Skip to content

Olli Rehn ja taloudellinen osaaminen – olen täysin sanaton

elokuu 24, 2015

Talouspuolella on tapahtumassa niin paljon, että aika ei meinaa riittää edes kohtuulliseen bloggaamiseen. On kriisejä eli rahantekomahdollisuuksia pilvin pimein. Mutta kaikesta huolimatta Suomen lahja maailman taloudelliselle osaamiselle eli Olli Rehn ei mitenkään lakkaa hämmästyttämästä minua. Jälleen kerran Olli Rehn suorastaan mykistää minut.

Lähtökohtaisesti kannattaa olettaa, että Olli Rehn puhuu puhdasta paskaa. Hienoinen arviointi on kuitenkin aina tarpeen. Mikäli Olli Rehnin näkemykset ovat puhdasta paskaa myös pienen arvioinnin jälkeen, niin oletusarvo on paikkansa pitävä.

Olli Rehnin on talousasioissa todellinen Ajatusten Tonava.

Telegraphin juttu Rehnin aatoksista löytyy täältä.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Merkantti Matikainen permalink

  Ajatusten Suvanto Suomen Pankista antaa hieman taustatukea Ajatusten Tonavalle.

  http://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2015-2/markan-peraan-haikailu-on-turhaa/

 2. Meinasinkin pyytää kommenttia Suvannon kirjoitukseen Tyhmyriltä. Itse olin siitä twitterissä todennut Suomen Pankin Päivi Heikkiselle ja Suvannolle näin: ”melkoista roskaa, toivottavasti viran puolesta kirjoiteltua”, ”tämä ei ollut analyyttinen sis. ja ulk. d:n vertailu. Kumpikaan ei kivaa, mut se ei ole perustelu toiselle”, ja ”löytyykö SP:stä kanttia tehdä julkinen Fixit-analyysi?”

 3. Suvanto tiivistettynä (mielestäni ihan reilusti häntä kohtaan) kahteen lauseeseen: Suomen talousongelmat johtuvat lähinnä viennistä. Valuutalla ja sen kurssilla ei ole tähän (vientiin) mitään vaikutusta.

 4. Veijo Ryhänen permalink

  ”Rehellistä on kuitenkin todeta, että tällaisessa tilanteessa valuutan heikkeneminen saattaisi pehmentää sopeutumista.”(Suvanto blogikirjoituksessaan)

  Ulkoinen devalvaatio mahdollistaa julkisen sektorin palkkojen alentamisen suhteessa vientisektoriin. Selitys: Vientiteollisuuden palveluksessa olevien palkkoja voidaan nostaa melko pian ulkoisen devalvaation jalkeen, ja jattaa julkisen sektorin palkat ennalleen tai korottaa niita vain vahan. Taman jalkeen yksityinen sektori jaksaa paljon paremmin elattaa valtiolle ja kunnille maksamillaan verotuloillaan julkisen sektorin tyontekijoita. Vientiyritysten kannattavuus siis nousee, eika tata kannattavuuden nousua tarvitse verottaa pois, jos julkisen sektorin palkkasummaa ei nosteta. Julkinen sektori saa viiveella omansa tyollisyyden paranatumisen myota. Vaitetaan etta suomen valtion ottama velka kuluu kokonaan tyottomyyden aiheuttamiin kuluihin, kun sopeutumiskeinona on ulkoisen devalvaation sijaan ns. tyottomyysdevalvaatio.

  Terveessa taloudessa kuuluisi olla niin, etta kansakunnan tuottavimmat tyontekijat ovat vientiyritysten palveluksessa. Eihan kansainvalisiin urheilukilpailuihinkaan laheteta vaatimattoman tulostason urheilun harrastajia, vaan parhaan tulostason osaajat.

  Aikaisemmin nuoret haaveilivat paasysta toihin Nokialle, nyt he haaveilevat paasevansa toihin julkiselle sektorille. Nain ei saisi olla maassa, jossa hyvinvointi riippuu viennin vetamisesta. Ulkoisen devalvaation avulla toteutettu rapsakka palkankorotus vientisektorin tyontekijoille tekisi vientiteollisuudesta taas arvostetuimman ja halutuimman tyopaikan nuorten silmissa.

  Suvannon blokauksen debunkkausta:

  “Lex Monetae on kansainvälisesti hyväksytty ja käytetty lakiperiaate, jolla kansallisvaltio päättää millä rahayksiköllä sopimuksia maksetaan.
  Yksittäisen/Itsenäinsen maan paluu kansallisvaluuttaan on Lex Monetaen perusteella mahdollista. Suomen kansantalouden kannalta se on välttämättömyys.”(http://jarmonevalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200952-suomen-pankissa-asiantuntijuutta)

  Pahoitteluni jenkkinappiksen kaytosta.

  • Jouni permalink

   melkein kohdalleen. Paitsi että kyllä sen hyvinvoinnin pääasiassa tuottaa siltikin se vihaamasi julkinen sektori, jos nyt yhtään välittää terveydenhoidosta, turvallisuudesta, tieverkosta, tieteenteosta ja monesta muusta julkipalvelusta. Vientiteollisuus sitten tuo ne bemarit ja muut lisähilut.

   Se taas, että nykytilanteessa julkista sektoria joudutan rahoittamaan viennillä tai velanotolla johtuu tästä perverssistä rahajärjestelmästä, joka ei voi itse tuottaa talouskasvua vastavaa uutta rahaa, vaan kaikki pitää saada velalla tai viennillä, eli joudumme maksamaan 100% talouskasvuveron ulkomaan pankeille. Omalla valuutalla ja vapaalla keskuspankilla asia hoituisi toisin, ja talous lähtisi rullaamaan ilman edes suuria devalvoitumispaineita.

 5. Veijo Ryhänen permalink

  Rehn sanoo: ”In my view, the eurozone will continue to evolve into a stability union, not a transfer union”

  Eikös EU ole jo kehittynyt ”transfer unioniksi” siten, että alijäämää tekevien maiden velkojen maksuun (lainojen rullaukseen) tarkoitetut rahat siirretään erilaisten tukipakettien ja hätälainojen avulla ylijäämää tekevien maiden pankkeihin (jotka omistavat alijäämää tekevien maiden velkakirjat), jonka ansiosta ylijäämää tekevien maiden pankkien ei tarvitse tehdä alaskirjauksia maksamatta jääneistä lainoista. Tulonsiirtounioni siis toimii, koska alaskirjauksia ei tarvitse tehdä ?

  Sekä ali -että ylijäämää tekevät maat siirtävät yhdessä (yhteisten pelastuspakettien avulla) rahaa (lainojen rullauksen) avulla ylijäämää tekevien maiden pankkeihin (siis käytännössä Saksan pankkijärjestelmään). Tällöin ”stability”, vakaus toteutuu. Jos toteutuisi luottojen arvon alaskirjaus, niin silloin toteutuisi ”instability”.

  Näinollen euroalue pysyy jatkossakin vakaana erilaisten hätä, tuki- ja pelastuslainapakettien avulla. Epävakauden poissa pitämiseen käytetään jatkossa euroalueellasitä suurempia summia, mitä enemmän Saksa tekee ylijäämää. Tässä noudatetaan ”If it works, don’t touch it” -periaatetta. ”Taloudellinen ikiliikkuja” on vihdoinkin keksitty ?

  Tämän prosessin sivutuotteena tosin alijäämää tekevät maat muuttuvat pikku hiljaa yksi toisensa perään velkasiirtomaiksi (”Debt colony”, Faroufakis), mutta sehän on kaikkien(?) mielestä pienempi paha kuin kaikkein eniten pelätty, pelätty ja kammoksuttu ”instability”.

  EU:n rahapolitiikan teossa ”instabilityn” poissa pitäminen on kuitenkin se ykkösasia, josta vallitsee laaja yhteisymmärrys. Tämän vuoksi mikään hinta ei ole liian korkea hinta maksettavaksi, jotta vakaus, stability säilyy. Vesi virtaa sinne, mistä löytyy pienin vastus, ”stability” -vaihtoehtoa ei vastusta kukaan, siksi stability -vaihtoehto toteutuu, ja sen myötä myös alijäämää tekevät maat muuttuvat pikku hiljaa velkasiirtomaiksi.

  – – –

  Rehnin jutusta löytyi linkki tänne:

  ”… the German policy elites refuse to acknowledge that there is anything wrong with their surplus policy, or even that there is any need to discuss the subject at all. … They export unemployment to other countries. ”(http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/11584031/Germanys-record-trade-surplus-is-a-bigger-threat-to-euro-than-Greece.html)

  En olekaan aikaisemmin hoksannut ajatella, että Saksan tärkein vientituote muille EU -maille on työttömyys!

  Kun USAn keskuspankki laski korot lähes nollaan, niin silloin jotkut/osa ihmisistä ajatteli että USAn tärkein vientituote on (raaka-aine)inflaatio, joka aiheutti ruuan hinnannousun myötä mm. arabikevät levottumuuksia, kun ihmisillä ei ollutkaan enää varaa ostaa ruokaa.

 6. Erkki permalink

  Elina Berghäll on vastannut Suvannolle, peukutan.

  http://eurothinktank.fi/?p=161

  ”Jos kerran taloutemme on hyvin herkkä muutaman suuren ICT ja metsäteollisuusjohtajan virheille, valuuttaregiiminä euro on täysin väärä valinta. Mitä haavoittuvaisempia olemme, sitä huonompi vaihtoehto eurosidos on kelluvalle valuuttakurssille, joka joustaa ja mahdollistaa uusien versojen kasvun ja menestyksen eteen osuvista kuopista huolimatta.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: