Skip to content

Kreikka ja vaalilupaukset – Euroopassa on deflaatio ennenkin tuonut valtaan lupauksensa pitäviä johtajia

helmikuu 17, 2015

Kreikan pääministeri on antanut tänään mielenkiintoisia haastatteluja. Masentavaa on se, että eurojohtajat tai heidän avustajansa eivät lue historiaa. Euroopassa on aikaisemminkin noussut valtaan puolueita, jotka ovat todellakin pitäneet lupauksensa. Tai ovat ainakin pyrkineet pitämään. Tuollaisia omat lupauksensa vakavasti ottavia hallituksia on Euroopassa ollut aikoinaan ainakin kolmessa maassa. Kaikki noista hallituksista nousi valtaan laman ja deflaatiokehityksen jälkeen. Yhdessä tapauksessa tarvittiin myös pieni sisällissota.

Jokaiselle noista maista oli luonteenomaista myös se, että valtaan nousseet henkilöt tulivat aikaisemman poliittisen ja taloudellisen eliitin ulkopuolelta.

Ilmassa on kaikki merkit siitä, että Kreikan nykyinen hallitus todella pyrkii pitämään lupauksensa. Kieltämättä moinen politiikka on toisten euroalueen maiden vallassa oleville puolueille täysin käsittämätön lähtökohta. Mutta ehkä kannattaisi harkita sitä, että joku saattaa todella yrittää vaalilupaustensa lunastamista.

Tarpeeksi pahan kriisin jälkeen valtaan tuppaa nousemaan johtajia, jotka ottavat omat lupauksensa vakavasti.

Reutersin uutisointia Kreikan pääministerin lausunnoista ja Kreikan tilanteesta:

http://www.reuters.com/article/2015/02/17/eurozone-greece-idUSA8N0V901L20150217

http://www.reuters.com/article/2015/02/16/us-eurozone-greece-politics-idUSKBN0LK12N20150216

http://www.reuters.com/article/2015/02/17/eurozone-greece-tsipras-idUSL5N0VR3DP20150217

Lisäksi Kreikan nykyinen hallitus näyttää suhtautuvan vakavasti korruptioon ja veronkiertoon. Tämä taas poikkeaa täysin Kreikan edellisen, toisille euromaille mieleisen hallituksen toimista.

http://www.reuters.com/article/2015/02/17/us-eurozone-greece-corruption-insight-idUSKBN0LL13M20150217

Vaikka pidän Syrizan pitkän tähtäimen talousohjelmaa monessa mielessä arveluttavana ja todennäköisesti vahingollisena, niin en voi olla hurraamatta uudelle hallitukselle. Jokainen Euroalueen hallitus, joka edes yrittää pitää antamansa vaalilupaukset, ansaitsee hurraukset ja kannatuksensa.

Edellisen kerran kun Euroopassa on ollut hallituksia, jotka todella pyrkivät pitämään vaalilupauksensa, elettiin 1930-lukua. Tuolloin vastaavat liikkeet nousivat nopeasti kaikissa lamasta ja deflaatiosta pahasti kärsineissä maissa. Merkit viittaavat samaan, joskaan aikoinaan noita hallituksia ei voinut vasemmistolaisiksi väittää.

Tulee olemaan mielenkiintoista seurata miten tämä etenee.

Mainokset

From → Uncategorized

9 kommenttia
 1. Vuosisadan rakkaustarina permalink

  ”Tulee olemaan mielenkiintoista seurata miten tämä etenee.”
  Todellakin, Amen.

 2. H. Myllyniemi permalink

  Syrizan talousohjelma on todella ”arveluttava” siitä syystä, että jos sitä yrittää sommitella eurokarsinaan niin vaikeaksi menee. Etten sanoisi mahdottomaksi.

  Olen parina iltana miettinyt sitä mahdollisuutta, että kyllähän Varoufakisin on se tiedettävä koulutuksensa puolesta, ettei se ohjelma istu euromafiaan. Mutta jos velansiirtounioni saadaan muutettua tulonsiirtounioniksi, niin tilanne muuttuu melko lailla. Tämä tuntuisi olevan heidän vaihtoehto numero yksi.

  Mutta koska eurojäärät eivät ymmärrä tuon olevan yksi ratkaisuvaihtoehdoista niin sitten kun tuon vaihtoehdon viivaa yli, jää jäljelle kaksi vaihtoehtoa: Euroero vai kapitulaatio.

  Arvelisin hienokseltaan, että ensimmäisen puolelle mennään noista kahdesta.

  • Vuosisadan rakkaustarina permalink

   Mitä tarkoitat velansiirtounionista tulonsiirtounioniksi? Tulojahan jo siirrellään erilaisten avustusten kautta köyhemmille maille.

 3. Merkantti Matikainen permalink

  ”Maanantaina Yanis Varoufakisin korvat pestiin perusteellisesti.”

  Noin alkaa Ilmari Schepelin bloggaus (http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187408-grexit-nain-se-tapahtuu)

  Lopussa seisoo Grexit. Tai sitten ei.

 4. Draghi tuki Moscovicin ensimmäistä luonnosta, sitä samaa, mitä Kreikka nyt tänään yrittää saada läpi. Instituutioista siis EU-komissio, IMF ja EKP ovat Kreikan kanssa suunnilleen samoilla linjoilla, vastustus löytyy lähinnä euroalueen velkojamaista, jotka pelkäävät ”populistien” kannatuksen nousua, ja niistä velallismaista, jotka pelkäävät ”populistien” kannatuksen nousua.

  Esimerkiksi Irlanti on ollut aika äänekäs. Eivät tykkää yhtään siitä, että Kreikka neuvottelee kovaa, kun Irlanti ei aikanaan neuvotellut, vaan otti pankkien tappiot veronmaksajille. Espanjassa ja Portugalissa sama tilanne. Sitten on Italia, missä euroero on jo kansalaisten mielipidekyselyissä eurossa pysymistä suositumpaa ja puoluekannatuskyselyissä euroeroa kannattavat tahot enemmistössä.

  Eurogroupin ”yksimielisyys” on lähinnä poliittisen vallan menettämisen pelkoa.

 5. Suosittelen myös lukaisemaan Quarzin artikkelin. Tuosta kun merkkaa, että HSBC on vain yksi pankki, ja mukana oli vain 2000 nimeä, niin eiköhän puhuta aika isoista summista.

  Syriza’s most radical plan for Greece? Collect taxes

  “Lagarde list” of 2,000 Greek HSBC clients with $2.6 billion deposited in Swiss banks, which was sent to Greece in 2010 by IMF chief Christine Lagarde in an effort to spur the country’s tax collectors to garner more revenue. Unlike other cash-strapped countries that have begun pushing back on international tax avoidance, Greece sat on the list, doing nothing, even as its government at the time launched a program that included reductions in spending and public-sector jobs.

  It took two years for a Greek magazine, Hot Doc, to publish the list, which prompted public outrage—and the arrest of Hot Doc’s editor, Kostas Vaxevanis. Vaxevanis was quickly acquitted, but it was soon alleged that the socialist party finance minister at the time, George Papaconstantinou, removed the names of his relatives from the list. He will stand trial on the charges, which he denies.

  http://qz.com/341235/syrizas-most-radical-plan-for-greece-collect-taxes/

 6. Kauko permalink

  The Guardian on julkaissut Varoufakisin ajatuksia:
  How I became an erratic Marxist

  Kertoo, miten seurasi Labourin hallituksen tuskaista viimeistä talvea 1978-79 ja Thatcherin vaalivoittoa. Uskoi, että vasemmisto hyötyisi konservatiivihallituksen ajamasta lamapolitiikasta 1979-82, mutta pettyi vasemmistoon. Ehkä Labour olisi vaalit vielä voittanutkin, ellei Argentiinan juntta olisi hyökännyt Falkland-saarille.

 7. ”Tarpeeksi pahan kriisin jälkeen valtaan tuppaa nousemaan johtajia, jotka ottavat omat lupauksensa vakavasti.”

  Mielenkiintoista nähdä, mikä tulee olemaan kommunistien ja Kultaisen aamunkoiton kannatus seuraavissa gallupeissa. Jolen ole pahasti tilannetta väärin ymmärtänyt Tsipras voisi panna hynttyynsä yhteen Pasokin kanssa. Varoufakisin mukaan hän ei ollut missään tilanteessa valmis tekemään Grexitiä (tai edes valmistautumaan siihen), jolloin tietysti vastapuolen asenteella neuvottelujen päättyminen Kreikan antautumiseen oli selviö.
  http://www.newstatesman.com/world-affairs/2015/07/yanis-varoufakis-full-transcript-our-battle-save-greece

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: