Skip to content

Kreikan äänestystulos – demokratialle erävoitto

heinäkuu 6, 2015

Kreikan kansanäänestys saattaa tarkoittaa lähes mitä tahansa taloudellisessa mielessä. Itse pidän todennäköisimpänä sitä, että Kreikkaa aletaan kohdella taloudellisessa mielessä kestävällä tavalla. Mutta huomattavasti merkittävämpää on kansanäänestyksen ja sen tuloksen periaatteellinen merkitys. Periaatteellisella tasolla olemme nyt nähneet pitkän demokratianvastaisen kehityksen ensimmäisen murtuman Euroalueella.

Euroalueeseen on liittynyt merkittäviä demokratianvastaisia rakenteita ja kehityskulkuja. EKP ei ole demokraattisessa kontrollissa ja se onkin käyttänyt valtaansa jo kertaalleen pakottaakseen demokraattisesti valitun hallituksen hyväksymään kestämättömän velkakuorman. Viittaan tällä tietenkin Trichetin kirjeeseen Irlannille, jossa EKP teki tarjouksen, josta Irlanti ei voinut kieltäytyä riskeeraamatta eroa yhteisvaluutasta.

Lisäksi Euroalueella on syrjäytetty kaksi demokraattisesti valittua valtionpäämiestä euron pyhyyden nimissä. Kreikan ja Italian pääministerit pakotettiin eroamaan.

Demokratialla ja kansalaisten hyvinvoinnilla ei näyttänyt olevan mitään väliä Euroalueen kehityksessä. Valta ja sen lujittaminen olivat ainoa merkittävä asia.

Nyt eurooppalaisen demokratian kehto on tuottanut ensimmäisen särön demokratianvastaiseen kehitykseen. Olivat äänestyksen talousvaikutukset mitä tahansa, niin äänestystulos antaa demokratialle mahdollisuuden.

Ironista kyllä, Kreikan äänestystulos saattaa pelastaa EU:n ja ehkä myös euron mikäli talouspolitiikkaa muutetaan järkevämmäksi ja demokratian kunnioitus palautetaan. Tuolloin on ehkä mahdollista välttää aidosti radikaalin puolueen nousu valtaan jossain suuressa maassa.

Muoks. Suosittelen lukemaan Tuomas Malisen hyvän blogikirjoituksen Euroalueen tilanteesta. Blogi on täällä (klikkaa). Tämän lisäksi kannattaa huomata, että IMF onkin yllättäen luvannut jatkaa Kreikan tukemista. IMF:n tiedote täällä (klikkaa). Kuten Malisen kirjoituksessa on mainittu, niin Euroalueella on paljon, paljon enemmän menetettävää kuin Kreikalla. Tragedia (taustaltaan muuten kreikkalainen termi) on jo kohdannut Kreikkaa, minkä takia käytännössä kaikki vaihtoehdot ovat parempia kuin nykymenon jatkuminen.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Jepulisjepsis permalink

  Demokratia-rallaa. Hieno näytös. Kansa tuntuu olevan asioista siellä aivan yhtä ulkona kuin Suomessakin.
  Kreikan tilanne vie hienosti huomion muiden eurovaltioiden katastrofaalisesta taloustilanteesta pois.

  mm. Suomen velkakirjoja ostetaan jo noin, ehdoilla joista emme edes tiedä. Vielä… :
  http://www.tvr.fi/files/4214/3617/8007/LEHDISTOTIEDOTE_TVR_6_7_2015.pdf

  Tähän malliin viittaan tuolla :
  http://mvlehti.net/2015/07/06/kreikka-yksi-suurimmista-median-kertomista-valheista/
  Noiden komukoiden käsissä (syriza) Kreikka ei tule nousemaan jaloilleen, vaan kurjuus jatkuu.
  Koska Kreikan rahanlainaajat ovat samaa perhettä, kuin nyt Kreikassa vallassa olevat.

  Parin viikon päästä näemme kuinka Kreikan päättäjät pääsevät rahanlainaaja veljiensä kanssa ”komromissi sopimukseen” ja kierros jatkuu.

  Ehkä kohta pääsemme taas idioottimaisesti ”pääomittamaan” lainojen pääoman taikasauvalla luovia yksityispankkeja ”eurojärjestelmän turvaamiseksi”.
  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/bank-of-england-rahaa-luodaan-taikasauvalla/TQGGvqH7

  Ehkä jo täällä kotimaassa ?
  http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/07/06/suomen-suurimmille-pankeille-lisaa-vaatimuksia/20158531/170

  1990-luvulla tuo pankkien pääomittaminen/vakaavaraisuuden nostaminen tapahtui velallisten lahtaamisella. Pankit omivat velallisten ja takaajien omaisuuden itselleen saadakseen laitoksensa eurokuntoon.

  Ei olisi mikään ihme jos nuo vakaavaraisuuden ”pelastus talkoot” alkaisivat lainakorkojen tai marginaalien nostolla. Ainahan ne voivat viitata johonkin poikeukselliseen tilanteeseen tai ulkopuolelta tulleeseen määräykseen, kuten juuri nähtiin tuosta yo. artikkelista :

  ”Pankit voivat joutua maksuvalmius- tai vakavaraisuusvaikeuksiin. Ongelmia varten yksityishenkilöiden lainaehtoihin on kirjattu pykälä pankin mahdollisista vaikeuksista.

  Vanhassa pykälässä pankin maksuvalmiudesta ja vakavaraisuudesta kirjoitettiin seuraavasti:

  – Velka erääntyy pankin sitä kirjallisesti vaatiessa heti takaisinmaksettavaksi, jos pankin maksuvalmius tai vakavaraisuus laskee alle laissa säädettyjen rajojen ”

  http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2013/02/02/pankki-ei-voi-muka-nostaa-marginaaliasi-kylla-voi/2013773/12

  • Kreikan tapauksessa mikä tahansa muu vaihtoehto kuin kurjistamispolitiikka on hyväksi. Myös IMF on teknisessä raportissaan todennut Kreikan velkojen leikkauksen olevan pakollista.

   Käytännössä edes jollain tavoin mielekkäitä vaihtoehtoja esittäviä hallituksia on Kreikassa ollut aika heikosti. Edellinen paikallisten demareiden ja kokoomuksen hallitushan osoittautui täydelliseksi katastrofiksi. Talous sakkasi totaalisesti ja korruptio senkun paheni.

   Syrizan kommunistien lisäksi tietenkin olisi toinenkin uutta lupaava vaihtoehto olemassa. Sinänsä Χρυσή Αυγή olisi varmasti vielä jännittävämpi vaihtoehto. Mutta ehkä sekin vielä saadaan valtaan.

   Selvennykseksi se, että en kannata Syrizan politiikan sisältöä (se on minusta lähinnä älytöntä), mutta kannata Kreikan halua päättää omista asioistaan. Kyseessä on vähän sama juttu kuin siinä, että Argentiinassa valitaan toistuvasti ja demokraattisilla vaaleilla valtaa tahoja, joiden ajama politiikka on älytöntä. Minusta demokratiaa pitää kunnioittaa vaikka valittu linja tuntuisi omasta mielestä huonolta.

 2. Tne permalink

  Euron talouskuri politiikka on epäonnistut, sitä ei vaan tahdota myöntää, Kreikan lähdettyä ongelmiin joutuu seuraavaa eurovaltio, todennäköisesti Portugali, kun ajan kuluessa Kreikka palaa oman keskuspankkinsa avulla talouskasvun tielle niin euroero alkaa kiinnostamaan muitakin vaikeuksiin joutuneita valtioita.

  • Jepulisjepsis permalink

   Mut se oma raha on just se ”tauti”, mitä euroryhmä ei halua.

   Siksi euroeliitti ei halua päästää Kreikkaa ulos eurosta. Omaan rahaan siirtyvä Kreikka nousisi vähitellen, ehkä nopeastikin jaloilleen. Sellaista esimerkkiä ei euroeliitti suin surminkaan halua.

 3. Kauko permalink

  Näinköhän Kreikan kansanäänestys sitten jyrättiin? Euro vaan on liian tärkeä, hitot Kreikasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: