Skip to content

Federalistien pitäisi olla Kreikalle kiitollisia

helmikuu 13, 2015

Suurta Euroalueen liittovaltiota kannattavien federalistien pitäisi olla kiitollisia Kreikalle ja sen uudelle hallitukselle. Kreikan nykyinen hallitus pakottaa Euroalueen päättäjät tekemään sen lopullisen päätöksen – tämä tosin edellyttää, että Kreikan nykyinen hallitus ei jänistä. Mikäli lopullinen päätös on se, että Kreikka pidetään osana Euroaluetta maksoi mitä maksoi, niin merkittävä askel tulonsiirtoliittovaltiota kohden on todellisuudessa otettu. Tuo lopullinen päätös käytännössä tarkoittaa merkittävästi syvenevää integraatiota ja pysyvien tulonsiirtojen mekanismin toteuttamista toisella nimellä.

On aivan yksi ja sama toteutetaanko tulonsiirrot virallisina tulonsiirtoina eri alueiden välillä vai velkojen de facto leikkauksina ja tukiohjelmien jatkamisena. Valtio A siirtää omia verotulojaan valtion B käyttöön. Tuo voidaan tehdä joko suorina siirtoina tai velkojen leikkauksina ja jatkuvina tukiohjelmina, kuten nyt tulee tapahtumaan jos Kreikka saa viralliset tavoitteensa lävitse.

Käytännössä ainoa tulonsiirtoliittovaltion etenemisen este on joko Kreikan hallituksen perääntyminen tai Kreikan potkaiseminen pois eurosta. Mikäli noista vaihtoehdoista kumpikaan ei toteudu, niin se toteutuva vaihtoehto on tulonsiirtounioni – oli sen virallinen nimitys tai juridinen toteutus mikä tahansa.

Federalistien pitäisikin olla erittäin kiitollisia Kreikan nykyiselle hallitukselle. Ilman Syriza-vetoista hallitusta jäisivät merkittävät askeleet kohden tulonsiirtoliittovaltiota ottamatta.

Mielenkiintoisiksi tosin muuttuvat tulonsiirtoja maksavien euromaiden äänestäjien reaktiot. Toisaalta ne tuskin tulevat muuttamaan mitään.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Jari S permalink

  Asiasta toiseen.

  Huomasitko jutun tämän päivän (15.2 sunnuntai) helsingin sanomista jossa joku tutkija oli huomannut että nykyinen hallituksemme on käyttänyt lähes koko valtion käteiskassan ?
  Minusta tuo on yksi vuoden merkittävimmistä uutisista.

  Hallituskauden alussa 2011 käteiskassa oli 11.5 miljardia euroa ja nyt enää 3.1 miljardia.
  Uskomatonta että meidät on pidetty täysin pimennossa tällaisesta.

  • Asia ei sinänsä ole minulle uutinen, sillä eiköhän lähes kaikki talouskuvioissa mukana olevat ole sen tienneet jotain kautta. Mutta kieltämättä kyseessä on aika härski puhallus. Kreikan tilanne, jossa käteiskassa ilman omaa keskuspankkia on nollilla, lähestyy.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Jari on oikeassa. Valtion kassan pohja pilkottaa. Miksi?

    Valtio saa lainaa markkinoilta negatiivisella korkotuotolla aina 5 v. maturiteettiin saakka. Pitempiäkin valtion velkakirjoja se voi laskea liikkeelle pyöreästi 0-korolla.

    Vanhat velat voidaan rahoittaa uudelleen alemmin koroin ja pitemmin maturiteetein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: