Skip to content

Typeryyden voittokulku – Kreikka ja Saksa ja ehtojen kohtuullistaminen

helmikuu 19, 2015

Euroopassa on tällä hetkellä käsittääkseni useita toimijoita, jotka ovat varsin järkyttyneitä. Nuo toimijat ovat pyrkineet löytämään vähintäänkin siedettävän kompromissin Kreikan velkatilanteeseen ja kieltämättä kohtuuttomiin ehtoihin. Se mitä me tiedämme talouden toiminnasta on Kreikan puolella, ehtojen kohtuullistaminen olisi kaikkien kannalta ylivertaisesti paras vaihtoehto. Kreikan vaatimukset vaadittavan ylijäämän määrästä ovat hyvin järkeviä ja toiveet takaisinmaksun sitomisesta talouden kasvuun ovat oikein kohtuullisia. Vaikka en pidä Kreikan aikaisemmasta tavasta hoitaa asioita, niin tässä tapauksessa Kreikan nykyhallitus on oikeassa.

Saksa pelaa nyt jopa omia etujaan vastaan. Kreikkalaisista nyt ei ole pitkään aikaan ollut väliä, mutta tämänkaltainen toiminta tuo läheisesti mieleeni Barbara Tuchman –nimisen historiantutkijan kirjan The March of Folly, jossa on analysoitu vallassa olevien tahojen taipumusta toimia umpityperästi. Linkki Tuchmanin kirjan arvosteluun on täällä.

Tämän postauksen innoittajana on se, että Saksa on kieltäytynyt hyväksymästä Kreikan tekemää esitystä. Bloomberg kirjoittaa asiasta täällä.

Ainoa järkevä lopputulema on se, että Saksa todellisuudessa tavoittelee Euroalueen hajoamista. Toisaalta järjetön politiikka on Saksalta onnistunut historiallisesti useaampaankin otteeseen. Sen takia en löisi kuitenkaan vetoa tahallisen hajottamisen puolesta.

Kieltämättä Euroalueen tahallisessa hajottamisessa on Saksan kannalta logiikkansa, sillä vaihtoehtona on tulonsiirtoliittovaltio. Tuossa liittovaltiossa keskusta eli Saksa (hei, hauska yhtymäkohta akselivaltoihin) maksaisi muun muassa Suomen syrjäseutujen menoja.

Joka tapauksessa uskomatonta puuhaa.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. TNE permalink

  Hyvä Haaparannan kirjotus: http://blog.hse-econ.fi/?p=6495

  • Niin. Uskallan epäillä, että meillä Suomesa kaikki puolueet ryntäävät samaan suuntaan. Ja tuo suunta ei ole sama kuin Haaparannan kirjoituksesta voisi päätellä.

 2. RTT permalink

  Ehkä Saksa haluaa saada vastuun euron hajoittamisesta Syrizan niskoille? Sitten voisi Merkel & co. viettää lopun ikäänsä antaen kitkerän kuuloisia haastatteluja joissa muistellaan kuinka elo yhteisvaluutassa oli ihanaa ja auvoista sekä kirotaan Syrizaa, joka pilasi kaiken.

  Olen kuitenkin pessimisti, en usko että Saksa hajottaa euron. Siellä tiedetään, ettei Syriza halua eroa eurosta, ja luotetaan siihen että Syrizan kanta pitää. Euron ulkopuolelle joutumista käytetään siten härskisti neuvotteluaseena Kreikkaa vastaan.

  Se täytyy kuitenkin huomioida, että mikäli Kreikka päätyy takaisin omaan valuuttaan (mikä olisi hyvä asia) niin EU kaikkine instituutioineen tulee epäilemättä tekemään kaikkensa drakma-Kreikan talouden nitistämiseksi.

 3. WeeTu permalink

  Onkohan kukaan €-päättäjistä miettinyt mitä Grexit tarkoittaa heidän vaivalla rakentamille vakausvälineille, talletussuojalle, pankkiunionille ja muille viritelmille. Jos Kreikka pakotetaan ulos eurosta vastoin sen omaa tahtoa, kukaan ei sen jälkeen usko noiden viritelmien varaan sekuntiakaan.

 4. Andy permalink

  Saksan, ja pienemmässä mittakaavassa Suomen ja Hollannin, sisäpolitiikka on tässä avain. Ehkä Merkel pyrkii ajamaan Kreikan ulos eurosta jotta hän voi kotimaassa uskottavasti sanoa että talouskurista lipeämistä ei katsella hyvällä. Sitten jos Espanjan ja Portugalin ehtoja hieman lievennetään ja elvytystä lisätään, populisteilla (AfD, persut jne.) ei ole niin paljoa selkänojaa väitteilleen. Kreikka uhrataan jotta Euroopan talouden voidaan antaa elpyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: