja sen rooli on hyvin erilainen. Venäjän viranomaiset ovat käytännössä varsin legendaarisessa maineessa turvapaikan myöntäjinä muille kuin entisten neuvostotasavaltojen alueelta tulleille venäläisille – legendaarisessa siinä mielessä, että turvapaikan saaminen on erittäin harvinaista.

Lisäksi venäläinen järjestelmä ei käsittääkseni tarjoa käytännössä yhtään mitään sosiaalietuuksia kuten terveydenhoitoa tai edes virallista olemassaoloa mikäli henkilö ei saa pakolaisstatusta. Määräaikainen status tarkoittaa sitä, että olet virallisesti olemassa, mutta suurinta osaa sosiaalietuuksista ei ole saatavilla. Mikäli määräaikaista statusta ei saa, niin mitään etuja ei ole saatavilla.

Venäjällä määräaikaisella statuksella tai ilman statusta olevat eivät ole tähän mennessä olleet ryntäämässä Suomeen koska Venäjä on estänyt heidän tulonsa. Venäjä on tähän mennessä pyrkinyt häätämään tuon poppoon jonnekin muualle. Useimmiten johonkin vähemmän mieluisaan entiseen neuvostotasavaltaan.

Muodostaakin jännittävän ajatusleikin miettiä mitä tapahtuisi jos Venäjä päättäisi päästää kaikki suomalaisista lihapadoista ja pääministerimme omakotitalossa asumisesta kiinnostuneet määräaikaisella statuksella tai kokonaan ilman statusta olevat pyrkijät Suomeen. Tulijoiden määrä olisi todennäköisesti helposti satoja tuhansia. Pienellä yllytyksellä voisi miljoonan raja mennä rikki. Ilmainen junakuljetus lähelle Suomen rajaa olisi todennäköisesti riittävä yllytys.

Miten Suomi reagoisi jos Venäjä yksinkertaisesti antaisi vaikkapa parin sadan tuhannen turvapaikanhakijan tulla rajan ylitse ja kieltäytyisi ottamasta heitä takaisin? Venäjän de facto kieltäytymiseksi riittäisi kaikenlaisen virallisen statuksen epääminen noilta ihmisiltä ja asian tekeminen selväksi kaikille ennen Suomeen yrittämistä.

Ampuisimmeko maahantulijat rajalle? Vai syntyisikö rajalle valtava pakolaisleiri? Vai ottaisimmeko kiltisti vastaan puoli miljoonaa tulijaa? Vai miljoona?

 

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
  1. Antti permalink

    Ehkäpä pakolaisvuodoilla herkistetään Sipilän korvaa perjantain tapaamiseen. On talouskriisi, on Ukrainan kriisi, on pakotteet, on pakolaiskriisi. Muutaman pakolaisen lisäksi olisi tosiaan miljoona tulijaa tarjolla. Lisäämmekö vastakkainasettelua vai pyrimmekö hoitamaan hoitamaan asioita yhteistyöllä?

  2. de comments permalink

    Entäs jos Venäjä onkin huomioinut Schengen ulkorajan vuotavan Kreikan ja Italian suunnalla ja kokeilevat samaa Suomen rajalla? Hyvin näyttää toimivan samalla tavalla tähän asti, vaikka Suomi on moittimassa noita kahta ”vuotomaata”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: