Skip to content

Soininvaara ja vasemmiston strategia – vasemmiston strategisesta umpikujasta

Touko 20, 2015

Osmo Soininvaara on kirjoittanut hyvän kirjoituksen vasemmiston strategiasta tai oikeammin sen puutteesta. Soininvaaran kirjoitus on täällä. Soininvaaran teksti sisältää kiinnostavaa pohdintaa, mutta jäin miettimään hänen näkemystään Euroalueen talouspolitiikasta ja sen kansalaisten varallisuutta tuhoavasta vaikutuksesta sekä vasemmiston suhteesta tuohon talouspolitiikkaan. Tuossa valitun talouspolitiikan tuhoisuudessa pelkistyy perinteisen maltillisen vasemmiston tämänhetkinen ideologinen – tai strateginen – ongelma.

Vasemmistolla, tarkoittaen Suomen olosuhteissa demareita, vasemmistoliittoa ja vihreitä, on poliittisessa ajattelussaan sisäänrakennettuna ristiriita, joka lähtökohtaisesti tekee mahdottomaksi järkevän politiikan toteuttamisen. Vasemmiston merkittävimmät ideologiset linjaukset näyttäisivät olevan euro ja suuret tulonsiirrot. Tarkoitan suurilla tulonsiirroilla pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Itse asiassa tällä hetkellä moni vasemmistolainen poliitikko suhtautuu yhteisvaluuttaan suuremmalla ideologisella kiihkolla kuin hyvinvointiyhteiskuntaan. Tämä kiihko on läsnä kaikissa vasemmistopuolueissamme.

Ongelma vasemmistolle syntyy siitä, että nykyisen kaltainen euro ja hyvinvointiyhteiskunta ovat lähtökohtaisesti epäyhteensopivia. Vaihtoehdot ovat selkeitä. Jos vasemmisto haluaa euron, niin vasemmiston on pakko ajaa hyvinvointiyhteiskunnan purkamista. Jos vasemmisto haluaa säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan, niin vasemmiston on pakko muuttua eurokriittiseksi.

Suomalainen vasemmisto ei puheissaan ole tehnyt tuota valintaa vaan väittää puolustavansa sekä hyvinvointiyhteiskuntaa että euroa. Koska hyvinvointiyhteiskunta ja euro ovat epäyhteensopivia, niin tuollainen politiikka ei ole uskottavaa, mikä näkyy vasemmiston kannatuksen pienenemisenä.

Käytännössä suomalainen vasemmisto on valintansa tehnyt, mitä vasemmistoon kuuluvat poliitikot eivät tunnu tiedostavan tai ainakaan myöntävän. Suomalainen vasemmisto on valinnut euron ja hyvinvointivaltion purkamisen. Perinteinen sanonta siitä ”älä kuuntele puhetta vaan katso mitä kädet tekevät” paljastaa tilanteen asioita edes pintapuolisesti seuraaville. Myös niille perinteisille vasemmiston äänestäjille.

Ei ole mikään ihme, että perinteisen vasemmiston kannatus hiipuu.

Mainokset

From → Uncategorized

9 kommenttia
 1. Syltty permalink

  Ei euro ja hyvinvointiyhteiskunta ole epäyhteensopivia, ellei hv-yhteiskunnalla tarkotieta nykyisiä luutuneita rakenteita. Ei se hyvinvointiyhteiskunta siitä romahda että vähän ruuvaillaan tukia, asetellaan palikoita uuteen järjestykseen ja leikataan korporaatioilta liika valta pois.

  • Kyllä vain nykyisenmuotoinen euro ja hyvinvointiyhteiskunta ovat epäyhteensopivia. Koska valuuttakurssi ei jousta, niin muun yhteiskunnan on joustettava. Käytännössä tuo joustaminen tarkoittaa työllisyyden joustamista ja hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden purkamista.

   Euroalueen kattava tulonsiirtoliittovaltio ja hyvinvointiyhteiskunta taas olisivat yhteensopivia, mutta nykymuotoinen euro ja hyvinvointiyhteiskunta eivät.

   • tne permalink

    Olen samaa mieltä, että nimenomaan nykysäännöillään euro on uhka hyvinvointivaltiollemme. Vasemmistoa äänestin nimenomaan heidän elvytys halujensa puolesta, mikään muu puolue ei tuntunut olevan tähän halukas. Ihmettelen edelleen Sipilän leikkausintoa ja 200000 työpaikan luomisen sovittamista yhteen, voihan olla että hän on ensimmäinen maailmassa joka tähän onnistuu, mutta epäilen.

  • Realisti permalink

   Tyhmyri on täysin oikeassa, euro ja hyvinvointiyhteiskunta ei mahdu samaan yhtälöön.

   Onhan ihan harhaista kuvitella että ”korporaatiot” joustaisivat, tai että ”elvytyksellä” päästäisiin tilanteesta eroon. Suomi on saatu Komission nalkkiin, rikoimme (tunnetusti täysin keinotekoisia, mutta EU:n näkökulmasta sovittuna pidettäviä) vajerajoja ja nyt meistä tehdään varoittava esimerkki. On kauhistuttavaa että euroaikana taloustilanteemme on päästetty tilanteeseen jossa meillä ei ole enää omaa päätäntävaltaa kohtalostamme eikä tulevaisuudestamme. Vasemmisto ei ymmärrä minkä hirviön kynsissä olemme, ja on vaarallisella – kenties kohtalokkaalla – tavalla harhauttanut äänestäjiänsä.

 2. Soininvaara on jätkä, jota olen Kokoomuksen ohella äänestellyt ennen euron ja maahanmuuttopolitiikan aiheuttamaa persuuntumistani. Arvostin häntä yli muiden, tai ehkä pikemminkin inhosin häntä poliitikoista vähiten.

  Nyt kun olen Murray Gell-Mann sääntöä ( http://www.firstthings.com/blogs/firstthoughts/2011/08/media-credibility-and-the-murray-gell-mann-amnesia-effect ), epäilen, että Soininvaaran arvostukseni ei ole ihan niin korkealla.

  Lukaisin hänen kirjansa ”Jäähyväiset eduskunnalle”, ja vaikka nautin suunnattomasti kirjan sisällöstä ja koin siellä olevan erittäin hyviä näkökulmia, Soininvaaran jankkaus, että ”yksikään ekonomisti ei osannut sanoa” euron olevan mahdollisesti ongelmallinen on täyttä roskaa.

  Itseään taloustieteilijänä kutsuvana ja politiikassa pitkään toimineena Soininvaaran on pakko tietää, mitä mieltä ekonomistit, EMU-työryhmät jne eurosta olivat.

  Johtopäätökseni on, että Soininvaara puhuu paskaa tarkoituksella. Hänelle ottaa liiaksi kunnian päälle myöntää, että on tapahtunut poliittisen päätöksentekokoneiston virhe, ja että siihen virheeseen ovat myös Vihreät osallistuneet. Hän ei myöskään halua loukata vihreiden virallistakin liittovaltiointoilua ja yleistä impivaaravastaisuutta.

  Syykin on mielestäni ilmeinen. Olisi liian noloa tunnustaa, että Soininvaaran inhoamat likaiset rasistipersut olivat oikeassa. Miehet, erityisesti vanhat sellaiset, jotka eivät pysty tunnustamaan virhettä virheeksi, eivät ole kuuntelemisen arvoisia.

  p.s. ai miksi erityisesti vanhat? Koska nuoret joutuvat usein uran tai työnantajan takia puhumaan paskaa. Soininvaaralla ei ole mitään muuta syytä enää puhua paskaa kuin oma luonteensa ja kunniansa. Siksi hän ei minulta erityistä myötätuntoa tästä asiasta saa.

 3. Luepas mitä Fedin kakkosjohtaja kertoi kasvotusten euroalueelle http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/fischer20150521.htm

  Aika kylmää tekstiä, vittuilua suorastaan.

  Ja kuinka naiivi, väärässä oleva ja vaarallinen Draghin vastaus oli https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2015/html/sp150522.en.html

  Aika kaukana Draghikin on 2014 Jackson Hole-puheensa hengestä. Tilalle on tullut 2014 Helsinki-puheen henki, joka lupaa vain kipua ja muddle-through:ta.

 4. de comments permalink

  Toden totta hyvinvointiyhteiskuntaa ei voida ylläpitää eurovaluutassa. Tämä on hyvin nähtävissä jo monissa maissa kuten Espanja, Italia, Portugali ja puhumattakaan Kreikasta. Kaikissa noissa maissa on jouduttu leikkaamaan hyvinvointimenoista ja ostovoimasta, siis palkoista/eläkkeistä.

  Suomen on nyt seurattava perässä jotta taloutta voidaan ylipäätään korjata vastaamaan tuloja. Mistäpä muusta voidaan leikata kuin hyvinvoinnin menoista. Jopa sosiaalituet ovat tarkan tutkinnan alla. Onko niitä ylipäätään maksaa enää samansuuruisena kuin tähän saakka? Mielestäni niitä on ehdottomasti eurossa ollen leikattava ja järjesteltävä kokonaan uuteen uskoon.

  Eurovaluutta on taantuman aiheuttaja kaikissa jäsenmaissa paitsi mitä ilmeisimmin Saksassa, joka nyppii niin sanotusti rusinat pullasta muiden maiden hyppysiin jäädessä pulla ilman mitään ”mausteita”. Eurohan on alunperin Suomen kohdalla demareiden Lipposen ja kokoomuksen Niinistön hyväksymä valuutta. Kansalaisille ei annettu minkäänlaista mahdollisuutta sanoa painavaa sanaansa. Sanelupolitiikka ja salailukin taitaakin olla yksi demareiden ”helmasynti”. Toki tuohon näyttää syyllistyneen myös kokoomus mitä suurimmassa määrin.

  Nähtäväksi jää mikä on nyt uuden hallituksen ohjelmassa kokoomuksen kädenjälki niin EU- kuin europolitiikassakin.

 5. Merkantti Matikainen permalink

  ’Perinteinen sanonta siitä ”älä kuuntele puhetta vaan katso mitä kädet tekevät” paljastaa tilanteen asioita edes pintapuolisesti seuraaville.’

  Tilannetta katseella seuraten näen markkinoiden näkymättömän käden tekevän luovaa tuhoaan. Saa nähdä, nouseeko tuhkasta Feenix-lintu vai Emu-2.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: