Skip to content

Päiväunia Apollonkadulla – keskustan harhainen europolitiikka

huhtikuu 29, 2015

Lehdet ovat uutisoineet hallitustunnustelija Juha Sipilän laatimasta kysymyslistasta toisille puolueille. Sinänsä suuri osa kysymyksiä on järkeviä ja niihin saatavat vastaukset tulevat olemaan kiinnostavia. Mutta EU- ja europolitiikan osalta Apollonkadulla eli keskustapuolueen puoluetoimiston kokoushuoneissa on ilmeisesti käytetty jotain sokeria vahvempaa lisuketta kahvissa. Sipilän kysymyslistan Liite 1 koskee EU- ja europolitiikkaa.

Verkkouutiset on julkistanut kysymyslistan kokonaisuudessaan ja myös siihen liittyneet liitteet. Verkkouutisten juttu on täällä. Lainaan ehdottoman vakuuttavaa kohtaa liitteestä:

Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijainen keino euromaan rahoitusongelmien hoitoon ovat maan kansalliset toimet talouden tervehdyttämiseksi ja julkistalouden vakauttamiseksi. Jos nämä keinot eivät riitä, toissijaisena keinona on sijoittajanvastuun toteuttaminen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi euromaiden velkasaneerauksia ja kaikkea muuta kivaa. Kieltämättä jokainen voi miettiä kuinka paljon Sipilän tekstistä on peräisin valtiovarainministeriön helmikuussa 2015 julkaistusta raportista Vakaampi talous- ja rahaliitto (linkki täällä).

En oikein tiedä miten suhtautuisin sekä keskustapuolueen näkemyksiin että valtiovarainministeriön laatimaan raporttiin. Nimimerkin takaa kirjoittavana eli puskista huutelevana voin kuitenkin sanoa sen mitä mieltä todella olen. Omalla nimellä esiintyessä taas ”Mooses on Mooses ja bisnes on bisnes” eli todellisuus saa väistyä bisnestä edistävän markkinoinnin tieltä.

Ensinnäkin valtiovarainministeriön raportti on käytännössä merkittävässä määrin vastakkainen sille mitä me tällä hetkellä tiedämme rahapolitiikasta, rahapolitiikan vaikutuksesta talouteen, optimaalisista valuutta-alueista ja suhdannepolitiikasta. Valtiovarainministeriön raportti on kansantaloustieteellisessä mielessä enemmän tai vähemmän soopaa. Käytännössä toimivan taloudenhoidon vaihtoehdot ovat tulonsiirtoliittovaltio (jota VM vastustaa raportissaan) tai rahaliiton purkaminen – sorry. Tämän pitäisi olla selvää kaikille rahapolitiikkaan yhtään perehtyneille (ilkeänä ihmisenä oletan, että ministeriön virkamiehet uskovat omien työpaikkojensa säilyvän vaikka miten kävisi, joten miksipä turhaan huolehtimaan siitä ovatko esitykset järkeviä).

Sivukommenttina sanottakoon, että minulle kelpaisi se USA-tyylinen liittovaltio. Komissio maksaisi kaikki direktiivien aiheuttamat kustannukset. Tosin tuolloin pitäisi laajentaa kuvio myös koulutukseen ja sosiaaliturvaan, mutta sitähän federalistit ovat jo kauan halunneet. Mutta minulle USA-tyylinen tulonsiirtoliitovaltio olisi aivan OK, joskin Suomen painoarvo olisi tuolloin vähäisen oblastin verran.

Mutta Sipilän esittämä linjaus tarkoittaa eurovaltioiden rajuja velkasaneerauksia ja merkittäviä yhteiskunnallisia levottomuuksia. Kyllä Suomessakin moni taho hermostuisi kun valtio yksinkertaisesti jättäisi poliisien palkat maksamatta, leikkaisi KELA:n budjettia 60% ja tekisi muutakin kivaa mitä Kreikassa on jo tehty.

Kaiken kaikkiaan Apollonkadulla on mitä ilmeisimmin nähty iloisia ja onnellisia päiväunia.

Tulevan hallituksen talouspoliittinen ajattelu vaikuttaa olevan yhtä irti todellisuudesta kuin edellisen vaalikauden hallitusten.

Ps. Kannatan ensisijaisesti valtioiden omaa kelluvaa valuuttaa ja omaa rahapolitiikkaa. Mutta mikäli euro on pakko pitää, niin tehdään sitten se USA-tyylinen tulonsiirtoliittovaltio. Siinä ensiksi suomalaiset maksaisivat kreikkalaisten ja portugalilaisten kuluja kunnes aikoinaan tilanne tasaantuisi ja suomalaiset saisivat rahaa EU:n budjetista. Jos haluat euron, niin haluat tulonsiirtoliittovaltion. Tai no, kieltämättä on mahdollista ottaa myös euro ja umpisurkea talous. Talouden supistuminen ja jatkuva köyhtyminen on se kolmas vaihtoehto euron hajoamisen ja tulonsiirtoliittovaltion lisäksi. Keskusta ilmeisesti ajaa sitä jatkuvaa köyhtymistä.

Mainokset

From → Uncategorized

17 kommenttia
 1. Tästä pohjasta voisi lähteä muotoilemaan vastausta Sipilälle. Toki voisi käyttää vähän hillitympää kieltä.

  ——————

  Vaalikampanjoissa esitetyt vakauttamis- ja tervehdyttämiskeinot ovat toimimattomia tässä velkaperusteisessa eurorahajärjestelmässä, jollei noiden sanojen sisään kuulu eurosta irroittautuminen ja valtion hallinnassa olevan oman keskuspankin ja rahan perustaminen.

  Tässä velkaperusteisessa ja yksityisten pankkiirisukujen hallitsemassa eurorahajärjestelmässä työnteolla, tuotannolla, leikkauksilla ja yksityistämisellä, ei paranneta tilannetta koska työnteko, tuotanto, leikkaukset ja yksityistäminen eivät mitenkään lisää liikkeellä olevan rahan määrää yhteiskunnassa. Raha on velkaa ja syntyy vain velkana. Ei siis ole merkitystä sillä, kuinka paljon tai vähän teemme työtä tämän hetkisen valtiotaloutemme parantamisen eteen.

  Ahkeruus ja tehostamiset eivät siis lisää rahan määrää taloudessamme (kokonaisuutena katsoen). Menoleikkaukset ja ne vaalipuheissa kuulemamme vakauttamis- ja tervehdyttämiskeinot eivät ole mikään ratkaisu tähän yhteiskuntamme rahanpuuteongelmaan, sillä ne eivät lisää rahan määrää yhteiskunnassamme. Jos vain säästetään ja leikataan, silloin toimet eivät kohdistu tähän ongelmien syyhyn (raha- ja pankkijärjestelmä) vaan vain kuristavat pankkiriien meidän kaulaamme asettamaa rahapoliittista hirttonarua yhä tiukemmalle.

  Maan sisäiset osto- ja myyntitapahtumat (tai niiden verotus) eivät myöskään vaikuta kansantaloudessamme kiertävän rahan kokonaismäärään. Vientitulot (ja niiden verotus) tietenkin voi jossakin määrin tuoda maahan rahaa, mutta tämä kumoutuu siihen, että muut maat vastaavasti pyrkivät tuomaan maahamme omia tuotteitaan. Tullitulotkin menevät eu:lle.

  Tälläkin hetkellä Suomen vaihtotase on miinuksella, eli maahamme tuodaan enemmän tuotteita kuin pystymme vientituloilla kattamaan. Tuonti kumoaa tälläkin hetkellä meidän vientiponnistelumme (eli sen verotulot) !
  http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/maksutase/pages/tilastot_maksutase_ja_suorat_sijoitukset_maksutase_kauppa_ja_vaihtotase_virta_chrt_fi.aspx
  Tämän realiteetin vallitessa ainoa keino yhteiskuntamme toimintojen rahoittamiseen ovat pankkilainat, eli käytännössä ulkomaanvelka.

  Verotuksen lisääminen ei ole myöskään hyvä ratkaisu. Verotus ei lisää yhteiskunnan käytettävissä olevan rahan määrää. Veronmaksajat pystyvät korkeintaan keräämään talouden kierrosta pankeista JO valmiiksi uloslainattua rahaa, koska veronmaksajilla itsellään ei ole rahan liikkeellelaskuoikeutta, sellainen on vain liikepankeilla. Ankaralla verotuksella vain hyydytetään koko kansantaloutta.

  Kun oma keskuspankkirahoitus lakkautettiin vuonna 1985, on viheliäistä, että meiltä vaaditaan vyön kiristämistä, menoleikkauksia ja yksityistämistä valtionvelkojen hillitsemiseksi ja vähentämiseksi. Tällä tuetaan ja peitellään ainoastaan tuota lähimenneisyyden virheellistä päätöstä. Kansa pistetään jälleen ahdinkoon, vaikka vaihtoehtoja – puheista huolimatta – todellakin olisi.
  http://talousdemokratia.fi/?q=miksi_reformi

  Yhteiskuntamme rahanpuuteongelman poistaa vain irtisanoutuminen nykyisestä raha- ja pankkijärjestelmästä (EU ja Euro) ja oman terveen rahajärjestelmän luominen, ja siihen tulisi keskittyä. Valtion pitää itse luoda raha oman keskuspankkinsa kautta ja tarvittaessa velkaantua
  sisäisesti itselleen. Liikkeellä olevan rahan määrää pitää säännellä rahapolitiikalla ja verotuksella.

  Ulkomaalaisille rahanlainaaja laitoksille (ne ”päämarkkinatakaajat”) voi antaa piut-paut ja rahapoliittisesti itsenäinen valtio voi viitata kintaalla myös luottoluokittajille. Ne eivät koskaan antaneet mitään lisä-arvoa kansantalouteemme – ainoastaan riistäneet ja varastaneet omaisuuttamme (mm. kaivosoikeudet) periaatteessa suoranaisella rahanväärennöstoiminnallaan.

  Jos valtio voi laskea liikkelle velkakirjoja, joiden avulla yksityiset liikepankit tulostavat valtioiden tileille rahaa lainasopimusta vastaan, niin aivan hyvin valtio voisi luoda itsekkin nämä rahat omille tileilleen sillä samalla menetelmällä joilla nämä yksityiset liikepankitkin nykyisin tämän rahan luovat.
  Thomas Edison: ”Jos hallitus voi laskea liikkeelle dollarin velkakirjan, se voi aivan yhtä hyvin laskea liikkeelle dollarin setelin.”

  —————————

  • Kas, vain 70% tullituloista piti tilittää EU:lle 2012. Uusinta lukua en tiedä.
   http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53021-suomi-pulitti-ennatyspotin-eulle-salattiin

   Voihan sitä tietenkin rommauttaa vientiteollisuudessa ja kaikessa siihen liittyvässä työskentelevien palkat (vaikkapa -80%), mutta senkin jälkeen pitäisi vielä saada niitä tuotteita myytyä ulkomaille, eli sitä tavaraa pitäisi alkaa sitten tosissaan viemään. Mutta, kuinkahan hyvää laatua lähes palkaton työntekijä tekee ? Tuleeko sitä samaa laatua kuten halpamaista yleensä ? Siinä tapauksessa Suomen palkkataso pitäisi pudottaa vielä halpaidenkin alapuolelle, sillä sijaintimme on vaikea. Itä-Meri voi olla jäässä talvella.

   Suomen kaltaisen maan on mahdotonta enää pelastaa talouttaan viennillä. Nokia ei ollut mikään merkittävä Suomen pelastus viime 90-luvun lamasta, todellinen pelastus oli velanotto.

   http://www.findikaattori.fi/fi/28

   http://www.findikaattori.fi/fi/44

  • Jukka permalink

   ”Tämän realiteetin vallitessa ainoa keino yhteiskuntamme toimintojen rahoittamiseen ovat pankkilainat, eli käytännössä ulkomaanvelka.”

   Suomi ostaa tällä hetkellä QE:n nimissä omia velkojaan, jolloin raha ei tietyssä teoriassa ole ulkomaanvelkaa, vaan rahan luontia.

   ”Yhteiskuntamme rahanpuuteongelman poistaa vain irtisanoutuminen nykyisestä raha- ja pankkijärjestelmästä (EU ja Euro) ja oman terveen rahajärjestelmän luominen, ja siihen tulisi keskittyä.”

   Se olisi yksi vaihtoehto, jos euroalue ei ymmärrä, että olemme yhteisessä valuutassa ja meidän tulee tehdä fiskaalisia ja palkkapäätöksiä yhdessä.

   ”Jos valtio voi laskea liikkelle velkakirjoja, joiden avulla yksityiset liikepankit tulostavat valtioiden tileille rahaa lainasopimusta vastaan, niin aivan hyvin valtio voisi luoda itsekkin nämä rahat omille tileilleen sillä samalla menetelmällä joilla nämä yksityiset liikepankitkin nykyisin tämän rahan luovat.”

   Meidän tulee säilyttää velkakirjamarkkinat myös vakuutusyhtiöille, eläkeyhtiöille ja monille muille, joiden lain mukaan tulee säilyttää tietty määrä varallisuutta bondeissa, mutta en näkisi mitään estettä Japanin tyyliselle toiminnalle, jossa valtio omistaa suurimman osan veloistaan.

   Ehkäpä Suomen kansan ja päättäjien kannattaisi luovuttaa ja liittyä Norjaan tai Ruotsiin… Antaa heidän valloittaa meidät samaan tyyliin kuin Itävalta antoi itsensä Saksalle 1939 nk. Kukkien sodassa, jossa heiteltiin vain kukkasia saksalaissotilaiden päälle, eikä ammuttu ketään.

  • Jukka permalink

   Eikä kannatta vajota EK:n propagandaan vaihtotaseesta, sillä Suomikin on kupannut\tuottanut tavaroita muita\muille maita koko 2000-luvun alun lähemmäs 10 % vaihtotase ylijäämälle, niin on ainoastaan oikein, että teemme välillä alijäämää. Tietysti, kun alijäämää alkaa lähennellä tuota 10 %, niin on aika huolestua, mutta siihen toivottavasti emme päädy. Ei kannata antaa näiden pelottelutaktiikoiden toimia, sillä pelätessään ihmiset suostuvat melkein mihin vain.

  • Merkantti Matikainen permalink

   ”Tästä pohjasta voisi lähteä muotoilemaan vastausta Sipilälle. Toki voisi käyttää vähän hillitympää kieltä.”

   Poliitikot ovat tottuneet kuulemaan ja käyttämään kovaakin kieltä. Itsekin mietin, millainen alkutervehdys sopisi tulikivenkatkuiseen myllykirjeeseen.

   Kekkosmaisesti voisi aloittaa sanoin Saatanan tuunarit. Koivistolainen tervehdys kuuluisi Sataman duunarit. Jne.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  BKT:n kitukasvua (alle 1%) kymmenen vuotta eteenpäin. Se näyttää olevan tulevan hallituksen talouslinja vaalipuheiden perusteella. Luopumista ja leikkauksia. Kustannuskilpailukyvyn palauttamista tuskallisen hitaalla 0-linjalla tai deflaatiolla. Talouspoliittinen tilkkutäkkiohjelma ei vakuuta.

  Normaali (n. 2%) BKT-kasvu luultavasti käynnistyisi linjakkaalla talousohjelmalla. Sellaista en kuitenkaan minkään puolueen vaalikampanjoissa tai taustamateriaaleissa nähnyt. Tuskinpa tuleva sateenkaarihallituskaan kultaa ja rahaa kautensa päästä löytää. Ulkoistakaan veto-apua ei liene odotettavissa.

  Nopea (yli 4%) kasvu vaatisi niin radikaaleja uudistuksia, panostuksia ja muutoksia, ettei nykyinen hyvinvointivaltio siihen taivu. Masentavaa, etteivät edes ajatushautomot esitä sellaisia ehdotuksia. Maailmalta löytyisi malleja.

 3. TNE permalink

  ” … työnteolla, tuotannolla, leikkauksilla ja yksityistämisellä, ei paranneta tilannetta koska työnteko, tuotanto, leikkaukset ja yksityistäminen eivät mitenkään lisää liikkeellä olevan rahan määrää yhteiskunnassa.”

  Kun ihmiset saavat työtä niin heidän tulevaisuuden uskonsa muuttuu positiiviseksi ja saa heidät usein tekemään suuriakin hankintoja, kuten asunnonhankinnan. Tällöin he tietysti velkaantuvat ja luovat siis oman työllistymisensä kautta uutta rahaa talouteen. Tältä osin päätelmäsi siis ontuu, työttömän on nääs aikasen vaikeaa hakea sitä asuntolainaa.

  • Petteri Sahinjoki permalink

   Ei onnu, sanoit sen itsekin ”velkaantuvat ja luovat uutta rahaa talouteen.” Eli taloutemme (yhteiskunnan) kierrossa oleva rahamäärä kasvaa vain velkaa ottamalla. Jos, teet työtä ja saat palkkaa siitä, se palkka on jossain jonkun muun pankista ottamaa velkaa, eli joku muu, vaikkapa ulkomaalainen yritys tai sen asiakas velkaantuu, jos satut olemaan vientialalla.

   Tosin Vientitulot kumoutuvat sillä, että suomeen tuodaan enemmän kuin täältä viedään ja vientitavaroitahan täällä ostellaan enimmäkseen. Loppupeleissä rahan alkujuuri on aina velka (pankki), velatonta rahaa ei ole liikenteessä.

   Asiaa vaikeuttaa vielä se, että Kun pankille maksetaan laina takaisin, niin kyllä se raha katoaa. Aina, jos asiakas maksaa pankille eikä toiselle asiakkaalle, rahan määrä supistuu. Eli, kaikki raha palaa takaisin pankkiin. Pankkivelka on rahan alku ja loppu. Meillä hetken kierrossa oleva raha on pankkivelkaa täydellisesti, säästötkin ovat jonkun toisen pankeista ottamaa velkaa.

   Eli, se raha mikä mahdollisesti on hetken kierrossa (velka) poistuu sitä rivakammin kierrosta mitä enemmän lainoja lyhennetään, siksi tätä kuvainnollista rahasäiliötä pitää täyttää jatkuvasti uusilla lainoilla ettei yhteiskunnassa kiertävä rahamäärä vähenisi. Nythän tilanne on kriittinen – uusia lainanottajia on vähissa, kun työttömyys on suurta. Vain valtio velkaantuu.

   Ja tuossa velkaantumisessakin on vielä se pointti, että se raha pitää saada vielä jotenkin yhteiskunnan kiertoon, kun joku on sen pankista ulos ottanut. Pelkkä velanotto ei vielä oikeastaan edes riitä.

   • TNE permalink

    Kyllä ontuu jos väitteesi on ettei työnteolla ole yhteyttä velkaantumiseen, sanot sen itsekin ”Nythän tilanne on kriittinen – uusia lainanottajia on vähissa, kun työttömyys on suurta.”

 4. Pieni ihminen permalink

  Tulonsiirto liitovaltio olisi ehkäpä karmein vaihtoehto! Jo nyt ollaan tukkanuottasilla eikä yhteistä säveltä tai päämäärää tunnu löytyvän. Moraalikato, korruptio ja vallan tavoittelu olisi liittovaltiossa uskomatonta luokkaa. Jos ajattelee ranskalaisen ja saksalaisen ajattelun eroja, historiaa, kulttuuria ja maailmankuvaa, puhumattakaan italialaisten ja hollantilaisten, liittovaltio ei selvää päivää näkisi. Ainoastaa britannian ehdottamassa löyhemässä liitossa, ilman euroa on jotain järkeä.

 5. n.n permalink

  Varaslähtöä ottaneen vapunvieton kunniaksi täytyy huomauttaa että Tyhmyrillä ja tampesterin anarkisteilla näyttää olevan yllättävän paljon yhteistä:

  Hyvää vappua itse kullekin toivottaen,

  • n.n permalink

   Jaahas, leiska teki tepposet.

   Viittasin siis tuohon kulkueen kärjessä kuljetettuun ”vihaamme uutta hallitusta JO NYT”- julisteeseen.

   Ja kommentti oli kokonaisuudessaan erittäin vappumielinen ja kokonaan humoristinen.

 6. Jari S permalink

  Talousuutiset toteaa että Sipilä on VM:n kanssa samoilla linjoilla.
  http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/05/03/suomen-eurooppa-politiikan-u-kaannos/20155553/12

  En ole tyhmyrin kanssa samoilla linjoilla, yksi olennaisia asioita on puuttua valtion ja kuntien turhiin menoihin, joita on tuhansittain ja joiden lakkauttamisella ei ole vaikutuksia asukkaiden saamiin palveluihin. Byrokratiaa säädäntöjä ja turhia toimia on kasvatettu vuosikymmenien ajan, näistä tulee merkittäviä yhteiskunnallisia rasitteita. Jos valtio keskittyisi huolehtimaan vain valtion perustehtävistä kuten työttömyysturvasta,maanpuolustuksesta,infran ylläpidosta, koulutuksesta ja sairaanhoidosta niin emme olisi läheskään niin velkaantuneita tai ehkä ollenkaan.

 7. Julkisen talouden alijäämällä ei vain ole mitään tekemistä kysyntälaman kanssa. Se tulee eliminoida koska syömävelkaa on tyhmä ottaa, mutta tärkeintä tässä on kysynnän elvyttäminen, mikä tälläisessä tilanteessa voi tehdä vain aktiivisella rahapolitiikalla ja merkittävillä julkisen sektorin rahoittamilla infrastruktuuri-investoinneilla (esim. satamat, liikenneverkko, koulujen peruskorjaukset, puolustusteollisuus). Alijäämä ei ole syy talouden taantumaan vaan seuraus siitä. Meille lainattaisiin nyt rahaa negatiivisilla koroilla, jota voisimme sitten käyttää investointeihin ja näin vähentää työttömyyttä ja siten parantaa valtion maksutilannetta ja elvyttää kokonaiskysyntää. Näin se nyt vain on, empiirisesti, mutta empirian perustuvalla analyysilla ja eurooppalaisella talouspolitiikalla on hyvin vähän tekemistä keskenään.

  • Empirian alaan kuuluu sekin että lainojen korot vaihtelevat ynnä että joskus tulee musta joutsen ;-/

 8. Merkantti Matikainen permalink

  Kansalaisille esitettiin kysymys: Miten Suomen talous saadaan kasvuun? ja pyydettiin esittämään tehokkain keino kolmesta vaihtoehdosta. Näitä olivat julkisten investointien lisääminen, yritysverojen alentaminen ja tuloverojen alentaminen.

  Vastaajista 33 prosenttia piti tehokkaimpana keinona julkisten investointien lisäämistä, 30 prosenttia yritysverojen alentamista ja 22 prosenttia tuloverojen alentamista. 15 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

  (Tiedot selviävät Verkkouutisten ja Nykypäivän TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta, johon haastateltiin noin tuhat suomalaista.)

  Jos vastaaja olisi ollut pakotettu valitsemaan yksi kolmesta vaihtoehdosta, olisin odottanut tasajakaumaa: 33%/33%/33%. Kyllä kansa tietää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: