Skip to content

Kreikka ja kova peli – maksukyvyttömällä ei ole menetettävää

helmikuu 9, 2015

Kreikka on tuonut Euroalueelle kunnolla säpinää. Kreikan pääministerin ja valtiovarainministerin matkat EU-maissa ja muuallakin ovat tuoneet mielenkiintoisen värin Euroopan poliittiseen keskusteluun. Vaikuttaa siltä, että kokonaisuudessaan tilanne on ajautumassa umpikujaan. Umpikuja vaikuttaa käytännössä selvältä lopputulokselta ja umpikujan looginen seuraus on Kreikan euroero, Grexit.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että kuinka tähän on päädytty. Kreikan tilanteen hoitaminen ei millään muotoa olisi talousmielessä ongelma. Kreikan ja muiden ongelmamaiden päästäminen taloudellisesta kiipelistä olisi helppoa ja tarvitsisi vain pari näppäimen painallusta EKP:n tornissa. Mikäli EKP:n ei haluta temppua tekevän suoraan, niin se voisi lainata rahat EVM:lle, joka sitten rahoittaisi sopivassa suhteessa suoraan kaikkia euromaita. Ongelma olisi ratkaistu ja koko Euroalue voittaisi.

Tässä vaiheessa onkin kyse aivan muuta kuin talouden hoidosta. Kyse on sisäpolitiikasta, nimittäin Saksan, Espanjan ja Italian sisäpolitiikasta. Saksassa AfD tekee Merkelille käytännössä mahdottomaksi tehdä myönnytyksiä ja ”pakottaa saksalaiset veronmaksajat maksumiehiksi” – tämä siitä huolimatta, että EKP/EVM-operaatioissa lasku ei todellisuudessa päätyisi saksalaisten lompakolle, mutta koska se näyttäisi siltä, niin Merkel ei oikein voi perääntyä.

Italiassa ja Espanjassa kyse taas on siitä, että molempien maiden hallitusten toiminta osoittautuisi juuri niin hölmöksi ja oman maan etujen vastaiseksi kuin mitä se onkin ollut. Sekä Espanjassa että Italiassa seuraava hallitus olisi todennäköisesti nykyisen poliittisen eliitin ulkopuolelta ja valmis rikkomaan toteutetun talouspolitiikan negatiivisen kierteen. Toisin sanoen Espanjan ja Italian hallitukset, erityisesti Espanjan hallitus, ei missään tapauksessa halua antaa periksi Kreikalle.

Euromaiden muut johtajat mitä ilmeisimmin olettavat Kreikan uuden hallituksen joka tapauksessa taipuvan, joko henkilökohtaisten etujensa turvaamiseksi (Krugmanin bloggaus asiasta täällä) tai koska Kreikka on käytännössä maksukyvytön. Tilanne on kuitenkin aivan toinen myös siinä tapauksessa, että unohdamme Kreikan uuden hallituksen ministereiden henkilökohtaiset edut.

Kreikka on valtionvarainministerinsä mukaan käytännössä maksukyvytön. Olen asiasta samaa mieltä, mutta johtopäätökseni eivät ole samoja kuin europäättäjillä. Perustelen asaa sillä, että jos olet pankille velkaa satatuhatta etkä pysty sitä maksamaan, niin sinulla on ongelma. Jos olet pankille velkaa miljoonan, etkä pysty sitä maksamaan, niin sinulla on yhä ongelma, mutta pankkikin on huolestunut. Jos taas olet palkille velkaa miljardin etkä pysty sitä maksamaan, niin pankilla on ongelma, sinulla taas ei ole mitään hävittävää koska olet jo menettänyt kaiken.

Kreikka on tällä hetkellä tilanteessa, jossa se on jo menettänyt kaiken. Kreikalla ei käytännössä ole mitään hävittävää – paitsi ehkä siinä mielessä, että moni kreikkalainen haluaisi pitäytyä eurossa. Mutta toisaalta jos muut euromaat potkaisevat Kreikan ulos eurosta, niin eihän vika ole Kreikan nykyisen hallituksen vaan Merkelin ja muiden europäättäjien.

Talousmielessä periksi antaminen Kreikan sinänsä järkeville toiveille olisi mielekästä ja kaikille hyödyllistä. Poliittisesti periksi antaminen taas olisi monille europäättäjille puhdasta myrkkyä. Väärän politiikan ja valheiden myöntäminen ei ole perinteisesti poliitikoille helppoa, moiseen tarvitaan oikeita valtiomiehiä ja –naisia. Muiden euromaiden johtajat ovatkin ajaneet itsensä tilanteeseen, jossa taloudellisesti järkevät päätökset ovat sisäpoliittisesti vahingollisia ja poliittisesti toimivat päätökset ovat koko euroalueen ja heidän omien maidensakin kannalta vahingollisia.

Kreikalla ei ole talousmielessä mitään hävittävää. Ei enää. Jopa euroero ja siitä seuraava lyhytaikainen kaaos tulisivat Kreikalle paljon halvemmaksi kuin Troikan kanssa sovitun budjettiylijäämän ylläpito vuodesta toiseen.

Mikäli Kreikan nykyinen hallitus ei menetä hermojaan, niin se voi vain voittaa.

Mainokset

From → Uncategorized

20 kommenttia
 1. n.n permalink

  Selvennöksenä sen verran että AFAIK Kreikan valtiolla menee tällä erää itse asiassa taloudellisest aika hyvin, ennen lainojen hoitoa.

  Ns ”primaariylijäämä” on AFAIK lähes 3%, eli pakollisiin menoihin varat riittänevät heittämällä pitkälle ensi vuoden puolelle.

  Tämä antais sellaisenkin jännän vaihtoehdon että Kreikka ei eroais eurosta, mutta jättäis toistaiseksi velkansa hoitamatta. Lisää vippiähän kreikka ei pitkään aikaan tarvitse muuta kuin velkojen rollaukseen.

  EKP ja EU eivät oikein mitenkään vois estää tätä.

  Kreikan keskuspankin euromääräinen rahoitus EKP:sätä saattais kuivua, millä olis jänniä seurauksia kreikan pankkisektorille. Ehkä se on se viimeinen ”tuomiopäivän ase” ase millä EKPstovoliitto saa kreikkaa uhattua.

  Tai entäs jos kreikan keskuspankki kylmästi laskee liikkeelle tarvittavan määrän euroja? 😀
  Milläs ehdoin euroalueen keskuspankit saavat noin tehdä, vaiko millään?

  • Kyllä, tuo on totta. Kreikka on maksukyvytön vain siinä tapauksessa, että se noudattaa Troikan kanssa sovittuja ehtoja. Mikäli Kreikka tyynesti defaulttaa ulkomaisista valtion velkaa koskevista velvoitteistaan, niin Kreikan valtio ei ole maksukyvytön. Tämä tekee tilanteesta niin herkullisen, sillä Syriza-vetoisella hallituksella on kaikki valttikortit mikäli kantti kestää.

   Itse asiassa se, että jonkun euromaan oma keskuspankki tyynesti painaa euroja ilman virallista lupaa ei olisi sekään ensimmäinen kerta. Kannattaa katsoa vähän tarkemmin mitä tapahtui Irlannissa kriisin ollessa pahimmillaan.

   Olen harvoin tuntenut sympatiaa vasemmistoa kohtaan, mutta tässä tapauksessa sympatiani ovat vahvasti Kreikan nykyisen hallituksen puolella. Kyseessä on demokraattisesti valittu hallitus, joka pyrkii toteuttamaan vaalilupauksensa. Moinen on harvinaista herkkua tässä ”demokraattisessa” euro-onnelassa.

  • Pekka Äs permalink

   Jos puhut setelirahoituksesta, niin isot setelipainot Saksassa ja Ranskassa vastaavat koko €-alueen setelihuollosta. Kreikka ei paina/lyö kuin kolikoita kuten Suomikin. Ja sitä setelibalanssia hallinnoi EKP. Ei taida tippua Kreikalle, mutta ehkä sekin tänä päivänä on pelkkiä bittejä.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  Kreikka voi varmaan painaa “omia” eurojaan siinä missä rahanväärentäjätkin.

  Kosovo ja Montenegro käyttävät vapaassa kierrossa olevia euroja, kun taas Euroopan kääpiövaltiot Andorra, Monaco, San Marino ja Vatikaani ovat sopineet valuutasta EKP:n kanssa.

  Kyproksen tie – pääomaliikkeiden kontrollit – saattaa hyvinkin koitua Kreikan kohtaloksi, jos talletuspako jatkuu ja pankkijärjestelmä hetkuu.

 3. TNE permalink

  Katsoin dokumentin ”Kreikan synkkä arki” , jossa Varoufakis sanoo hyvin: ”Jos olet velkaa pankille kymmenentuhatta, sinulla ei ole neuvotteluvoimaa, mutta kun velka on 300 miljardia, sinulla on neuvotteluvoimaa valtavasti, mutta on oltava valmis sanomaan ”Ei””. Asia on juuri näin.

 4. Kovaa peliä, totta tosiaan! permalink

  ”Mikäli EKP:n ei haluta temppua tekevän suoraan, niin se voisi lainata rahat EVM:lle, joka sitten rahoittaisi sopivassa suhteessa suoraan kaikkia euromaita. Ongelma olisi ratkaistu ja koko Euroalue voittaisi.

  Kyse ei ole siitä, etteikö Kreikka saisi lainaa, vaan siitä, että se ei halua maksaa lainoja takaisin.

  Varoufakis ”Greece’s debt is unsustainable and austerity constituted “fiscal waterboarding, where we are constantly having our head held under water.”

  ”Instead, the task “is to restructure the debt and the economy to get the money we need.”

  http://www.nytimes.com/2015/01/30/business/international/greeces-feisty-finance-minister-tries-a-more-moderate-message.html?_r=0

  ”Itse asiassa se, että jonkun euromaan oma keskuspankki tyynesti painaa euroja ilman virallista lupaa ei olisi sekään ensimmäinen kerta.”

  Ei ole, ei! Kreikkakin on jo Latinalaisessa rahaunionissa 1900-luvun alulla ”vähän” soveltanut. 🙂

  ”According to the BBC, ”its chronically weak economy meant successive Greek governments responded by decreasing the amount of gold in their coins,[20] thereby debasing their currency in relation to those of other nations in the union and in violation of the original agreement”. Greece was formally expelled from the Latin Monetary Union in 1908. It was readmitted in 1910, however.[21]”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Latin_Monetary_Union

  Kreikka maksaa parhaillaan korkoa velalleen 1.5 %\bkt:sta, joten en ole aivan varma onko Kreikka maksukyvytön. Mielestäni ongelma on enemmänkin se, että talous supistuu koko ajan, joka johtuu koko EU:sta. Meidän tulee saada koko EU kasvuun ja Kreikan velat sulavat pois, jos se ei potkaise kasvua käyntiin velalla, kuten muut.

  ”Moreover, Greece has been accorded very low interest rates by its official creditors. It thus
  has to spend less (yes, less) on debt service than Italy or Ireland, which have both much
  lower debt-to-GDP ratios. For 2015, the payments on its official foreign debt would amount
  only to 1.5% of GDP. From this point of view, Greece should be able to service its debt.”

  file:///home/lily/Lataukset/Grexit%202015.pdf

  Ongelma taitaa olla tällä erää se, että Kreikalla on varaa maksaa velkansa, mutta se haluaa saada nämä velat anteeksi ja käyttää rahat kotimaiseen kysynnän käynnistämiseen. Eläkkeisiin, saairaaloihin ja minimipalkan nostoon. Nämähän kaikki myös nostavat bkt:ta, joten velka/bkt laskisi varsin siedettävälle tasolle näillä toimenpiteillä.

  ”On aika kertoa totuus Kreikka-lainojen arvosta.

  Nimellisten vastuiden ohella on tärkeää tarkastella myös vastuiden markkina-arvoja, jotka ovat Kreikka-lainojen tapauksessa vain murto-osa nimellisarvoista. Suomen Kreikalle myöntämien noin miljardin euron kahdenvälisten lainojen (joille Suomella ei ole vakuuksia) markkina-arvo on tällä hetkellä vain noin kolmannes nimellisarvosta eli noin 340 miljoonaa euroa, kun lainojen arvostuksessa otetaan huomioon markkinoiden arvioimat Kreikkaan liittyvät riskit.”

  http://newsroom.nordea.com/fi/blogpost/suomen-kreikka-lainat-jo-lahes-arvottomia/

  • Kovaa peliä, totta tosiaan! permalink

   Tuo 1.5%\bkt:sta linkki löytyy täältä…

   http://www.project-syndicate.org/commentary/syriza-greece-austerity-myth-by-daniel-gros-2015-02

  • Kreikan pitäisi käytännössä pyörittää kolmen prosentin budjettiylijäämää pari vuosikymmentä, että se pystyisi lyhentämään edes nykyistä velkataakkaansa. Ottaen huomioon, että euroalueella mikään maa ei käytännössä kasva, ja nekin, joissa tulee pientä kasvua, pyörittävät 2-5 prosentin budjettivajeita.

   Totta, että OSITTAIN kyseessä on Kreikan haluttomuus. Mutta haluttomuus kohdistuu huonoon ja valheelliseen talouspolitiikkaan, jota Brysselistä syötetään.

   ”Tyhmyriä” kiinnostanee oheinen julkaisu, kts. erityisesti Saksan luvut:
   http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6616449/2-10022015-AP-EN.pdf/d75df6fe-100b-4ae7-a09e-00400edb183a

   • Kovaa peliä, totta tosiaan! permalink

    ”Totta, että OSITTAIN kyseessä on Kreikan haluttomuus. Mutta haluttomuus kohdistuu huonoon ja valheelliseen talouspolitiikkaan, jota Brysselistä syötetään.”

    Ei Saksan ”talousihme-malli” toimi, jos ei muut maat ympärillä kasva taloudessa ja palkoissa. Tätä Saksa ei tahdo ymmärtää, eikä sillä ole mitään syytäkään ymmärtää, koska sen talous puskuttaa kuin höyryveturi konsanaan eteen päin.

    Joten kyllä, Brysseli syöttää pajunköyttä.

   • Kieltämättä Saksan luvut ovat julkisen sektorin omistamien pankkien osalta aika hilpeitä. Parikin anglosaksista kollegaa pitää koko europolitiikkaa ja Merkelin umpityperää talousajattelua suorana seurauksena siitä, että ne Sparkassen ja Landesbank -pankit ovat jo valmiiksi Saksan valtion (osavaltioiden tai liittovallan) suorassa omistuksessa. Mikäli Saksa olisi joutunut itse pääomittamaan ne kriisin takia, niin lasku olisi ollut huima ja Merkelin ura ohitse.

    Nyt puoli Eurooppaa saa muuttua kerjäläisiksi siksi, että Saksan päähallituspuolue sai huijattua muut maksamaan Saksan oman laskun. Hieno keikka, mutta kertoo kuinka typeriä manner-Euroopan poliitikot ja muut talouspäättäjät ovat.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Miksi Kreikan pitäisi lyhentää velkojaan nopeasti?

    Jos lainaehdot ovat sellaiset tai bullet-lainojen maturiteetit kovin lyhyet, niin silloin. Mutta ovatko?

    Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen kyllä pienenee, jos ja kun talous kasvaa.

  • Kovaa peliä, totta tosiaan! permalink

   Liabilities of government
   controlled entities
   classified outside general
   government***

   Germany 126.26

   Meinaako tämä, että Saksan valtio omistaa 126,26 prosentilla bkt:sta pankkien osakkeita vai mitä?

   Jos näin, niin miksi heillä on näin suuri omistus?

   • Saksan Sparkassen ja Landesbanken -tyyppiset pankit ovat pitkälti valtio-omisteisia joko suoraan tai mutkien kautta (osavaltiot tahi liittovaltio). Noilla pankeilla oli suurin riski kriisimaiden kanssa, Katainen osti komissaarinpaikan maksamalla osansa noista riskeistä. Nuo pankit ovat muuten käytännössä sama asia kuin kristillisdemokraattien vaalirahoitus Saksassa. Jos noi kippaisivat, niin Merkelin puolue ei saisi vaalirahoitusta kuin murto-osan nykyisestä.

    Tuo prosentti tarkoittaa lähinnä vastuita, ei omistuksia.

 5. Kreikka on euromaaksi siinä mielessä jännä, että taitaa olla ainoa, missä valtiovarainministeri on a) fiksu ja b) ekonomisti.

  Esimerkiksi Eurogroupin puheenjohtaja Hollannin DieselBoom on maataloustalouden oppineita. Kyllä tuolla koulutuksella ja pelkällä poliittisella kokemuksella varmasti valtiovarainministerin ja Eurogroupin puheenjohtajuutta pystyy hoitamaan juu. Frances Coppola luonnehti miestä ”ei penaalin terävimmäksi kynäksi”.

 6. TNE permalink

  Suosittelen muillekin luettavaksi Varoufakisin ”Maailmantalouden minotauros”, kaverilla on todellakin talousosaamista !

 7. Peter Doyle, joka erosi IMF:n senioriekonomistin paikalta, jätti jälkeensä kirjeen, jossa hän kertoi häpeävänsä työskennelleensä IMF:lle. Tuore kirjoitus FT:ssä Kreikasta ja eurosta:

  ”Rather than stand against such a venture, since its genesis, the army of euro-philes and euroapologists including the IMF, casting themselves as what Krugman labels “Very Serious People” (VSPs), defended it as the best possible monetary-craft for Europe.”

 8. TNE permalink

  Huomenta Suomessa Kangasharju puhui ”rupu valtiosta”, jossa poliittinen järjestelmä on rikki ??? tarkoitti todennäköisesti Kreikkaa. Ehdottaisin, että jatkossa kun Kangasharjua kysytään kommentoimaan studioon niin samalla pyydettäisiin L. Holappaa mukaan, viihdearvo kasvaisi ja samalla myös asiantuntemus rutkasti.

  • Kangasharju heiluttelee leimakirvestä aika iloisesti. Kreikka on enemmänkin esimerkki siitä, että demokratia toimii. Enemminhän meillä Suomessa se demokratia on rikki, vaikka edellisten eduskuntavaalien tulos oli mitä oli, niin politiikka ei muuttunut mitenkään. Meillähän kaikki suuret puolueet ajavat täsmälleen samaa politiikkaa.

   Kyllä se demokratia on enemmän rikki sellaisissa maissa kuin Suomi, joissa äänestämällä vaikuttaminen on lähinnä sairas vitsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: