Skip to content

Liberaali Helsinki ja talous – liberalismi kasvaa kun valtio maksaa

huhtikuu 21, 2015

Nyt vaalien jälkeen on alkanut ilmestyä mielenkiintoisia kirjoituksia siitä kuinka Helsinki on erityislaatuinen liberaalin maailmankuvan tyyssija. Näin konservatiivina talousmielessä oikeistolaisena helsinkiläisenä nuo kirjoitukset ärsyttävät minua, sillä suurin osa kirjoituksista perustelee Helsingin erikoislaatuisuutta muodikkailla termeillä kuten monikulttuurisuuden ja globalisaation tuomilla hyödyillä. Esimerkkejä kirjoituksista ovat Helsingin Sanomat eri vaalipiirien luonteesta liberaali-konservatiivi –kartalla (juttu täällä), näyttelijä Krista Kosusen ja muiden helsinkiläisten taiteilijoiden näkemyksiä valottava Helsingin Sanomien juttu (täällä) ja Jussi Pullisen kolumni Nyt-liitteessä (juttu täällä).

Tarkastellaanpa Helsingin omaleimaisuutta sitten hieman tarkemmin. HeSarin jutussa Helsingin arvomaailmaa hahmotettiin oheisella kuvalla (kuva Helsingin Sanomat). Mukana kuvassa myös muut vaalipiirit. Kuva on erittäin mielenkiintoinen, mutta ansaitsee tarkemman analyysin kuin se minkä Jussi Pullinen aiheelle kolumnissaan tarjoilee.

HelsinkiLiberaalius

Pullisen esittämä perustelu Helsingin liberaaliudelle, monikulttuurisuudelle ja vihreydelle on hyötyminen globalisaatiosta, vapaasta kaupasta ja muista vastaavista seikoista. Toisin sanoen Helsingissä pitäisi syntyä erityisen paljon jalostusarvoa per henkilö. Noin ei kuitenkaan ole, sillä alkuvuonna tekemäni laskelman mukaan liberaali Uudenmaan maakunta (jonka osa Helsinki on) ei ole mitenkään mainittava jalostusarvon tuottaja (aikaisempi juttuni täällä, kuva ohessa muistutuksena, en muuta laskelmaa vaalipiirittäiseksi koska pointti selviää näinkin).

Jalostusarvo_maakunnittain

Toisin sanoen Jussi Pullisen selitys ei vaikuta oikein uskottavalta, sillä keskiarvoa enemmän jalostusarvoa per henkilö tuottavat ja kansainvälisestä kaupasta hyötyneet maakunnat ovatkin enemmän konservatiivisia kuin liberaaleja. Pullisen esittämä näkemys sinänsä on kyllä uskottava, sillä Helsingin liberaalius on varmasti seurausta jostain, mikä on aivan toisin kuin muualla. Mutta mikä on Helsingissä toisin kuin muualla?

Kyynisenä ihmisenä ajattelen, että eron tekee raha. Koska ero ei kuitenkaan synny siitä, että Helsingin seutu erityisesti hyötyisi monikulttuurisuudesta ja globalisaatiosta (koska jalostusarvoa ei siellä synny mitenkään erityisesti), niin Helsingin täytyy hyötyä erityisesti jostain muusta. Väitän, että Helsingin seutu hyötyy erityisesti valtion verorahoista.

Valtion verorahoilla voidaan tarjota ihmisille turvallisia työpaikkoja, joissa on mahdollista olla liberaali ja suvaitseva ilman pelkoa tulevasta. Mikäli oletukseni valtion virkojen liberaaliutta lisäävästä vaikutuksesta pitää paikkansa, niin mitä enemmän vaalipiirissä on valtion suojatyöpaikkoja eikunsiis virkoja, niin sitä liberaalimpi kyseinen vaalipiiri on. Toisaalta mitä vähemmän valtion verorahoilla virkoja maksettuja virkoja vaalipiirissä on, niin sitä konservatiivisempi se on.

Oletustani testatakseni otin Tilastokeskukselta datan valtion viroista vuodelta 2009 (käytin tuota vuotta siksi, että tuolloin yliopistot olivat vielä valtion virastoja enkä jaksa tätä varten kaivaa yliopistojen nykyisiä työntekijämääriä tai rahoitusta). Prosenttiosuuden laskin kaikista vaalipiirissa olevista työpaikoista. Konservatiivisuuslukeman sain karkeasti arvioimalla Helsingin Sanomien tarjoamasta kuvasta alareunan etäisyyttä vaalipiiriä kuvaavan pallukan alareunaan. Konservatiivisuuslukema on siis karkea arvio, mutta riittävä tähän tarkoitukseen. Tuolla tavoin sain seuraavan kuvan. Kuvassa pystyakseli kuvaa valtion työpaikkojen osuutta vaalipiirin kaikista työpaikoista ja vaaka-akseli on saatu HeSarin kuvasta suhteellisen karkeasti mittaamalla. Toisin sanoen mitä oikeammalla vaalipiiri on, niin sitä konservatiivisempi se on.

ValtionTyopaikatKonservatiivisuus

Näyttää yllättävän selvältä korrelaatiolta. Mitä enemmän vaalipiirissä on valtion verorahoilla suoraan maksettuja työpaikkoja, niin sitä liberaalimpi ja suvaitsevaisempi vaalipiiri on. Koska Helsingissä ovat kovapalkkaisimmat valtion veroilla kustannetut työpaikat, niin ei mikään ihme, että Helsinki on vapaamielinen ja liberaali. Ainoa poikkeukselta vaikuttava on Uusimaa, mutta veikkaisin, että moni Uudenmaan vaalipiiristä käy valtiolla töissä Helsingissä.

Taloudellinen menestys ei siis näyttäisikään korreloivan liberaaliuden kanssa, jalostusarvo syntyy vallan muualla kuin liberaaleilla alueilla. Valtion verorahojen tarjoamat työpaikat taas selvästi selittävät liberaaliutta.

Mitä enemmän vaalipiirissä on valtion veroilla maksettuja työpaikkoja suhteessa muihin työpaikkoihin, niin sitä liberaalimpi vaalipiiri on.

Helsingin liberaaliuden, monikulttuurisuuden ja vihreyden maksaa valtio verorahoista.

Mainokset

From → Uncategorized

23 kommenttia
 1. Jari S permalink

  Kerrassaan mainio tarkastelu. Täysi kymppi tyhmyrille tästä oivaltavasta jutusta, koska vastaavaa tutkimusta ei varmaankaan ole suomessa tehty.

  Tällä tarkastelulla ja sen tuloksilla olisi taatusti laajempaakin käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

  Asian laidan on kyllä kyennyt aavistelemaan, kun on vuosikymmenien ajan seurannut mediassa esiintyvien ihmisten lausuntoja ja laittanut samalla laittanut merkille näiden poliittiset taustan ja minkälaisissa tehtävissä nämä työskentelevät sekä huomannut miten paljon valtion ja kunnan varoilla työllistettyjä on keskittynyt pääkaupunkiseudulle.

 2. Perunanenä permalink

  Kaupunkien arvoliberalisoituminen on muuten globaali ilmiö. Ehkä osa tuosta arvoliberalisoitumisesta juontaa juurensa valtion työpaikkoihin, mutta vaikea uskoa, että arvoliberalisoituminen olisi seurausta pelkästään siitä.

  Voisihan tilannetta aina tarkastella laajemmalta pohjalta ja katsoa, miten juttu menee.

  • En kiellä, etteikö kaupunkien yhteydessä olisi tapahtunut arvopohjan muutosta jo paljon ennen nykyistä vaihetta. Se on eittämätön fakta. Merkittävin muutos on ollut aikaisempien elinkeinojen ja staattisen maatalouselinkeinon murros. Nyt uuden liiketoiminnan syntyminen. Yleensä tuo murros on tosiaan kuitenkin ollut hyvin läheisessä yhteydessä taloudelliseen murrokseen ja voimakkaaseen taloudelliseen kehitykseen, mistä hyvänä esimerkkinä vaikkapa Sydney Australiassa.

   Helsingin tapauksessa vastaavaa talouden dynamiikkaa ei kuitenkaan ole.

   Kieltämättä nautin Helsingin kulttuuritarjonnasta. Mutta erityisesti Helsingin tapauksessa en menisi kehumaan liberaaliuden lähteenä talouden dynaamisuutta ja hyötymistä globalisaatiosta. Sillä on varmasti osansa, mutta merkittävässä roolissa on myös Suomen hämmästyttävän voimakas julkisen vallan ja päätöksenteon keskittyminen Helsinkiin.

 3. Voi hitto, sanon minä... permalink

  Älyköt taas saavat laittaa ihmisiä lokeroihin, ettei tarvitse itse ajatella ja ajatella jokaista ihmistä yksilönä, kun voi lyödä leiman otsaan.

  Arvoliberalismiahan on, jos jonkinmoista ja oikeiston ja vasemmiston liberalismi on ainakin jossain määrin ristiriidassa toistensa kanssa.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Arvoliberalismi

  ”Liberalismi etsii yhteiskuntaa, jota kuvaa yksilöiden ajatuksenvapaus, rajoitteet hallituksen ja uskonnon vallassa, lain voima, vapaa ajatustenvaihto, vapaaseen yrittäjyyteen perustuva markkinatalous sekä läpinäkyvä hallinto. Liberalismin alkuperäistä muotoa kutsutaan klassiseksi liberalismiksi, mutta aate on myöhemmin laajentunut erillisiin suuntauksiin. Kaikki liberaalit kuitenkin kannattavat vapausoikeuksia kuten yhdistymisvapautta, laajaa sopimusvapautta ja elinkeinovapautta, sananvapautta, lehdistönvapautta ja liikkumisen vapautta, vapautta orjuudesta, pakkotyöstä ja väkivallasta, uskonnonvapautta ja yksityisomistusoikeuksia eli laajaa henkilökohtaista ja taloudellista vapautta.”

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Liberalismi

  Itse keskittyisin arvoihin, jotka sopivat nykyaikaan ja jättäisin tälläiset ajatuspierut jännittävistä käsitteistä vähemmälle, sillä kyseinen olio tarkoittaa hieman eri asiaa kaikille ihmisille, mutta onhan se kiva saada ”älyköille”\vatipäille kaikenlaista jännää pohdittavaa ja jauhettavaa baari-illoiksi, vaikka ei tällaisista juupas-eipäs-keskusteluista kukaan kostukaan tipan, tippaa, mutta pääsipähän ainakin jauhamaan, kun kaikki puhuvat hieman eri asioista.

  Jotain voisi tapahtuakin, jos oikeasti keskusteltaisiin niistä arvoista, eikä filosofista suuntauksista.

  Ihan vatun urpoa keskustelua, jos minulta joku haluaa mielipiteen kuulla. Tekisi mieli melkein heittää kirves kaivoon ja lähteä Helinä-Keijun kanssa Mikä-Mikä-Maahan leikkimään Kapteeni Koukun kanssa nattaa. Siinäkin olisi enemmän järkeä kuin tällaisessa ihme lätinässä, johon ei saa minkäänlaista otetta, eikä ole mitään hyötyä kenellekään.

  Kansalaisaloitteen mukaan joka 4. poliisille ilmoitettu raiskaus on ulkomaalaisen tekemä, niin siinä on ulkomaalaisa ja liberaaleja arvoja Suomelle ihan tarpeeksi, mutta näiden hattiwattien maassa raiskaus on ihan konservatiivinen arvo ja perinne, kun siellä on totuttu, että nainen on miehen alamainen ja naisille ja lapsille saa tehdä mitä lystää. Onko tällainen Suomelle liberaali arvo sitten jossain määrin hyödyllinen jää jokaisen itse päätettäväksi, että pitääkö sitä, että saa tulla raiskatuksi ja raiskata tärkeänä. Itse vastaisin, että ei, mutta meitä on moneen junaan, toiset kulkevat suklaajunassa ja toiset jossain muualla.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/970

  Onko nuo valtion työpaikkojen osuudet suhteutettu väkilukuun?

  • Prosenttiosuus tarkoittaa valtion työpaikkojen osuutta kyseisen vaalipiirin kaikista työpaikoista.

 4. Ylipäätään – liberaalisuus/konservatiivisuus-akselin jaottelu on kovin mielivaltaista. Jos pitää kansainvälisyyttä, vapaata ulkomaankauppaa, vieraita vaikutteita kivoina, mutta suhtautuu penseästi taloudellisesti kalliiseen maahanmuuttoon, tai vaikkapa kaksikielisyyteen, onko silloin konservatiivi vai liberaali?

  Tai jos kannattaa kevyttä Euroopan unionia ilman yhteistä valuuttaa ja maiden välisiä tulonsiirtomekanismeja, onko liberaali vai konservatiivi?

  Tai jos kannattaa kannabiksen dekriminalisointia ja eutanasiaa, mutta vastustaa Guggenheimia?

  Olisi korkea aika myöntää, että oikeisto/vasemmisto, sekä liberaali/konservatiivi-akselit ovat huonoja kuvaamaan todellisuutta. Kaikkein typerintä on kuunnella, kun joku Kokoomuksen Juho Romakkaniemi dissaa vaikkapa EU-politiikan kritiikin, rahapolitiikan tai fiskaalikertoimet vasemmistolaisina juttuina. Tai kuulee jotain dissattavan impivaaralaisena.

  • Jari S permalink

   Totta sekin, pääkaupunkiseutu onkin vihervasemmistolaisten aluetta, mikä tarkoittanee suurinpiirtein sitä että alueella asuvat kannattavat kaikkein tyhmimpiä poliittisia ideoita, koska eivät joudu itse maksamaan niista aiheutuvia kustannuksia, vaan siirtävät ne valtion maksettaviksi jolloin vaikutukset pääkaupunkiseudulla ovat tyypillisesti suhteellisen vähäiset ja näkyvät vasta pitkän ajan kuluessa kuten humanitäärisen maahanmuuton vaikutukset. Tai ilmastoveroja jotka eivät vaikuta juurikaan pääkaupunkiseudun verovaroilla pyöritettävään taloudelliseen toimintaan.

  • Samaa mieltä tuosta asioiden monimuotoisuudesta. Mutta tässä kansainvälisyyden, vapaamielisyyden, dynaamisen talouden ja globalisaation käyttämisessä perusteluna Helsingin ”punavihreään kuplaan” minua ärsyttää se, että Helsinki ei numeroiden valossa täytä niitä dynaamisen talousveturin tunnusmerkkejä. Helsinki on ensisijaisesti hallintokaupunki, jolle on leimallista nimenomaan poliittisen eliitin läsnäolo ja valtion virkamiesten kohtuuttoman suuri osuus kaikista palkansaajista.

   Mikäli valtion työpaikkojen määrä Helsingissä olisi samaa tasoa kuin vaikkapa Varsinais-Suomessa tai Oulussa, niin se ”punavihreä kupla” olisi perusteltavissa muun muassa HeSarin Jussi Pullisen käyttämillä argumenteilla. Nyt ei ole.

 5. TNE permalink

  Kannatatko siis valtion apua muualle Suomeen, kuten Äänekosken tehtaan tapaisen työllisyyttä lisäävän toimenpiteen muodossa vai pääkaupunkiseudun valtion avun pienentämistä eli työttömyyden lisäämistä ?

 6. Ja nyt v***u kirjoitat sen avoimen kirjeen Sipilälle. Jos ei muuta, niin on ainakin jälkipolville dokkari olemassa, että askelmerkit kerrottiin kyllä.

  • Merkantti Matikainen permalink

   Huopaisen vienoon pyyntöön on helppo yhtyä. Pannahinen!

   Avoimen kirjeen voisi alkuun postata vaikka Uuden Suomen blogiin koekierrokselle. Allekirjoituksena Tonto Durak.

 7. Kannatan lämpimästi Juhani Huopaisen ehdotusta avoimesta kirjeestä Sipilälle.Sen voisi lähettää ainakin suurimpiin lehtiin ihmeteltäväksi. On äärimmäisen vaikeaa hyväksyä tällaista kansakunnan resurssien tuhlaamista vääriin toimimattomiin keinoihin . Mitä ylipäätään voi enää yrittää menettämättä järkeään, kun mattoa vedetään koko ajan alta ?

  Kiitos tästä blogista, toivottavasti jaksat vääntää.

 8. Mä voin dumpata tekstin Usariin, vaikka en ole jaksanut siellä käydä katsomassa pitkään aikaan. Pari vuotta olen pyytänyt innokkaimpia fantsuttelijoita esittämään edes yhden uskottavan selvityksen Suomen eurojäsenyydestä saamasta nettohyödystä, mutta ei kukaan ole saanut mitään aikaiseksi. Loukkaantuvat vielä, kun aiheesta olen vittuillut ja muistutellut.

 9. Merkantti Matikainen permalink

  Tyhmyrihän taitaa olla jo työstämässä ehdotusta ja luonnostelemassa avointa kirjelmää, kun uutta palstantäytettä ei hiljan ole tullut blogiin.

  Arvovaltainen allekirjoittajajoukkokin saataisiin kirjeeseen, kun Jari S., Perunanenä, Vhsm, JH, TNE, MM ja JM riipaisisivat nimimerkkinsä paperiin.

 10. Minä taas katselen Raid-televisiosarjaa. Se, mitä tehdään seuraavaksi, on jo päätetty n. 2011. 2012 mattivanhaset ja muut suuret ajattelijat, lähinnä EVA/EK-piiristä, alkoivat öylähdellä sisäisen devalvaation hienoudesta – juuri samaan aikaan, kun maailmalla todettiin, että ei toimi.

  Vaikka kaikki muut paitsi suurimmat uskovaiset tietävät suunnitelman huonoksi ja onnistuessaankin lopputuloksen karmeaksi, niin sillä mennään, koska setäkerho niin päätti. Huvittavaa, että me Suomessa kokeilimme tuota sisäistä devalvaatiota 90-luvun alussa, ja a) se oli hyvin vaikeaa toteuttaa b) ne osat, jotka toteutuivat, syvensivät lamaa vielä sen päälle, mitä silloinen eurokriisi ja markan kytkös oli tehnyt.

  Silloin hulluus loppui, kun valuuttareservit loppuivat. Nyt joustavana muuttujana on enää valtionvelka ja työttömien määrä. Saa nähdä, missä kohtaa kipu kasvaa päättäjille liian suureksi. Esimerkkimaita katsoen (Espanja, Kreikka) näyttää siltä, että mitään kipurajaa ei päättäjillä ole.

  Mielenkiintoinen tilanne, että kansallisen tason päättäjät eivät aja kansallista etua, mutta ei eivät edes yleiseurooppalaista etua. Lähinnä ajetaan olemassaolevien instituutioiden etua – eli päättäjät toimivat omaksi parhaakseen.

 11. 2009 Helsingissä oli kaupungin tietopalvelun mukaan työpaikkoja oli kaikenkaikkiaan 380 579. Samana vuonna kaupungissa oli Netran mukaan 35122 valtion työpaikkaa mukaanlukien yliopistot. Olisi mielenkiintoista tietää, mistä tuo melkein 8000 työpaikan ero johtuu.

  Sinänsä valtion työpaikka ei ole kovin turvallinen tai pysyvä, mutta ei sillä liene kovin paljon väliä, koska Helsingissä oli yli 30 % enemmän työpaikkoja kuin työllisiä. Valtion palkoilla porukka asuu Taka-Nurmijärven perällä ja pendelöi sieltä, ja luonnollisesti äänestää Uudellamaalla.

  • Tilastokeskuksen väestötilaston mukaan Helsingin vaalipiirin työpaikkoja oli vuonna 2009 tuo 380 579. Saman Tilastokeskuksen tilaston (050 – Alueella työssäkäyvät (työpaikat) alueen, työnantajasektorin, ammattiaseman ja sukupuolen mukaan 1987-2012) valtion työpaikkoja alueella oli samana vuonna 43 062. Pidän tilastokeskuksen tilastoa luotettavana.

   Sinänsä Uudenmaan vapaamielisyys tukee korrelaatiota juuri pendelöinnin vuoksi.

   • Joo, kävin siis katsomassa noi luvut tuolta tilastokeskuksen sivuilta myös, enkä oikein keksinyt, missä ero. Valtio-omisteiset yhtiötkin on siellä erikseen. Yksi mahdollinen selitys on osa-aikaisuus ja yliopistot, noissa tilastokeskuksen valtiosektorin luvuissa näkyy olevan myös vuoden 2009 jälkeen yliopistojen työntekijät. Netrassa näkyy yliopistojen jälkeen monen kymmenen tuhannen pudotus 2009 jälkeen.

    Onko sulla joku PC-Axista tai web-axista syövä softa? Mulla rupes excelöinti hyydyttämään kun tajusin, ettei stat.fi:ssä ole suuralueita erikseen noitten sektoreitten suhteen.

 12. Jouni permalink

  Valtion virkamies ja vapaamielisyys, miksi tuntuu vaikealta sisällyttää samaan lauseseen hymyilemättä?
  Mitä jos koettaisit korreloida yliopistojen kanssa?

 13. asdf permalink

  Korrelaatio ei implikoi kausaliteettia

 14. Mikäs Helsingin Sanomiin on mennyt:
  Pääkirjoitus: Eurosta tuli pannukakku

  ”Vain hetki sitten pidettiin mahdottomana, että joku maa lähtisi rahaliitosta. Nyt Kreikan lähtö näyttäisi olevan enää ajan kysymys. Suomessa menneet munaukset on ollut tapana haudata hiljaisuudessa. Tosiasiat on silti syytä tunnustaa. Jotain voi yrittää oppiakin. Ehkä oppi voisi olla, että paremman tietämyksen puuttuessa kannattaisi tehdä kuten Ruotsi tekee.”

  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1430104509010

  • Meneeköhän stressin piikkin tuo Hesarin kirjoitus kuten SDP:n Antti Rinteen möläytys Urpilaisesta?,Oli miten oli,mutta vaikka JH ,Tyhmyri ja moni muu on kirjottanut taloustilanteesta sen toimivuudesta,järkevistä keinoista vaikka kuinka,niin itse kaipaisin jonkinlaista selkokielistä, vaikkapa digitaalista koontia jäkevästä valtiontalouden hoidosta ja toimivista keinoista.

   Kyllähän ne asiat löytyy teidän kirjoituksista mutta kun niitä on jo niin helvetisti niin olis kätevää ,että perusasiat olis yhdessä paikassa. Itse olen ollut ”kätevää kun valuuttaa ei tarvi vaihtaa” koulukuntaa,mutta käsitys on muuttunut täysin,valuutalla on muukin merkitys vaikka en vieläkään kaikkea siihen liittyvää ymmärrä ja onko se kaikki niin tarpeellistakaan?

   Pääasia on kuitenkin se,että maasta löytyy ihmisiä jotka ymmärtävät asian perinpohjin. Eikö talouden mekaniikkaan voi suhtautua täysin teknisesti,mikä toimii ja mikä ei ?,vaikka joskus kuulee puhuttavan niistä ”näkymättömistä käsistä” ,jotka meitä ohjaa…?

   • Merkantti Matikainen permalink

    Tyhmyri arvatenkin rustaa jo avointa kirjettä, jolla Suomen talous pannaan kerralla kuntoon.

    Näkymättömät kädet taskuissamme ja näkyvät kengänpohjankuvat potkuhousuissamme kuuluvat taloustuntemuksen perusteisiin. Korkeampaa johdatusta kuitenkin tarvitaan tähän talouskurimukseen.

    Esimerkiksi tulikivenkatkuinen myllykirje Tonto Durakilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: