Skip to content

Suomen viennin romahdus – ennustettavaa joskin valitettavaa

huhtikuu 11, 2015

Viime aikoina on kohistu melkoisesti Suomen viennin jatkuvasta laskusta. Asiaa koskeva Kauppalehden juttu täällä. Itse en osaa pitää tuota mitenkään yllättävänä ilmiönä. Olen täällä blogissani moneen otteeseen kirjoittanut, että Suomen rooli on taantuvan reuna-alueen rooli – tämä siis osana nykymuotoista Euroaluetta. Euroalueella teollisen toiminnan sijoittaminen Suomeen ei ole millään taloudellisella mittarilla houkuttelevaa. Ainoastaan metsäteollisuus (lähinnä sellu eri muodoissaan) on järkevää pitää Suomessa raaka-aineen kuljetuskustannusten vuoksi.

Suomen kannalta ainoa järkevät vaihtoehdot ovat joko täysimittainen tulonsiirtoliittovaltio tyyliin USA tai Euroalueen hajoaminen. Kaikki muut vaihtoehdot ovat reuna-alueen maille vahingollisia.

Ehkä kehitystä voisi hidastaa valtion aktiivisella teollisuuspolitiikalla, mutta en ole missään yhteydessä kuullut kenenkään poliitikoistamme edes vihjaisevan moisen suuntaan. Enemmänkin meillä on johdonmukaisesti leikattu kaikesta uuden keksimiseen liittyvästä. Investointeja on leikattu sekä julkisella puolella että yksityisellä puolella ja t&k-menot ovat pienentyneet.

Johdonmukainen seurausta valitusta politiikasta ja euron lainalaisuuksista on, että Suomi on Euroalueen Keminmaa. Taantuva ja köyhtyvä alue, joka ei saa edes tulonsiirtoja.

Suomalaisten luonnollinen elintaso on tämänhetkisen Euroalueen osana maksimissaan noin 80% saksalaisten elintasosta. Yksikään puolue ei ole ottanut millään muotoa kantaa tähän asiaan, mutta vaikeahan se olisi ottaa koska tuolloin voisivat poliitikkojen uranäkymät EU:n suojatyöpaikoissa häiriintyä.

Äänestäjien kannattaa iloita kun pääsevät äänestämään siitä kuinka köyhtyä. Muita erojahan eri puolueilla ei ole kuin se, että köyhtymisen tapa ja järjestys hieman vaihtelee.

Mainokset

From → Uncategorized

12 kommenttia
 1. TNE permalink

  Juu, rakenteita tulisi korjata, mutta Euron rakenteita ensisijaisesti.

  Alla otteita Oskari Onnisen kirjoituksesta ylioppilaslehdessä:

  Pääministeri Alexander Stubb väittää ensin, että Suomen viime vuosien velkaantuminen on ollut elvyttämistä, vaikka se ei ole totta, sillä valtio ei ole tehnyt investointeja vaan leikannut miljardikaupalla. Sitten hän jatkaa, että on vastuutonta, että Suomi ottaa velkaa 8 000 euroa vuodessa per nelihenkinen perhe.
  Todellisuudessa vastuutonta on rinnastaa valtiontalous kotitalouteen. Jos oletetaan, että kukaan katsojista ei ymmärrä kansantaloudesta mitään – niin kuin aikapommia muistuttavalla velkakellolla annetaan ymmärtää –  siitä ei ainakaan saisi puhua mitä sattuu.

  Julkinen velka on samanlainen hokema kuin kestävyysvaje ja julkisen sektorin koko. Poliitikot saavat käyttää niistä puhuessaan sellaisia tutkimustuloksia ja lukuja kuin agendaan sattuu sopimaan.Valtion menojen leikkauksia puolustava Juha Sipilä esimerkiksi kertoi Financial Timesille maaliskuun alussa, että Suomen julkisten menojen osuus bruttokansantuotteesta on 58 prosenttia, vaikka oikeasti se on 21 prosenttia. Harva ryhtyy tarkistamaan maailman johtavan talouslehden printtaamaa numeroa, vaan tyytyy kauhistelemaan sosiaalipummeille syydettyjen veroeurojen määrää.

  MTV3:n tentissäkin puheenjohtaja toisensa jälkeen muistuttaa EU:n sääntöihin kirjatusta myyttisestä rajasta. Siitä, miten Suomi käytännössä lakkaa olemasta, kun velka ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kenelläkään ei käy mielessä mainita, että raja ei pohjaudu mihinkään objektiiviseen tutkimukseen eikä edes hyviin kokemuksiin. Se ei ole mikään raja, vaan EU-maiden valtionvelan keskiarvo 1990-luvun alussa. Lisäksi enemmistö jäsenmaista, tarkan markan Saksa mukaan lukien, on rikkonut sen jo vuosia sitten ilman sen kummempia seuraamuksia.

  Ja se velkakello. Siinä juokseva luku on bruttovelkaa. Pelkästään yhtä lukua esittelemällä saa helposti sivuutettua sen tosiseikan, että kiitos eläkevarastojen, Suomella on EU-maiden rikkain julkinen sektori ja enemmän varoja kuin velkaa.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  Olisiko Suomi liitovaltiossa Euroopan Alaska?

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_GDP_per_capita

 3. Merkantti Matikainen permalink

  Tai kuin Nenetsia Venäjän federaatiossa:

  ”Koska alueella asui saman vuoden väestönlaskennan mukaan pysyvästi vain runsas 42 tuhatta henkeä (kaasu- ja öljytyöläiset eivät ole pääsääntöisesti mukana, koska he ovat yleensä kirjoilla muualla), laskennallinen BKT henkeä kohti nousi Nenetsien autonomisessa piirikunnassa maan korkeimmaksi eli 3 469 tuhanteen ruplaan henkeä kohden (noin 84 831 EUR).” (Wikipedia)

 4. Harmaja permalink

  Oskari Onninen vaikuttaa kirkuvanpunaiselta kommunistilta. Onko kommentoija TNE sitä mieltä että Kreikan tapaan eläkerahastoista voi käydä tarpeen tullen vippaamassa velanmaksuun? Ne rahathan nimittäin on jo kertaalleen allokoitu eläkkeiden maksuun, eikä siten ole mitään julkisen sektorimme ”rikkautta”. Suomi joutunee kesällä EU-komission ohjaukseen, koska Kokoomus-vetoinen hallituksemme ei ole sen vertaa osannut valtiontaloutta hoitaa ettei jouduttaisi muiden talutusnuoraan. Kun Stubb sanoo leikanneensa, hän todellisuudessa tarkoittaa että *tulevaisuuden menojen kasvua* ollaan nipistetty. Sosiaalimenothan ovat isommat kuin koskaan ja jatkavat kasvuaan ad infinitum jos drastisia muutoksia ei tehdä.

  • TNE permalink

   Oskari puhui nimenomaan julkisen sektorin koosta, jonka Sipilä alunperin ilmoitti epäselvästi.

   http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/12/22/kuinka-suuri-on-suomen-julkinen-sektori/201417532/12

   Stubb oli oikeassa siinä, että budjettimme on ollut aivan viimeisenä kolmena vuotena leikkaava, mutta lopputulos on ollut toisenlainen. Sosiaalimenot luonnollisesti kasvavat työttömyyden lisääntyessä, joten niiden osuuskin kasvaa. Velkakellosta vielä sen verran, että mikä yksityinen yritys tarkastelee tasettaan pelkästään velkansa määrää tuijottamalla ? Aika harva veikkaisin …

  • de comments permalink

   ”…Kokoomus-vetoinen hallituksemme ei ole sen vertaa osannut valtiontaloutta hoitaa ettei jouduttaisi muiden talutusnuoraan.”

   Tuohan on ilmeisimmin ollut kokoomuksen perimmäinen ohjenuora johtaessaan hallituksen politiikkaa. Niin Katainen kuin Stubb ovat kumartamassa EU:n suuntaan ajattelematta laisinkaan Suomen taloudellisuutta. Ehkäpä Katainen petasi itselleen komission virkaa ja kaikki kävi mitä esitettiin. Ehkäpä jotain taidettiin lisätä ekstraa päälle. Samaa rataa näyttää jatkavan Stubb.

   Toivottavasti kokoomus ja Stubb ei ole uudessa hallituksessa edes valtionvarainministerin paikalla. Jos on, niin silloin voidaan viimeistään sanoa hyvästit kansallisvaltiolle nimeltään Suomi.

 5. Harmaja permalink

  TNE: Eikös se ole niin että Kreikkavastuita ja muita EU-fantsuttelun tuomia vastuitamme ei ole esitetty osana valtion tasetta? Tilanne on siis huomattavasti pahempi kuin mitä velkakello näyttää, ja siitä lienee jo konsensus että Kreikka ei velkojaan pysty koskaan maksamaan takaisin.

  Lisäksi Suomessa velan maksajia on koko ajan vähemmän, tulonsiirtojen saajia koko ajan enemmän. Ilmeisesti Suomen valtion tavoitteena on todellakin tehdä ”kreikat”; maksattaa velat muiden maiden veronmaksajilla?

  http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi+kayttaa+kreikan+taloustemppuja/a2028129

  • TNE permalink

   No huh, onneksi on toisenlainenkin kello olemassa

   http://ketoharju.info/saatavakello/

   Huolesi vähenevistä velanmaksajista ja tulonsiirtojen saajista kaipaisi kipeästi talouskasvua kuinka sitä leikkaamalla oikein saadaan aikaan ?

 6. Merkantti Matikainen permalink

  Vanhemman polven vientimiehet ovat nähneet huonompiakin aikoja. Vuonna 1991 Suomen ulkomaankaupan osuus BKT:sta oli noin 20%. Nykyisin vajaa 40%.

  http://www.findikaattori.fi/fi/33

  Tane ja Saima ovat kuitenkin oikeassa tahoillaan. Investoinnit ovat romahtaneet. Eikä julkisen sektorin tuloksesta, taseesta ja taseen ulkopuolisista eristä ote selvää vanha Erkkikään.

  Puhutaan vain löysästi kiristyksestä, kuristuksesta, elvytyksestä tai levytyksestä.

 7. Erkki permalink

  Tiesittekö muuten, että meillä on ollut elvyttävän finanssipolitiikan lisäksi voimakkaasti elvyttävä rahapolitiikka viime vuosina? Minä en tiennyt ja siksi tämä Ylenannin uutinen ”piristi” kovasti päivääni.

  http://yle.fi/uutiset/suomen_pankki_elvytys_vahentaa_vientia/7925868

  ”- Meillä todennäköisesti olisi ollut heikompi työllisyys ja palkkakehitys kotimarkkinatoimialoilla, jos meillä ei olisi ollut näin voimakasta raha- ja finanssipoltiittista elvytystä kuin mitä meillä on ollut, Kajanoja puhuu.”

  • Täytyy kyllä todella, todella ihmetellä ihmeestä noita ääliöitä löytyy. Uskomatonta lehmänsontaa. Elvyttävä rahapolitiikka, just.

 8. Jos ette jo, niin ottakaa FT:n Martin Sandbu-nimisen häiskän päivittäinen makrokommentti seurantaan. Erittäin hyvin taustoittaa ja linkittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: