Skip to content
Tags

Kreikka ja kansanäänestys – taitava poliittinen veto Syrizalta

kesäkuu 27, 2015

Kreikan pääministeri on ilmoittanut kansanäänestyksestä. Kansanäänestyksestä, jossa on tarkoitus päättää hyväksyykö Kreikka velkojien ehdot lisäkiristyksistä vai ei.

Kyseessä on todella taitava ja häikäilemätön poliittinen tamppu. Mikäli kansanäänestyksen tulos on, että velkojien ehdot hyväksytään, niin hallitus voi huoletta syödä vaalilupauksensa. Kansa antoi oikeutuksen niiden syömiselle.

Toisaalta jos kansanäänestyksen lopputulos on, että ehtoja ei hyväksytä, niin hallitus on oikeutettu tekemään kaikkea mielenkiintoista ja vaikkapa irrottamaan Kreikan eurojäsenyydestä…

Todella taitava poliittinen veto.

Lisäys 27.6.2015 kello 16. Viimeisten käymieni keskusteluiden mukaan sekä Syriza-liitossa että ANEL-puolueessa on vaikutusvaltaisia tahoja, jotka eivät suinkaan olisi pahoillaan Kreikan irtoamisesta Euroalueesta. Olen jo vuosia sitten arvioinut, että Kreikassa ja muissakin euromaissa saattaa löytyä kansallismielisen vasemmiston ja kansallismielisen oikeiston epäpyhä allianssi. Veikkaukseni onkin, että tässä pelataan nyt kovilla siksi, että Kreikan hallituksella ei ole hävittävää. Jos virallinen default tulee ennen kansanäänestystä, niin hallitus on voittanut. Toisaalta jos ei tule, niin hallitus on voittanut oli kansanäänestyksen tulos mikä tahansa. On turha sanoa, että Kreikan hallitus olisi epäpätevä. Vaikuttaa enemmänkin todella kovahermoiselta peliltä ja hallitulta sellaiselta.

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. No miksei ne samalla äänestä siitä, pitääkö pakolaiset palauttaa takaisin rajan yli vai antaa vaeltaa kohti Keski-Eurooppaa.

 2. Antti permalink

  Entäpä jos Kreikka hyppää BRICS maiden kelkaan? P.C. Roberts uskoo Yhdysvaltain tekevän kaikkensa, ettei näin kävisi. Kovaa peliä.
  http://kingworldnews.com/paul-craig-roberts-warns-greek-government-may-be-assassinated-in-this-crisis-if-they-pivot-east-to-stop-world-war-iii/

 3. Venäjä on ainoa toivo Kreikalle,
  no Kiinakin on kiinnostunut viljelymaista, kreikka on hyvin hedelmällinen ja eU on asettanut hurjat rajoitteet mitä kreikka voi viljellä.

  Eurojuntta ei tosiaankaan halua ottaa eliitin veronkierron rahoja sveitsistä ja muista europiilopaikoista – täsätkän ei uutisoida, ei, ei.

  Luultavasti sotilasjuntta nousee ”pelastamaan” kaaokselta. CIA on ohjannut 70 vuotta 150 miljardia euroa lahjontarahaa jotta kreian eliitti on voinut pelata korruptiopeliä ja veronkiertoa, suurin armeija euroopassa budjettiin nähden.

 4. erkki permalink

  Taviksilla on ensiväitteiden mukaan paljon pro-sopimuksempi näkemys kuin Tsipraksella.

  http://greece.greekreporter.com/2015/06/28/greece-referendum-polls-greeks-favor-agreement-yes/

 5. Pieni ihminen permalink

  Varoufakis tuntee Game Theoryn, joten Kreikan hallitus on vaan joka suhteessa vienyt ”pelin” hiukan eri tasolle kuin aikaisemmat hallitukset. Kreikka ei enään antaudu ilmaiseksi. Toisaalta Nash on itsekin todennut että peliteoria ei oikein sovi reaalimaailmaan.

 6. H. Myllyniemi permalink

  Hei,

  ajattelin hieman avata sitä, mikä ”Syriza” itse asiassa on. Kyseessä on muutaman ”erilaisen puolueen liitto”, joista ns. vasenryhmä on hyvin lähellä kommunisteja. Tätä porukkaa vetää maan teollisuus-, energia- ja ympäristöministeri Pangiotis Lafazanis. Hän on mm. kysynyt Syrizan kokouksissa, että ”olisiko se euroero nyt niin katastrofaalinen?” Lafazanisin ”blokissa” on noin 30 kansanedustajaa.

  Toinen euroeroa jo pitkään hehkuttanut on talousprofessori Kostas Lapavitsas.

  • Vahvistaa saamaani käsitystä. Kiitoksia kommentista. Puhelimen varassa tästä on vaikea tehdä järkeviä johtopäätöksiä. Varsinkin kun omat keskustelukumppanini mieluiten näkisivät koko nykyisen hallituksen pidätettynä ja haudattuina nimettömiin hautoihin. Kuten aikoinaan hyvinä aikoina olisi tapahtunut.

  • Jepulisjepsis permalink

   Ihmekös tuo. EU ja koko kv. pankkijärjestelmä ovat näiden modernien kommunistien käsissä. Kaikki nuo ”velkaneuvottelut” lienevät siis vain pirullista näytelmää ja kansan kurjuuden maksimointia vieraan velkarahan vallassa. Se joka hallitsee valtion rahaa – hallitsee valtiota. Eli määrää politiikasta.

   Nämä rahanlainaajat voivat pelkkiä lainakorkoja nostamalla tuhota koko euroopan parissa viikossa. Neuvottele siinä sitten. Puukko kurkulla.

   Luulin jo hetken, että neuvottelujen taustalla on uhka siitä, että valtiot ”saavat tartunnan”, eli siirtyvät omiin valuuttoihin. Tätähän pidetään jo lähes ”sairautena”, joka ”uhkaa” tartuttaa muutkin kriisimaat.

 7. Tne permalink

  Komppaan P. Teittisen hesarin kirjoitusta.

  Syrizan perusviesti on oikea: Kreikka oli vuonna 2010 maksukyvytön maa, jonka velat olisi pitänyt järjestellä uudelleen.

  Sen sijaan sille myönnettiin muiden euromaiden ja IMF:n rahoittama, valtava hätälaina. Sillä pelastettiin pääasiassa riskisijoituksia tehneet eurooppalaiset pankit. Lainaohjelman ehdot olivat Kreikan taloudelle tuhoisia ja ajoivat maan kiihtyvään velkakierteeseen.

  Syriza halusi, että finanssipolitiikan ruuvia löysätään. Velkojat eivät kuitenkaan tarjonneet Kreikalle juuri lainkaan joustoja. Myöskään velkahuojennuksia ei ollut pöydällä.

  Päätös järjestää äänestys oli siis ymmärrettävä, vaikka se tulikin aivan liian myöhään ja kaoottisessa tilanteessa.

 8. Eero Nieminen permalink

  Uskaltaako euroalueeseen uskovat poliitikot päästää Kreikkaa veloistaan. Suomen vastuut ovat kaiketi 7 miljardia, Saksassa ties kuinka paljon. Asian kertominen äänestäjille ei tunnu kovin mukavalta. Pienemmistäkin asioista syntyy kauheaa kitinää.
  Jokin sopu ja vuosittainen uudellen järjestely olisi helpompi vaihtoehto. Voidaan siirtää ongelmaa tulevaisuuteen. Se on ainakin Suomessa ollut suosittu menetelmä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: