Skip to content

Yksittäisistä maista suurin syyllinen eurokriisiin on – Saksa

tammikuu 30, 2015

Kaikille eurokriisiä ja rahapolitiikkaa sekä kansantaloutta yleisemminkin seuranneille ei uusin Paul Krugmanin blogipostaus ole mikään uutinen. Puhtaasti kansantalousmielessä Krugman on täysin oikeassa, yksittäisistä maista suurin syyllinen koko eurokriisiin on Saksa. Kieltämättä vielä suurempi syyllisyys on mielipuolista politiikkaa – Saksan siunauksella tai oikeammin vaatimuksesta – harrastaneen EKP:n kontolla, mutta mikäli valtioita tarkastellaan, niin Saksan politiikka on merkittävässä roolissa sekä kriisin syntymisessä että toipumisen mahdottomuudessa. Krugmanin blogipostaus on täällä.

Vuosituhannen alussa Saksalla meni huonosti. Saksa käytännössä pysäytti palkkojensa nousun (palkkojen hidas nousu ei muuten ole sama asia kuin sisäinen devalvaatio) ja panosti vientivetoiseen toimintamalliin. Saksan sisäinen kysyntä kuitenkin pysyi heikkona tuon palkkojen hitaan nousun vuoksi, joten viennistä saatavat tulot piti tunkea jonnekin muualle, vaikkapa toisiin euromaihin. Tämän seurauksena Saksan vientiylijäämän keräämät rahat valuivat kiihdyttämään muiden euromaiden talouden ylikuumenemista ja palkkojen nousua. Lisäksi kannattaa muistaa, että Saksa oli ensimmäinen euromaa, joka tyynesti rikkoi kaikkia sopimuksia budjettialijäämistä ja vastaavista.

Toisin sanoen Saksa ei toiminut yhteisvaluuttaan sopivalla tavalla. Saksan talouspolitiikka oli ja on yhä ”köyhdytä naapurisi” ja ”elä naapurisi kustannuksella” –tyyppinen. Saksan teollisuus hyötyy hillittömästi eurokriisin pitkittymisestä. Saksalle on hyötyä siitä, että muut euromaat ovat taloudellisen tuhon kierteessä. Tämä kannattaa muistaa kun ihmetellään Saksan mielipuoliselta vaikuttavaa asennetta.

Saksan roolista Euroalueella on juuri ollut Telegraph-lehdessä hyvä kirjoitus. Tuossa kirjoituksessa verrataan Saksan käyttäytymistä Ison-Britannian sisäiseen tilanteeseen. Jos Lontoo käyttäytyisi kuin Saksa, niin lontoolaiset eivät maksaisi ollenkaan tuloveroja. Telegraph-lehden juttu täällä.

Saksan politiikkaa arvioidessa kannattaa muistaa, että eurokriisi on tällä hetkellä Saksan vientiteollisuudelle lähinnä hyödyksi. Ei väliä muista maista.

Tyypillistä Saksan politiikkaa.

 

Edit: Linkki korjattu.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Linkit rikki sulla. Juuri julkaistu Paul De Grauwen artikkeli voxissa ”Secular stagnation in the Eurozone” käsittelee samaa teemaa – aivan huipputeksti.

  Southern counties had accumulated current-account deficits and became debtors when the Crisis hit, whereas the northern ones became creditors. The burden of the adjustments has been borne almost exclusively by the debtor countries creating a deflationary bias. Suggested fiscal policy prescriptions are government investment programmes, to be implemented by northern countries (and in particular, Germany).

  http://www.voxeu.org/article/secular-stagnation-eurozone

  • Kiitos. Linkki korjattu. De Grauwe on sinänsä aivan oikeassa lääkkeiden osalta, mutta käsitykseni mukaan ehkäpä peruuttamatonta poliittista vahinkoa on jo aiheutettu. Itse olen siitä hyvä esimerkki, olen pohjimmiltani Saksan ja saksalaisen kulttuurin ystävä. Tämän kriisin aikana asenteeni Saksaan ja sen harrastamaan politiikkaan on kuitenkin kääntynyt kielteiseksi, joissain aisoissa suorastaan vihamieliseksi. Syynä se, että Saksan politiikka on aivan tietoisesti toisia euromaita vahingoittavaa.

   • Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

    Poliittisesta vahingosta en tiedä, mutta peruuttamattomasta inhimillisestä vahingosta meidän tulisi olla huolissaan.

    Eilen tuli Yleltä Silminnäkijä: Euroopan porttola, siinä eräs saksalainen bordellin pitäjä oli lyönyt leiviksi myymällä muiden peppua. Kun tomittaja kysyi bordellin pitäjältä hänen kotonaan, että mitä jos yksi hänen tyttäristään haluaisi alkaa huoraksi? BP:llä meni pasmat aivan sekaisin ja hän alkoi selvittää, että eihän se nyt kävisi päinsä. Minä pystyn tarjoamaan heille hyvän koulutuksen, eikä heidän tarvitse itseään myydä, kuten noiden huonompiosaisten, joilla ei ole ollut mahdollisuuksia.

    Mielestäni tämä ajattelutapa kuvaa laajemminkin saksalaisten suhtautumista muuhun Eurooppaan, WW 3:sta odotellessa. Minä, minä, minä, eikä kukaan muu…

 2. hakki47 permalink

  Kuinka kukaan voi muuta odottaa? Toivoa? Pelätä?

  Das Lied der Deutschen

  1.

  Deutschland, Deutschland über alles,
  über alles in der Welt,
  wenn es stets zu Schutz und Trutze
  brüderlich zusammenhält.
  Von der Maas bis an die Memel,
  von der Etsch bis an den Belt,
  |: Deutschland, Deutschland über alles,
  über alles in der Welt! 😐

  2.

  Deutsche Frauen, deutsche Treue,
  deutscher Wein und deutscher Sang
  sollen in der Welt behalten
  ihren alten schönen Klang,
  uns zu edler Tat begeistern
  unser ganzes Leben lang. –
  |: Deutsche Frauen, deutsche Treue,
  deutscher Wein und deutscher Sang! 😐

  3.

  Einigkeit und Recht und Freiheit
  für das deutsche Vaterland!
  Danach lasst uns alle streben
  brüderlich mit Herz und Hand!
  Einigkeit und Recht und Freiheit
  sind des Glückes Unterpfand;
  |: Blüh im Glanze dieses Glückes,
  blühe, deutsches Vaterland. 😐

 3. Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

  ”Saksan politiikkaa arvioidessa kannattaa muistaa, että eurokriisi on tällä hetkellä Saksan vientiteollisuudelle lähinnä hyödyksi. Ei väliä muista maista.”

  Ihmiset alkavat viimein tajuamaan homman jujun ja Saksasta alkaa tulla varsin vihattu muidenkin kuin Herra Tyhmyrin silmissä.

  Suomellehan tämä palkkojen hidas nousu, jota parhaillaan yritetään ei tule toimimaan samalla tavalla kuin Saksalle, koska palkat eivät nouse läheskään yhtä nopeasti ympäri euroaluetta parhaillaan kuin 2000-luvun alkupuolella… EK on myös ehdottanut työajan pidentämistä, mutta mielestäni se on melkein yhtä surullinen yritys kuin sisäinen devalvaatio. Lopputulos olisi sama. Palkat laskevat, tosin perheet kärsivät enemmän. Ulkoinen devalvaatio olisi niin paljon helpompaa.

  Joten Suomi näivettyy ja teollisuus lähtee muille maille.

  Itse olen kehitellyt mallia, jossa minimipalkan (lasketaan Sveitsin mallin mukaan, vaikka…) lisäksi lakiin kirjattaisiin minimipalkankorotus, joka olisi esim ~2 prosenttia vuodessa. Tällöin tämän kaltaista tilannetta ei pääsisi syntymään, jossa kaikki valtiot säästävät itsensä hengiltä ja talous ei kasva. Palkkojen kasvaessa talouskin kasvaisi ja hinnatkin nousisivat, sillä tämä näkyisi kustannusinflaatiossa. Jos euroalue joutuisi pissiin liiaksi nousevien palkkojen takia suhteessa muuhun maailmaan, niin euro saattaisi heiketä markkinoilla tai sen voisi devalvoida, kuten nyt tehdään. Tällöin mikään euromaa ei hyötyisi siitä, että jossain palkat eivät nouse ollenkaan. Nyt kaikkien on pakko seurata tätä nollalinjaa tai muuten käy köpelösti, kuten esim Suomelle.

  Tämän ~2 % palkankorotuksen lisäksi voi tietysti ala- paikallis- tai henkilökohtaisesti sopia tämän päälle tulevasta palkasta.

  Nerokasta? Deflaatio-ongelmat ratkaistu?

  Tänään luin Keslan Q4-raporttia, niin siinä suunniteltiin tuotannon siirtämistä muille maille ja tuskin on ainoa korporaatio, joka tällaisia suunnittelee.

 4. Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

  Euroalueen palkoista tietoa alla olevassa linkissä. Saksan palkat alkoivat vasta tänä vuonna nousta ”kunnolla” (2%), joka on aivan liian myöhään ja aivan liian vähän.

  Euro alueen palkat nousivat 1.3 % Q3:lla vuoden takaisesta. Suomen 1.1 %, joten suohon upotaan.

  http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6390638/3-17122014-BP-EN.pdf/83dbe029-543c-40dc-b83b-8cb17e6567b6

 5. Merkantti Matikainen permalink

  Kun yksi sormi sojottaa kohti syyllistä, kolme koukistuu kohti syyttäjää. Syytä on sysissä ja sepissä.

  Suomen julkinen velka nousi 100 prosenttiin bruttokansantuotteesta 1990-luvun lamassa. Nyt 60%.

  Missä viipyy investointiohjelma?

 6. Veijo Ryhänen permalink

  Herra Tyhmyri: ”Tyypillistä Saksan politiikkaa.”

  ”German economic fascism has dragged Europe in near dark ages.”
  (http://yanisvaroufakis.eu/2015/01/27/heard-the-news-greeces-finance-minister-is-no-extremist-the-telegraph/#more-6478)

  Miten tuo kääntyisi parhaiten suomen kielelle, ”Saksan talousfasistit”, vaiko ”Saksan talousnatsit” ?

  Sinänsä turha miettiä loukkavan ilmaisun käännöstä, koska ihmisten, puolueiden ja kansakuntien haukkuminen ei kumminkaan johda mihinkään ratkaisuun, jos ja kun ratkaisu edellyttää yhteistyötä:

  ”Epävarmuuden lisääntyessä suuren enemmistön turvallisuushakuisuus lisääntyy. Turvallisuutta ihmiset hakevat sovittelevuudesta ja yhteistyöstä.
  Keskustaa johtava Juha Sipilä vastaa juuri tähän huutoon. Hän haluaa vaalien jälkeen laajan yhteiskuntasopimuksen, joka kattaa työmarkkinat ja lainsäädäntötyön.
  Hänen esiintymistapansa on ystävällinen ja ymmärtävä. Negatiivisa ilmaisuja hän varoo ikäänkuin vaistomaisesti. Lupaukset ovat rohkeita niin kahden prosentin talouskasvusta kuin 200 000 uudesta työpaikasta.”(31.012.2015 Pauli.Uusi-Kilponen@hameensanomat.fi)

  Yhteistyöhän perustuu myös Varoufakisin ratkaisu, jota ps:n Kari Ilkkala suosittelee:

  ”A Modest Proposal for Resolving the Eurozone Crisis, Version 4.0

  by Yanis Varoufakis, Stuart Holland, and James K. Galbraith”

  https://varoufakis.files.wordpress.com/2013/07/a-modest-proposal-for-resolving-the-eurozone-crisis-version-4-0-final1.pdf

 7. Jepulisjepsis permalink

  Syyllinen eurokriisin ei voi olla vasallivaltio nimeltä Saksa. Saksa on Euroopan ja maailman lypsylehmä, ollut jo vuosikymmeniä. EU on yksi keino alistaa Saksa ja estää sen vaikutusvallan lisääntyminen. EU:n kautta Saksaa on kupattu todella paljon. Saksa on lisäksi miehitetty maa. Sillä ei ole rauhansopimusta 1945 jälkeen eikä perustuslakia. Ei ole ollut itsenäistä Saksaa 1945 jälkeen.

  Miehitysvallat sanelevat siis jo lain mukaan mielivaltaisesti, mitä maassa tapahtuu ja mitä se voi tehdä. Saksa on siis orja ja sen johto muutenkin koostuu maanpettureista, jotka voittajat valitsevat. Saksan johto koostuu marioneteista, jotka ovat aina maanpettureita ja joista esim. Merkel melko varmasti on myös osa kv. pankkimafiaa.

  Vasemmistohörhöt väittävät Merkeliä voimanaiseksi, mutta tosiasiassa kyse on siis pankkieliitin työrukkasesta. Pankit ovat taas nykyisin pitkälle sionistiomistuksessa, kuten koko muukin maailma. Joka tapauksessa kv. rahaeliitti, maailman pankkieliitti määrää. Koko kriisi on todellakin suunniteltu juttu, jolla Euroopan kansat ryöstetään, orjuutetaan ja tuhotaan. Kyse ei ole kuitenkaan mistään ”Saksan juonesta” tai saksalaisten poliitikkojen tms. Koko EU on kv. pankkimafiaeliitin orjadiktatuuri. Eurooppa voitettiin sodassa 1945 ja valjastettiin kv. pankkimafian työjuhdaksi. Koko maailma.

  Kannattaa tutustua rahavallan historiaan, niin pääsee perille nykyisyydestä. Aatu yritti perustaa omaa rahavaltaansa vain Saksalaisille, ja totesi itsekin että taskut ovat tyhjät. Saksalla ei ole kultaa, johon sitoa valuuttaansa. Siispä perustutti juutalaisella Hjalmar Schachtin avulla kolmannelle valtakunnalle oman FIAT -rahan joka toimi ilman kv. pankkimafian osallisuutta, ja loi rahan oman keskuspankin kautta valtiolle tehtyä työpanosta vastaan. Toki kaikki ei ollut ihan noin helppoa ja yksinkertaista, lue itse :
  https://sensuroituahistoriaa.wordpress.com/2015/04/16/hitlerin-talousihme-mefo-vekselit-ym/comment-page-1/#comment-287

  https://idiotiantyranniasta.wordpress.com/2014/05/25/kansallissosialistinen-saksa-oli-kauhistus-kansainvaliselle-pankkikartellille/

  Omavaraisuus pitäisi aloittaa rahanluontioikeudesta. Vasemmiston sosialismi on pankkiorjuutta. Siinä sosiaalipalvelut rahoitetaan ulkomaisten yksityispankkien velkarahalla, tai pakonomaisilla vientipyrkimyksillä. Myös kapitalismi ja nykyinen ”vapaa” markkinatalous ovat kv. rahanlainaajan alaisia, ne käyttävät kv. rahanlainaajan rahaa. Ne eivät luo rahaansa itse. Kv. rahanlainaaja ei välitä mikä talousjärjestelmä meillä on käytössä, olkoot vaikka viherpiiperrys, kunhan vaihdonväline on otettu lainaksi heiltä, ja rahanluontoikeus (rahapolitiikka) on eri välikäsien kautta on heillä. Täten kaikki valta.

  Samaa omavaraisuutta ja irroittautumista maailman rahaeliitin lainarahan käytöstä Hitlerin tapaan yrittivät myös Gaddafi ja Saddam. Näillä kaikilla oli nationalistinen raha ja omavarainen talousjärjestelmä, mutta kv. rahavalta ei hyväksy kilpailijoita. Nämä pienet maat eivät olisi pystyneet maailmanvalloitukseen, vaikka media valehteli nämä terroristeiksi ”axis of evil” ja NATO:n avulla kv. pankkimafia fosforipommitti koko infran näistä maista säpäleiksi, joutumatta syytteeseen. Eikö tämä jo kerro kenellä on valta ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: