Skip to content

Vasemmisto ja europrojekti – herääkö Suomen vasemmisto

heinäkuu 16, 2015

Eurokriisiin on oleellisena piirteenä kuulunut se, että vasemmistopuolueet kuten Suomessa demarit ja vasemmistoliitto ovat olleet varsin innokkaita euron ja EU:n kannattajia. Itse asiassa nykyisen kaltainen tuhoisaksi osoittautunut eurorakennelma ei olisi mitenkään ollut mahdollinen ilman vasemmiston merkittävää myötävaikutusta. Käytännössä vasemmistopuolueet, erityisesti maltilliset vasemmistopuolueet, ovatkin lähteneet tukemaan erittäin kovaa oikeistolaista talous- ja sosiaalipolitiikkaa. Tuo tuki on maksanut monille noista puolueista hyvin paljon, ulkomailla ovat maltilliset vasemmistopuolueet kärsineet euromaissa todella rajusti ja menettävät jatkuvasti kannatustaan nationalistisille puolueille.

Äänestäjien näkökulmasta esimerkiksi Suomessa demarit ovat ajaneet politiikkaa, joka kasvattaa työttömyyttä, tarkoittaa teollisuuden alasajoa ja hyvinvointiyhteiskunnan purkamista. Tuo kehitys näkyy demareiden kannatuksessa. Vastaavasti Ranskan sosialistit ovat kannatuksensa aallonpohjassa, Kreikan PASOK on käytännössä tuhoutunut, Espanjan maltillinen vasemmisto on käytännössä tuhoutumassa, Italian hallitusvastuussa oleva maltillinen vasemmistopuolue tulee käytännössä varmasti häviämään seuraavat vaalit.

Maltilliset vasemmistopuolueet ovat ympäri Euroopan ajaneet politiikkaa, joka on perinteisen vasemmiston tavoitteiden vastaista. Euro ja euroalueen talouspolitiikka sääntöinen johtaa automaattisesti nyt nähtäviin ilmiöihin kuten massatyöttömyyteen ja deflatoriseen kehitykseen. Kurjistumiseen.

Minun on rehellisesti sanottuna mahdotonta ymmärtää miksi erityisesti maltillinen vasemmisto on ympäri Euroopan myynyt oman aatteensa. Keksin vain kaksi mahdollista selitystä. Nuo selitykset ovat korruptio ja täydellinen typeryys. Korruption ymmärrän, sillä uskoihan Paavo Lipponenkin pääsevänsä merkittävään eurovirkaan kunhan saisi ujutettua Suomen Euroalueen jäseneksi. Täydellinen typeryys taas on vaikeammin hahmotettava, joskin esimerkiksi Liisa Jaakonsaari on mainio esimerkki sekä täydellisen typeryyden että henkilökohtaisen korruption pyhästä liitosta.

Kolmas mahdollinen selitys muun muassa demareiden ja vasemmistoliiton rappioon on se, että riittävän moni on oikeasti uskonut Eurooppa-aatteeseen (mitä se nyt sitten onkaan). Pidän tätä selitystä kuitenkin varsin epätodennäköisenä. En mitenkään usko, että kukaan tervejärkinen ja eri maihin sekä historiaan tutustunut henkilö voisi uskoa niin sanottuun yhteiseen Eurooppaan ja kansojen väliseen pyyteettömään veljeyteen.

Voi tietenkin kysymä miksi kaltaiseni oikeistolainen on huolissaan vasemmiston heräämisestä tai oikeammin sen puutteesta. Syy on siinä, että olen ideologisessa mielessä utilitaristi. Politiikan pitää minusta olla sellaista, että hyvinvointi lisääntyy. Parhaiten hyvinvointi mielestäni lisääntyy kun kullakin taholla on omat puolestapuhujansa ja lopputulokseksi haetaan kompromisseja.

Euroalueen talouspolitiikka on ollut vapaata markkinataloutta kannattavalle utilitaristille todellinen painajainen. Talous on muutettu moraalipeliksi. Velkojamaiden johtajat ovat valmiita tuhoamaan toisten maiden kansalaisten hyvinvoinnin pelkästään kerätäkseen poliittisia irtopisteitä omissa maissaan. EKP on osoittautunut Saksan tehokkaimmaksi aseeksi, tehokkaammaksi kuin Luftwaffe aikoinaan. Tämä yleisen hyvinvoinnin tuhoamisen into on lähinnä järkyttävää. Ja maltillinen vasemmisto tukee sitä.

Myös rikkaat ja menestyjät ovat köyhempiä tämän kehityksen lopputuloksena kuin toimivan talouspolitiikan tapauksessa. Tämä on minusta koko ruljanssin käsittämättömin yhtälö. Miksi tehdä kaikista köyhempiä ja onnettomampia?

Ilman aktiivista ja järkevää vasemmistoa oikeistolaisessa ajattelussa helposti nousevat pinnalle epäterveet ja utilitarismille vieraat aatteet. Noiden aatteiden mukaan muun muassa euro on darvinistinen valuutta (aka Alexander Stubb) tai työttömyys on työttömän oma vika vaikka talous on deflaatiokierteessä. Tuollaisten epäterveiden piirteiden välttämiseksi voimalla pitää olla vastavoima.

Koska haluan rikastua, niin haluan Euroopan vasemmiston palaavan juurilleen ja ajavan työllisyyttä ja talouskasvua. Tuolloin myös me oikeistolaiset rikastumme.

Suomen kehitys tarvitsee perinteisiä demareita ja perinteistä kovemman linjan vasemmistoa. Voimalla pitää olla vastavoima. Eurohuumassa sekä demarit että vasemmistoliitto ovat myyneet aatteensa.

Mutta ehkäpä Kreikan nöyryyttäminen herättäisi myös suomalaisen vasemmiston.

Mainokset

From → Uncategorized

25 kommenttia
  • Kyllä. Vasemmisto on johdonmukaisesti syönyt entisen aatteensa ympäri Eurooppaa. Ilmeisesti korruption ja tyhmyyden yhdistelmä on ollut käsittämättömän vahva perinteisen vasemmiston joukoissa. Esimerkiksi Kreikan Syriza menetti kykynsä neuvotella hylättyään Varoufakisin ajatuksen rinnakkaisvaluutasta.

   Kreikan osalta on mielenkiintoista, että jos kuulemani huhut pitävät paikkansa, niin Varoufakis ja häviölle jäänyt blokki olisivat halunneet mieluummin euroeron kuin nöyrtymisen. Mutta näköjään maltilliselle siivelle Syrizaa euro on pyhä, joten pakko oli nöyrtyä.

   Vasemmisto on tosiaan pettänyt sekä aatteensa että äänestäjänsä.

 1. Copypaste kesäkuulta: ”Suomi tarvitsee SDP:tä”

  Minulle on loppupeleissä ihan sama, kuka on vallassa, kunhan ohjelma on järkevä ja johdonmukainen, ja toteutus pelittää. SDP:n ongelma pähkinänkuoressa on epäjohdonmukaisuus eli juuri se populismi, mistä se mielellään muille huutelee. SDP:n pitäisi valita, mitä se oikein haluaa.

  Markan vai sisäisen devalvaation?

  Liittovaltion yhteisvastuineen vai hitaan trendikasvun?

  Lisää virkoja ja puuhastelua omalle porukalleen, vai matalan säätelykynnyksen osallistumisyhteiskunnan?

  Globaalin puun- ja pakolaishalausvelvoitteen vai kansallisen tason itsekkyyden?

  AY-liikkeiden rahat vai tarjontapuolen ekonomian?

  SDP:n ongelma on, että se haluaa kaikkea, tarjoaa kaikkea eikä tule siksi saamaan mitään aikaiseksi. SDP kelpaa siksi lähinnä mielipidettä vailla oleville, jotka eivät osaa valita asiakysymyksissä puoltaan, asioihin perehtymättömille ja ikälopuille perinneäänestäjille.

  Koska mielestäni tarjontapuolen ekonomia ja ns. kovat arvot tarvitsevat vastavoimansa, minusta on törkeää, että SDP on ”vaihtoehto ei mihinkään”. Minä haluan Demarit kuntoon – Suomi tarvitsee demareita!

  • Riikka Söyring permalink

   Allekirjoitan Juhani tuon mitä sanot demareista (ja vasemmistosta).

 2. SDP:stä kajahtaa: ”Sdp:n puoluesihteeri Paanaselle kelpaisi EU:n liittovaltio” – mutta Rinne eri mieltä.

  Tätäkään eivät osaa päättää. Tai siis eivät uskalla ääneen sanoa, että liittovaltion haluavat.

  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/politiikka/sdpn-paanaselle-kelpaisi-eun-liittovaltio/?shared=89138-c8153be5-500

  • Merkantti Matikainen permalink

   Kelpaahan se, jos on kelvollinen.

   Euroopan keskustassa on aivan toimiviakin liittovaltioita (Saksa) tai valaliittoja (Sveitsi). Saattaisipa sinne sopia suurempikin liittovaltio: Saksa, Itävalta, Benelux-maat, Slovakia, …Ranska? Ja periferia vapaakauppa-alueeksi.

   Uuden kansainäänestyksen paikka?

  • Sepe-Susi permalink

   No, jos demareista kokoomukseen siirtynyt Vartiainen yhä jaksaa verrata Kreikkaa johonkin Hellasbyhyn, jonka vaikeuksiin toteutetaan auliisti ja ikuisesti supisuomalaista alue- ja tierumpupolitiikkaa, puhumattakaan ”kriisikunta-ajattelusta”, niin Wanha Erkkikin sitä ihmettelee. Eihän sellainen voi ikuisesti jatkua Suomessakaan: siitähän seuraa ”kuntarakenne- ja sote-uudistus”.

   Onko kokoomus muuttumassa demarifiliaaliksi, jossa uskotaan Euroopan laajuisesti, että Euroopan kansat kokisivat jotain suomalais-kansallista solidaarisuutta tyyliin ”pidetään koko maa asuttuna” ja ”Utsjokikin sentään kuuluu Suomeen” ja tarvitsee samat palvelut?
   Se on mitä todennäköisimmin vain etäinen kangastus…

 3. Minun on rehellisesti sanottuna mahdotonta ymmärtää miksi erityisesti maltillinen vasemmisto on ympäri Euroopan myynyt oman aatteensa.

  Olen samasta aiheesta blogannut itsekin, ja väitän edelleen, että kyse on Curley-ilmiöstä. Siinä poliittinen eliitti toimii näennäisen epärationaalisesti ja köyhdyttää äänestäjiään, mutta koska he ammentavat käyttövoimansa köyhyydestä, tuolle epärationaaliselta näyttävälle toiminnalle on rationaalinen syy.

 4. Tne permalink

  Oikeistolainen talouskuripolitiikkakin on vasemmiston vika ? Entä huonot heinäkuun säät Suomessa ?

  • Kyvyttömyys tarjota vastavoimaa on vasemmiston oma vika. Vasemmiston voima riittäisi talouskuripolitiikan haastamiseen jos halua olisi. Mutta kun ei ole halua, niin ei ole kykyä.

   • Tne permalink

    Myönnän odottaneeni syrizaltakin enemmän, toivoisin toki mielettömän kuripolitiikan vastustusta laajemminkin, opposition ääni saattaa jatkossa vahvistua Euroopassa, koska ainakin taloustieteestä löytyy faktoja haastaa nykyinen linja.

 5. SDP on 100% CIA:n kontrolloima euronato-projekti
  sillä CIA:n lahjonta oli valikointia, jonka perimyslinja ja ohjauslinja jatkuu yhä. Sodan aikana ja sen jälkeen SDP:tä ohjasti CIA:n miljoonakorruptiolla natsi, OSS/CIA-ohjaaja ja tuomittu sotarikollinen, Tanner.

  http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/kirjat/1827469/sdp-hakeutui-cian-rahahanalle-jo-1949

 6. Jo on aikoihin eletty permalink

  Eiköhän totuus näiden kahden, oikeiston ja vasemmiston takana liene yksi ja sama, molempien voimien todellinen taustavaikuttaja on yksi ja sama, voisi verrata esimerkiksi entisajan Tiimarin ja rautakirjan yhteiseen omistajaan, niin miksi? Tiimari myi roskaa köyhille ja Rautakirja laatutavaraa varakkaille, yhteinen omistaja sai molempien rahat ja kannatuksen, sama juttu toistuu politiikassa,Oikeiston ja vasemmiston yllyttäjinä on yksi ja sama taho, itseasiassa ne maailman valtiaat joilla on oikeus painaa rahaa, ja lahjoa sillä kummankin puolen Narsistit ajamaan todellisuudessa näiden raharikkaiden etuja, sama juttu Eurostoliitossa, koko kuplelin juoni on tiivistettävissä pariin sanaan: Meitä Kusetetaan.

 7. Verkkouutisten arkistossa tapahtunut dellauksia viime kuukausina. Mm. ”Työryhmän väliraportista ei vielä löydy valmiita vastauksia – Professoriryhmä löysi EMU:sta lisää selvitettävää”-sivu on hävinnyt kokonaan. Siellähän Vartiainen kertoi, että pelot nimellispalkkojen laskemisen tarpeesta ovat pimeää pelottelua. Google cache vielä löytää. Kohta on 90-luvun lopunkin virheet unohdettu, ihan kuten 80-luvun mokille kävi.

  • n.n permalink

   Jaa tälle helmelle olis kyllä saatava lajempaa julkisuutta, tämä ”Pelottelua puheet nimellispalkkojen laskusta” pisti hörähtelemään oikein kunnolla.

   MIssäs tällästä on alunperin julkaistu? Lienee ajalta ennen Euroon liittymistä?

   • de comments permalink

    Juhani ei ilmeisesti rohkene linkittää omaa US:n kirjoitustaan ”mikään ei koskaan muutu”, joten rohkea kun olen niin tässä ansiokas kirjoitus kaikkien kiinnostuneiden luettavaksi.

   • Googlaa [ Työryhmän väliraportista ei vielä löydy valmiita vastauksia Professoriryhmä löysi EMU:sta lisää selvitettävää ] – ja klikkaa ”cached” verkkouutisten arkistoon tulleesta osumasta.

 8. Merkantti Matikainen permalink

  Muistumia 1980-luvulta. Rahoitusmarkkinat vapautettiin. Rahaa tuli maahan ovista ja ikkunoista. Rakennettiin kylpylöitä ja korpihotelleja. Pörssi- ja kiinteistökupla paisui. Pankkiirit valloittivat maailmaa. Keskuspankkiirit osoittivat ikiaikaisen nerokkuutensa vahvan markan politiikalla.

  Sitten Neuvostoliitto romahti (vaikka Paavo V. oli juuri julkaissut väitöskirjansa, joka todisti, ettei niin koskaan tulisi käymään). Pörssi- ja kiinteistökupla puhkesi. Reaalitalous sakkasi. Iippo V. söi sanansa. Markka devalvoitiin ja vuotta myöhemmin päästettiin kellumaan. Nokia nousi.

  • Devalvaatio tuli koska valuuttavaranto painui de facto negatiiviseksi. Oli pakko luopua vahvan markan politiikasta.

   Nythän ei enää ole pakko tehdä mitään. Kyllä se massatyöttömyys pakottaa sisäiseen devalvaatioon kuten Mauno Koivisto ja Kalevi Sorsa tuolloin visioivat.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Hätähän ei ole tämännäköinen. Vaatimatonta viilausta vanhan idean pohjalta – ja ikuinen euro on pelastettu.

    W. Schäuble päivittää vain ehdotuksensa Euroopan ytimen yhteisvaluutasta liittovaltioksi: ”Kerneuropa” eli Saksa, Ranska ja Benelux-maat, mutta nyt myös Itävalta mukaan suur-Germaniaan. Periferia ottaa käyttöön kansalliset eurot, jotka kelluvat vapaasti.

    Näin euro pysyy nimellisesti yhteisenä valuuttana, mutta EU jakautuu ytimenä olevaan liittovaltioon ja sitä ympäröivään vapaakauppa-alueeseen.

 9. Tyhmikselle oikein hyvä hintajäykkyyksiä hahmottava teksti – sopii sisäisesti vs ulkoisesti tehtävien hintamuutosten havainnollistamiseen:

  Price stickiness is not a mystery, and it is not psychology
  http://www.interfluidity.com/v2/6088.html

  • Thanx. Asia sinänsä menee perusopintojen tasolla, mutta aina on hienoa nähdä toistoa.

   Toisaalta asia on jo vanhoissa klassikoissa. Sopimusten vaikeus.

 10. Joo – lähinnä tuossa tuo muoto ja tyyli tekivät säväyksen – kyseinen blogi on hyvin kirjoitettu. Kandee lukea vanhempiakin tekstejä. Muuten, mitä ilmeisimmin varasuunnitelma Tsipellä oli, mutta ei saanut rahoitusta hankkeelle: http://greece.greekreporter.com/2015/07/21/tsipras-allegedly-asked-russia-for-10-bln-to-print-drachmas/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: