Skip to content

Tsipras taitaa todellakin olla pelle – ei varasuunnitelmaa eikä mitään

heinäkuu 14, 2015

Ensimmäiseksi minun täytyy myöntää, että selvästikin olin väärässä Kreikan nykyisen hallituksen suhteen. Oletin, että Yanis Varoufakis ja muutamat muut Syrizan johtoon kuuluvat henkilöt olisivat olleet aidosti varautuneita siihen, että järkevää sopimusta ei saada aikaiseksi. Tuolloin se looginen ja taloudellisesti ainoa mahdollinen johtopäätös olisi ollut euroero, Grexit. Mutta vaikuttaa siltä, että Tsipras lähipiireineen ei ollut valmis euroeroon.

Kun Varoufakis erosi ministerinpestistään, niin välittömästi liikkeelle lähteneiden huhujen mukaan syynä ei suinkaan ollut euroryhmän vastustus. Syynä oli se, että Varoufakis ja muutama muu Syrizan edustaja hävisivät lyhytkestoisen valtakamppailun puolueen loppupeliasenteesta. Vaihtoehtoja ja loogista johtopäätöstä eli Grexit-mahdollisuutta harkinneet hävisivät ja eurojäsenyyteen sitoutuneet voittivat. Nyttemmin Varoufakis on kertonut noiden huhujen olleen oikeassa (haastattelu täällä).

Toisin sanoen Tsipras mokasi totaalisesti. Koska hän ei ollut valmis hyväksymään Grexit-mahdollisuutta, niin hän ei todellisuudessa mitenkään kyennyt saamaan parempaa sopimusta. Ilman Graxitin sisältävää loppupelimahdollisuutta Tsipras ei voinut muuta kuin antautua ehdoitta ja suostua Kreikan muuttamiseen siirtomaaksi.

Varoufakisin maineen tuntien oletin Syrizan todella olleen valmis pelaamaan pelinsä loppuun asti. Mutta ilmeisesti euroideologia on jopa Syrizan riveissä niin vahva, että todellista valmiutta kaikkiin vaihtoehtoihin ei ilmeisestikään ollut.

Kaiken kaikkiaan Tsipras taisi osoittautua juuri sellaiseksi pelleksi, jollaiseksi häntä kuvattiin pian vaalien jälkeen. Jos lähtee neuvottelemaan jostain, niin politiikassa täytyy aina olla suunnitelma sen vaihtoehdon varalle, että vastapuoli ei suostu neuvottelemaan. Pitää olla valmis siihen vaihtoehtoon, että hyväksyttävää sopimusta ei saada aikaiseksi. Tsipras ei ilmeisestikään ollut valmis tuohon vaan luotti johonkin kuvitteelliseen eurooppalaiseen solidaarisuuteen.

Ehkäpä Χρυσή Αυγή eli Kultainen Sarastus on se seuraava puolue, joka saa Kreikassa vallan.

Kreikan lisäksi myös Eurooppa-aate taisi saada kuolettavan haavan.

Mainokset

From → Uncategorized

14 kommenttia
 1. Hämmentynyt permalink

  ”Five months of intense negotiations between Greece and the Eurogroup never had a chance of success. Condemned to lead to impasse, their purpose was to pave the ground for what Dr Schäuble had decided was ‘optimal’ well before our government was even elected: That Greece should be eased out of the Eurozone in order to discipline member-states resisting his very specific plan for re-structuring the Eurozone.”

  http://yanisvaroufakis.eu/2015/07/13/dr-schaubles-plan-for-europe-do-europeans-approve-article-to-appear-in-die-zeit-on-thursday-16th-july-2015/

  Kyllähän tässä vielä euroero saatetaan aikaiseksi saada. Aika villiltä tuntuu, että Saksa näin 2000-luvulla herää siirtomaa-aikaan ja alkaa noukkimaan provinsseja itselleen etelästä.

  Eilen jostain luin jopa, että Schauble olisi sen yksityistämisrahaston hallituksessa ja vetelisi naruja sielläkin

  Voi tässä vielä euroero syntyä, kun kansa oikein innostuu ja Tsiprasille käy köpelösti, joka Varoufakisin mukaan varmasti onkin agendalla… Saa nähdä…

  Itse en myöskään ymmärrä, että miksi Syriza ei edes yrittänyt luoda drakhmaa itselleen, sillä nyt sillä ei ollut mitään, minkä kanssa neuvotella. Saksa vain odotti, että pankeilta loppuu massit ja se oli sitten siinä.

 2. ceterum censeo permalink

  Tsipras on kyllä nostanut käsitteen ”populismi” kokonaan uudelle tasolle. Hän näyttää todellakin uskovan, että politiikaksi riittää pelkkä retoriikka ja itsepäisyys. Löytyyhän meiltäkin vähän vastaavantapaisia poliitikkoja, mutta heidän puolueidensa äänioisuudet jäävät alle 10 %. Tämä on surullinen tarina. Toivottavasti siitä ajan mittaan opitaan jotakin. En epäile, etteikö Kreikastakin löytyisi järkeviä ja vastuullisia poliitikkoja. Kysymys on vain siitä, Miten heidät saisi vastuullisille paikoille.

  • Vaikuttaa siltä, että Varoufakis ja hänen edustamansa siipi olisivat saaneet paremman lopputuloksen. Se parempi lopputulos tosin olisi saattanut hyvinkin olla hallittu Grexit. Mutta Tsipras ja puolueen politbyroon enemmistö eivät halunneet edes harkita Grexit-vaihtoehtoa, mikä on todella hämmästyttävää tavaraa. Vakavat neuvottelut ilman varasuunnitelmaa on kyllä sellaista hulluutta, että oksat pois.

 3. Sen verran on kai nyt selvää, että Tsiprasin johdolla grexitiä ei tule. Syriza saattaa hajota, mutta toisaalta jos puoletkin seuraa Tsiprasta niin Uuden demokratian kanssa on jo enemmistö koossa, ja muistakin puolueista saa tukea. Kriekan poliittinen linja siis jatkuisi suunilleen samana mitä se oli ennen viime vaalejakin. Taloudellisten seikkojen ohella tilanteen opetus onkin se, että kansalaisten ei pidä kuvitella äänestämisellä voivan vaikuttaa asoihin (Kultainen aamunkoitto tai kommuninstit toki saattaisivat (en tunne Kreikan kommunisteja) yhä tuottaa niitä kaivattuja uudistuksia rivakkuudella, jonka jopa Stubbin olisi pakko tunnustaa)

  • Totta. Komukat ja nasset ovat tupanneet olemaan sen verran reipasta porukkaa, että muutosta ja uudistuksia varmasti tulee. Eiköhän tätä menoa jompi kumpi muodosta seuraavan hallituksen. Jännittävimmässä tapauksessa ehkäpä jopa yhdessä.

 4. Veijo Ryhänen permalink

  Tyhmyri: ”Kreikan lisäksi myös Eurooppa-aate taisi saada kuolettavan haavan.”

  Mikä on Tyhmyrin mielestä todellinen ja tosiasiallinen Eurooppa-aate ?

  Käsittääkseni EU on muodostettu eurooppalaisten suuryritysten edunvalvontajärjestöksi (vrt. European Round Table). Äänestäjille Eurooppa-aate markkinoitiin rauhanaatteena, jolloin sille oli helppoa saada tarvittava poliittinen tuki.

  Kansainvälisten suuryritysten etu on vastakkainen kuin kansallisvaltioiden etu, siksi kansallisvaltiot joutavat hävitä suuryritysten edun tieltä:

  ”80 miljardin euron tukipaketista senttiäkään ei kanavoida Kreikan kasvuun tai sosiaalimenoihin, vaan se menisi velkojen maksuun ja pankkien pääomitukseen, sanoo Sachs.”(http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015071520038570_ul.shtml)

  Ilman velkahelpotuksia Kreikan kansallisvaltion olemassaolo taloudellisessa mielessä loppuu. Toki jäljelle jää lippu, kieli yms. kansallisia symboleja.

  Ennen muinoin oli tapana sanoa liikenteestä: ”Kaikki tiet vievät roomaan.”

  EU:ssa vastaavasti pätee EU-valtioiden välisessä rahaliikenteessä:

  ”Kaikki rahavirrat päätyvät lopulta Saksaan”

  Perustelu: Velkaloukussa olevilla ja alijäämää tekevillä mailla ei käytännössä ole mitään toimivia keinoa muuttaa rahavirtojen suuntaa Saksasta poispäin. Ja koska Saksassa (tai saksalaisomistuksessa) on menestyksekkäimmät ja suurimmat tehtaat, jotka laajentavat tuotantoaan sitä mukaa kun pienemmät tehtaat pienemmissä (alijäämää tekevissä) maissa joutuvat lopettamaan toimintansa kannattamattomina (koska sisäinen devalvaatio, siis kansan köyhdyttäminen vie pienen maan tehtailta kotimaisen kysynnän pois, ja rahtikulujen tuottaman kilpailuhaitan vuoksi pienen maan pienituotantoisen tehtaan on vaikeaa pärjätä pelkästään viennin varassa).

  EU:ssa voittajia ovat ne työntekijät, joiden ammattitaito ja osaaminen ovat niin korkealla tasolla, että työllistyminen onnistuu toisessa EU -maassa. Tällöin ei haittaa, jos työntekijän kasvattaja -ja kouluttajamaa kärsii sisäisestä devalvaatiosta (työttömyysdevalvaatiosta), koska riittävän pätevä osaaja voi aina vaihtaa maata (työvoiman vapaa liikkuvuus).

  No joissain vaiheessa alijäämää tekevän maan verotulot eivät enää riitä laadukkaaseen koulutukseen, jonka jälkeen syntyminen alijäämää tekevään EU -maahan tekee ns. sosiaalisen nousun liki mahdottomaksi, sen jälkeen syntymämaa (eikä henkilökohtaiset ominaisuudet) määrävät hyvin vahvasti työntekijän tulevan menestyksen työelämässä.

  Mutta näitä EU -tasolla riittävän päteviä osaajia on pieni vähemmistö työvoimasta, siksi nykymuotoinen EU tulee aiheuttamaan väistämättä työvoiman enemmistön köyhtymisen, koska viime kädessä ja loppupeleissä varaus tulee työnteosta, ja koska yhä lisääntyvä osa työikäisistä ei tee työtä, ei heillä myöskään tule olemaan vaurautta.

  Historia on osoittanut, että ”Asemiehet eivät näe nälkää” -syyn vuoksi rauhan jakson on tapana päättyä sen jälkeen kun riittävän suuri osa kansalaisista on köyhiä. EU -rauhanprojekti lakkaa siis toimimasta sen jälkeen kun riittävän suuri osa EU:n kansalaisista on (sisäisen devalvaation vuoksi) köyhtynyt.

 5. Veijo Ryhänen permalink

  Veijo: ”syntyminen alijäämää tekevään EU -maahan tekee ns. sosiaalisen nousun liki mahdottomaksi …”

  ”- Lasten takia ja heidän tulevaisuutensa vuoksi lähdetään pois. ”(http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015071420032851_uu.shtml)

 6. Merkantti Matikainen permalink

  ”Tsipras ei voinut muuta kuin antautua ehdoitta ja suostua Kreikan muuttamiseen siirtomaaksi.”

  Peliteoreettikko poistui takavasemmalle, ja Tsipras sotkeutui omaan näppäryyteensä. Eivät ole sujuneet Suomenkaan pelit eurossa erinomaisesti, mutta Kreikka painii kyllä omassa mutasarjassaan.

  Mikähän rooli maalle mahtaa EU:ssa ja eurossa löytyä? Keskitysleiriksi Afrikan siirtolaisille?

 7. Andy permalink

  Itselleni viimeisen parin viikon tapahtumat ovat olleet selvä herätys: enää en haluaisi Suomen jatkavan Saksan johtamassa eurojärjestelmässä. Mutta mistä löytyy Suomessa se poliitikko joka ääneen sanoo että olisi parempi siirtyä omaan valuuttaan?

  Voisi kuvitella että Sipilältä ja Soinilta tällaista voisi odottaa, Stubb taas on täysin vastakkaisessa leirissä ja tukee Saksaa vaikka meillä olisi 20% työttömyys ja 10% deflaatio (Stubbilla on toki tuleva EU-virka mielessä kuten Kataisellakin, hänhän on nyt vetänyt erittäin kovaa linjaa euroryhmässä ja ilmeisesti useaan otteeseen opettajamaisesti läksyttänyt kreikkalaista kollegaansa).

 8. Merkantti Matikainen permalink

  Paavo V. on omaa valuuttaa peräänkuuluttanut hiljattainkin. Tai ainakin kruunua.

  Itse odottelisin vielä. Katsotaan, miten ensimmäisen lähtijän käy.

  Fixit siihen asti: oma talous tavalla ja toisella kuntoon.

 9. Pyydän blogi-isännältä anteeksi että toistan jo kerran sanottua mutta vieläkin ehdotan: lukekaa se Göran Schildtin ’Epäilyn lahja’ teos tai ainakin luku jonka nimi on kuta kuinkin ’Bysanttilainen Kreikka’.
  Schildtillä oli koko aikuisen elämänsä pituinen, alkujaan erittäin positiivinen suhde tuohon sivistyksemme ’alkumaahan’ mutta hänellekin koitti lopullisen pettymyksen hetki. Joku on sanonut että Kreikka ei oikeastaan ole eurooppalainen lainkaan vaan kuuluu itään. Tämä tuntuu minusta uskottavalta nyt kun on joutunut seuraamaan toistuvia luottamuspulan vaiheita joita täällä lännessä olemme saaneet kokea. Schildt katsoo tämän piirteen johtuvan ortodoksisen kirkon ikivanhasta vaikutuksesta, vaikutuksesta joka vielä vahvistui kansan piirissä islamin vallan alla.

  Sama piirre on muuten meidän itäisellä naapurillamme. Hehän tsaarinvallan aikana pitivät suomalaisia, tsuhnia, kunnon väkenä muttä hölmöläisinä kun aina uskoivat sanotun todeksi. Hiukan näin taitavat asiat vieläkin olevan?

 10. Andy permalink

  Ai niin Väyrynen tosiaan, enpä olisi kuvitellut olevani samaa mieltä ko. herran kanssa mistään. Näin se vanha liberaalikin änkyröityy iän karttuessa.

  Mutta kuten bloginpitäjäkin on useampaan otteeseen osoittanut Kreikka ei ole tässä se varsinainen fundamentaalinen kysymys vaan Saksa ja sen toiminta tulevaisuudessa. Onko Saksa pidemmällä aikavälillä halukas tekemään eurosta toimivan (esim nostamalla kulutustaan, inflaatiota, palkkoja ja pienentämällä vaihtotaseen ylijäämäänsä) vai jatkaako se ”ryövää naapurisi”-politiikkaa? Jos vastaus on jälkimmäinen, euro pitää ennen pitkää hajottaa. Toivoisin Suomeen poliitikkoja jotka tiedostavat tämän tosiasian.

 11. bloggaaja repii analyysinsä perseestään ja sitten ihmettelee ettei todellisuus totellutkaan sitä.

  • Lähteitä ja lukuja käyttävä kritiikki on tervetullutta. Muun tyyppinen voi joutua viemäriin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: