Skip to content
Tags

,

Kiina ja USA – etupiirijako ja vastakkainasettelun vääjäämättömyys

maaliskuu 2, 2015

Kiinan taloudellisen mahdin kasvu, Kiina on jo nyt maailman suurin talous, johtaa vääjäämättä USA:n ja Kiinan välisen vastakkainasettelun syntymiseen. Merkkejä ilmiöstä on ollut nähtävissä koko tämän vuosituhannen, sillä USA on selkeästi johtava supervalta samalla kun Kiina avoimesti pyrkii palauttamaan historiallisen asemansa maailman voimakkaimpana valtiona. Kun kahdesta supervallasta molemmat haluavat olla se johtava, niin kilpailuasetelmalta ei voida välttyä.

On jollain tavoin liikuttavaa lukea monen eurooppalaisen kommentteja, joiden mukaan USA ja Kiina ovat toisistaan niin riippuvaisia, että vastakkainasettelua ei todellisuudessa ole.

Talousmielessä Kiina on hoitanut pakettinsa loistavasti. Tuotannollinen teollisuus on monella alalla pitkälti siirtynyt Kiinaan. On jonkinlaista länsimaista hybristä (englanniksi hubris, selitys täällä) kuvitella, että teollisen tuotannon saanut Kiina ei ottaisi muitakin funktioita. Varsinkin kun muistetaan, että ennen oopiumisotia Kiina oli maailman suurin talous.

Lisäksi moni historiallisista innovaatioista on peräisin Kiinasta.

Kiina vain palauttaa entistä johtoasemaansa. Valitettavasti se tarkoittaa ristiriitaa USA:n kanssa. Kahta selvästi vahvinta supervaltaa ei voi olla.

Voimapolitiikan logiikka ajaa supervallat vastakkainasetteluun.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Merkantti Matikainen permalink

    Noin 100 vuotta sitten brittien imperiumi alkoi hajota. USA, Saksa ja Neuvostoliitto nousivat haastajiksi.

    Kahden kaupasta tuli kolmannen korvapuusti. Saksa halkaistiin kahtia. Supervallat USA ja Neuvostoliitto jakoivat maailman etupiireihinsä.

    Vaikka Suntzi funtsi strategisia kuvioita jo pari tuhatta vuotta sitten, monet uskovat, etteivät kiinalaiset mitään ruudinkeksijöitä ole. Mandariini ei maistu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: