Skip to content

Miksi euron kannatus pysyy korkealla – liian monella menee vielä hyvin

marraskuu 28, 2015

Yksi minua eniten hämmästyttäneitä ilmiöitä koko eurokriisin aikana on ollut euron nauttima vankka suosio. Tähän suosioon viittaa Paavo Väyrynen myös Bloombergin haastattelussa (linkki täällä). Euron suosio on melkoisen mielenkiintoinen ilmiö, sillä kukaan ei ole kyennyt kaivamaan esiin niitä hyötyjä, joita euron käyttöönotosta luvattiin seuraavan. En ole tähän mennessä nähnyt yhtään selvitystä, jossa eurosta olisi näytetty olevan Suomelle yhtään mitään hyötyä.

On ollut jännittävää huomata, että nykyisellään eivät edes pankkien analyytikot, Suomen pankin edustajat tai vastaavat palkkaevangelistat yritä puolustella euroa sen tuomilla eduilla. Esimerkiksi samaisessa lehtijutussa Aktia-pankin Heidi Schauman ei hänkään mainitse yhtään euron tuomaa hyötyä. Hänen suurimmat euroa puoltavat kommenttinsa ovat monen suomalaisen usko euron tuomiin hyötyihin ja pelot eron vaikutuksista. Varsinaisia hyötyjä ei tullut lueteltua.

Euron kannattajien parhaimmat puolustukset euron puolesta muistuttavatkin nykyisellään väkivaltaisessa avioliitossa elävän naisen yrityksiä selittää omaa tilannettaan. Väkivaltainen avioliitto (eurojäsenyys) ei tuo mitään etuja ja lisäksi joutuu koko ajan hakatuksi (talous supistuu), mutta ei se hakkaaminen oikeasti ole aviomiehen (euro) syytä vaan omaa syytä. Eilenkään ei ollut päivällinen valmis kuin vasta viisi minuuttia miehen kotiintulon jälkeen (työmarkkinamme eivät ole täysin joustavia), joten omaa syytä se hakkaaminen on. Ja eron jälkeen elämä olisi vielä huonompaa ja vielä yksinäistä.

Verratkaapa eurokannattajien puolustuspuheiden luonnetta väkivaltaisessa avioliitossa jatkuvasti hakatuksi ja raiskatuksi tulevan naisen perusteluille liitossa pysymiselle. Samankaltaisuus on ilmeistä.

Merkittävin tekijä suomalaisten eurokannatuksessa mielestäni on ilmiö, jonka työsopimuksia ja niiden neuvottelumekanismia hyvin tunteva tuttavani nimesi ”AKT-ilmiöksi”. Hänen puheissaan AKT-ilmiö tarkoittaa sitä, että Suomen kaltaisessa maassa, joka on logistisesti saari, on kuljetusalalla lähes varmasti töitä meni maan talous miten tahansa. Toisin sanoen AKT edustaa avainalan liittoa, jonka ei omien jäsentensä etuja ajaakseen kannata lähteä mukaan yhteiskuntasopimukseen tai vastaaviin järjestelyihin. Itsenäisenä toimijana liitto voi ulosmitata mahdollisten pakkolakien vaikutukset muusta yhteiskunnasta välittämättä.

Eurojäsenyyden kannatuksessa tuota AKT-ilmiötä vastaava ilmiö on läsnä erittäin vahvana. Ne, jotka ovat säilyttäneet työpaikkansa, saavat asuntolainaa halvalla eikä ulkomaille matkustettaessa tarvitse vaihtaa rahaa. Lisäksi kasvava työttömyys ja laskevat hinnat vain parantavat heidän suhteellista tilannettaan. Tämä huolimatta siitä, että kokonaisuudessaan deflaatio ja kasvava työttömyys tekevät kaikista köyhempiä kuin on välttämätöntä. Mutta suhteellisesti ottaen työpaikkansa säilyttäneillä menee lama-aikana itse asiassa paremmin kuin nousukautena. Nousukautena tosin kaikki olisivat rikkaampia, myös ne euroajan menestyjät, mutta suhteellisesti heidän asemansa olisi huonompi.

Toisin sanoen monen suomalaisen eurokannatus kumpuaa kokemuksesta, jonka mukaan itse pärjää, luonnollisesti omilla ansioillaan, ja menestymättömien huono menestys on heidän omaa syytään. Tuossa näkemyksessä ei ymmärretä, että sen enempää se pärjääminen kuin menestymättömyys eivät useinkaan ole asianosaisen omaa ansiota tai syytä. Euroaikana menestyjiksi ovat valikoituneet ne, jotka toimivat joko julkisen sektorin turvatuilla osa-alueilla sopivissa tehtävissä (valtionvaranministeriö ja Suomen pankki näin pari mainitakseni) tai riittävän korkeassa asemassa jossain sopivassa yrityksessä (pankit, vakuutuslaitokset yms).

Menestymättömiin taas ovat valikoituneet ne, jotka toimivat ulkomaista kilpailua kohtaavilla aloilla, erityisesti ongelmissa ovat vientialat. Tai niillä elämänalueilla, jotka joutuvat euron vaatimien sopeutustoimien kohteeksi. Niitä sopeutettavia asioita ovat lisäksi muun muassa eläkkeet, joskin eläkeläisäänestäjien pelossa hallitus vielä leikkauksista perääntyikin. Niin kauan kun poliittisesti aktiivisesta eli äänestämässä käyvästä väestöstä yli puolet selviää joutumatta euron oheisvaikutusten tai sopeutustoimien kohteeksi, niin eurolla riittää Suomessa kannattajia. Tämä huolimatta siitä, että olemme kansakuntana tällä hetkellä paljon köyhempiä kuin 2008 ja olemme menettäneet tuotannollisesta teollisuudestamme käsittämättömän suuren osan.

Vertailukohtana kannattaa muistaa, että edes Kreikassa ei kansan äänestämässä käyvän osan enemmistö ole joutunut osalliseksi pahimmista ongelmista vaikka koko Kreikka on kansantalousmielessä romahtanut. Tämän vuoksi jopa Kreikassa on euron kannatus pysynyt huomattavan korkeana eikä Syriza olisi mitenkään voittanut vaaleja mikäli Kreikan vaalijärjestelmä olisi samankaltainen kuin meillä.

Kaiken kaikkiaan eurolla riittää kannattajia niin kauan kun äänestävästä kansanosasta enemmistö kokee oman asemansa tarpeeksi turvatuksi eikä ole joutunut osalliseksi euron tuomista vaikutuksista. Sillä, että olemme kaikki, myös pahimmilta vaikutuksilta säästyneet, paljon köyhempiä kuin olisimme ilman euroa, ei ole todellista vaikutusta. Pääasia, että oma suhteellinen asema tuntuu hyvältä.

Suomalaiset kannattavat euroa niin kauan kun äänestäjien enemmistö kokee olevansa turvassa euron vaikutuksilta. Jossain vaiheessa tasapaino kuitenkin kääntyy.

Toivottavasti tuo kääntyminen tapahtuu rauhanomaisesti.

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. Tapio Rantanen permalink

  Valtamediat tässä ovat avainasemassa. Vihervasemmistolaisia toimittajia eivät tosiasiat kiinnosta. Pääasia heille lienee, että kapitalismilla/talouselämällä menee huonosti. Samasta on kysymys ilmastonmuutospelottelussa, jossa he ovat onnistuneet yli odotustensa, ja ovat saamassa läntisen maailman taloudet polvilleen. Vaikka koko vapaa tiedemaailma tietää, että keisarilla ei ole vaatteita.

  • Vaikka euro olikin aikoinaan pitkälti vasemmiston projekti, niin kyllä sen suurimmat vahingot on saatu aikaiseksi nimenomaan taloudesta ymmärtämättömällä oikeistolaisella talousideologialla.

   Tällä hetkellä ne vahingot, joita eurosta koko Euroopalle koituu ovat tosiaan ensisijaisesti oikeistolaisen kuripolitiikan aikaansaannosta. Kieltämättä on aika hämmentävää nähdä nimenomaan oikeiston ajavan täysin typerää talouspolitiikkaa.

   • Tne permalink

    Samansuuntaisia ajatuksia, vaikka painottaisinkin euron ympärille luotujen mm. alijäämä ja bkt sääntöjen mielettömyyttä, jotka ovat synnyttäneet mahdollisuuden valtion ajautumisesta konkurssiin, jota omassa valuutassa ei ole.

 2. Jonkinlaista henkistä laiskuutta ja valheellista käpertymistä omiin poteroihinsa euron kannatuksessa täytyy olla. Euroopan pitkä rauhallinen kausi ennen nykyistä turbulenssia on onnistunut kitkemään ihmisistä sen särmän, jolla he kykenivät puolustautumaan. Jos naapuri on pudonnut vierestä, on nyt kyykistytty entistä matalammalle toivomaan, ettei viikate osu omalle kohdalle. Sitten kun se survaiseen silmien väliin, ovatkin itse kunkin panokset käytetyt ja vaikutusmahdollisuudet menneet. Lisäksi heikennykset alamaisten asemaan on tehty vähitellen jossain Brysselin kabineteissa tai missä lie Bilderbergissä. Hajoittaminen ja hallitseminen on onnistunut hyytävästi.

  Niin kuin yllä jo todettiin, valtamediat jyskyttävät passiivisuuden, euro-uskon ja Eurooppa-onnen agendaa. Kun EU on saanut koko mantereen sekaisin, kansa meilläkin kuuntelee vaieten, kuinka Stubb vaatii lääkkeeksi lisää EU:a! Euron ”suosio” on sidoksissa Euroopan Unionin tulevaisuuteen. Pelkään, ettei europainajaisesta ole päästä ulos ennen kuin Bryssel sortuu ja sen tähtilippu syöstään lokaan. Niin kuin toimiessaan 1800- ja 1900-luvuilla Afrikassa Bryssel osaa meidänkin päivinämme mediapelin ja saa monet uskomaan satuihinsa.

  http://euvostotaivas.blogspot.fi/2015/11/brysselin-synkat-haamut.html

 3. hakki47 permalink

  Meitä viedään kuin pässiä narusta, lahdattavaksi. Vetäjinä olemme me itse. Ei kuitenkaan moinen yhtään ihmetytä. Ajattelu kun on niin hankalaa, että useimmat jättävät sen niille, joiden kuvittelee moisen taidon hallitsevan. Eikä meillä pruukata esivaltaa vastaan kapinoivan, jurnuttavan ja nyrkkiä taskussa puristaen. Se on opittu kovimman kautta historiamme aikana.

  Hyvin pitkään meillä ongelmat ratkaistaan kylkeä pankolla kääntäen ja jurnuttaen, hoitakoot muut. ”Jossain vaiheessa tasapaino kuitenkin kääntyy. Toivottavasti tuo kääntyminen tapahtuu rauhanomaisesti.”

 4. ValonSoturi permalink

  Tässä tulee mainiosti kiteytettyä miten sairas ja sekaisin ihmsmieli ja ego ovat. Ne tavoittelevat vain ja ainoastaan omaa etuaan muista välittämättä.

 5. Merkantti Matikainen permalink

  Siltä näyttää.

  Verkkouutiset (2.8.2015): ”Yhteisvaluuttaan suhtautuu positiivisesti 57 prosenttia kaikista EU-kansalaisista, euromaiden kansalaisista 69 prosenttia… Vankin kannatus eurolle löytyy Virosta (83 %), Slovakiasta (81 %) ja Luxemburgista (80 %). Suomalaisista euroa kannattaa 78 prosenttia kansalaisista ja esimerkiksi saksalaisista 76 prosenttia.” http://www.verkkouutiset.fi/talous/euro_eubaro-39094

  Venäjä, Venäjä, Venäjä?

 6. Eihän tässä olla päästy edes kunnolla alkuun. Ennusteeni on, että joulumarkkinat menevät varsinkin kivijalkakaupalla reippaasti alle odotusten ja alkuvuoden ”perinteinen luottokorttilama” on entistäkin syvempi. Kauppa näyttää varautuneen ylimääräisellä henkilöstöllä, joka saa lähteä maantielle viimeistään loppiaisena.

  Vientipuoli ajautuu vielä suurempiin vaikeuksiin, koska kysyntää ei ole nyt missään ja kaupan varastot ovat pullollaan tavaraa. Baltic Dry-indeksi ja Aasiasta Eurooppaan suuntaava rahtiliikenne on tilastohistorian pohjaluvuissa. Maersk ilmoitti liikenteen vähentyneen syksyn mittaan yli 60 %, mikä on linjassa Baltic Dryn kanssa.

  Etelä-Amerikassa useita valuuttoja on romahtanut, raaka-aineiden hinnat ovat surkeat ja jalostuskapasiteettia seisoo tyhjän panttina. Kiina saattaa nyt vapaasti ylireagoida kysynnän putoamiseen, kun valuutta on tukevasti kiinni SDRssä. Aussien luvut ovat romahtaneet pari kymmentä prossaa ja USA on selvästi myös hyytymässä. Japani on taantumassa, samoin Kanada.

  Euro toki on heikentynyt dollaria vastaan, mutta muut ovat heikentyneet euroakin vastaan. Ellei vientiyritys kuulu veroetujärjestelyjen piiriin, ei ole mitään saumaa pärjätä tässä kohtaa.

  Tuotannollista yritystoimintaa harkitsevalle tai harjoittavalle jää vaihtoehdoksi odotella eurosta poistumista tai poistua euroalueelta. Virkamiehet ja vanhukset jäävät sitten ihmettelemään, kuka maksaa laskut.

  Euron sopeutumislaskustakin on silmämääräisesti neljännes maksamatta ja loppulasku näyttää tässä vaiheessa moninkertaiselta. 80-luvulta lähtien hintalappu on ollut karkeasti noin 250 miljardia, mihin ei vielä sisälly valtion velasta maksettua korkopottia, mikä Suomen Pankin tilastojen mukaan on ollut rapiat 70 miljardia. Luvut ovat peräisin asiaa tutkineelta ekonomistilta.

 7. Sepe-Susi permalink

  Aktian Heidi Schaumann totesi, ettei ole kivutonta (painless) tietä eurosta ulos. Tässä siis kyse oli ns. Fixitistä.. Mutta hänkään ei silti kertonut tai edes laskenut sen kivun (pain) määrää, jota eurossa roikkuminen on lisännyt ja pidentänyt pelkästään Suomessa.
  Lausunnon antajat pääsevät aivan liian vähällä median (tässä: Raine Tiessalo) kynsistä eivätkä joudu perustelemaan väitteitään – vieläkään. Se on tietysti ihan mukavaa mm. Schaumannin kannalta. 🙂

 8. Schauman on tehnyt pitkän uran Suomen pankissa. Kirjoittellut kuitenkin melko tolkullista. Aktiassa on toinenkin hiljattain SP:stä pankin johtoryhmään pääekonomistin pikapestin jälkeen nostettu. Suomen pankki-seikkailujen jälkeen ihmisillä on havaittavissa tietynlaista ”ajattelun puoliintumisaikaa”. Ehkä SP:n jälkeen on mahdollista eheytyä ekonomistiksi – en tiedä, olen skeptinen.

  Tiessalo ei ehkä ole pahimmasta päästä fantsuttelijoita, mutta ymmärtää vähän liian hyvin typeryyttä. Silti toimittajana osannut aina pitää omat mielipiteensä poissa teksteistä, mistä iso respect.

  Asiahan on muuten tavattoman yksinkertainen. Näin Nick Rowe opettaa taloustiedettä:

  What happens if the dollar price of both apples and bananas is lower in the US than in Canada? Will free trade with those dastardly clever cheap productive Americans cause mass unemployment in Canada???

  Then I talk about exchange rates. Whose ”dollar” are we talking about? Yes, if the exchange rate is too high, The Nightmare Scenario would indeed happen.

  But we don’t blame free trade for The Nightmare Scenario; we blame the Bank of Canada, for keeping the exchange rate too high. The Bank of Canada should print money, to make the exchange rate drop, until Canada can export apples.

  The alternative, under fixed exchange rates, is to wait for mass unemployment to cause Canadian wages and prices to drop, until Canada can export apples. Which might take some time.

  http://worthwhile.typepad.com/worthwhile_canadian_initi/2015/12/just-a-little-bit-of-macro-first.html

  Suomeksi: jos tuotteesi ei mene kaupaksi, sulla on valuuttakurssi liian vahva. Jos keskuspankkisi ei suostu printtaamaan rahaa, että tuotteesi menisi kaupaksi, tai olet valuuttaliitossa, jolloin sulla ei ole omaa keskuspankkia, sun ainoa vaihtoehto on odotella massatyöttömyyttä, että palkkataso ja sitä myöten hinnat laskisivat.

  Ehkä tuota pitää avata, kun nämä alkeet ovat niin vaikeita monille: jos eurossa ollessa käy taloudelle huonosti, ainoa vaihtoehto on massatyöttömyys ja hintojen, myös asuntojen hintojen ja yritysten arvostuksien lasku. Luonnollisesti velat pysyvät ennallaan, mistä saadaan sitten pankitkin vaikeuksiin.

  Tätä et suomalaista ekonomistia saa ääneen sanomaan. Koska kaikkien pitää työllistyä, ja harvat työnantajat, tai ainakaan näiden työnantajien kaikki asiakkaat, eivät halua kuulla tämmöistä.

 9. Tne permalink

  Tulipa vaan mieleen, että otsikon mukaisesti samaa voisi todeta myös meidän kiristävästä finanssipolitiikan linjasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: