Siirry sisältöön

Kielletään kipulääkkeet – eurojäsenyys ja selviytymiskeinot

joulukuu 13, 2015

LähiTapiolan ekonomisti Timo Vesalan mielestä kipulääkkeet pitää kieltää ja ihmisten pitää vain kyetä elämään kipunsa kanssa niin kauan, että kivun syy poistuu. Kieltämättä hän ei esitä asiaansa noin, mutta hänen euroa ja sen Suomen talouteen kohdistuvia vaikutuksia käsittelevä kirjoituksensa on logiikaltaan samaa tasoa. Jätetään leikkauspotilaat nukuttamatta ja kielletään kipulääkkeet! Vesalan kirjoitus löytyy täältä.

Kukaan tervejärkinen ihminen ei vakavissaan esitä kipulääkkeiden käytön estämistä. Kukaan tervejärkinen ihminen ei esitä, että onnettomuuteen joutuneelle ei saa antaa kipulääkkeitä samalla kun jalan avomurtumaa hoidetaan. Kuitenkin Vesalan kirjoituksen ja monen muun euron puolustajan logiikka perustuu ajatukselle kipulääkkeiden pahuudesta.

Mutta ehkä minun on syytä hieman tarkastella hieman lähemmin Vesalan teesejä. Hänen listansa on mielenkiintoinen ja huomionarvoinen.

 1. Rahaliittoon mentäessä euroajan vaatimukset olivat tiedossa.

Kyllä, oman rahapolitiikan katoamisen vaikutukset olivat monen tiedossa. Virallisessa päätöksentekoprosessissa nuo vaikutukset pyrittiin häivyttämään. Monessa yhteydessä jopa suorastaan valehdeltiin vaikkapa eurojäsenyyden vaikutuksista palkkojen leikkauksiin ja muihin vastaaviin toimenpiteisiin. Olen täysin varma siitä, että jos eduskunnalle olisi kerrottu kaikessa karuudessaan mitä oman rahapolitiikan puutuminen tarkoittaa, niin eurojäsenyys ei olisi toteutunut.

Vesala syyllistyy epäsuoraan valehteluun rajoittaessaan eurojäsenyyden vaikutukset pelkästään työmarkkinoihin ja julkisen sektorin kokoon. Myös muiden markkinoiden ja hintojen tulisi euromaassa joustaa. Myös LähiTapiolan vakuutusten hintojen pitäisi laskea heti kun taloudessa menee huonommin. Tämä koskee myös jo tehtyjä vakuutussopimuksia.

Euroajan vaatimuksiin kuuluu periaatteessa täydellinen hintajousto ja jo olemassaolevien sopimusten muuttaminen hintajouston mukaisesti.

Pelkkä työmarkkinoiden ja julkisen sektorin rajaaminen tarkasteluun kertoo joko ammattitaidottomuudesta tai tahallisesta asioiden pimittämisestä.

Kelluva valuutta, kuten Ruotsin tapauksessa kruunu, automaattisesta skaalaa kaikki kustannukset kerralla. Ruotsin teollisuudelle voidaan tarvittaessa syöttää kipulääkkeitä, kuten finanssikriisin alussa tapahtuikin.

 1. Riskin realisoitumisesta ei voi päätellä riskin suuruutta

Tämä on hyvin omituinen väite. Kun eurojäsenyydestä aikoinaan keskusteltiin, niin monet – blogin pitäjä mukaan luettuna – pitivät riskiä erittäin suurena ja sen toteutumista käytännössä varmana. Itse asiassa arviot riskin toteutumisesta olivat pessimistisempiä kuin toteutunut todellisuus, sillä emme osanneet arvata Nokian menestyksen tuomaa positiivista vaikutusta Suomen talouteen.

Vesala valehtelee jos hän väittää ettei riskin suuruutta tiedetty. Moni piti riskiä paljon suurempana kuin toteutunutta todellisuutta. Riskeistä ei vain saanut keskustella. Ne pimitettiin.

Omat tuon ajan arvioni erehtyivät siinä, että arvioin ongelmien alkavan paljon nopeammin ja olevan paljon dramaattisempia kuin toteutunut todellisuus. Itse pidin todennäköisimpänä vaihtoehtona viennin ja sen seurauksena kansantuotteen dramaattista romahdusta hyvin lyhyellä ajanjaksolla. Toteutunut hidas rappeutuminen on jotain, jota en osannut odottaa.

Itse asiassa hidas rappeutuminen kertoo siitä, että Suomen talous oli vahvempi kuin aikoinaan tekemissäni arvioissa.

 1. Talouden rakenteiden korjausvelka alkoi kumuloitua jo paljon ennen euroaikaa

Tämä on kieltämättä totta, ainakin osittain. Mutta rakenteisiin liittyen moni euron puolustaja unohtaa sen, että toimivaa ei pitäisi mennä korjaamaan. Ja jokainen, joka väittää, että Suomen systeemi ei toiminut valehtelee tai osoittaa täydellisen tietämättömyytensä.

Suomen varallisuus rakennettiin devalvaatioiden avulla. Kun vienti ei vetänyt, niin devalvoitiin. Ja taas vienti veti ja kasvu onnistui. Systeemi toimi. Vieläpä yllättävän hyvin. Kieltämättä sitä kipulääkettä eli devalvaatiota nautittiin joskus ihan kaksin käsin, mutta potilas toipui.

Eurojäsenyydellä haluttiin korjata toimiva systeemi. Tuo ratkaisu meni täysin perseelleen, kuten moni ennusti kun eurojäsenyydestä aikoinaan tehtiin arvioita.

 1. Yksipuolinen irtautuminen eurosta ei ole realistinen vaihtoehto

Ei niin kauan kun tarpeeksi monella menee vielä riittävän hyvin. Yksipuolinen ero eurosta on kuitenkin pienempi paha kuin sota ja monissa tilanteissa valtiot ovat aloittaneet ja aloittavat sotia mikäli niiden edut moista vaativat.

Kieltämättä olen Vesalan kanssa samaa mieltä siitä, että yksipuolinen irtautuminen ei Suomen tapauksessa ole realistinen vaihtoehto. Syynä ei minusta kuitenkaan ole se, että temppu ei olisi järkevä. Oman käsitykseni mukaan syynä on se, että minun on vaikea kuvitella nykyisestä poliitikkokaartistamme löytyvän ketään, joka kykenisi irtautumisen vaatimaan päätöksentekoon. No, ehkä Paavo Väyrynen erityisenä poikkeuksena.

Muiden poliitikkojen osalta pidän heidän kykyään koviin päätöksiin täysin olemattomana. Omaa kansaa kyllä voi piiskata miten paljon tahansa, mutta pieninkin riski siitä, että Angela Merkel ei tykkäisi on aivan liian suuri pelote.

Valitettavasti meidän poliitikkomme eivät ole valtiomiesainesta.

Kaiken kaikkiaan Vesala ja kumppanit ovat sitä mieltä, että leikkaukset pitää tehdä ilman nukutusta ja onnettomuuspotilaan avomurtuma hoidetaan ilman kipulääkkeitä tai puudutusta. Tämä koska kipulääkkeet eli devalvaatio ovat lähtökohtaisesti pahasta. Tämä siitä huolimatta, että kokemuksen mukaan sopiva kipulääkkeiden käyttö merkittävästi helpottaa parantumista.

Mainokset

From → Uncategorized

9 kommenttia
 1. Meinasin jotain kirjoittaa itsekin aiheesta, mutta pidin Vesalan alkuperäistä tekstiä niin kevyenä ja huonona, että en keksinyt, miksi vaivautua. Pelkästään Suvannon tekstiin viittaaminen erinomaisena kertoo jo asioita ymmärtävälle paljon.

  Kyllä minä ymmärrän, että sisäisen devalvaation läpiajo vaatii oikomista, uhkakuvilla pelottelua ja vaihtoehdottomuuden korostamista. Joskus mietin, onko tyhmyyksien ääneen sanominen piilotettua viisautta (kun ei voi sanoa asioita oikein, niin puhutaan edes virheet parhain päin) vai tyhmyyttä. Lopputuloksen kannalta tietenkin yhdentekevää.

  • Vesalan teksti on vain esimerkki tästä uudesta eurofiilien linjasta. Koska eurosta ei ole mitään osoitettavia hyötyjä, niin mennään kuten Soininvaara (ei me voitu tietää) tai sitten selitetään, että kyllähän tämän kaikki jo tiesivät. Molemmat ovat valhetta. Asiantuntijat tiesivät, mutta poliittisista syistä asioita ei saanut kertoa edes eduskunnalle.

   Kyllä eurojäsenyyden vaarat olivat tiedossa, mutta niistä ei saanut kertoa. Ehkä Soininvaara ei oikesti tiennyt, mikä taas kertoo aika paljon hänen omasta talousosaamisestaan ja siitä kuinka tietoa aikoinaan pimitettiin.

   • Mikar permalink

    Muistan kuinka devalvaatioita kauhisteltiin välillä melkein hysteerisen tuntuisesti jo 90-luvulla kun perusteltiin vahvan markan politiikkaa. Onko sulla mielipidettä siitä, miksi pohjimmiltaan devalvaatioista niin raivokkaasti haluttiin eroon suomalaisen eliitin piirissä?

    Toi pointtisi joustoista oli hyvä.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  Suomi-neito on kompuroinut, ikäihminen (98 v.) kun on. Lonkkaan on tullut avomurtuma. Kilpailukyky ei ole enää entisensä. Miten vetreys palautetaan? Millä krempat hoidetaan?

  Kasvuhormonia, leikkauksia, rasvaimua?

  • Merkantti Matikainen permalink

   Sivuhuomautuksena vielä, että arvostamamme ekonomisti Roger “Bond” Wessman ruotii tuoreimmissa blogeissaan Kreikan ja Irlannin sisäisiä devalvaatioita. http://rogerwessman.com/

   Ei silti, ennen ottaisin palkankorotuksen – etenkin tulospalkan – kuin kärsisin sisäisistä devalvatuloinneista.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Kerta kiellon päälle.

    KL (15.12.2015) uutisoi arvostelemistamme pitkän linjan ekonomisteista:

    Aavistuksen ärtynyt Antti Suvanto puuskahtaa: “Kaikki, mitä sisämarkkinoilla on tehty, on integraation syventämistä. Eikä näillä ole mitään tekemistä liittovaltion eikä yhteisvastuun kanssa”.

    Mistä ei voi puhua, siitä pitää vaieta: “MarketNoze, jonka osakkaana ja tutkimusjohtajana toimi pitkän linjan ekonomisti Roger Wessman, on ajautunut konkurssiin.”

 3. ”ikäihminen voi keinua päivänsä ”nokipojassa”- yöksi vaaka-asentoon omaan pilttuuseen,lue sänkyyn. (huom. valvottu ja roboyisoitu ”nokipoika”).

 4. Pieni ihminen permalink

  Eurokriisi murentaa jäsenmaidensa demokratiaa niinpä euromaat pitää saada nopeasti kasvun tielle tai edessä on myös vielä vakavampi poliittinen/politiikan kriisi.

 5. Tuomas permalink

  Ulkoisessa devalvaatiossa ostovoima ei tippunut kuin ulkomaisten tuotteiden ja palveluiden osalta, mutta sisäisessä devalvaatiossa tämä tapahtuu kaikkien tuotteiden ja palveluiden osalta, joka johtaa velkadeflaatioon ja toimeliaisuuden tippumiseen, kun ei ole millä mällätä kotona ja ulkomaiset ostokset pysyvät yhtä houkuttelevina, jos puhutaan euroalueesta tai euroalueen ulkopuolisistakin maista, koska Suomen onglmat eivät juuri euron kurssia hetkauta.

  EU:lla meni ihan hyvin siihen asti, kunnes 2010 keksittiin alkaa palkkoja leikkaamaan, kun jotkut valtiot olivat pyörittäneet rulettia velkarahalla ja päästäneet tuottavuuden ja työn hinnan hieman turhan paljon karkaamaan toisistaan.

  Ulkoisessa devalvaatiossa ei ollut ongelmia palkkojen kanssa, koska ne saatiin laskettua suhteessa muihin maihin valuutan avulla ja devalvaatiomaassa voitiin jatkaa talouskasvua ainakin omassa valuutasa palkkoja nostamalla, joka tarkoitti sitä, että otettu velka pieneni suhteessa tuloihin ja näin efekti oli vastakkainen kuin nykyisessä järjestelmässä, jossa velan määrä tuloihin kasvaa, kiitos velkadeflaation.

  EU-tasolla pitäisi mielestäni koordinoida eri palkansaajien eturyhmien palkkoja siten, että ne jatkuvasti nousevat ja että ne nousevat enemmän niissä (osa)valtioissa, joissa menee paremmin. Nythän esim. Saksa onkin tähän kelkkaan saatu mukaan ja myös työntekijät hyötyvät Saksan menestyksestä, vaikka Hartz-paketista aiheutuneet leikkaukset pienituloisille häiritsevät vieläkin kotimaisen kysynnän kasvua. Etujärjestöjen tulisi, siis keskittyä enemmän EU-tason ratkaisujen tekemiseen kuin pelkästään kotimaisten ja vihdoin globalisoitua talouden vanavedessä. Ylijäämämaiden pitäisi ehkä myös jakaa enemmän massia alijäämämaille Keynesin Bretton Woods ehdotuksen mukaisesti.

  http://bruegel.org/2014/11/france-and-germany-a-moment-of-truth/

  Mielestäni SAK on jyvällä, jos siis halutaan lisää integraatiota:

  ”SAK haluaa euroalueelle yhteisen budjetin ja kovemman markkinakurin – ”Kissa on otettava pöydälle”
  Euroalueen laajuinen elvytys on välttämätöntä pitkittyvien talouskriisien välttämiseksi, sanoo SAK:n asiantuntija Aleksi Kuusisto.”

  http://www.hs.fi/talous/a1450244587123

  Myös viiden pressan raportti ja EU:n tulevaisuus näyttää ihan kohtuu hyvältä ja korjaa monia ongelmia, jos siis taas tahdomme lisää integraatiota. Integraation vastustajille se on no, no:

  ”Competitiveness Authorities
  The aim of the Competitiveness Authorities should not be to harmonise practices and institutions in charge of wage formation across borders. Those processes vary widely within the EU and rightly reflect national preferences and legal traditions

  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5240_en.htm

  Näiden toimenpiteidenhän on osaltaan tarkoitus hillitä sitä, että palkat eivät pääse karkaamaan lapasesta missään maassa, joka nyt on johtanut tähän pitkittyneeseen lamaan muutamissa euromaissa.

  Ongelma tosin vieläkin voi olla kriisit, jotka iskevät joihinkin maihin kovemmin kuin toisiin ja täten vaati osavaltioita tekemään suurempia muutoksia kuin eurokehyksissä on mahdollista, mutta tätä varten voidaan tietysti leikata velkoja tulevaisuudessa ja tehdä muuta pientä kivaa.

  Palkkojen laskuyritykset johti jo kultakannassa kultakantojen hajoamiseen.Britannia liittyi aivan liian korkealla kurssilla kutakantaan, eikä kaivostyöläiset suostuneet laskemaan palkkoja ja tästä aiheutui se, että Fedi laski korkoja ja yritti saada talouteensa vauhtia, joka taas johti Suureen Lamaan. Galbraith kirjoittaa tästä enemmän teoksessaan 1929, hyvää matskua. Ehkä nyt olisi aika käyttää välineenä myös palkkojen nostoa ylijäämämaissa ja ylijäämän kierrätystä alijäämämaihin, sillä aikaa kun ne yrittävät korjata kilpailukykyään. Yhteinen kanta maille, joilla on eri fiskaalibudjetin on osoittautunut erittäin hankalaksi, kuten esim Bretton Woodsin kaatumisesta voimme huomata. Kaikkien maiden suhdanteet ja geopoliittiset tilanteet eivät ole samanlaiset ja tarvitaan erilaisia rahapoliittisia keinoja, että voidaan rahoittaa omia tarpeita.

  Mielestäni on hyvä olla EU:ssa geopoliittisista syistä ja siltä varalta, että Venäjä joskus saa taloutensa ja itsensä kuntoo sekä kykenee jälleen tosissaan uhittelemaan Länttä. Nythän se pystyy ainoastaan todella paljon pienempiä kyykyttämään, mutta ei oikeasti mitään pelottavaa tekemään järjettömän suuren korruption, tehottomuuden ja taitamattomuuden tähden. Olisi kuitenkin varsin pelottava ajatus, jos Suomi olisi yksin ja Venäjä olisi yhtä vahva kuin esim. Yhdysvallat, joka jatkuvasti erilaisilla toimilla horjuttaa mm. Etelä-Amerikan maita omien taloudellisten ja geopoliittisten agendojensa pohjalta. Menemme kohti yhtä maailmaa, tämän pirstaleisen sijaan ja mielestäni ainoastaan yhä suuremmilla on mahdollisuus selvitä parhaiten, kuten huomaamme taloudesta, jossa moni yritys on jo suurempi kuin Suomi ja Daavidin on vaikea taistella Goljatteja vastaan. Voi jäädä jalkoihin.

  PS. Lähi-Tapiolan jutuissa on käsittämättömän heikko taso. Itse pysyn koko paikasta mahdollisimman kaukan, kiitos überurpojen bloggausten, joissa ei ole mitään tolkkua. En ymmärrä, miksi he yrittävät ottaa kantaa maailman asioihin, kun heillä selvästikään ei ole siihen kykyä ja idioottimaisista mielipiteistä on ainoastaan haittaa bisnekselle. Menisivät Uuteen Suomeen henkilökohtaisesti kirjoittamaan noita mielipiteitään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: