Siirry sisältöön

Kreikka ja uudistukset – Kreikka on tehnyt kovempia uudistuksia kuin kukaan

kesäkuu 19, 2015

Kun Kreikka on nyt ruvennut merkittävässä määrin vastustamaan Troikan pahimpia järjettömyyksiä, niin kielenkäyttö Kreikan kyvyttömyydestä uudistuksiin on sekin koventunut. Kreikan moittijat nostavat esiin seuraavia väitteitä: 1) Kreikka ei ole sopeuttanut palkkatasoaan, 2) Kreikka ei ole leikannut julkista sektoriaan, 3) Kreikka ei ole pienentänyt julkisen sektorin rahoitusvajettaan, 4) Kreikka ei ole parantanut yritysten toimintaedellytyksiä rakenteellisilla uudistuksilla, ja 5) Kreikka ei ole uudistanut eläkejärjestelmäänsä. Helppoa argumentaatiota, mutta lieneekö totuudenmukaista.

1) Kreikka ja palkkatason sopeutus. Itse asiassa komission oman raportin mukaan Kreikkalaisten palkat ovat laskeneet rajusti. Kuva komission omasta raportista (raportti täällä)

Kreikka1

Kuten kuvasta näkyy, niin Kreikassa palkkoja on leikattu rajusti. Väite on siis valhetta.

2) Kreikka ja julkisen sektorin sopeutus. Turvaudun tässä jälleen komission omaan raporttiin. Kyseisestä raportista löytyy seuraava taulukko.

Kreikka2

Taulukon mukaan julkisen sektorin työntekijöiden määrä on Kreikassa pudonnut yli 250’000 työntekijää eli yli 25% vuodesta 2009 vuoteen 2014. Syrizan ajatukset joidenkin virkamiesten takaisinpalkkaamisesta (alle 20’000 henkeä) ovat kärpäsen kusema verrattuna leikkausten kokonaismäärään. Toisin sanoen väite siitä, että Kreikka ei olisi pienentänyt julkista sektoriaan on valhetta.

3) Kreikka ja julkisen sektorin rahoitusvajeen pienentäminen. Mikäli tarkastellaan julkisen sektorin rahoitusvajetta OECD:n tietojen mukaan, niin Kreikka on pienentänyt vajetta todella rajusti.

Kreikka3

Kuten OECD:n luvuista näkee, niin väite Kreikan toimettomuudesta on tämän osa-alueen suhteen valhetta.

4) Kreikka ja yritysten toimintaedellytysten parantaminen. Tätä voidaan kanssa arvioida aika uskottavasti. World Bank luokitteli raportissaan Doing Business Kreikan olevan sijalla 109 vuonna 2010 ja vuonna 2015 sijoitus on vaihtunut lukemaan 61, missä on ennennäkemättömän kova parannus vain muutamassa vuodessa (juu, Kreikka on yhä vaikea paikka, mutta parannus on huima). Toisin sanoen väite, että Kreikka ei ole tehnyt mitään, on valhetta.

5) Kreikka ja eläkeuudistus. Kreikkalaisten antelias eläkejärjestelmä on nyt ollut neuvottelujen kipeimpiä paikkoja. Itse asiassa komission oman raportin (raportti täällä) mukaan Kreikan eläkejärjestelmä tosiaan oli ennen kriisiä EU:n avokätisimpiä, mutta se on uudistusten jälkeen muuttunut kaikkea muuta kuin avokätiseksi. Tämä jopa verrattuna toisten euromaiden eläkejärjestelmiin. Toisin sanoen väite siitä, että Kreikka ei olisi uudistanut eläkejärjestelmäänsä, on puhdas valhe.

Kaiken kaikkiaan minun on vaikea nähdä mitään perusteita toisten euromaiden ottamalle neuvottelulinjalle. Taloudellisessa mielessä Kreikalle pitäisi nyt antaa mahdollisuus talouskasvuun. Kyse mitä ilmeisimminkin on siitä, että Syriza koetaan vastenmieliseksi ja ulkopuoliseksi tahoksi. Toisin sanoen mitään järjellistä logiikkaa ei velkojamaiden, komission ja EKP:n toiminnassa ole.

Vaikka pidän Syrizan vasemmistohörhöilyä talousmielessä typeränä ja vaarallisena, niin tässä tapauksessa Kreikka on oikeassa ja muut väärässä.

Kyse ei millään muotoa ole muusta kuin halusta nöyryyttää kreikkalaisia ja kaataa Kreikan nykyinen hallitus.

Vastenmielinen näytelmä.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Jepulisjepsis permalink

  Tuo ehdotelma on aika mielenkiintoinen.

  http://blog.kauppalehti.fi/jarki-vai-tunteet/viime-hetken-pelastus-kreikan-huoliin

  ”Kreikan valtio voisi maksaa kansalaisilleen uudella valuutalla jonka se myöhemmin hyväksyisi verojen maksamiseen.”

 2. Aiheeseen liittyen, pitkän tauon jälkeen: ”Päätimme vähän huorata”: http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197103-paatimme-vahan-huorata

  • Luin. Aika kiva.

   On muuten jännä miten esitetään, että Kreikka ei olisi tehnyt mitään. Kreikka on tehnyt ne kaikki normaalin IMF-reseptin temput lukuunottamatta velkasaneerausta ja devalvaatiota/kellutusta. Kumpaakaan noista puuttuvista ei ole voinut tehdä koska euro.

   Kun katsoo numeroita, niin Kreikalle on pakko nostaa hattua. Mikään toinen kriisimaa ei ole tehnyt lähellekään vastaavaa uudistuspakettia.

   Toisaalta nyt olisi hyvä tehdä Grexit koska talous on trimmattu ihan eri kuntoon kuin ennen kriisiä.

 3. Realisti permalink

  Syrizaa ei ole kohdeltu tasavertaisena neuvotteluosapuolena nk Troikan ja Eurogroupin taholta. Benoit Coeuren viimeisin kommentti että epäilee voiko Kreikan pankit avata oviaan maanantaina oli tarkoituksellista eskalointia. Muiden euromaiden tulisi ehdottomasti vetää tästä likaisesta pelistä johtopäätökset; kun Kreikka on saatu murskattua – kuka ”kymmenestä pienestä neekeripojasta” on seuraava?

 4. Olen itse monesti pohtinut mikä on se syy, että Kreikka halutaan ajaa ahtaalle? Omaisuuden uudelleen jako? Valta, koska niin voidaan tehdä? Silkka pahansuopuus? Vai kenties kyvyttömyys myöntää, että on tehty virhe?

  • Anna A. permalink

   Oma villi arvaus on, että yhdistelmä noita kaikkia, s.e. ensin ja viimeksi mainittu ovat ne suurimmat syyt.

   Viimeksi mainittua tosin voisi ehkä täydentää muotoon ”…puhdas tyhmyys yhdistyneenä täydelliseen & absoluuttiseen kyvyttömyyteen myöntää mitään – pienintäkään – virhettä”. Silkaksi hulluudeksi ja mielenvikaisuudeksikin tuota kai voisi kutsua, ihan perustellusti.

 5. TNE permalink

  Kreikalla on nyt mahdollisuus päästä eroon Euroopan kuripolitiikasta, joten houkutus siirtymisestä omaan valuuttaan vähentää paineita suostua EU -eliitin sopeutuslinjaan. Jos Kreikka taas saa rahoituksensa niin Euroopan pankit voivat huokaista helpotuksesta, rahan ”syytäminen” rahoittajille saa jatkua.

 6. Riikka Söyring permalink

  Kaksi Kreikkaa koskevaa taulukkoa taulukkoa (löytyvät linkkien kautta):

  International Investment Position, Quarterly Data Q1/2015 http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Statistics/externalsector/international.aspx

  Foreign Direct Investment By Country 2003-2013 http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Statistics/externalsector/direct.aspx

  Mitä Tyhmyri saa näistä irti?

Trackbacks & Pingbacks

 1. Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Ateenassa: Vaikeaa, jos voitoista huolimatta mikään ei muutu
 2. Syriza hävisi epäreilun taistelun – joko vasemmisto hylkää euron? « Politiikan pikajuna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: