Skip to content

Suomen talouden kannalta merkittävä EU tuomioistuimen päätös – suomalainen palkka myös ulkomaisille

helmikuu 15, 2015

Euroopan unionin tuomioistuin on tehnyt mielenkiintoisen päätöksen torstaina 12.2.2015. Päätöksen mukaan Suomessa tehtävästä työstä on maksettava suomalaisten työehtosopimusten mukaiset palkat ja korvaukset. Päätös on erittäin merkittävä, mutta harva on tullut ajatelleeksi mitä kaikkea tuo päätös käytännössä tarkoittaa. En ole vielä ehtinyt miettiä sen vaikutuksia kovinkaan tarkasti, mutta vaikutukset ovat merkittäviä – tietenkin edellyttäen, että päätöstä noudatetaan. HeSarin juttu aiheesta täällä.

Ensimmäiseksi minun täytyy todeta, että pidän päätöstä periaatteellisella tasolla vähintäänkin kyseenalaisena. Mikäli EU-alueella pitäisi olla työvoiman, palveluiden ja tavaroiden sekä pääomien vapaa liikkuvuus, niin päätös sotii moista vastaan. Mikäli EU:n alkuperäistä sisämarkkina-ajatusta toteutettaisiin, niin minulla pitäisi olla oikeus palkata romanialainen data-analyytikko palkalla, joka on 30% yli Romanian vastaavista tehtävistä maksettavien palkkojen.

Tietenkin sijoittaisin analyytikon firman omistamaan kämppään, josta vuokraa sen verran, että Suomessa työskentelystä jäisi käteen vain aavistus enemmän kuin Romaniassa. Mutta koska Romaniassa ei ole riittävästi alan töitä, niin kovia tekijöitä saa halvalla. En ainakaan näin puolijulkisesti myönnä, että noin olisin tehnyt, mutta houkutus on ainakin suuri.

EU tuomiostuimen päätös rikkoo koko sisämarkkinan toimintaperiaatteita vastaan. Olen moisesta henkilökohtaisesti hyvin, hyvin pettynyt. Mutta ilahtumiseni Suomen ja suomalaisten puolesta ylittää henkilökohtaisen harmistukseni.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että mitään Suomessa fyysisesti tehtävää työtä ei ole mahdollista hinnoitella virolaisittain tai romanialaisittain. Toisin sanoen suomalaiset pk-yritykset muuttuvat takaisin kilpailukykyisiksi. Lisäksi monien suuryritysten muun muassa rakennusurakoissa harrastama julkisen sektorin häikäilemättömän kuppaamisen pitäisi ainakin vähentyä.

Nämä positiiviset vaikutukset olettaen, että viranomaistahot hoitaisivat hommansa. En kylläkään hirveästi luottaisi moiseen, sillä keinoja järjestää ”sokea silmä” on monia. Tämän takia myös ostajien pitäisi osata asiansa, myös julkisella sektorilla. Siihen en taas luota edes niin paljoa kuin viranomaisiin tässä asiassa – siis julkisen sektorin ostajien osalta. En luota sen enempää virallisiin valvojiin kuin ostajiinkaan koska aivan liian monessa tapauksessa on poliittinen tai henkilökohtainen etu ristiriidassa tuomioistuimen päätöksen toteuttamisen kanssa.

Kieltämättä kyseinen EU tuomioistuimen päätös heikentää joidenkin sijoitusteni tuottoa. Tuntuvastikin. Mutta toisaalta lopputulos on Suomen ja suomalaisten kannalta positiivinen.

Ehkä jatkossa jotkut julkiset hankinnat päätyisivät tehtäväksi suomalaisin voimin ja suurempi osa julkisen sektorin rahoista päätyisi pyörimään Suomessa eikä heti valuisi sinne Viroon ja Romaniaan.

Kiinnostavaa kyllä tuomioistuimen päätös hajottaa sisämarkkinoita.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Merkantti Matikainen permalink

  Voiko tuosta kääntäen päätellä, että Romaniassa tehtävästä työstä pitää maksaa romanialaisten lakien ja työehtosopimusten mukaiset palkat ja korvaukset?

  Eli jos Nappi & Neppi Oy laajentaa toimintaansa vetoketjuihin ja tarrakiinnitteisiin ja sen tähden tarvitsee big data data-analyytikon globaaliin numeronmurskaukseen, nappikauppa voi ulkoistaa tuon tukitoiminnon Romaniaan.

  Suomalainen merkantti helmitauluineen voidaan silloin siirtää kortistoon, kun romanialainen data-analyytikko toimittaa numerot älykännykällään konttorin laskentaosastolle langattomasti.

  • Näinhän se menee. Usea suomalainen firma on noin tehnytkin. Moni tuntemani ulkomainen johtaja ja ekonomisti on muuten ihmetellyt sitä kuinka vähäistä on suomalaisten yritysjohtajien isänmaallisuus. Monessa muussa maassa vedetään kotiin päin ihan urakalla, Suomessa ei.

 2. Ihmettelijä permalink

  Mitä sanot tuosta Nordean arviosta ?

  http://newsroom.nordea.com/fi/2015/02/13/setelipaino-kaynnistyy-miten-kay-asuntohintojen/

  Mielestäni palturia tuo puhe, Niin kauan kun EKP ei itse osta asuntoja tällä vastapainetulla tuoreella rahallaan, vaan ne pitää ostaa siten, että joku marssii pankkiin ja ottaa velkaa asunnon ostamiseen, mitään arvonnousua ei tapahdu. Harvalla on enää halua ottaa velkaa.

  Toki työttömyyshän on aina kiihdyttänyt asuntojen arvonnousua. Sehän on nähty muissakin maissa 🙂

  Toki voidaanhan asiat järjestää niin, että kohta työtön ja luottotiedoton saa ison asuntolainan. Euroopan uusi subprime -kriisi tulossa ?

  Lisäksi, liekö tuo setelielvytys sitä, ettei kaikkien maiden velkakirjat oikein kelpaa sijoittajille. Nehän ovat niitä lyhyitä lainoja, joita pitää uusia muutaman vuoden välein. Ja nyt niitä kukaan täysjärkinen ei enää haluakaan ostaa.

  • Tuossa pankin jutussa on parikin mielestäni epäuskottavaa oletusta. Ensimmäinen on ajatus siitä, että lisääntyvän työttömyyden oloissa asuntokauppa kiihtyisi (eli olen samaa mieltä kuin sinä), ei ole tapahtunut ainakaan muualla. Toinen on se, että rahan reaalikorko ei itse asiassa ole mitenkään olematon. Euroalueen deflaatio-oloissa tai hyvin alhaisen inflaation oloissa pienikin nimelliskorko tarkoittaa helposti aika kovaa reaalikorkoa.

   Tietenkin on totta, että ne tahot, jotka ovat turvatussa tilanteessa, pääsevät hyötymään.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Työttömyys.

    Pakko myydä asunto – ja ostaa tai vuokrata pienempi tilalle. Asuntokauppa kiihtyy, kun avio(ero)parit ostavat ja myyvät asuntojaan.

    Nappi- & neppikauppiasta tietenkin kyrsii, kun pankin lainamarginaali on 10 kertaa korkeampi kuin viitekorko. Muuten asuntosijoitusmarkkinoilta voisi hakea lisätuottoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: