Skip to content

Vaalit ja tulevan hallituksen kyvyttömyys – vain huonoja ratkaisuja käytettävissä

huhtikuu 19, 2015

Olen ollut viime aikoina varsin hiljainen blogikirjoitusten osalta. Osittain syynä on se, että Suomen tasavallan tulevalla hallituksella ei ole todellisuudessa mitään toimivia keinoja talouskehityksen oikaisemiseksi. Tuleva hallitus on kyvytön. Tätä kirjoittaessa äänestysaikaa on jäljellä vielä  noin kymmenen minuuttia.

Tuleva hallitus kykenee tekemään vain huonoja tai erittäin huonoja ratkaisuja. Tarpeeksi yrittämällä tuleva hallitus kykenee tekemään myös umpityperiä ja uskomattoman vahingollisia ratkaisuja.

Vaalikampanjaa ja puolueiden puheenjohtajien lausuntoja seuranneena veikkaisin vaihtoehtojen olevan välillä erittäin huono vs. umpityperä.

Suomen tulevalla hallituksella ei ole keinoja tehdä järkeviä ratkaisuja. Umpityperiä taas pystyy aina tekemään.

Toivottavasti olen väärässä ja yllätyn positiivisesti.

Mainokset

From → Uncategorized

25 kommenttia
 1. n.n permalink

  niin, siellä on sitten vartiainen ja rehn kilvoittelemasta valtiovarainministerin paikasta,

  levolle lasken luojani, armias ole suojani.

 2. Jo on aikoihin eletty permalink

  Kuinka onnellisia ovatkaan ne puolueet jotka eivät pääse hallitukseen, katsotaan tulevien neljän vuoden aikana, moni kansanedustaja varmaan tekee poliittisen ”itsemurhan”, osallistumalla tuleviin leikkauksiin ja verojenkorotuksiin.

 3. Realisti permalink

  Ei PM ja VVM tule samasta puolueesta, eli Rehn ei ole VVM jos Sipilä on PM. Vaalien paikkamääräkakkonen (eli nyt PS) lähtökohtaisesti valinnee VVM-paikan jos on hallituksessa mukana.

  Vaikeita aikoja kyllä kaikilla edessä, ei voi kun toivottaa onnea matkaan. Ave Caesar, morituri te salutant.

 4. Voi hitto, sanon minä... permalink

  Teesiltä puuttuu antiteesi, joten synergiaa on mahdoton löytää. Ainoastaan oikeistolle hyödyllisistä asioista on saavutettu konsenus, kiitos heikon Vasemmiston, joka on valtamedian ja uusklassisten taloustieteilijöiden johdosta aivopessyt saatu unohtamaan, että pääomille ei ole pakko siirtää aina vain lisää rahaa ja valtaa. Meillä olisi myös vaihtoehtoja! Ne tosin vaativat yhteistyötä EU-tasolla.

  Perussuomalaisten leikki yrittäjien ja työntekijöiden ystävänä on The Ringiin verrattava kauhuleffa.

  Velikullat ovat mitä oikeistolaisimmassa ryhmässä EU:ssa ja ajavat laissez-faire-politiikkaa.

  Tässä muutamia ECR:n agendoja:

  Free enterprise, free and fair trade and competition, minimal regulation, lower taxation, and small government as the ultimate catalysts for individual freedom and personal and national prosperity.

  Freedom of the individual, more personal responsibility and greater democratic accountability.

  The importance of the family as the bedrock of society.

  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Conservatives_and_Reformists

  Eli käytännössä köyhät saavat pitää huolta itsestään. Valtion ei heitä tarvitse auttaa. Jos satut syntymään köyhään perheeseen, niin saat köyhänä myös pysyä – perussuomalaisten politiikka tiivistettynä.

  Tietysti ECR:n agendaan on myös lisätty maahanmuuttovastaisuus, mutta ihmisten ehkä kannattaisi ajatella, että millä asioilla on oikeasti vaikutusta omaan elämään.

  Nyt on Vasemmistolla aikaa katsoa peiliin ja miettiä, että mikä meidän tarkoitus oikeasti on? Kannattiko esim. Antti Rinteen ja Urpilaisen tukea vähäosaisten tilanteen heikentämistä PIIGS-maissa ja tarvitsisimmeko rajat ylittävää solidaarisuutta EU:ssa? Hajoita ja hallitse on toiminut liian pitkään. Työläisten olisi aika yhdistyä yli rajojen, sillä pääoma on tämän jo tehnyt.

  Marx tosin, jo yritti yhdistää työläisiä ja sanoi, että vetäkää perse penkkiin, kun vallan kahvassa olevat tahtovat lähteä sotimaan, mutta ei ollut kauhean vaikea heitä saada Ensimmäiseen maailmansotaan lähtemään, nationalismiin vetoamalla.

  En kuullut kertaakaan näiden nk. vasemmistopuolueiden puhuvan pääomien verotuksesta ja siitä, että sitä kautta voitaisiin myös kerätä valtiolle varallisuutta. Oikeisto kyllä jauhoi indeksijäädytyksistä, mutta vasemmisto ei edes yrittänyt iskeä takaisin. On jotenkin surullista, miten Herlinin ja kumppaneiden omistamat mediat ja Wahlroosin ajatuspajat ovat saaneet vasemmiston unohtamaan, että on vaihtoehtoja.

  Tähän, kun vielä lisätään, että EU:ssa on suhdanneongelma, kiitos leikkausten ja kiristyspolitiikan, niin miten rakennemuutokset tämän ratkaisevat? Koko EU kasvaa heikosti ja euroalue vielä heikommin.

  Meiltä puuttuu ANTITEESI kokonaan PISTE

  PS. ”Kirjoissa VII–X Platon esittää arvostelunsa erilaisia valtiomuotoja kohtaan. Se alkaa timokratian, autoritaarisen sotilasdiktatuuria muistuttavan hallinnon hylkäämisellä. Platon tarjoaa selityksen, jossa ”timokraatti” on kuin joku joka on nähnyt äitinsä nöyryyttävän isäänsä ja haluaa puolustaa miehisyyttä. Kolmanneksi huonoin hallintomalli on oligarkia, jossa hallitsee pieni joukko rikkaita ihmisiä, jotka kunnioittavat vain rahaa. Seuraavaksi tulee demokratia, joka on epäilyttävä erityisesti siksi, että sitä johtivat tehtävään kykenemättömät ”sihteerit”, demagogit. Kaikkein huonoin hallintomalli oli tyrannia, jossa hallitsijan päähänpistoista tulee laki, eikä mikään valvo lakien sattumanvaraisuutta.”

  ”Demagogia (muinaiskreikaksi δημαγωγία, sanoista δῆμος, ’kansa’, ἄγειν, ’johtaa’) eli kansankiihotus[1] on keino saavuttaa poliittista valtaa vetoamalla kansan tunteisiin, ennakkoluuloihin, pelkoihin ja odotuksiin käyttämällä voimakasta retoriikkaa ja propagandaa, ja hyödyntämällä usein esimerkiksi nationalistisia, populistisia tai uskonnollisia teemoja. Demagogi tarkoittaa kansankiihottajaa tai -villitsijää[2].

  Termi ’demagogia’ on peräisin antiikin kreikkalaisesta politiikasta, ja se esiintyy muun muassa Aristofaneella ja Thukydideellä.[3]”

  Onko Soini aikamme demagogi ja kansamme tuho?

  • Merkantti Matikainen permalink

   Itse kun kuulun uusmarskilaisiin, tulkitsen oppi-isämme pää(oma)teosta toisin.

   Karl Marx julkaisi kaikkien kapitalistien Raamatun vuonna 1867: Das Kapital (Pääoma). Teos tunnetaan erityisesti teoriasta, joka käsittelee työtätekevän ja omistavan luokan luokkaristiriitaa ja -taistelua. Siinä Preussin suuri poika jakaa ihmiset ilkeästi työläisiin (proletariaatti) ja kapitalisteihin.

   Vapautus työn orjuudesta tulee sosiaalisen nousun kautta: työväenluokasta omistavaan luokkaan.

   • Voi hitto, sanon minä... permalink

    Tuo Marxin lainaus, jota käytin voi olla tai ei olla Das Kapitalissa, en muista.

    En usko tulkinneeni Marxin teosta millään tavalla. Itse vain tuen sitä, että meillä kaikilla on mahdollisuus tehdä mitä haluamme maailmassa, kunhan se ei vahingoita muita, omasta tai vanhempien varallisuudesta riippumatta.

    Mielestäni mm. Koski ja Lepomäki eivät tue tätä ajattelua ja näen heidät äärioikealla. Meillä ei ole kuin oikeistolaisia puolueita, joten Hegelin antiteesi puuttuu täysin. Ei ole vastavoimaa näille radikaaleille ajatuksille, jotka vapauttavat rikkaat tekemään mitä lystää Venäjän Putinia tukevien oligarkkien maalliin ja orjuuttavat loput kansan.

    Näen, että yllämainitut henkilöt haluavat lukita omistavan ja työväenluokan, niin että noususta tulee erityisen vaikeaa.

    Parhaillaanhan monella työläiselläkin on mahdollisuus laittaa osa varallisuudestaan sivuun, sijoittaa se ja nousta omistavaan luokkaan. Oikeiston ääritalousliberaalin osastoon kuuluvat henkilöt tahtovat alentaa työntekijöiden palkkaa mm. tavalla, jossa nykyisistä valtion tarjoamista palveluista tehdään maksullisia, jolloin rikkaat säästävät eniten, koska samalla vähennetään veroja ja tämä hyödyttää eniten rikkaita. Lepomäen perustulonkin idea ja ansioturvan muutoksen tarkoitus on tehdä liitot turhiksi ja saada näin liittojen ja työntekijöiden neuvotteluvoimaa heikennettyä.

    On täysin käsittämätöntä, miksi kukaan nk. vasemmiston edustajista ei pysty valtamediassa kertomaan, että mitä tämä äärioikeisto aikoo ja keksi vastavoimaa tälle ajattelutavalle.

    Raha on valtaa ja rahaa siirtyy parhaillaan järjetöntä vauhtia niille, joilla sitä jo on. Olisiko aika keskustella siitä, että pääomankin olisi aika osallistua näihin säästötalkoisiin, sillä valtion kulutus siirtyy yksityiseen taskuun ja näenkin, että valtioiden velkaantumisen nousu johtuu siitä, että varakkaat eivät investoi vaan keräävät rahaa ja valtaa. He eivät tee rahoillaan mitään, joten miksi ei valtio verottaisi osaa niistä pois ja sijoittaisi reaalitalouteen. Tietysti voimme myös elvyttää oikein urakalla ja syödä ostovoimaa omistavalta luokalta, johon itsekin kuulun, mutta kovan inflaation aikana Keynesin aikakaudella heidän valtansa varallisuutensa ja valtansa pieneni, joten tätä ei haluta.

 5. Voi hitto, sanon minä... permalink

  Vielä tahtoisin hieman Platonilla sivistää, kun vauhtiin pääsin

  TYRANNY

  How does democracy yield to tyranny?

  Through an EXCESS OF LIBERTY

  Leads to anarchy

  “Democracy is undone by the same vice that ruins oligarchy. But because democracy has embraced anarchy, the damage is more general and far worse, and its subjugation more complete. The truth is, a common rule holds for the seasons, for all the plants and the animals, and particularly for political societies: excess in one direction tends to provoke excess in the contrary direction” (564)

  “So an excess of liberty – in the state or in the individual – seems destined to end up in slavery” (564)

  3 Classes of People in Democracy

  1. DRONES: the dominant class, outspoken. the class that decides everything (564 e)

  2. MONEY-MAKERS: “the drones’ playground” because they make all the money that the drones use

  3. MULTITUDE: the largest group. the drones, after taking the richs’ money, gives a small part of it to the multitude

  The money making class, after being robbed, speak out against the drones who call them “oligarchs” and there is a lot of litigation on both sides. the people then promote one man who is seen as their “protector and champion” (565d)

  “Then we have located the tyrant’s point of entry into the society. The root and foundation of his power in his initial role as protector” (565d)

  Given so much power by the people, the tyrant begins to misuse that power in order to get rid of his enemies. eventually he fights against the money-makers, and, if he wins, he will become a paradigmatic tyrant. early on, he’s generous and good to the people. then he searches for a war, wages taxes on the people to fund it, gets rid of all dissidents and enemies.

  The tyrant seeks to remove the best and leave the worse (567 c)

  http://ablemedia.com/ctcweb/consortium/gormanteachingplatorepublic10.html

 6. Andy permalink

  Eipä mitään ihmekeinoja talouden tervehdyttämiseen olisi edes olemassa kuten Borgin ja Vartiaisenkin raportista saattoi lukea. Palkkamaltti ja tietyt työn tarjontaan liittyvät muutokset varmaan tullaan näkemään. Huonot yritykset/tuotteet jotka ovat perimmäinen syy Suomen talouden alhoon eivät näistä toimista parane.

  Toki hallitus on myös lähdossä massiivisiin menoleikkauksiin mikä tässä taloustilanteessa ei ole järkevää. Täytyy vain toivoa että EKP:n löysempi rahapolitiikka ja maailmantalouden (mahdollinen) veto auttavat ja Suomi ei mene pahaan lamaan leikkausten seurauksena.

 7. Hmmm… Borg/Vartiainen-rapsasta todettakoon, että ennen raportin julkaisemista Borg sanoi Helsingin Sanomille, että normaalisti tämänkaltaisessa tilanteessa Suomi devalvoisi valuuttansa, mutta ”Suomi on ja pysyy eurossa”, ja siksi vaihtoehdot ovat vähissä ja vaikeita.

  Jostain syystä loppuraportissa ei mainittu sanallakaan eurosta lähtemistä. Tehdään sitten kaikkea typerää ”työvoiman tarjonnasta” ”valtiontalouden tasapainottamiseen”.

  • Loppuraportistahan siivottiin kuulemma pois kaikki epämieluisa, joka ei toimeksiantajaa tyydyttänyt. Lähinnä vain piti saada jostain ulkomaanguru kirjoittamaan toimeksiantajansa ideat omissa nimissään.

   • Voi hitto, sanon minä... permalink

    ”Suomessa vierailleen Anders Borgin mukaan Suomen talouspolitiikka ei kaipaa kiristämistä, vaan taloutta voisi hänen mielestään jopa elvyttää investoinneilla ja yritysten verohelpotuksilla. Heikko kilpailukyky on Borgin mielestä Suomen varsinainen ongelma, ja palkkamaltti olisi olennainen osatekijä maan talouden kohentumiselle.”

    http://yle.fi/uutiset/borg_suomen_ongelma_ei_ole_velkaantuminen__syy_on_aivan_toinen/7917085

    Moni idea sopii Stubbin suuhun, mutta elvyttäminen on jotain, missä Borg on hieman eri mieltä. Itse tahtoisin palkkanosua muualla Euroopassa. On turha keskittyä vain Suomeen, kun nyt kuitenkin olemme vain pieni (osa)valtio EU:n Pohjoisrajalla.

 8. Merkantti Matikainen permalink

  Kansanedustajaehdokkaani meni läpi. Joskus käy näinkin.

  Mutta Eija-Riitalle tuli ei ja ei sekä Europarlamentin että eduskunnan vaaleissa.

 9. Jepulisjepsis permalink

  Euron hirttoköydessä pyristely vain jatkuu. Pistävät takuulla Juhana Vartiaisen ministeriksi antamaan suomen kansalle sellaista raippaa, että tuntuu.

  Tälle kansalle on tuntunut kehittyneen joku kyky valita valtaan aina ne omat teurastajansa. Onko tämä jotain kollektiivista itsetuhoisuutta ?

  Oma raha ja keskuspankki ei kiinnostanut. Halutaan näköjään jatkaa pyristelyä ja tuhoutumista.

 10. Jari S permalink

  Minusta tilanne on aika mielenkiintoinen, ja näkisin että on parempia mahdollisuuksia kuin aikaisemmin saada järkeviä muutoksia aikaan. Myöskin on enemmän toivoa että maailmanparantamiseen käytettäviä menoja tullaan vähentämään, jäisipähän enemmän varoja käyttöön kotimaata varten. EU ja euro ovat suurin ongelma, ja takaavat että ongelmia piisaa tulevaisuudessakin.

  • Voi hitto, sanon minä... permalink

   Muutoksesta Hihhuli-Herra Sipilä kyllä on höpäjöinyt, mutta yhtään järkevää ideaa hänen suustaan ei vielä ole tullut. Yritti olla kaveri sanomatta juuri mitään, ettei vain sössisi asioita, mutta itse ainakin olisin pystynyt ampumaan kaikki ”hänen” (Sipilä on nukke) ideansa alas.

   Maailmanparantamiseen käytettävät varat hyödyttävät myös Suomea ja usein ne rahat on korvamerkitty, niin että ne massit tulee käyttää suomalaisiin yrityksiin. Toisinaan ne tietysti voidaan myös käyttää Jenkkien sotaretkiin sun muihin maailmanparantamisen kaavussa.

   EU ja euro voisi olla hyväkin asia, jos Sipilä Eurooppa-neuvostossa ehdottaisi jotain fiksua, mutta eipä taida olla pelkoa siitä. Vanhat Keskusta-jyrät kertovat mitä tehdään ja sen takia ei tämä muuksi tule muuttumaan – lisää muutosta kurjuteen korkeintaan. Ääritalousliberaali Soiniltakaan on turha odottaa mitään liikkeitä, sillä ihmiset taisi vaaleissa luulla äänestäneensä hauskinta koomikkoa. Soinin puolueen näytöt esim. EU-politiikassa ovat äärioikeistolaisia, silti työläiset uskovat, että nyt se vapahtaja on tullut. Paholaiselle on annettu suoraan koko käsi ja Luci(a)ferimme tulee viemään meitä yhä syvemmälle pimeyteen.

  • Merkantti Matikainen permalink

   Satuja Laihialta: Hiiri se kissalle takkia ompeli.

   http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/hiiri-se-kissalle-takkia-ompeli-1.1094737

   Ei tullut takkia, ei tullut housuja, ei liivejä, ei vanttuita, eikä tuluskukkaroakaan, vaan kissa söi lopuksi hiiren.

   • Voi hitto, sanon minä... permalink

    Heh, pakko rakastaa noita vanhoja satuja, joissa on jokin opetus. Nykyisissä saduissa ei ole mitään todellista opetusta, vaan lähinnä hedonistisia ehdollistumia, jossa vedotaan ihmisten egoon.

    ”Rahaa on puskettu lasteittain Kreikkaan ja vastineeksi on luvattu kuu ja tähdet taivaalta. Jatkuvasti EU:n on pitänyt myöntää lisää rahaa Kreikalle, jottei se ja samalla koko euro kaadu. Rahallinen avustaminen osoittautuu kuitenkin turhaksi, jos kreikkalaiset saavat osoittaa oman mielipiteensä asiasta vaaliuurnilla. Kreikalle laadittu säästöohjelma ei mene läpi.”

    Hauskaa on kuitenkin ylläkin olevassa lainauksessa se, että ihmiset eivät millään näytä ymmärtävän, että kreikkalaiset eivät ole näitä rahoja saaneet, vaan Suomi on ostanut yksityiseltä sektorilta Kreikan velkapapereita ja näin uusinut Kreikan velat, kun Kreikka olisi voitu julistaa maksukyvyttömäksi ja velat leikata aikoja sitten, mutta silloinhan vapaat markkinat olisivat toimineet ja se olisi ollut jotenkin Stubbille, Kataiselle, Kiviniemelle, Urpilaiselle ja kumppaneille aivan liikaa. On se jännä miten vapaat markkinat saa toimia vain silloin, kun tulee voittoja. Heti, jos tehdään korkealla korolla huonoja sijoituksia, niin halutaan valtion kuittaavan tappiot. Itse sijoittajana ymmärrän, että se korkea korko tarkoittaa sitä, että siinä on enemmän riskiä. Ilmeisesti kuitenkin elän eri planeetalla näiden meidän poliitikkojemme kanssa.

   • de comments permalink

    Voi hitto, sanon minä… nimimerkille kommenttinsa lisäystä. Ei pidä unohtaa nimiluettelosta Arhinmäkeä,(vas.) ja kuitata sanomalla kumppanit, sillä Paavo oli myös hyväksymässä noiden tukipapreiden siirtelyä taskusta toiseen. Siis pankeille vastoin jopa vaalilupausta.

 11. Tyhmyri, kirjoita avoin kirje Sipilälle. Meillä on kohta hallitus, missä Vartiainen hehkuttelee supply sidea ja maahanmuuttoa, Vanhanen sisäistä devalvaatiota, Stubb ”integraatiota” ja ”länteen kuulumista” (=lisää yhteisvastuita Suomelle) ja demarit lähinnä yrittävät lakkoilla ja melskata oppositiossa. Persuissa todnäk tajutaan mielettömyys, mutta yksin ja hallituskiimassaan joutuvat alistumaan.

  Kreikka 3 oven takana, seuraavaksi taakanjakoa EU-tasolta maahanmuutossa (jos se on voimavara, miksi Etelä vaatii sen jakamista Pohjoiseen?), ankaria budjettileikkauksia yli yhden kertoimella ja ihmettelyä, kun talous sakkaa. Koko diskurssi on kuin suoraan 90-luvun alusta.

  Nyt on oikea aika – viimeinen aika – sanoa asia suoraan. Kun se on sanottu, voi ainakin sanoa, että on sanonut. Hyvin tässä tuskin käy, mutta ainakin voisi lunastaa puhtaan omantunnon tekemällä, kuten oikeaksi tietää.

  • Voi hitto, sanon minä... permalink

   ”Hyvin tässä tuskin käy, mutta ainakin voisi lunastaa puhtaan omantunnon tekemällä, kuten oikeaksi tietää.”

   Amen

  • de comments permalink

   Tuosta maahanmuutosta on noussut EU:ssakin esiin hieman järkevämpää huomiota. Onko sittenkin vain sanoja paperilla vai oikeinko ryhtyvät sanoista tekoihin ja estämään hallitsemattoman afrikkalaisten maahanmuuton. Onko todellakin vasta nyt avautuneet silmät ja miettimään mahdollista terroristien Eurooppaan soluttautumista? Kun katselee kuvia laittomien maahanpyrkijöiden saapumisesta Italiaan, niin miten on mahdollista että suurin osa noista on nuoria miehiä. Miehiä parhaassa iässä.

   Tässä EU:n julkaisema dokumentti.

   http://ecips.eu/press/THE%20ECIPS%20ISSUES%20EXODUS%20ALERT%20IP%2020150422001.pdf

 12. Niin, mitäpä tähän tilanteeseen sanoisi… Julkinen keskustelu on niin kaukana tosiasioista, että tuntuu turhalta edes yrittää mitään rationaalista empirismiä. Tulee vähän sellainen ihan sama -reaktio.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: