Skip to content

Pakolaisongelma tulee vain pahenemaan – Syyrian sodan luonne

tammikuu 27, 2016

Kirjoitin aikaisemmin maanviljelyyn soveltuvista alueista Syyriassa ja niistä käydystä taistelusta. Tulkintani siitä, että kyseessä on aito resurssisota, perustuu talousajatteluun ja oli mielestäni aika pessimistinen. Olen kuitenkin päätynyt reivaamaan käsitystäni entistä pessimistisemmäksi. Pessimismini johtuu siitä, että alueen kuivumisen seurauksena kyseessä ei ole sota pelkästään viljelysmaasta. Pyöriteltyäni hieman lisää Syyria ja Irakia koskevia tilastoja olen alkanut pitää alueen sotaa tämän vuosisadan ensimmäisenä varsinaisena vesivaroista käytävänä sotana. Sotaa ei käydä siitä voitko viljellä oman ruokasi vai joudutko ostamaan sen. Sotaa käydään janon tuoman kuoleman ja veden saamisen välisestä erosta – sota on mielestäni vesisota. Ehkäpä tämän vuosisadan ensimmäinen.

Kieltämättä näkemys sodasta vesisotana on kaikkein pessimistisin vaihtoehto. Sademäärien ja maanviljelykseen kelpaavan maa-alan yhteisvaikutus kuitenkin viittaisi siihen, että Irakin ja Syyrian alueen väkiluvun on pudottava noin puoleen nykyisestä ennen kuin kestävä rauha on saavutettavissa. Tämä taas tarkoittaa kymmenien miljoonien ihmisten pakenemista kodeistaan ennen kuin alue rauhoittuu. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että nuo ihmiset eivät voi palata entisille asuinalueilleen.

Optimistinen näkemys tilanteesta on taas se, että kyseessä on alueellinen korjausreaktio ensimmäisen maailmansodan jälkeisiin mielivaltaisiin rajoihin. Tuolloin rauha olisi saavutettavissa piirtämällä rajat uudelleen. Oma käsitykseni kuitenkin on se, että kyseessä on ensisijaisesti resurssisota, vesisota, jonka moottorina toimivat resurssien puutteen lisäksi nuo mielivaltaiset rajat.

Mikäli pessimistinen näkemykseni pitää paikkansa, niin tähänastinen pakolaistulva on vasta kevyttä alkuverryttelyä tulevaa varten. Pysyvää rauhaa ei voida alueella saavuttaa ennen kuin väkiluku vastaa kantokykyä.

Hyvää ratkaisua ei ilmeisesti ole.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. ValonSoturi permalink

  Resursseista ei oikeasti ymmärtääkseni ole puutetta, vaan rikas kotiplaneettamme pystyy elättämään hyvinkin nykyisensuuruisen populaation, jos noita resursseja vaan ymmärrettäisiin käyttää ja jakaa oikein. Perusongelma on sekaisin oleva ihmismieli egoineen, joka luo tunteen erillisyydestä ja sitä kautta aiheuttaa kaikki muut ongelmamme. Mitään muuta isompaa todellista ongelmaa ihmiskunnalla ei olekaan, kuin tuo osittunut ihmismieli.

 2. Pieni ihminen permalink

  Vesi onkin jo aloittanut matkansa finanssimaailmassa. Toivottavasti me pärjätään niillä markkinoilla.

 3. tutkija Pohjanmaalta permalink

  Tyhmyri,

  olet oikeilla jäljillä. Vähenevä vesi joudutaan noilla alueilla jakamaan yhä useamman janoisen suun kesken. Keinokastelulla kuivatkin alueet saataisiin kasvamaan, mutta tämäkin polku alkaa olla loppuunkuljettu. Alueen pohjavesivarat ovat fossiilisia, peräisin viimeisen jääkauden ajan toisenlaisista ilmasto-olosuhteista. Alueella ei muodostu uutta pohjavettä, koska ilmasto-olosuhteet ovat aridit, mikä tarkoittaa että haihdunta on suurempaa kuin sadanta. Keskeinen fakta on, että Lähi-Itä ei ole hupenevan veden vuoksi kykenevä ylläpitämään nykyisen suuruista väestöä. Väestöräjähdys aiheuttaa vähenevän veden kautta sotia. Jotka taas aiheuttavat kansainvaelluksia. Vedenpuutteen vuoksi kestävä rauha noilla alueilla ei ole mahdollinen.

 4. Kulkija permalink

  Jos vain on mahdollista, niin kannattaa katsoa Avaran luonnon Kesytön Arabia osa 3/3. Tullee varmaan Yleltä taas joskus uusintana. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/08/avara-luonto-kesyton-arabia?ref=ohj-articles

  Ohjelmassa näytetään kuinka Lähi-Idässä kuinka (fossiilista) pohjavettä tuhlataan surutta aina öljyrikkaasta Saudi-Arabiasta köyhään Jordaniaan. Jordaniassa muistaakseni paikalliset viljelijät keinokastelivat isoilla konetoimisilla kastelulaitteilla peltojaan keskellä päivää paahtavassa helteessä kuivassa autiomaassa.

  Sitä maallikkona mietti, että kastelu voisi olla järkevämmin toteutettu esimerkiksi vaikka kastelu tapahtuisi yöaikaan, jotta puolet vedestä ei puolet haihtuisi suoraan ilmaan. Naapurissa Israelissahan tippakasteluteknologia on viety huippuunsa, jotta viimeinenkin tippa tulee käytettyä. Muistaakseni ohjelmassa kerrottiin intensiivisen kastelusta syntyvän suolaantumisen aiheuttavan maaperän pilaantumisen viljelykelvottomaksi.

  Päällimmäisenä ajatuksena ohjelmasta ja jo muutenkin aiemmin, että tuolla päin maailmaa eletään vain tätä päivää jopa yltäkylläisyydessä, jos Allah suo, mutta ei yhtään osata tai haluta ajatella asiaa tulevaisuuteen. Köyden pää tulee muslimille vastaan suurena ullatuksena, minkä jälkeen taas tapellaan.

 5. Veijo Ryhänen permalink

  tutkija Pohjanmaalta: ”Keinokastelulla kuivatkin alueet saataisiin kasvamaan, mutta tämäkin polku alkaa olla loppuunkuljettu. … Alueella ei muodostu uutta pohjavettä, koska ilmasto-olosuhteet ovat aridit, mikä tarkoittaa että haihdunta on suurempaa kuin sadanta.”

  Veden haihtumisen voisi estää lasittamalla viljelykset, ts. kieltämällä avomaalla tapahtuvan keinokastelun. Lasi on halpa raaka-aine, jopa niin halpa, että suomessa murskattu keräyslasi päätyy maanrakennukseen soran korvikkeeksi.

  Lasien tukimateriaalit, siis teräs ja/tai alumiini ovat liian kalliita. Mutta puu, jonka solukko on täytetty tervalla (siis keinotekoinen tervaspuu), suomalainen hitaasti kasvanut (luja) pohjoisen mänty (sellupuu) olisi sopivan halpa ja kestävä materiaali. Ohuehkon sellupuun alapuolen voisi jättää pyöreäksi, jolloin lasien kehykseistä tulee lujempia, kuin kulmikkaaksi sahattua puuta käyttämällä (vrt. egyptinparrun käytön edut rakennuspuuna). Pyöreän puun yläpuolelle sirkkelöidään lasien urat, ikkunakittinä voisi mahdollisesti käyttää kovetettua pihkaa tms. halpaa luonnonmateriaalia.

  Puusta tehdyt lasien kehykset varjostavat toki enemmän kuin teräs ja alumiini, mutta 1900 -luvun alun kasvihuoneet taisivat olla enimmäkseen puurakenteisia, joten puukin toimii, mutta sadon tuotto puurakenteisessa kasvihuoneessa jää hiukan pienemmäksi metallirakenteiseen verrattuna.

  Pumput ja jäähdytys tietysti kuluttavat sähköä, jota ko. seudulla on runsaasti tarjolla, silloin kun aurinko paistaa, mikäli sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla.

  Taloudeltaan ja hallinnoltaan sekaisin oleva maa ei tietenkään ”avomaanviljely -> lasinalaisviljely” -projektiin pysty, mutta suomi tai EU voisi toteuttaa pilottiprojektina puurakenteisia kasvihuoneita taloudellisilta ja poliittisilta olosuhteiltaan rauhallisempiin kehitysmaihin. Pilottiprojektista saisi tarvittavia numeroita, joiden avulla saisi tehtyä laskelmat suurempaan mittakaavaan skaalaamisen kustannuksista ja takaisinmaksuajoista.

  Avomaanviljelyn vaihtaminen kasvihuoneviljelyyn toisi Irakin ja Syyrian väestölle tarvittavan uskon tulevaisuuteen. Jos uskoa Irakissa ja Syyriassa elämisen tulevaisuuteen ei ole, lähdetään pakolaisiksi, tai omaksutaan ISIS -terroristijärjestön tarjoama tulevaisuudenusko.

  Ajatusten keskittäminen seurauksiin (pakolaisiin) on haitallista, koska se estää pakolaisuuden perimmäisten syiden ratkaisun.

  Syy pakolaiskriiseihin on, etteivät lähtijät pysty enää näkemään elämisen ja toimeentulon mahdollisuuksia nykyisillä asuinalueillaan. Silloin jopa suomalaiset kaurapuuropadat -20 asteen pakkasessa muuttuvat jäämistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoiksi. Nykyisistä pakolaisten lihapadoista lämpimissä sisätiloissa joudutaan luopumaan, jos pakolaisia tulee satoja tuhansia suomeen, eikä EKP osalistu pakolaiskriisin rahoittamiseen helikopterirahalla.

 6. Veijo Ryhänen permalink

  Jatkan vielä tästä ”pakolaisvyöry kuivuudesta kärsivistä kehitysmaista on pysäytettävissä avomaanviljely -> lasinalaisviljely” -aiheesta.

  Edellisissä eduskuntavaaleissa suomalaisten äänestyskoppikäyttäytyminen osoitti sen, että >98% suomalaisista haluaa sisäistä devalvaatiota (siis käytännössä ~kaikki äänet menivät sisäistä devalvaatiota kannattaville puolueille).

  Sisäisen devalvaation toteuttaminen suomessa (ja muissa vahvojen ammattiliittojen maissa) edellyttää noin 30% aikuistyöttömyyttä ja noin 60% nuorisotyöttömyyttä, sillä Kreikan (sisäisen devalvaation) mallisuorituksesta tiedämme, että näillä työttömyyslukemilla saamme aikaiseksi tarvittavan ~30% palkkojen alentamisen, joka puolestaan on tarpeen, jotta suomen vientiteollisuus saa takaisin menettämänsä kilpailukyvyn. Vientiteollisuuden kilpailukyvyn palautumisen jälkeen nykyinen euroajan ”Suomi elää velkaantumisesta” -tilanne palautuu takaisin markka-ajan ”Suomi elää viennistä” -tilanteeseen (jolloin suomen talous on taas kestävällä pohjalla).

  Näinollen, tulevan 30% aikuistyöttömyyden, ja 60% nuorisotyöttömyyden oloihin kannattaisi pakolaisia valmistaa ja valmentaa jo nyt tekemällä heille selväksi, ettei heitä tarvita suomen työmarkkinoilla.

  Tämän vuoksi kaikenlaiset kotouttamistoimet pitäisi lopettaa tarpeettomina, ja keskittää kaikki resurssit pakolaisten (sodan päättymisen jälkeisen) kotiinpalaamisen valmisteluun.

  Paluuta odotellessaan pakolaiset voisivat siis nikkaroida heidän entisessä kotimaassaan tarvittavat lasikasvihuoneet valmiiksi. Sisäisen devalvaation toteuttamisen vuoksi (ok-rakentaminen lamaantunut) suomessa on valtavasti käyttämätöntä talo -ja ikkunateollisuuden kapasiteettia.

  Sekä talo -että ikkunateollisuuden koneet ovat suoraan yhteensopivia puurakenteisten lasikasvihuoneiden valmistamiseen. Esimerkiksi kattotuolien valmistamiseen tarvittavat jigit ja naulalevyjen puristuskoneet ovat jo valmiina, niitä voi hyödyntää lähes suoraan lasikasvihuoneen kattotuolien rakentamiseen. Etelän maille tulevan kasvihuoneen kattotuoleissa ei tarvitse olla lumikuorman kestävyyttä, sen vuoksi käytettävä puutavara voi olla ohuempaa, kuin mihin konet nyt on säädetty. Tämä jigien säätö ohuemmalle puutavaralle sopivaksi on helppo ja nopea toimenpide, kunhan muut mittasuhteet säilyvät samoina. Myös kielitaidottomien pakolaisten kouluttaminen kattotuoliristikoiden rakentajiksi lienee helppo ja nopea toimenpide, kunhan paikalla on asiansa osaava tulkki ja yksi suomalainen alan ammattilainen työnjohtajana.

  Kun sitten sota Irakissa ja Syyriassa aikanaan päättyy, rahdataan sekä pakolaiset että heidän suomessa rakentamansa puurakenteiset kasvihuoneet takaisin Syyriaan ja Irakiin. Toki myös ”kasvihuoneiden pystytys” -ja ja ”kasvihuoneviljelyn perusteet” -koulutukset olisi järjestettävä suomessa pakolaisten omalla äidinkielellään ennen pakolaisten paluuta kotimaahansa.

  Tässä mallissa olisi se etu, että suomalaisten veronmaksajien rahaa ei haaskaantuisi sen selvittämiseen, että ketkä pakolaisista ovat oikeita pakolaisia, ja ketkä puolestaan ovat ns. elintasopakolaisia, siis onnenonkijoita (onnenonkijuushan ei ole rikos, koska jokainen ihminen haluaa tulla onnelliseksi).

  Sekä oikeat, että elintasopakolaiset olisivat siis yhtä tervetulleita siirtotyöläisiä puukasvihuoneita Irakiin ja Syyriaan rakentaviin Suomalaisiin talo -ja ikkunatehtaisiin.

  Rakentamiskustannukset tulisi kattaa EKP:n painamalla rahalla, jonka vastaanottamiseen ei liity velkakirjan allekirjoitusvelvollisuutta. Rahan vastaanottamisen edellytyksenä tulisi olla se, että rahan vastaanottajavaltio sitoutuu huolehtimaan siitä, että puurakenteisia kasvihuoneita valmistuu sovittu määrä määräaikaan mennessä, ja että talo -ja ikkunatehtailla työskentelevien pakolaisten työskentely -ja vapaa-ajan olosuhteet ovat inhimilliset.

  Jos talotehtaiden varastohallit uhkaavat täyttyä tiiviisti kasaan pakatuista puurakenteisista kasvihuoneista, ennen kuin sota saadaan loppumaan pakolaisten kotimaissa, voisi kasvihuoneiden pystyttämisen aloittaa jo suomeen, jonka ansiosta pakolaiset muuttuisivat ns. syömämiehistä itsensä elättäjiksi (”syömämies” -nimitystä käytettiin ennen maatalouden koneellistumista maataloissa niistä miehistä, jotka osallistuivat syömiseen, mutta eivät töiden tekemiseen).

 7. Veijo Ryhänen permalink

  Kirjoitin edellä: ”Tämän vuoksi kaikenlaiset kotouttamistoimet pitäisi lopettaa tarpeettomina, ja keskittää kaikki resurssit pakolaisten (sodan päättymisen jälkeisen) kotiinpalaamisen valmisteluun. ”

  Suomen nykyinen ja tuleva ns. ”kotouttava työtoiminta” perustuu ns. ”leikkitöiden” teettämiseen sillä väestönosalla, jolle ei löydy oikeita töitä Suomesta:

  ”…esitän luotavaksi kotouttavan työtoiminnan järjestelmää. Mallia voisi ottaa pitkäaikaistyöttömien kuntouttavasta työtoiminnasta … Turvapaikanhakijoita ei ole tarkoituskaan työllistää palkkatöihin, vaan heitä tullaan käyttämään palkattomana työvoimana … Kuntouttavassa työtoiminnassa ei makseta työstä palkkaa, vaan pelkkä työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus. Kotouttavassa työtoiminnassa ei makseta palkkaa, mutta vielä toistaiseksi on epäselvää maksetaanko yhtään mitään. … Palkatonta työtä riittää takuuvarmasti ihan kaikille. … Torniossa tehdään lunta lumitykeillä, jotta työttömillä riittää lapioitavaa kesät talvet …
  Minä paeta syyriasta suomeen ja joutua leikkitöihin ? Epäinhimillistä!”

  Lainaukset peräisin uuninpankkopojan ”kotouttava työtoiminta” -blokauksesta: http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/01/26/kotouttava-tyotoiminta/

  Pidän oikeiden töiden tekemistä (esim. kasvihuoneiden rakentamista) leikkitöiden teettämistä järkevämpänä vaihtoehtona. Toki leikkityötkin ovat täydellistä toimettomuutta parempi vaihtoehto, koska leikkitöiden ansiosta ”Evil will find work for lazy hand” -vaihtoehto ei pääse toteutumaan. Suomennettuna tuo edellinen ajatus voisi olla: Leikkityöt pitävät pakolaiset poissa muusta pahanteosta.

  Pahoin pelkään, että poliitikot eivät tajua pakolaisaallon pohjimmaista syytä, siis kuivuutta, jonka seurauksena päädytään seurauksien ratkaisuun (leikkitöiden teettämiseen pakolaisilla), eikä varsinaisen ongelman, siis ”viljelymahdollisuudet katovat kuivuuden vuoksi” -ongelman ratkaisuun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: