Skip to content

Heikko Eurooppa – kenen syytä se on

tammikuu 5, 2016

Tämänpäiväinen Helsingin Sanomat on varsin hämmästyttävä kokoelma artikkeleita. Merkittävänä yhdistävänä teemana tuntuu jutuissa olevan sokea usko EU:n, euron ja liittovaltion autuaaksi tekevään voimaan (myönnän, että liittovaltiota ei ole hehkutettu niin paljoa kuin olisin odottanut). Lisäksi teemallista tämän päivän jutuille on Venäjän mainitseminen lähes jokaisessa mahdollisessa jutussa. Ilmeisesti on käsky toimittajille käynyt? Tämän päivän Hesari löytyy täältä.

Mielenkiintoista artikkeleissa on tendenssi liittää Venäjä lähes mihin tahansa asiaan. Esimerkkeinä vaikkapa Unkarin oikeistopuolue Jobbik ja Ranskan maltilliseksi muuttunut Front National, joita esimerkiksi Jobbikia käsittelevässä jutussa lähes syytetään Venäjän pikku apulaisiksi. Jutuista saa mielikuvan, jonka mukaan EU:n ongelmat olisivat jotenkin Venäjän aikaansaannosta. Tuo väitehän on täyttä hölynpölyä.

EU:n ja erityisesti Euroalueen ongelmat ovat EU-poliitikkojen ihan omaa aikaansaannosta. Mikäli Euroalueella talous voisi hyvin ja ihmisillä olisi töitä, niin euroskeptiset puolueet kuten Front National menettäisivät suurimman osan kannatustaan. Sama pätee Unkariin, jossa Jobbik on noussut talouskriisin jälkimainingeissa.

Kyllä, heikko Euroalue ja riitaisa EU ovat varmasti Venäjälle mieluisia. Mutta on epärehellistä jättää kertomatta, että Euroalueen ja koko EU:n todelliset ongelmat ovat europoliitikkojen aivan omia aikaansaannoksia. Venäjä ja Kiina (sekä vähäisemmässä määrin myös USA) luonnollisestikin käyttävät hyväkseen EU:n riitaisuutta ja Euroalueen taloudellista itsemurhaa. EU:n ja erityisesti Euroalueen heikkoudesta on kieltämättä suoranaista etua erityisesti Venäjälle. Venäjä ei kuitenkaan ole syyllinen Euroalueen ongelmiin.

Mikäli jätämme puheet kuuntelematta ja katsomme pelkkiä tekoja, niin Euroalue on johdonmukaisesti tehnyt lähes kaiken mahdollisen kansalaistensa elintason heikentämiseksi. Europoliitikot ovat johdonmukaisesti toimineet tavalla, joka on avannut Venäjälle makoisia mahdollisuuksia erilaisiin temppuihin. Europoliitikot ovat johdonmukaisesti toimineet tavalla, joka on nostanut pinnalle Jobbikin ja Front Nationalin kaltaisia puolueita.

Varmin keino pitää Venäjä kurissa ja varmistaa EU:n yhtenäisyys olisi järkevän talouspolitiikan harrastaminen. Valitettavasti Helsingin Sanomat on varsin kuvaava nykyisen valtamedian linjan suhteen. Helsingin Sanomat toimii kuten Venäjän valtionmedia ja pelottelee ulkoisella vihollisella tilanteessa, jossa ongelmat ovat kotoperäisiä.

Ongelmien varsinaiset syyt jäävät käsittelemättä. Käsittelemättä jää myös se, että ongelmat ovat luonnollinen seuraus tehdyistä valinnoista.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. ceterum censeo permalink

  Tästä kirjoituksesta nousi mieleen kaksi asiaa. Ensinnäkin Hesarin tason (ja levikin) jatkuva lasku ja toiseksi, EU:n sitkeä pyrkimys itsensä hajottamiseen itsetuhoisella politiikalla.

  Hesarin ongelmana on se, että se on yhä enemmän korvannut objektiivisen uutisoinnin ja analyyttisen journalismin ideologispohjaisella julistuksella sekä valikoidulla ja asenteellisella uutisoinnilla. Tämän tuloksena se on menettänyt luotettavuutensa uutisvälineenä. Omalta osaltani sain siitä kyllikseni muutama kuukausi sitten, ja olen tekemääni päätökseen tyytyväinen. Joku aika sitten lentoyhtiö tarjosi muiden lehtien ohella luettavaksi myös Hesarin. Luettuani Financial Timesin ja pari muuta lehteä, avasin myös Hesarin. Tuntui, kun sieltä olisi käynyt ummehtunut, sisäänpäin lämpiävä löyhähdys. Eipä tässä kai voi muuta kun murheellisena seurata Eero Erkon henkisen perinnön tuhoutumista ja sen seurauksena tapahtuvaa lehden kuihtumista. Ilmeisesti on niin, että kun isännän ote on kadonnut, virheelliset toimittajavalinnat pääsevät kostautumaan kun rengit ovat päässeet isännän asemaan.

  EU:n ongelmana on se, että se on unohtanut alkuperäisen ajatuksensa, Euroopan talouden ja eurooppalaisten hyvinvoinnin edistämisen. Vielä -90 luvulla se vannoi subsidiariteettiperiaatteen nimiin, jonka mukaan päätökset tuli tehdä mahdollisimman lähellä niiden soveltamisen kohdetta ja keskitettyjä päätöksiä tuli tehdä vain perustellusti ja harvoin. Nyt tilalle on tullut keskittämispyrkimys, kasvava byrokraattinen sääntely ja pragmatismin korvannut pyrkimys ideologiseen ohjaukseen. Tämä kertoo historian opetusten unohtamisesta. Neuvostoliitto romahti jäykän keskitetyn ohjauksen seurauksena. Itävälta-Unkari hajosi jäykän keskittämispolitiikan seurauksena. 30-vuotinen sota alkoi Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan sisällissotana, kun keisari pyrki keskittämään lisää valtaa itselleen. Rooma hajosi jatkuvasti lisääntyvän byrokraattisen keskittämisen seurauksena. Oman mausteensa tähän Rooman tapaukseen tuo se, että se hajonnut puolisko oli nimenomaan Länsi-Rooma, joka oli pyrkinyt ratkomaan rajaongelmiaan sallimalla mittavan germaanien maahanmuuton.

  • Merkantti Matikainen permalink

   Jos Eero yhä eläisi, kyllä hän nyt pyörisi haudassaan. Helsingin Sanomathan ei enää kelpaa edes vessapaperiksi. Alkaakohan kohta isännän ääntä käyttää Antti? Herlin kun omistaa jo 22% Sanomasta.

   EU:n läheisyysperiaatekin lienee vedetty vessanpöntöstä lietealtaaseen. Unioni on suuri pienissä ja pieni suurissa asioissa. Mikromanageerausta pahimmillaan.

 2. Anton permalink

  Yhdysvaltojen rooli jää aina hämmästyttäväti taustalle. Kiovan Ukrainasta voisi puhua Yhdysvaltain uutena osavaltiona. Biden kertoo, että hän puhuu enemmän Poroshenkon kuin vaimonsa kanssa. Ukrainan hallitus on miehitetty ulkomaalaisilla. Hunter Bidenin rooli Ukrainassa on myös uskomaton. Biden myös kertoi, että euroopan vasalleja piti painostaa kovasti Venäjä-pakotteiden taakse. Saksa on miehitetty maa ja käyttäytyy myös siten. Miten kaikki kurjuus on saatu Venäjän syyksi?
  CIAlla on mahtava koneisto.
  http://vastavalkea.fi/2015/10/17/sata-virkamiesta-infosodan-oppiin/
  Venäjän trollit pomppivat yleisönosastoissa, kun taas CIA muokkaa uutisia.
  http://russia-insider.com/en/germany/our-exclusive-interview-german-editor-turned-cia-whistleblower/ri531
  Turpeinen-saarella on paljon asiaa Yhdysvaltain kaaospolitiikasta.
  http://www.turpeinen-saari.net/blogi/2015/12/29/6124
  Ukrainan tapahtumiin perehtyminen ohi ”vapaan” lehdistön on muuttanut minun maailmankuvan. Milloin olisimme saaneet tietää tapahtumista totuuden ilman internetiä. 20v?
  Onko valtavirtalehdistön alennustila osaamattomuutta vai ohjattua propagandaa?

 3. Tne permalink

  Otsikkoon lyhyt vastaus olisi Saksa.

  … ja … Suomen budjettitasapaino hakuinen talouspolitiikkaa on täysin mielenvikaista.

  Bill Mitchell in Helsinki (käännetty suomeksi)

 4. Merkantti Matikainen permalink

  EU:n talouspolitiikka seisoo yhden jalan varassa. Ei ihme, että kompurointi jatkuu.

  Rahapolitiikassa eletään jo poikkeuksellisia aikoja. Finanssipolitiikka puuttuu kokonaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: