Skip to content

Syriza ja taloudellinen vääntö – Kreikalla on paremmat kortit kuin uskoisi

tammikuu 26, 2015

Kreikan vaalitulos on nyt valmis. Syriza voitti, mutta ei riittävästi muodostaakseen hallituksen yksin. Kuitenkin Alexis Tsipras ja hänen uusi hallituksensa tulee olemaan melkoinen pähkinä muille euromaille, Brysselille ja Frankfurtille. Tsipras on yllättävän hyvissä neuvotteluasetelmissa, sillä kaikesta kannunvalannasta huolimatta monelta on jäänyt huomiotta yksi Kreikan uuden hallituksen ja EU:n välistä neuvotteluasetelmaa koskeva, mielestäni hyvin ratkaiseva seikka. Tuo seikka on Kreikan valtiontalous.

Kreikan julkinen sektori oli vuonna 2014 ylijäämäinen kun menoista siivotaan kaikki lainojen lyhennykset ja korot pois. Ylijäämä vuodelta 2014 oli noin 2% BKT:stä ja tälle vuodelle arvioitu ylijäämä on noin 3%.

Toisin sanoen Kreikka ei tarvitse uutta lainaa jos se yksinkertaisesti kieltäytyy maksamasta vanhoja lainojaan ja niiden korkoja. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että Alexis Tsipras voi varsin surutta ottaa kovan linjan neuvotteluissa. Mikäli sopuun ei päästä, niin Tsipras voi yksinkertaisesti todeta, että pitäkää tunkkinne.

Tuossa tapauksessa muiden EU-maiden mahdolliset kostotoimenpiteet, vaikka olisivatkin houkuttelevia, olisivat poliittisesti todellista myrkkyä. Ne söisivät koko EU-projektin legitimiteettiä entisestään.

Kreikan ei tarvitse joustaa. Toisten euromaiden on käytännössä pakko.

Paljon on kiinni Kreikan uuden hallituksen hermoista ja pokerinaamasta.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. Konitohtori permalink

  Hyvä huomio. Tosin en hetkeäkään epäile, etteikö Syriza saisi tuhottua budjetin ylijäämän nopealla aikataululla. Sitten ollaan taas lakki kouraussa hakemassa lainaa. Tosin halukkaita lainottajia ei enään taida löytyä. Toisaalta, eipä pitkäjänteinen toiminta koskaan ole tainnut olla Kreikassa maan tapa.

 2. Pentti permalink

  Ei nyt noinkaan. Kauppatase on negatiivinen. Jos ero eurosta tulee ja oma valuutta devalvoituu, on kauppatase entistäkin heikompi. Rahaa ei riitä ostamaan elintärkeitä tuontituotteita – vienti kun mahdollistaa tuonnin. Lainaa ei ostoihin markkinoilta tipu, ainakaan vähään aikaan. Valtio syöksyisi rappiotilaan. Toki sieltäkin voi nousta, mutta näen sen huomattavasti vaikeammaksi kuin neuvotella lainan ehtoja uusiksi. Kreikkalaisetkin nähdäkseni ymmärtävät tämän. Kreikankin on pakko joustaa.

  Toisaalta laina-aikaa voi helposti pidentää. Esimerkiksi UK maksoi vasta viime vuonna vuodelta 1720 peräisin olevan lainan loput pois (peruja South Sea Companyn lainoista valtiolle). Loput ensimmäisen maailmansodan velasta vuodelta 1917 on tarkoitus maksaa pois vasta nyt maaliskuussa 2015.

 3. Kreikan kauppataseella ei ole juuri merkitystä, sillä maa elää turismilla. Jos ja kun Kreikka eroaa eurosta, syntyy Italialle, Espanjalle ja Turkille valtava paine devalvoida oma valuuttansa.

  Kreikan neuvotteluasema on vahva juuri siitä syystä, että ”Suurena Rauhanprojektina” myyty EU ei käytännössä kykene kostamaan Kreikalle, mikäli se päättää lipsua aiemmista ehdoista. Moraalisesti Kreikalla on peräti oikeus ja velvollisuus huolehtia oman kansansa edusta, ja se taas aiheuttaa moraalikadon EU-projektille, joka ei ole vuosikymmeniin keskittynyt omien kansalaistensa huolehtimiseen.

  Turha tässä vaiheessa arvuutella miten käy, mutta Kreikan neuvotteluasema on poikkeuksellisen vahva. Kuten blogisti totesi, lopputulos riippuu täysin Tsiprasin omasta asenteesta – ei EU:n.

  • Sonck permalink

   Ei Kreikan devalvaatio luo paineita Italian tai Espanjan matkailulle, noilla mailla on omat ystävänsä ja Euron devalvoituminen takaa sen että varakkaasta jenkkituristista ei tule olemaan pulaa.

 4. Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

  Tämä on kyllä todella kutkuttava tilanne. Vielä, kun Podemos nousee Espanjassa valtaan, niin alkavat maailmankirjat olemaan täysin sekaisin. Podemoksen johtajahan oli myös Kreikassa mukana Syrizan vaalikampanjassa ja esiintyi Tsiprasin kanssa yhdessä muutamaan otteeseen.

  Innolla odotan, että millaisia ehdotuksia sieltä Syrizan suunnasta alkaa satelemaan.

 5. Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

  ”Channel 4 economics editor Paul Mason asks Varoufakis, who teaches economics at the University of Athens, “what will you do to [Greece’s] oligarchy, concretely?”

  Varoufakis responds, “We are going to destroy the basis upon which they have built, for decade after decade, a system, a network that viciously sucks of the energy and economic power from everybody else in society.”

  When Mason notes Varoufakis knows what happened the “last time somebody tried to take power from the Greek oligarchy,” Varoufakis replies that “the good fight has to be fought independently of costs.””

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=13055

  ”The real enemy to market competition in Greece is the oligarchy, but it’s a taboo subject — politicians don’t discuss it and the media don’t write about it,” says Aristides Hatzis, a professor of law and economics at Athens University.
  One reason is that Greece’s private television channels along with influential news websites and daily newspapers are in many instances controlled by oligarchs with editorial influence.”

  http://www.ft.com/cms/s/0/6c55d1ba-980b-11e4-84d4-00144feabdc0.html#ixzz3Py0Wf3Yo

  • Merkantti Matikainen permalink

   Googlasin käännöksen:

   Neloskanavan taloustoimittaja Pauli Muurari kysyy Varoufakikselta: “Kuka opettaa kansantaloutta Ateenan Yliopistolla? Mitä aiotte tehdä [Kreikan] oligargeille, sementtiin?”

   Varoufakis vastaa: “Me aiomme tuhota kytkentäalustan, jolle he ovat rakentaneet vuosikymmeniä virtapiiriä, joka ilkeästi imee kaiken energian ja taloudellisen virran koko yhteiskunnasta.

   Kun Muurari huomauttaa Varoufakiksen tietävän, mitä tapahtui viimeksi, kun joku yritti katkaista virrat Kreikan oligargeilta. Varoufakis vastaa, että hyvä nyrkkeilyottelu on aina hintansa väärti.

   Todellinen ongelma Kreikan kilpakentillä ovat oligargiat, mutta se on kielletty puheenaihe.

  • Suomessakin uutisoitiin vuosia sitten, että kreikkalaiset eivät tiedä itse kreikkalaisten miljonäärien, siis käytännössä kreikkalaisten poliitikkojen listan olemassaolosta, koska ko. listan olemassaolosta eivät kreikkalaiset tiedotusvälineet saaneet (tietenkään) uutisoida:

   Tässä ko. listan nettiversio:

   ” Should Greece leave the euro zone and return to the drachma?

   YES
   (61%)
   NO
   (39%)”(http://www.greekrichlist.com/)

   Nettilistan olemassaolosta tietoiset ovat tietenkin enemmistönä em. äänestykseen osallistujista, koska tietämätön ei voi osallistua em. kyselyyn! 🙂

   Em. linkki löytyi googlauksella: kreikka miljonäärien veronkiertolista
   Ykkösenä hakutuloslistassa oli tämä:

   ”Työeläkeyhtiö Ilmarisen talous- ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander arvioi, että Suomen kokonaisvastuut Kreikka-paketissa nousevat noin 20 miljardiin euroon. Kianderin mukaan tukipaketti etenee vaikeuksista huolimatta.”(http://keskustelu.suomi24.fi/node/13379544)

   • Listan olemassaolosta kirjoiteltiin suomessa jo viitisen vuotta sitten, tuolloin Soininvaara arveli aivan oikein, että Kreikkaa ”kuohitaan liian rajusti”:

    ”Tuottavan omaisuuden pakkomyynti hyvin halpaan hintaa ei välttämättä myöskään tervehdytä muuta kuin ostajan taseita. On väitetty, että näissä oloissa omaisuudesta saadaan korkeintaan 40 %, ehkä vain 20 % käyvästä arvosta. …

    Vuonna 2007 perustettu julkaisu maailman rikkaimmista kreikkalaisista kertoo paljon. Sen nimi on Greek Rich List ja tässä hieman taustaa:

    “The first issue was published in 2007 and profiled Britain’s Top 50 Greek Millionaires. In 2008 it increased its profiles to 100. Now with its forth edition officially released in June 2011 we continue to profile Greeks around the world.”

    Kyseisen julkaisun uutisissa kerrotaan mm. miten kreikkalainen miljonääri osti 29 miljoonalla taalalla Picasson taulun ja miten toinen seisautti skotlantilaisen lentoyhtiön toiminnan kesken joululentojen – meni pahus itsekin konkurssiin.

    Ovatkohan nämä onassikset talkoissa?

    p.s. Vastullinen Kokoomus r.p. sai huomattavia summia sijoittajapiireiltä ja parilta suomalaistaustaiselta miljonääriltäkin.”
    (http://www.soininvaara.fi/2011/06/30/kuohitaanko-kerikkaa-liian-rajusti/)

 6. Veijo Ryhänen permalink

  Tyhmyri: ”muiden EU-maiden mahdolliset kostotoimenpiteet, vaikka olisivatkin houkuttelevia, olisivat poliittisesti todellista myrkkyä.”

  Totta, Kreikan ajautuminen ulos €:stä ja EU:sta, voisi paljastaa EU:n kannattajille (ja sitä kautta myös koko EU -liittovaltioprojektin kannattajille) kiusallisen tosiseikan:

  ”ETA-sopimus takaa kaikki samat hyödyt, kuin EU-jäsenyys, mutta ei juuri mitään sen haitoista. Osa EU:n lainsäädännöstä astuu voimaan ETA-maissa. Ei kuitenkaan automaattisesti ja jäsenmaiden tahdosta riippumatta vaan monivaiheisen prosessin jälkeen.”
  (http://stefanholm.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168174-harhaluuloja-etasta)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: