Skip to content

Helsingin Sanomat ja politiikan tekeminen – selkeitä talouspoliittisia valheita voisi välttää

Touko 11, 2015

Helsingin Sanomat on ollut eurokriisin ja talouspoliittisten linjausten osalta hyvin johdonmukainen muutamaa harvaa artikkelia lukuunottamatta. Johdonmukaisuus on valitettavasti siinä, että HeSari joko valehtelee tai pelkästään vääristelee asioita. Tällä kertaa HeSari syyllistyy puhtaaseen valheeseen, poliittiseen valheeseen. Toisaalta tuo valhe on vallan hyvin lehden valitseman linjan mukainen.

Tämänpäiväisessa (11.5.2015) numerossaan Helsingin Sanomat kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että raju säästöpolitiikka on toiminut (artikkeli täällä). Yleensä talouspolitiikkaa pidetään onnistuneena jos talous kasvaa ja työttömyys ei räjähdä käsiin. Katsotaanpa kuitenkin sitä miten työttömyys on käyttäytynyt HeSarin pääkirjoitustoimittajan mielestä ihanteellisissa euromaissa. Kuvan datat kiitos FRED.

AusterityUnemployment

Kappas. Molemmissa HeSarin ihannemaissa työttömyys on tällä hetkellä 2,2-kertainen verrattuna eurokriisiä edeltävään aikaan. Toisin sanoen suurin lehtemme pitää onnistuneena talouspolitiikkaa, jonka seurauksena työttömyys räjähtää käsiin. Mikä tahansa talouspolitiikka, jonka seurauksena työttömyys lentää taivaisiin eikä meinaa laskea viidessä vuodessa on yksinkertaisesti epäonnistunutta.

Suomeksi sanottuna Helsingin Sanomien pääkirjoituksen kirjoittanut toimittaja valehtelee. Hän valehtelee joko tietämättömyyttään tai tahallaan. Veikkaan jälkimmäistä.

Mainokset

From → Uncategorized

15 kommenttia
 1. Otin vaalien alla kahden viikon nettikäytön kokeeksi. Kun puhelinmyyjä soitti, kerroin, että julkaisun taso ei riitä. Ehkä jos villi luonteeni heittää välillä hypomaanisen puolelle, hesarille voisi olla käyttöä. Älyllisen epärehellisyyden, vähäisen osaamisen ja omasta mielestään taitavan ja puolueettoman näköisen, mutta minun silmääni törkeän asenteellisen näkeminen kun romauttaa aina tulevaisuudenuskon sekä toiveet siitä, että poliittiset päättäjät ja virkamiehet joutuisivat toimimaan kritiikkiä kestävällä tavalla.

  Hyvin on media erkotettu. Kukaan ei kontrolloi tai rajoita päättäjien hölmöyttä tai epärehellisyyttä.

 2. de comments permalink

  Hesari valehteli jo EU:hun liittymisen tärkeydestä ja erinomaisuudesta. Sama meno on jatkunut aina näihin päiviin saakka. Muistan hyvin kun minulle tuli lehti ennen EU:hun liittymisaikaa ja kun havaitsin kuinka vastoin omaa käsitystäni EU:ta markkinoitiin lehden etusivun mainosilmoituksilla, niin soitin ja peruin lehden. Kysyttiin syytä perumiseen ja kerroin rehellisesti etten kannata tuollaista lehteä joka markkinoi virheellisin perustein EU:n ihanuutta. Olin muuten oikeassa jo tuolloin EU:sta ja aina vain vakuuttuneempi ettei Suomen olisi missään nimessä mennä yhteisön jäseneksi. Enkä ole sen jälkeen lehteä lukenut ja tuskinpa luenkaan.

 3. TNE permalink

  Ja Espanjan julkinen velka on vain kasvanut ja on jo yli 90% bkt:stä (ennen finanssikriisiä lukema oli alle 40% bkt:stä), mielestäni jutusta puuttuu velkakauhistelu ???

 4. hakki47 permalink

  Hyvät ystävät. Olen pitkälti samaa mieltä kansanne, Pravda valehtelee. Tarkoituksellisesti, Miksi? Mitä asialle voi kukaan tehdä?

 5. Jari S permalink

  Ei se nyt ihan noinkaan ole Suomessakin työttömyys on lisääntynyt ja taloudessa mennyt huonommin vaikka mitään säästötoimia ei ole tehty, Tosin työttömyyttä on kuitattu sillä että otetaan lisää velkaa ja kasvatetaan julkista sektoria.

  Työttömyys väkisinkin kasvaa jos maiden julkista sektoria karsitaan, mutta karsinta on seurausta sitä aikaisemmin noudatetusta huonosta talouspolitiikasta. Ja mitä muita vaihtoehtoja on koska julkinen sektori ei suostu palkanalennuksiin, ja valuuttaakaan ei juuri pystytä vaikuttamaan ?

  Kyse ei ole pelkästään talouspolitiikasta, siihen liittyy monet lainsäädännölliset seikat ja byrokratia ja yrittämisen helppous, ihmisten osaamisen taso, liikenneyhteydet, rikkidirektiivit, ilmastomaksut jne. jne.

  • Itse asiassa on. Suomen työttömyys on noussut typerän talouspolitiikan (sisältää raha- ja finanssipolitiikan) takia. Mutta Suomen talouspolitiikka on tähän mennessä ollut syystä tai toisesta vähemmän typerää tai vahingollista kuin kriisimaiden politiikka. Syynä tietenkin se, että olimme CAB-mielessä ylijäämämaa aika pitkään euroaikana.

   Työttömyyttä nostattava talouspolitiikka on aina merkki politiikan typeryydestä. Hyvä politiikka reagoisi heti kasvun ja työttömyyden muutoksiin. Mutta ei Euroalueella.

   • Jari S permalink

    Julkisten menojen karsiminen aiheuttaa selkeää työttömyyden lisääntymistä silloin kun maan julkinen sektori on suuri.
    Eli työttömyyden lisääntyminen johtuu menojen karsintaa edeltävästä politiikasta jonka seurauksena julkinen sektori oli kasvanut menoiltaan liian suureksi suhteutettuna maan vientisektoriin.

   • Tuokaan ajattelu ei oikein vastaa todellisuutta. Esimerkiksi Suomen ongelmathan ovat ensisijaisesti seurausta yksityisen sektorin supistumisesta laman tullessa. Ilman tuota supistumista ei julkisen sektorin kustannustaso vaikuttaisi yhtään pahalta.

 6. Merkantti Matikainen permalink

  Kun silmäilemme Irlannin ja Espanjan työttömyyskäyriä viime neljänneksellä (v. 1990…2015), huomaamme niiden heiluneen 4%…16% ja 10%…25% rajoissa.

  http://www.tradingeconomics.com/ireland/unemployment-rate

  Hesarin journalistista tasoa voi kuvata samalla käyrällä, kun poistaa nousut.

  • Hyvin näkyy muuten käppyröissä 90-luvun alun ja 2007-> eurokriisit. Pitemmän aikavälin käppyröissä ei Euroopassa ole koskaan saatu sellaista tuhoa aikaiseksi kuin eurokriisien aikana. Paitsi toki kultakannan aikana, mutta kaipa sekin on jonkinlaiseksi rahapoliittiseksi kokeiluksi luokiteltavissa.

   Mutta menestystarina, tietävät fantsut. Arvaisin melkein, että Rautiohan se taas Hesarissa fantsuttelee. Varmaan on ylpeä saavutuksistaan ja edistyksellinen omasta mielestään.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Kun valuuttakurssi ei jousta, joustaa jokin muu. Esimerkiksi työllisyys.

    Aika hurjilta nuo työttömyysprosenttien vaihtelut vaikuttavat.

 7. Aikias permalink

  SSS + EK -hallituskoalitiota eudustava Yimo Soini sanoi, että armeija voi olla ainoana varma rahallisen tuen kasvusta. Miksi sen pitää saada enemmän silloin kun yoisille rahaa ei riitä edes välttämättömään?
  http://www.city.fi/blogit/vapaamatkustaja/budjettikuriton+puolustusbudjetti/123703

  • Kieltämättä kyseessä on puhtaasti ideologinen valinta. Tankit ovat tärkeämpiä kuin vaipoissaan mätänevät vanhukset.

   Tämä ei tarkoita sitä, että olisin samaa mieltä tai eri mieltä. Tällaiset valinnat ovat niitä, joita varten me äänestämme poliitikkoja.

   Sinänsä jotenkin epäilen, että moni ei ymmärrä mistä on tullut äänestäneeksi.

   • Saatan olla jo lähivuosina tyhmyrin mainitsema sänkyyn sidottu vanhus. Toivon tietysti itselleni ja kaltaisilleni ’fair treatment’ mutta kyllä tankitkin ovat tärkeitä. Suojeluahan tarvitsee nimenomaan se osa kansasta jolla on pääosa elämää vielä elämättä. Me eläkeläiset olemme oman osamme jo saaneet, asia joka usein unohdetaan.

  • Merkantti Matikainen permalink

   Si vis pacem, para bellum, viisastelivat jo muinaiset latinistit.

   Mustan mullan maassa taas tiedetään, että ne jotka takovat aseensa auroiksi, kyntävät pian niille jotka eivät tao.

   Valtion ydintehtävä on maanpuolustus. Hyvinä vuosina budjetti voi riittää muidenkin julkishyödykkeiden rahoittamiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: