Skip to content

Sipilän hallituksen epäpyhä allianssi – uskonnollinen etiikka ja liberalismi

tammikuu 26, 2016

Europarlaatikko Paavo Väyrynen nosti äskettäin esiin hyvin merkittävän ja monelta suomalaiselta huomiokynnyksen alle jääneen ilmiön. Kyseessä on pääministeri Sipilän edustaman lestadiolaissiiven ja kokoomuksen sekä keskustapuolueen johdossa olevan liberaalisiiven muodostamasta epäpyhästä allianssista. Käytännössä tuo allianssi ei ole kenellekään asioita seuranneelle mikään yllätys (paitsi ehkä Väyryselle). Kannattaa kuitenkin hetki miettiä tuon liittouman syntymisen mahdollistanutta aatteellista tilannetta.

Olli Rehn ja hänen edustamansa liberalistisiipi eivät jaa perinteistä keskustalaista maakunta-ajattelua tai huolta maaseudun köyhistä, mitä ne sitten ovatkaan. Tämä uusi kaupungeissa kasvanut ja koko ikänsä politiikassa mukana ollut keskustalaisten vaikuttajien joukko ei edusta sitä perinteistä savikokkareita ja lehmänpaskaa kumisaappaistaan ravistelevaa kepulaista isäntämiestä. Aatteellisesti läheisempi joukko heille ei suinkaan löydy keskustan perinteisistä kannattajista vaan kokoomuksen nykyisestä federalistisesta siivestä.

Syyt sille, että tuo kepun liberalistisiipi on yleensäkään valinnut kepun puolueekseen löytyvät historiasta. Siinä vaiheessa kun he päätyivät kepun jäseniksi elettiin vielä 1980-lukua ja kokoomus ei vaikuttanut läheskään yhtä vahvalta kuin nykyisin. Omaa etuaan ajavat liberalistit valitsivat monessa yhteydessä puolueekseen keskustan. Myös se, että tuolloinen kokoomus ei ollut liberaali vaan enemmän perinteisellä kirkko ja kivääri -linjalla, vaikutti noihin päätöksiin merkittävästi.

Perinteiset kepulaiset maasutujen miehet ja naiset ovat käytännössä kadonneet kepun johdosta – tämä siitä huolimatta, että alueellista äänestyskäyttäytymistä tarkasteltaessa kepua yhä äänestävät ensisijaisesti juuri nuo maaseutujen miehet ja naiset.

Sipilä taas kytkeytyy tähän kuvioon hyvin kiinnostavalla tavalla. Sipilä lähipiireineen on siinä mielessä mielenkiintoinen hahmo, että käsitykseni mukaan hän edustaa yhteiskunnallisessa ajattelussaan huomattavasti läheisemmin kalvinistista (puritanistista) etiikkaa kuin maassamme tavallisempia suuntauksia. Tuossa ajattelussa maallinen menestys nähdään Jumalan antamana palkkiona uutterasta ja hurskaasta työstä. Johdonmukaisena seurauksena tuon ajattelun jatkumona voidaan menestymättömyys tai yhteiskunnallinen huono-osaisuus nähdä hurskauden puutteena.

Tästä hurskauden puutteesta on vain hyvin pieni ajatuksellinen askel oikeistoliberaalien näkemykseen siitä, että huono-osaisuus on oman yrittämisen puutetta eli omaa syytä. Toisin sanoen Sipilän on lähipiireineen erittäin helppo olla samaa mieltä kokoomuksen oikeistoliberaalin siiven ja oman puolueensa liberaalisiiven kanssa. Kaikkien on lisäksi hyvin helppo päätyä samaan johtopäätökseen.

Tehdyn päätelmän mukaan huono menestys johtuu laiskuudesta eli hurskauden puutteesta. Laiskat on hyvä pakottaa töihin, laiskuudesta on tarpeen rangaista.

Tämän vuoksi vaihtoehtoisten toimintatapojen harkinta ei ole tarpeellista eikä välttämättä edes tule mieleen. On ideologisesti ja moraalisesti oikein rangaista köyhiä ja huono-osaisia heidän laiskuudestaan, hurskauden puutteestaan.

Kyseessä on looginen, suorastaan pelottava näkemys, joka on minusta kuitenkin täysin ristiriidassa sekä kristillisen lähimmäisistä huolehtimisen ja uuden mahdollisuuden antamisen ajatuksesta että klassisen isänmaallisen oikeistolaisuuden perinteistä.

Meillä on pitkästä aikaa hallitus, jolla on johdonmukainen moraalisideologinen näkemys siitä mikä on pielessä ja mitä asioille pitää tehdä. Voimakas yksilökeskeinen liberalismi ja protestanttinen hurskauden etiikka ovat solmineet epäpyhän allianssin.

Hallituksen linjauksia, ulostuloja ja päätöksiä ei minusta pitäisikään ihmetellä vaan todeta ne ideologisesti yllättävän eheän ja johdonmukaisen linjan mukaisiksi.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Pieni ihminen permalink

  Hyvä kirjoitus! Luulen että isolle osalle äänestäjiä tuli yllätyksenä hallituksen raju oikeistolaisuus, varsinkin keskustan. Kohta jälleen kerran kaivetaan esiin suo, kuokka ja Jussi sekä talvisodan henki. Selvitään jälleen kerran suuresta koettelemuksesta. Toivottavasti.

  • Keskustan ja kokoomuksen johto on tällä hetkellä poikkeuksellisen yhtenäinen ideologisessa mielessä. Kepun liberaalisiipi on vähintään yhtä oikealla kuin suurin osa kokoomuksen liberaaleista. Sipilän ja hänen lähipiirinsä näkemys päätyy samaan johtopäätökseen käytännön toiminnan kannalta, joskin tausta vaikuttaisi olevan tuossa ”Jumala palkitsee ahkeran ja hurskaan”.

   Lopputuloksena noudatettava politiikka on ensisijaisesti ideologista kuten Stubb on tänään todennut.

   • Pieni ihminen permalink

    Toivottavasti ihmiset kiinnittäisivät sanaan arvovalinta tai ideologia hiukan enemmän huomiota. Hyvä huomio on tuo että puolueiden sisällä alkaa olla enemmän eroja kuin puolueiden välillä. Pitäisiköhän siirtyä suljettuun listavaaliin niin olisi edes pieni mahdollisuus ymmärtää puolueiden tulevaa politiikkaa. Nythän ei missään nimessä pitänyt leikata koulutuksesta ja tutkimuksesta.

 2. Kauko permalink

  Poimin kirjastosta pari A.P. Pietilän kirjaa, kun en ollut niitä ennen lukenut. Pankkikriisin salatuissa papereissa hän kuvaa erinomaisen selkeästi, miten vahvan markan politiikka romahti 1990-1992. Ensin oli suuri huoli valuuttavelallisista, siksi ei voinut devalvoida. Kun sitten syksyllä oli pakko devalvoida, ei enää velallisista välitetty. Pankkitukea valmistelivat pankkien pääjohtajat 1992, piikki oli taivaaseen asti auki.

  Tilanne alkaa olla sama kuin silloin. Euroeron kustannuksilla pelotellaan, mutta nykymenollakin on hintansa. Jos euroerontulee, niin siinä on taas monilla pankkien lähipiiriläisillä hyviä tilaisuuksia tehdä erinomaisia kauppoja. Raha tulee rahan luo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: