Skip to content

Kesko haluaa devalvaatiota – vai ei elinkeinoelämä valita eurosta

heinäkuu 25, 2015

Keskon pääjohtaja Mikko Helander haluaa aika rapsakan devalvaation. Taloussanomien haastattelussa Mikko Helander suorasukaisesti vaatii Suomen yksikkötyökustannuksia karsittavan noin 5%. Käytännössä tuo karsinta tarkoittaisi pelkästään palkkaleikkauksien kautta tehtynä helposti 20-30% palkkaleikkauksia. Syynä on se, että palkkoja leikkaamalla eivät muut sopimukset muutu. Vuokrat ja vastaavat eivät laske ilman massatyöttömyyttä kuten Kreikassa ja Espanjassa. Helanderin haastattelu täällä.

Olen yllättynyt siitä, että nimenomaan kaupan puoli vaatii näin rajua devalvaatiota.

Eittämätön tosiasia on, että tuo yksikkötyökustannusten laskeminen onnistuisi helpoiten valuuttadevalvaatiolla. Mutta se ei ole mahdollista koska olemme euromaa. Toisin sanoen ainoa tapa hoitaa homma on tehdä raju palkkojen leikkauskampanja ”yhteiskuntasopimuksen” ja massatyöttömyyden kautta. Kyllä ne muutkin sopimukset ehkä 10-15v aikana halpenevat sitä kautta. Kreikan tie eli sisäinen devalvaatio. Hip, hip, hurraa!

Muun muassa tämän perusteella pidän jokaista, joka väittää ettei elinkeinoelämä valita eurosta, täysin typeränä. Usean tuntemani politiikassa vaikuttavan tapauksessa oikeampi termi on valehtelija. Kyllä moni oikeistolainen poliitikko tietää mistä on kyse, mutta ne Brysselin lihapadat ja kaikki muu.

Elinkeinoelämä harvoin kommentoi asioita muuten kuin yksittäisen yrityksen tai toimialan näkökulmasta. Sen takia on turha kuvitella jonkin yrityksen sanovan, että tehdään valuuttadevalvaatio. Yritykset sanovat, että kustannuksia pitää laskea kilpailijamaihin nähden.

Mikäli valuuttadevalvaatiota tai edes kellutusta ei voida tehdä, niin sitten lasketaan palkkoja. Kyllä ne kustannukset siinä 10-15v aikana laskevat massatyöttömyyden ja vastaavien kautta. Tosin Suomen taloudesta ei sen jälkeen ole paljoa jäljellä.

Vai ei elinkeinoelämä valita eurosta.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Ei ole järjellä pilattu tuotakaan kaveria... permalink

  Suomen real exhange rate olisi Nordean laskujen mukaan markalle suhteessa euroon 1.02, kun Saksa pitää kärkipaikkaa 1.12, jonka päälle tulisi vielä turvasatamakysyntä. Kaikista vahvin euro oli Slovakialla, jonka kurssi oli jotain 0.7…

  Kun keskitymme ainoastaan palkkoihin meiltä jää kokonaan huomaamatta se, että Suomessa valtio on pistänyt alulle suurimman osan pörssimme suurimmista yrityksistä ja suomalaiset yrittäjät ovat varsin saamatonta sakkia. Missä on nämä Suomen Ikeat, Googlet ja kumppanit? Ei ole näkynyt. Ainut millä yritetään kilpailla on hikipajat, mutta se ei ole enää nykypäivää kehittyneissä maissa, joihin on jo saatu pääomaa kasattua.

  Tämä palkkakeskustelu vie ongelman pois todellisista ongelmista:

  – Miten luodaan monikansallinen yritys?
  – Millaisia yrityksiä tulisi luoda?
  – Miten näitä luodaan?
  – Miksi konkurssilainsäädäntöä ei muuteta, niin että henkilökohtainen konkurssi olisi mahdollinen?
  – Miksi ei keskitytä luomaan perusturvaa, jonka jälkeen työntekijöiden asemaa voisi heikentää, että ei tarvitse pitää kaikenmaailman nysvääjiä töissä hamaan loppuun asti?
  – Miksi ei näytetä telkkarissa propagandaa, miten luodaan monikansallinen ja menestyvä yritys, sen sijaan että ruikutetaan palkoista.

  Isokalliokin oli kanssani sama mieltä eilen jälkiviisaissa…

  Ongelma ei niinkään ole palkoissa, vaan siinä, että suomalaiset eivät ole tarpeeksi luovia, nokkelia ja suuruudenhulluja, joka johtuu kasvatuksesta. Koulutus on toisin sanoen paskaa, eikä tue nykypäivää ja tämä naurettava EK:n propaganda ei ainakaan auta meitä löytämään juurisyytä.

  • Suomessa suuri osa menestyviä vientiyrityksiä on taustaltaan jollain tapaa valtionyrityksiä. Lisäksi esimerkiksi USA:ssa suuri osa niin sanottua hitech-teollisuutta on suoraan USA:n valtion rahoituksen tulosta. Avaruus- ja puolustusteollisuus ovat käytännössä suoraa yritystukea.

   Kyllä Suomessa on sitä nokkeluutta ja osaamista suuruudenhulluutta. Mutta niillä ei pääse eteenpäin. Ei Nokiankaan romahdus johtunut huonosta teknisestä osaamisesta vaan paskasta johtamisesta.

   Suomi on huonon johtamisen mallimaa.

   • Ei ole järjellä pilattu tuotakaan kaveria... permalink

    Suomi totta tosiaan on paskan johtamisen mallimaa ja Nokia tuhosi itsensä korruptiolla. Ei siellä kärkipaikoilla ollut parhaat tekijät, vaan parhaat kaverit.

    Nokia ei viimeiseen 5 vuoteen ajatellut yhtään asiakkaita, vaan insinöörit kelasivat vain mitä he tahtovat ja miten monta pikseliä tai megaherziä jossakin on. Ei sellainen schaiba suurinta osaa kiinnosta tipan vertaa.

    Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että EK kääntää huomion pois todellisista ongelmista tällä propagandallaan.

    Suomessakin on erilaisia järjestelmiä, joilla yrityksiä rahoitetaan oikein olan takaa. Työntekijöiden palkkakustannuksistakin maksetaan osa palkkatukien muodossa jota saa n. 600-1000 egeä kuukaudessa, joten kyllä täällä puitteita on, mutta ei osaamista nimenomaan tuohon johtamiseen ja visiointiin.

    PS. Nokian alihankkijana työskennellyt…

  • n.n permalink

   mahdollisen markan mahdollinen ”ylivahvistuminen” on viimeinen asia mistä kannattaa olla huolissaan.

   ”Kelluvan” valuutan kurssi on keskuspankin melko täydellisessä kontrollissa sen arvon nousupaineiden suhteen.
   arvon laskun suhteen tarina on eri.

   Keskuspankkihan pystyy niin halutessaan aivan mielin määrin ostamaan ulkomaan valuuttaa.

   Päinvastainen operaatio taas on mahdollista vain valuuttavarannon puitteissa.

   .

 2. Ei ole järjellä pilattu tuotakaan kaveria... permalink

  Sen verran vielä haluan mainita, että olen tässä Vivaroa korjannut ja

  turbo maksoi Suomessa 600 euroa. Saksasta 200 euroa…

  vaihdelaatikko Suomessa käytetty ja kuluneet osat vaihdettuna 2000 euroa ja Saksasta 850 euroa…

  Suomi luulee edelleen elävänsä suljetussa taloudessa ja tullien varmistavan tuotot, joten olisi ehkä näiden Suomen kauppiaiden aika herätä todellisuuteen ja ymmärtää, että heidän volyyminsä pysyvät ikuisesti alhaisina tuollaisilla hinnoilla, eikä kukaan osta mitään muuhun kuin vakuutuksen piikkiin heiltä.

  Kannattaisi ehkä tarkistaa katteita alaspäin, eikä niinkään palkkoja.

  • Suomi ei tosiaan ole sopeutunut tähän euromaailmaan. Mutta jos olisi, niin kukaan ei suostuisi tekemään vuokrasopimuksia tai ostamaan asuntoa koska hinnat voivat romahtaa.

   Jokainen saa miettiä kuinka hieno asia tämä euro on Suomen kaltaisen reuna-alueen maan kannalta. Etuja ei ole ollut, haittoja aivan hillittömästi.

   Mutta oma veikkaukseni on, että poliitikot haluavat varmistaa paikkansa Brysselissä, minkä takia Suomea ja suomalaisia ollaan valmiita kurittamaan vaikka miten. Se 30% työttömyys ei ole ongelma kunhan Brysselin suojatyöpaikat ovat tarjolla.

 3. Kauko permalink

  Suomea voi verrata konkurssiin kaatuvaan yritykseen. Työntekijöiden ja omistajien kannattaa ottaa kaikki irti niin kauan kuin iloa kestää, konkurssin jälkeen voi sitten tehdä hyviä kauppoja konkurssipesästä.

  Kun ennen vanhaan oli kotimaisia yrityksiä ja patruunoita, ne pitivät huolen markan devalvoinnista tarvittaessa. Nyt yritykset ovat kansainvälisiä, ne vain sulkevat Suomesta, jos ei kannata. Kesko ei oikein voi. Tosin sen toive on omituinen, sillä palkka-ale veisi siltä tuloja. Vai kuvitteleeko Helander, että vain Keskon työntekijöiden palkkoja alennetaan, ei muiden. Vain jatkuuko kulutusjuhla velaksi?

  • Keskon toive devalvaatiosta on itse asiassa hyvin realistinen. Mikäli meillä olisi oma valuutta ja se kellutettaisiin tai devalvoitaisiin, niin kaupan kannalta kulutus vain siirtyisi toisiin tuotteisiin. Suomalaiset elintarvikkeet olisivat yllättäen niitä halvimpia.

   Devalvaation jälkeen kotimaisen kauppaketjun toiminta olisi kokonaisuudessaan kannattavampaa kuin euroympäristössä.

 4. Tne permalink

  Saksalainen talouskuripolitiikka on nyt myös EKP:n tunnustamaa, saimmehan tätä todistaa myös Kreikan uusimman tukipaketin yhteydessä, EKP rajoitti Kreikan pankkien rahoitusta kun Syrizan linja näytti Kreikassa voittavan ja pakotti sen muuttavan linjaansa ja sehän toimi. Loppujen lopuksi kiristyksiä tulikin lisää. EKP vähän tönäisi demokratiaa oikeaan suuntaan 😉

  Vähän ohi topicin, mutta Keskon Helanderinkin ongelmat voidaan viedä aina rahaliiton tasolle asti.

 5. Merkantti Matikainen permalink

  Mikähän niitä yksikkötyökustannuksia on niin kohottanut? Palkankorotukset vai BKT:n lasku?

  Suomen kustannuskilpailukyky kun kuuluu olevan kovimmillaan 20 vuoteen: http://blog.hse-econ.fi/?p=4884

  Sekulaarinen stagnaatio vaatisi kuitenkin kovemmat lääkkeet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: