Skip to content

Kreikan hallitus on ollut vastuullinen – velkojamaat eivät

Touko 14, 2015

Kreikan ja muiden euromaiden välisten neuvotteluiden kummallisimpiin piirteisiin kuuluu se, että Kreikan vasemmistolainen hallitus on ollut huomattavasti vastuullisempi taloudenpidossaan kuin edellinen Troikan toiveita ainakin näennäisesti totellut hallitus. Kreikan hallituksen verokertymä on suurempi kuin ennustettu ja menot pienempiä. Toisin sanoen Syrizan hallitus kerää verot paljon tehokkaammin kuin edeltävä hallitus. Lisäksi vaikuttaa siltä, että rahaa katoaa jäljettömiin vähemmän kuin edellisen hallituksen aikana. Tämä hieman yllättävä kuvio ilmenee Kreikan hallituksen omasta raportista (täällä).

Luvut näyttäisivät olevan linjassa muiden lähteiden kanssa, mikä itse asiassa kertoo nykyisen Syriza-vetoisen hallituksen toimivan poikkeuksellisen vastuullisesti. Olen asiasta hieman hämmästynyt, sillä meilläkin lehdistö on kertonut ensisijaisesti kuinka tuhlailevaa ja huonoa nykyhallituksen taloudenpito on. Kieltämättä tuo vastuullisuus on myös omien ennakkokäsitysteni vastaista.

Käytännössä Syriza-vetoinen hallitus siis hoitaa Kreikan taloutta paremmin ja vastuullisemmin kuin edeltävä hallitus. Velkojamaat taas käyttäytyvät edesvastuuttomasti.

Ilmeisesti verojen parempi kerääminen ja korruption vastainen toiminta ei ole toisten euromaiden mieleen. Ehkä ongelma onkin siinä, että uusi hallitus ei ole myynyt puoli-ilmaiseksi luonnollisia monopoleja kansainvälisille toimijoille ja eliitin jäsenille.

Minun on vaikea hahmottaa mitä velkojamaat haluavat Kreikan nykyhallituksen tekevän.

Jos vastuullinen taloudenpito ei riitä, niin mitä sitten vaaditaan?

Mainokset

From → Uncategorized

15 kommenttia
 1. Hyvä kirjoitus, kiitos tästä! Vaikken näistä Varoufakkiksista kauheasti pidäkään, olen itse ihmetellyt sitä kritiikkiä, joka hänen puheistaan aiheutuu. En ole asiantuntija Kreikan hallituksen asioiden suhteen, mutta minulla on ollut jo pidempään tunne, että Varoufuck on paljon parempi kuin valtaosa muiden maiden talousministereistä. Siksipä kai hän niin julkeasti kehtaa eurokokouksissa käyttäytyäkin.

 2. TNE permalink

  Tsori, tulee vähän aiheen ulkopuolelta, mut onko tää sitä rakenneuudistusta ?

  http://yle.fi/uutiset/raakkyla_harkitsee_ottavansa_4_miljoonan_euron_lainan_sote-kulujensa_takia/7988978

 3. Kauko permalink

  Mitä vaaditaan? Eiköhän vaadita ehdotonta antautumista. Vaarallista näissä Syrizan kavereissa on se, etteivät he ole EU-eliitin taskussa. Kreikan eliitti on ollut korruptoitunutta. Jos Syriza onkin rehellistä ja tukeutuu kansaan EU:n sijaan, on se vaarallinen esimerkki. Entä jos ne onnistuvatkin? Kreikkalaisilla on perinteitä asettua suurvaltaa vastaan epätoivoisissakin tilanteissa, kuten aikoinaan Thermopylaassa. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 4. Jari S permalink

  Varmaankin EU:n ja IMF:n painostus on alkanut vaikuttaa.
  Eikö kreikan valtion varojen pitäisi loppua ihan näillä hetkillä, muistaakseni turvautuivat äskettäin johonkin hätärahastoon.

  • Virheellinen tulkinta. Tulkitset asiaa väärin päin. Kreikan nykyinen hallitus on ollut tehokkaampi verojen kerääjä ulkoisista tekijöistä huolimatta. Kreikan valtiontaloudessa pitää erottaa kaksi asiaa eli primary balance ja lopullinen saldo. Tällä hetkellä Kreikan valtio pärjäisi omillaan mikäli velkojen lyhennyksiä ja korkomenoja ei olisi. Toisin sanoen Kreikan valtion talous on aika hyvässä mallissa tulojen ja menojen suhteen.

   Kreikan valtion rahojen loppuminen uhkaa vain siksi, että valtionvelka on hillittömän suuri (käytännössä mahdoton hoidettava). Tämän takia IMF on esittänyt velkojen leikkauksia. Tuolloin Kreikka pärjäisi omillaan. Euromaat taas kieltäytyvät velkojen leikkauksista, mikä on talousmielessä edesvastuutonta, mutta sisäpoliittisesti euromaille tarpeen ja kreikkalaisten kiusaamisen kannalta kivaa.

 5. TTT permalink

  Vastuullinen taloudenpito? Et voi olla tosissasi jos väität nykyisenkään Kreikan hallituksen harjoittavan vastuullista taloudenpitoa! Verokertymä sitä ja tätä, entäs kaikki ne lukemattomat rakennemuutokset joita ei vain suostuta tekemään? Niinkuin kilpailun esteiden ja monopolien poistot ja korruption kitkentä? Niitä ei Kreikan hallitus tee, vaan haluaa lypsää EKP:ltä ja EU:lta kaikki rahat jotka vain irti saavat. On aivan totaalisen naurettavaa väittää että Kreikan valtio pärjäisi nyt omillaan jos lyhennyksiä ja korkomenoja ei olisi. Sen kuin defaulttaisivat sitten ja eroaisivat eurosta, silloinhan kaikki ongelmat olisi ratkaistu, eikö niin? Paitsi että silloin paljastuisi kuinka kreikkalaisten elintaso lähtisi kovaan sukellukseen myös muiden kuin työttömien ja eläkeleikkuriin joutuneiden osalta, ja samoin sukeltaisi (taas) Kreikan valtiontalous.

  • Käsittääkseni nykyinen hallitus on huomattavasti aktiivisempi korruption suhteen kuin edeltäjänsä. Kreikan julkisen sektorin primary balance on tällä hetkellä terveemmällä pohjalla kuin monen muun euromaan, Suomi mukaanlukien.

   Mikäli olen seurannut oikein noita uudistuskeskusteluja, niin suurimmat kompastuskivet ovat tällä hetkellä palkkojen ja eläkkeitten leikkaukset sekä luonnollisten monopolien yksityistäminen. Tilanteessa, jossa primary balance on plussalla ovat nuo vaatimukset taloudellisessa mielessä järjettömiä.

   Jos katsot Kreikan valtion taloutta tällä hetkellä, niin se todellakin pärjäisi omillaan mikäli lyhennyksiä ja korkomenoja ei olisi. Primary surplus tarkoittaa juuri tuota ja Kreikalla on tällä hetkellä primary surplus. Tämä on syy miksi IMF vaatii niin voimakkaasti Kreikan velkojen merkittäviä leikkauksia. Ilman leikkauksia Kreikka ei pääse omilleen vaikka mitä tekisi.

   On meidänkin lehdistömme huonosta laadusta kielivä asia, että tuon kaltaista perusasiaa ei ole selkeästi tuotu esille.

   Vaikka minulla ei ole mitään sympatioita Syrizan tyyppistä vasemmistohihhulipuoluetta kohtaan, niin numeroiden valossa Kreikan valtiontalous on tällä hetkeltään plussalla ilman lainojen lyhennyksiä ja korkomenoja. Toista mieltä saa olla, mutta toivoisin numeroita näkemyksen tueksi.

   • TTT permalink

    Ei tietenkään Kreikka pääse omille jaloilleen ilman velkojen leikkauksia, se on päivänselvää. Mutta takerrut aivan turhaan tuohon primary surplussiin, jota Kreikka viimein pystyy näyttämään sen ansiosta että EU ja EKP ovat pumpanneet maahan rahaa vuosikausia. Jos kaikki Kreikan velat nyt annettaisiin anteeksi, pidän aivan selvänä ettei Kreikka siltikään pystyisi markkinoilta rahaa lainaamaan (ilman jotain EU:n apupakettia). Pitääkseen pankkinsa pystyssä Kreikka tarvitsisi edelleen EKP:n rahahanoja. Lisäksi tietysti tuollainen vastikkeeton velkojen anteeksianto avaisi hurjan mittaluokan moral hazardin euroalueen valtioille. Jos taas Kreikka nyt defaulttaisi ja eroaisi eurosta niin uskotko todella että primary surplus pysyisi? Kreikkalaisten työssäkäyvien ostovoima romahtaisi valuutan arvon romahtamisen myötä kun tuontitavaroiden hinnat ponkaisisivat rajuun nousuun laittaen melkoista painetta hallitukselle tehdä jotain asian suhteen – esim. subventoida ruokaa tai bensaa tai ylipäätään maksaa sosiaaliturvaa. Pankit olisivat kaikki konkurssissa ja säästöt menneet niiltä jotka vielä ovat rahoja pankkitileillä pitäneet. Pankkeja tietysti voitaisiin pääomittaa uutta valuuttaa painamalla, mikä lisäisi sitten valuutan romahdusta edelleen. Teoriassa toki esim. turismi lähtisi kasvuun, mutta veikkaan että horjuva yhteiskuntavakaus haittaisi sitäkin yhä nykyistä pahemmin.

   • Kannattaa katsoa tarkemmin miten ne Kreikkaan lähetetyt rahat ovat siirtyilleet. Termisi ”pumpattu Kreikkaan” ei pidä numeroiden valossa paikkaansa. Lähinnä velkoja on makseltu toisilla veloilla.

    Mielenkiintoista on muuten myös se, että jos Kreikka defaulttaisi, niin se ei suinkaan tarkoittaisi sääntöjen mukaan eroa eurosta. On jonkin verran pyöritelty skenaario sekin, että Kreikka nimenomaan defaulttaa ja pysyy eurossa. Olisi paljon siistimpää tehdä temppu kuten IMF on sen yleensä tehnyt kehitysmaissa eli leikata velkoja riittävästi toipumisen mahdollistamiseksi, se IMF:n tavoittelema primary surplus on jo olemassa.

    Mikäli Kreikka taas eroaisi eurosta, niin primary surplus muuttuisi drakmoiksi ja sillä ei edes olisi todellisuudessa väliä. Kreikka voisi lainata drakmoja itseltään.

    Sivumennen sanottuna emme tiedä miten asiat käyttäytyisivät mikäli euroero tapahtuisi. Mutta ehkä näemme senkin lähiaikoina ja nimenomaan siksi, että euromaat kieltäytyvät käyttämästä niitä toimiviksi osoittautuneita IMF:n keinoja.

    Yleensäkin ottaen kannattaisi katsoa kuinka ne onnistuneet IMF:n operaatiot on tehty. Nyt ilman velkojen leikkauksia sitä onnistumista ei voi odottaa.

    Toisaalta moraalista närkästystä ja siihen liittyvää ylemmyydentunnetta ei pääse tuntemaan mikäli toimittaisiin IMF:n normaalien proseduurien mukaisesti.

    Itse pitäisin todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Kreikka kokeilee defaulttia ja pysymistä euromaana.

 6. TTT permalink

  Kerro toki esimerkkejä IMF:n toimivaksi osoittautuneista keinoista tapauksissa joissa valtiolla ei ole ollenkaan käytössä omaa valuuttaa mitä se pystyy printtaamaan. Itse en muista moisia keissejä – jollet sitten tarkoita Irlantia jossa tiemmä oli käytössä aikalailla sellaiset keinot joita euromaat nyt yrittävät käyttää Kreikassakin. Joo, olen samaa mieltä että velkoja pitäisi leikata. Mutta samaan aikaan pitää myös leikata muittenkin kuin työttömien kreikkalaisten elintasoa, sillä muuten se elintaso vaatii edelleen maksajia ulkomailta. Euroerossa tuo elintason leikkaus tietysti tapahtuisi valuutan arvon tippumisen kautta ja koskisi siinä mielessä sekä julkista että yksityistä sektoria. En ole yrittänyt laskea paljonko viimeaikaisista Kreikka-paketeista ja EKP:n ELA:sta on mennyt velkojen maksuun ja paljonko esim. on päätynyt kreikkalaisten talletuksina muiden maiden pankkeihin, mutta tästäkin riippumatta kokonaisuutena Kreikan EU-jäsenyyden alusta saakka ottaen tuo pumppaus on ihan oikea termi.

  • IMF:n temppu on toiminut mainiosti muun muassa Etelä-Amerikassa, jossa velat ovat olleet dollarimääräisiä. Toisaalta koko kysymyksesi kertoo euron olleen umpityperä idea.

 7. Mikko-Ville Määttä permalink

  Kreikka on sellaisessa tilanteessa, ettei heidän taloudestaan ole oikeastaan minkäänlaiseen velkojen maksuun lähivuosikymmeninä. Jos Saksa myöntäisi tämän ja toimisi sen mukaisesti, myöntäisi se maksaneensa oman vientinsä ja samalla romuttaneensa ”eurokaverinsa” talouden.

  Jos nämä asiat myönnettäisiin Kreikan kohdalla, pitäisi ne kai myöntää muidenkin GIPSI:en kohdalla. Jossain vaiheessa asia tulee tietenkin joka tapauksessa puheeksi, kun rahastoidut eläkevarat on kriisimaissa kulutettu ja työttömyydestä on tullut aidosti rakenteellista, joka sallii inflaation nousun EKP:n tavoitteeseen. Vai epäileekö joku, että silloinkin vielä ”hätälainoitusta” jatketaan ja kerrotaan kansalle, että mehän tienataan tällä 🙂

 8. Merkantti Matikainen permalink

  Samaan aikaan toisaalla – vastuuton velkojamaa stagnaatiossa.

  https://storify.com/Edwardhugh/secular-stagnation-in-finland

 9. Jari S permalink

  Toinen selitys:
  Kreikan talous tasapainottumassa erikoisesta syystä
  https://www.suomenuutiset.fi/kreikan-talous-tasapainottumassa-erikoisesta-syysta/

 10. Jukka Sjöstedt permalink

  Tsipras soitti toissaviikolla US valtiovarainminiseri Jack Lew:eelle
  ja kysyi josko tyhjennettäisiin Washingtoniin perustetun ja yhä US katseen alla sijaitsevan IMF:n hätätili. Näin tehdään, kuului vastaus ja Kreikka ilmoitti IMF:n kasöörille että siirretään sen tililtä IMF:ssä €750 m itselleen IMF:lle, jolle Kreikka oli velkaa. Velka oli Keikan pelastuslainaa -jota siis kesken pelastusrengaspulikoinnin piti kiireen vilkkaan maksella takaisin -ehtona uuden pelastuserän irrottamiselle € 7200 m vastaanhangoittelevalta ja ehtoja asettelevalta Troikalta. JNE

  Alun alkaen velat olivat Saksan ja Ranskan pankeista, joita Kreikka oli nostattanut niiden moottoritierakennusten ja kulttuuripalatsien ja Olympiakenttien rakennustyömaakylttien suojissa, joita jokainen Välimerituristi on kummastellut. Ne eivät olleet peräisin saksalaisten/ranskalaisten pankkeihinsa säästämistä talletuksista, vaan ”tallettaja” olikin hupsheijaa Kreikan valtio. Sitten siis vuonna 2000 rakennustyön edetessä se Kreikan TVH siirsi talletustaan saksalaiselle moottoritieurakoitsijalle ja tämä taas korealaiselle kaivinkonefirmalle ja tämä taas valkovenäläiselle kuskille. JNE
  Rahoja vastaavat velkasaamiset -äkkiä epävarmat- oli pelastustien ensiaskelmilla siirretty Saksan ja Ranskan pankeilta EU ”mekanismeille” käteisinä.

  Kun sattui niin somasti että Kreikan tilin kerrottiin koostuvan SDR-rahasta, niin sehän vie ajatukset Mauno Koivistoon. Koivisto oli pääjohtaja kun Valuuttarahasto alkoi tehdä tätä uusrahaa. Sitä taas tarvittiin kun dollaria vierastettiin sen vyöryessä länsi-Eurooppaan maksuiksi tointuvan Euroopan vientitoimituksista -ja lunastaisiko USA dollareita kullalla kuten 1944 oltiin sovittu?

  Alkoi kellunta ja raharikaat tuottivat taas yksityistä rahaa maailmankaupan tarpeiksi ja ylikin. SDR:t voitiin uhohtaa. Sitten 2008 niitä taas ladattiin tileille kun rikkaat jäädyttivät omiensa käytön panikoiduttuaan toisten rikkaiden huimapäisestä rahan käytöstä. JNE Onko sotkua? On mutta näin maailma menee. Paina vaan pääsi pensaaseen, niin ne Smolnassakin tekivät. Nyt tuoreimmista uutisista kuuluu kuin joku olisi soitanut ja leikkauskirskuna olisi tyyntymässä?

  Ai niin. Se Koivisto. Tämä sitten keksi ruveta irrottamaan Työväen Säästöpankkia liikepankkien apurista uutta rahaa valmistavaksi täysveriseksi liikepankiksi Ulf Sundqvistin kanssa. Muistaako kuka TST Pörssiä Kaivotalon katutasosta? Minä muistan.Tein siellä rahaa Tampellalla. Olisiko aika kun kiurukin on palannut ja Kiuru menossa, ruveta vaikkapa kotikoulussa malliin Lohja ja Kalle Kujanpää, niin ruveta käymään läpi yhteiskuntaoppia. Suomeksi ei kirjoituksia ole, paitsi tätä sekamelskaani, mutta englanniksi ja ruotsiksikin eli lunttauslähteissäni sitä ihan kirkaastikin selostetaan.Jukka Sjöstedt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: