Skip to content

Kreikka-sovun puuttumisen syy lienee sisäpolitiikassa – Saksan sisäpolitiikassa

Touko 26, 2015

Kreikan ja velkojien välisessä neuvottelussa ovat vaiheet olleet lähinnä kummallisia. Kreikan esitykset tavoitteiden kohtuullistamisesta ovat olleet, no, kohtuullisia. Useimmat Kreikan esittämistä uudistuksista ovat olleet järkeviä. Lisäksi IMF on selkeästi esittänyt Kreikan velkojen leikkaamista ja pitänyt Kreikan valtion budjetin ylijäämätavoitetta täysin epärealistisena. Myös Juncker on mitä ilmeisimmin esittänyt kompromissia, jossa jokainen saisi jotain. Myös EKP on jatkanut Kreikan pankkien hätärahoitusta tilanteen järjettömyydestä huolimatta.

Sopimusta ei ole kuitenkaan syntynyt. Erityisen tiukkaa linjaa on ajanut Saksa ja varsinkin Saksan valtiovarainministeri. Onkin alkanut vaikuttaa siltä, että kompromissin syntymisen esteenä on sisäpolitiikka, nimittäin Saksan sisäpolitiikka.

Saksan hallitus ja erityisesti Merkelin oma puolue eivät missään tapauksessa voi näyttäytyä lepsuina Kreikkaa kohtaan. Mikäli IMF:n esitykseen velkojen rajuista leikkauksista suostuttaisiin, niin Saksan kristillisdemokraatit näyttäytyisivät lepsuina ja saksalaisten veronmaksajien rahoja tuhlaavina. Puhumattakaan siitä vaihtoehdosta, että Merkelin hallitus näyttäisi suostuvan ”kreikkalaisten karvakäsien” (käytän suomalaista ilmaisua kuvaamaan tunnelmaa) lepsuilun maksajaksi.

Tuolloin Merkelin hallitus vaikuttaisi siltä, että se vain pumppaa veronmaksajien rahoja Kreikkaan. Kristillisdemokraatit eivät vain voi antaa sellaista vaikutelmaa koska AfD. Saksalaiselle veronmaksajalle näyttääkin kelpaavan vain ja ainoastaan Kreikan hallituksen täydellinen antautuminen.

Järkevän Kreikka-sovun suurin este lieneekin Saksan sisäpolitiikka.

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Taitaa myös Portugalin ja Espanjan lähestyvät vaalit ja ”populistien” kannatuksen nousu näkyä. Nimittäin jos Kreikan osalta tunnustettaisiin, että velkakestämätön on, eikä austerity ole oikein toiminut ja rakenneuudistukset tuottavat hyvää vasta pitkän ajan ja lyhyen aikavälin kipujen jälkeen – IMF:n mukaan ei välttämättä edes pitkällä aikavälillä – niin samantyyppistä ”velkahelpotuksia ja budjettielvytystä” alkaisi kuulua Kreikan lisäksi muualtakin.

  EU-koneistolle ja velkojamaiden sisäpolitiikalle on elintärkeää saada maalata Kreikka erikoistapaukseksi, ja kaikki ongelmat Kreikan viaksi. Vammaisimmat kommentoijat tietävät kertoa, että ”Kreikka oli jo kasvussa, kunnes sosialistit pilasivat kaiken…Espanja kasvaa kun teki rakenneuudistukset, Kreikka ei, koska ei ole uudistuksia tehnyt”.

  Joko tämä on teatteria – Kreikkaa syntipukitetaan vähän lisää ja suostutaan, tai sitten Kreikan annetaan mennä defaultiin ja maalataan yksittäistapaukseksi.

  Mutta mitä jos Kreikka elpyy defaultin ja/tai exitin jälkeen? Krugman spekuloi, että Saksalle saattaa tulla kiusaus sabotoida Kreikkaa, että varmasti tulisi kaikille selväksi, että elämää ei voi olla euron ulkopuolella, tai että Merkelin kanssa eri mieltä oleminen on terveydelle vaarallista.

  • Saksan poliittinen historia (keskitysleirit mukaanlukien) arvioiden pidän Saksan pitkävihaisuutta ja intoa sabotointiin lähinnä annettuna. En siis ihmeenä.

   Kannattaa jutella saksalaisten poliitikkojen kanssa epävirallisesti. Saksassa on paljon mentaliteettia, joka tarkoittaisi rasvaista savua polttouuneista, joissa kreikkalaisten tuoma ongelma poistetaan. Ei kreikkalaisia, ei ongelmaa.

   Saksalaiseen kulttuuriin kuuluu kaksijakoisuus, jossa polttouunit/jumaluhrit ja korkeakulttuuri ovat olemassa samanaikaisesti. Ei natsisaksa ollut mikään käsittämätön poikkeus jos Saksan ja saksalaisten historiaa lukee. Kyllä siellä on läpi historian harrastettu verisiä ihmisuhreja jumalten kunniaksi.

   En kylläkään olisi uskonut, että euro päätyy jumalaksi.

 2. Realisti permalink

  Schäuble vaikuttaisi todellakin vetävän ”bad cop” roolia, lieneekö sitten lisäksi vielä henkilökohtaista kaunaa Varoufakista kohtaan. Joka tapauksessa Schäuble selkeästi painostaa keisarinna Merkeliä edellyttämällä IMF:n osallistumista jatkopaketteihin, tai muuten rahaa ei tipu. Mielenkiintoiseksi menee, Varoufakis ei vapaaehtoisesti uhrilampaaksi taida asettua ja taitavasti väläytti että Eurogroupin keskusteluja löytyy tarpeen tullen nauhoitettuna.

  Todellakin vastenmielistä median, päivystävien dosenttien sekä muovikassikomissaarien ”vilpittömät pahoittelut” siitä kuinka ”Kreikalla meni jo niin hyvin, mutta sitten vastuuton Syriza pilasi kaiken”. Niin toivoisin että nämä joskus saadaan edesvastuuseen valheistaan, mutta ei taida koskaan tapahtua.

  • Monenlaista vastenmielistä vastuuttomuutta on todella nähty mutta kyllä Kreikka itse on ollut härskein toisten rahoilla eläjä, ei siitä pääse mihinkään. EU:n tulevaisuutta ajatellen olisi hyvä että joutuisivat esimerkkinä selvitystilaan.
   Jos selviävät niin jatkoa seuraa ;-//

   • Jaa? Miksi sitten maa otettiin eurojäseneksi, vaikka ei kriteereitä täyttänyt? Tai miksi saksalaisten ja ranskalaisten pankkien annettiin luotottaa Kreikan pankkeja ja valtiota holtittomasti? Miksi Suomi lähti takaamaan näitä muiden Kreikalle antamia luottoja?

    Jos minä lainaisin Penalle miljardin, ja Pena ei pystyisi sitä maksamaan takaisin, olisiko se Penan vai minun vika?

    Jos joku muu sitten takaisi tämän minun Penalle antaman miljardin lainan, ja näyttäisi siltä, että takaaja (tässä tapauksessa IMF, EKP, EVM ja valtioiden suoraan myöntämät luotot) joutuu maksumieheksi, olisiko vika tappioihin Penassa, minussa vai takaajissa?

    Suomen euro- ja EU-politiikka on ollut umpityperää. Siksikin olisin hieman varovainen Kreikanosoittelussa. Siihen on nimittäin poliittiset syyt – eli ns. velkojamaiden poliittikkojen tekemät virheet. Niitä piisaa. Eniten virheitä tehneet pääsevät muovipussikomissaareiksi ref: Katainen / Romakkaniemi.

 3. Merkantti Matikainen permalink

  ”Järkevän Kreikka-sovun suurin este lieneekin Saksan sisäpolitiikka.” Samaan aikaan toisaalla:

  Ulkoministeri Soini sanoo painavan sanansa Kreikan tilanteeseen. Ja valtionvarainministeri Stubb panee Suomen talouden kuntoon. Kumpikin leipälajeissaan.

 4. ”Jaa, miksi sitten maa otettiin eurojäseneksi …?” Tähän on monia syitä mutta yksi on yhteinen ja yhä sivistysmaissa merkittävä ja se on että antiikin Kreikassa ”syntyi Eurooppa”, so. ei olisi kehdattu sanoa kulttuurimme äidille että ei teillä ole sijaa tällä mantereella.

  Taloudellisiin syihin ei minulla ole kompetenssia sanoa mitään mutta viittaan Göran Schildtin kirjoituksiin, erikoisesti muistelmakirjaan ”Tvivlets gåva”, siellä hänen analyysiinsä maan ”taloudenpidosta”.

  • Realisti permalink

   Eiköhän se raadollisesti ollut niin että unionin piti kasvattaa ”kriittistä massaa” hinnalla millä hyvänsä. Samaa linjaahan Olli Rehn sittemmin jatkoi, päättäväisesti ampuen EU:ta erinäisiin vitaalielimiin lisäilemällä kaikenkarvaisia Ö-luokan talousmaita kerhoon.

   Anekdoottina voisi myös tökkiä Kreikan transformaatiota ”frontier marketista” ”emerging marketiksi” 1987(?) ja emerging marketista developed marketiksi 2001 – ja sitten taas 2013 tipahtamista emerging marketiksi, hyvissä ajoin jo ennen Syrizan valtaantuloa. Oliko näillä sitten poliittisia kytköksiä, en tiedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: