Skip to content

Poliittinen yksisilmäisyys – Paavo Rautio Helsingin Sanomissa

maaliskuu 26, 2015

Paavo Raution kolumni Helsingin Sanomissa kertoo lehden linjasta aika paljon. Kun Raution mainitsemaa eurooppalaista unelmaa rakennettiin, niin suuri osa unelmaa oli usko parempaan huomiseen. Kaikki suuret EU-hankkeet kuten laajeneminen ja yhteisvaluutta myytiin kansalaisille taitavalla ja uskottavalla propagandalla. Propagandalla, jonka aika on osoittanut valheeksi. Raution kirjoitus täällä.

Ongelmana EU:n rakentamisessa ja noissa suurissa EU-hankkeissa oli se, että käytännössä kaikki puolueet vasemmistosta oikeistoon sitoutuivat samoihin tavoitteisiin. Suurten EU-hankkeiden toteuttaminen nousi monen poliittisen puolueen perinteisen agendan edelle. Meiltä Suomesta löytyy hyvinä esimerkkeinä demarit ja kokoomus.

Kun nuo suuret EU-hankkeet osoittautuivat kolossaalisiksi virheiksi, niin kansalaisilta on turha odottaa kiitollisuutta niitä puolueita kohtaan, jotka ovat noita EU-hankkeita innokkaasti ajaneet. On ollut enemmänkin hyvin hämmästyttävää seurata kuinka monien euromaiden valtapuolueet ovat hylänneet omat kannattajansa kyetäkseen ajamaan niitä suuria EU-hankkeita. Noiden EU-hankkeiden ajaminen on käytännössä tarkoittanut Euroalueen teollisuuden tuhoa ja kansalaisten köyhtymistä.

Koska perinteiset vakiintuneet puolueet ajavat aivan virallisestikin juuri sitä samaa politiikkaa, jolla ongelmat on aiheutettu, niin vaihtoehtoisten puolueiden nousu ei liene ihme. Itse asiassa Euroalue on pysynyt hämmästyttävän rauhallisena.

Paavo Raution on aivan turha vetää Venäjää mukaan kuvioon tai intoutua mollaamaan kansallismielisyyttä. Rautionkin kannattaisi enemmän keskittyä miettimään miten kansalaisille annetut suuria EU-hankkeita koskevat lupaukset voitaisiin lunastaa.

Ääriliikkeiden kasvu pysähtyisi heti mikäli se luvattu Euro-onnela näyttäisi toteutuvan. Mutta mikäli niiden lupausten lunastaminen on mahdotonta, kuten itse oletan olevan, niin vaihtoehdot ovat niiden ääriliikkeiden nouseminen valtaan tai perinteisten puolueiden politiikan muuttuminen.

Perinteisten valtapuolueiden valinta on hyvin yksinkertainen. Vahingolliset ratkaisut kuten yhteisvaluutta on korjattava joko purkamalla se tai rakentamalla tulonsiirtoliittovaltio. Sama koskee myös monia muita epädemokraattiseksi rakennetun EU:n piirrettä.

Mikäli perinteiset valtapuolueet eivät ole valmiita korjaaviin ratkaisuihin, niin valtaan kyllä lopulta nousee puolueita, jotka ovat valmiita toisenlaisen politiikan toteuttamiseen.

Itse pitäisin perinteisten valtapuolueiden järkiintymistä parhaana ratkaisuna. Mutta niin kauan kuin perinteiset valtapuolueet härkäpäisesti ajavat vahingollista politiikkaa, niin vaihtoehtojen on tultava muualta.

Valitettavasti pidän perinteisten valtapuolueiden järkiintymistä hyvin epätodennäköisenä ja jännittävien puolueiden valtaannousua todennäköisenä.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. TNE permalink

  ”…perinteisten valtapuoluieden järkiintymistä … ”
  Miten mahtaa olla, vaalien suureksi kysymykseksi voi myös nousta elvytystä vai ei ?
  Mikä on oma mielipiteesi ja miksi ?
  Jotenkin tuntuu, että meidän kotimaisessa talouskeskustelussa on leikkauspolitiikka katsottu ainoaksi oikeaksi tavaksi hoitaa taloutta. Sensijaan olen saanut käsityksen, että ulkomailta on kuultu myös enempi ehdotusta kääntyä elvytyksen tielle, kuten P. Krugman on ehdottanut.

  • Henkilökohtaisesti kannatan samanaikaista täsmäelvytystä ja leikkauksia. On asioita, joihin mielestäni pitäisi panostaa lisää julkista rahaa (valtio voisi harrastaa ihan perinteistä teollisuuspolitiikkaa, näin esimerkkinä). Toisaalta on asioita, joiden osalta minusta leikkaukset ovat ainoa järkevä vaihtoehto. Leikkauslinjalta esimerkkinä tuulivoiman syöttötariffi.

   Yritän ehtiä palaamaan aiheeseen pikaisesti.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Aivan. 1. Leikkauslistat. + 2. Investointiohjelmat. + 3. Rakenteelliset uudistukset. + Jne.

   • TNE permalink

    Haen tässä valtion tulevan budjetin yleistä linjausta, toki yksittäisiä järkeistämisiä voidaan tehdä, mutta loppupeleissä ne ovat tulonsiirtoja (= täsmäelvytys ja leikkaus).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: