Skip to content

Demarit, työ ja liittovaltio – Lipponen ajoi avoimesti Suomen itsenäisyydestä luopumista talouden kustannuksella

tammikuu 25, 2015

Suuresti arvostamani Eija-Riitta Korhola kirjoittaa blogissaan, että on kummallista kuinka vasemmisto ja vihreät ajavat Eurooppaa taloudelliseen tuhoon eivätkä äänestäjät kapinoi. Olen samalla tavoin ihmetellyt äänestäjien tyytymistä oman elintasonsa heikentämiseen, mutta esimerkiksi Suomen demareille kyseessä on EU- ja europolitiikan luonnollinen jatkumo. Korholan blogi täällä.

Mikäli haluaa ymmärtää demareiden asennetta omien perinteisten kannattajiensa hylkäämiseen ja suomalaisen duunarin käytännössä tahalliseen tuhoamiseen täytyy palata historiassa taaksepäin, ei kylläkään hirveän kauas vaan vuosituhannen vaihteeseen. Tuolloin demareiden puoluejohtajana toimi Paavo Lipponen, jolle siirtymä kovan linjan Neuvostoliitto-myönteisyydestä intohimoiseksi EU:n ja integraation kannattajaksi oli osoittautunut äärimmäisen helpoksi ja luontevaksi.

Joka tapauksessa Lipposen vaikutus demareiden linjauksiin on ollut paljon voimakkaampi kuin moni ymmärtää. Lipposen näkemys EU-asioista oli hyvin suoraviivainen ja voimakkaasti liittovaltiomyönteinen. Paavo Lipponen pitikin Bruggessa 10.11.2000 puheen, jossa hän voimakkaasti linjasi siirtymistä EU:n perustuslain suuntaan. Käytännössä Lipponen ehdotti ylimmän vallan siirtämistä suoraan EU-parlamentille ja luopumista hallitusten välisistä neuvotteluista. Valitettavasti tuo mielenkiintoinen puhe ei ole enää saatavilla Valtioneuvoston kanslian verkkosivujen kautta, ainakaan minä en alkuperäistä tekstiä enää löytänyt (toimivat linkit tervetulleita). Ilkeämielisesti voisikin sanoa, että epämiellyttävää historiaa uudelleenkirjoitetaan parhaimpaan Neuvostoliiton tyyliin. Vaalit ovat ilmeisesti liian lähellä.

Tuossa puheessaan Lipponen otti tiukan kannan, jonka mukaan Suomen pitäisikin luopua itsenäisyydestään liittovaltiossa. Nykytilanteesta käsin tarkasteltuna Lipposen näkemys oli hyvin mielenkiintoinen. Hänelle talous oli aina ollut alisteista politiikalle, mikä on ainakin osittain selitettävissä sillä, että Lipposen ymmärrys talousasioista on mielestäni aina ollut vähintäänkin heikkoa. Lipposelle euro ja taloudellisesta itsemääräämisoikeudesta luopuminen olivat pieni hinta maksettavaksi ”suuren eurooppalaisen unelman” toteuttamisesta.

Paavo Lipponen linjasi hyvin voimakkaasti useissa yhteyksissä, että taloudelle mahdollisesti syntyvät vahingot on vain hyväksyttävä. Poliittinen integraatio oli pääasia ja talous toissijaista, politiikalle alisteista, kuten monissa epävirallisissa yhteyksissä ja työryhmissä tuli selväksi. Lisäksi hän varmisti, että demareiden nousevat nimet omasivat saman näkemyksen integraatiosta, eurosta ja taloudellisesta itsemääräämisoikeudesta. Käytännössä muutosta vielä helpotti se, että demarit olivat 1990-luvun laman jälkeen muuttuneet aikaisempaan verrattuna julkisen sektorin virkamiesten ja –naisten puolueeksi. Perinteiset duunarikannattajat olivat muutekin vähentyneet.

Kaiken kaikkiaan Mauno Koiviston 1980-luvulla ajaman tuhoisan talouspolitiikan (vahvan markan politiikka ja kytkös eurooppalaiseen valuuttakoriin, euron esiasteeseen) ja 1990-luvulla Paavo Lipposen puheenjohtajakaudella se perinteinen suomalainen työväenpuolue käytännössä katosi. Kun Korhola kirjoittaa blogissaan, että ”Milloin esimerkiksi duunarit alkavat perätä vasemmistoedustajiltaan lojaaliutta työlle?” on hän ainakin Suomen osalta auttamatta väärässä.

Vasemmistoedustajia, erityisesti demareita, jotka olisivat edes periaatteessa lojaaleja työlle ei enää ole. Paavo Lipposen voimakkaat linjaukset ovat tuottaneet demaripuolueen, joka vielä puhuu työstä ja työntekijöistä, mutta jonka politiikka on aivan toista. Tämä huolimatta siitä, että ammattiyhdistysliike vanhasta muistista refleksinomaisesti tukee monia demaripoliitikkoja – poliitikkoja, jotka eivät enää viitsi puolustaa sitä duunaria tai suomalaista työtä edes juhlapuheissaan.

Paavo Lipposen perintö makaa raskaana ja tukahduttavana Suomen Sosialidemokraattiseen Puolueen yllä.

Mainokset

From → Uncategorized

24 kommenttia
 1. Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

  Euroopan ja maailman yhteinäistyminen on mielestäni hyvä asia. Onhan Suomi hieman turhan pieni. Geopolitiikkaa parhaillaankin Ukrainassa harjoitetaan ja pyritään tekemään EU:sta vielä suurempi ja mahtavampi. Tosin tässä joutuu aina tasapainoilemaan monen muun asian kanssa, kun geopoliittisesti laajenee milloin minnekkin, sillä onhan korruptio vielä hyvin suurta monissa entisissä Neuvostoliiton maissa.

  Tietysti myös talouspolitiikasta olisi hyvä jotain ymmärtää, mutta sen avulla pakotetaan valtioita yhteen. Eihän esim. Kreikka voi erota eurosta ilman, että siitä koituu valtavaa harmia heille, sillä kaikki rahat katoavat ulkomaille ja pankit kaatuvat, eikä heillä ole mitään mahdollisuuksia maksaa pienintäkään osaa euroveloista drakhmoissa. Hienosti projekti etenee. Itse tosin humanitaarisiin aspekteihin kiinnittäisin hieman enemmän huomiota, että legimiteetti säilyisi tälle projektille.

  Yhdysvallat on tietysti takapiruna ja heidän kaltaista valtomallia en haluaisi Eurooppaan. Pidän sitä hyvin oligarkisena.

  • Puheet siitä, että Kreikan ero johtaisi katastrofiin nimenomaan Kreikalle ovat melkoistä hölynpölyä. Velkoja joudutaan leikkaamaan joka tapauksessa ja se katastrofi on jo Kreikassa tapahtunut, joten sillä pelottelu on mielestäni puhdasta fuulaa.

   Toisaalta en ymmärrä kaipuuta jonkun suuremman vallan alle. Ehkä isäntä on jotain löydyttävä koska oma päätöksenteko pelottaa.

   • Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

    Haluaisin kuulla perustelut sille, että miksi ei Kreikan ero eurosta muka johtaisi katastrofiin? Suomen ero ei välttämättä johtaisi, mutta Kreikan tilanne on täysin eri. Miksi luulet, että velkojat suostuisivat leikkaamaan Kreikan velkoja, jos se eroaisi? Kreikka olisi pian bannissa samalla tavalla kuin esim. Iran.

    Syriza ei joka tapauksessa ole näillä näkymin eroamassa eurosta, vaan muokkaamassa erilaista Eurooppaa.

    Oma päätöksenteko tosiaan on suomalaisia poliitikkoja pelottanut. Se tosin on johtunut siitä, että politikoiksi on valikoitunut erityisen heikkoa materiaalia. Taso nousee mielestäni parhaillaan kohisten, vaikka tämä ei vielä kärkipaikoilla näykään.

   • Kyseessä on kultakannasta irtoamista vastaava toimenpide. Toisaalta Kypros on jo de facto irtaantunut Euroalueesta (pääomat eivät liiku vapaasti). Bootle on kirjoittanut asiasta vallan mainiosti.
    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11338549/Greece-leaving-the-euro-would-be-no-disaster.html

  • Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

   Ja mitenkäs Kreikka meinasi nämä velat kullassa maksaa, kun drakhma devalvoituu? Samalla tavalla kuin Weimarin tasavalta, eli printtaamalla rahaa. Kuinkas siinä taas kävikään?

   Bootle olettaa, että Kreikan velat annetaan anteeksi tai niitä leikattaisiin. Mielestäni tämä on hyvin naivi ajatus. Et kai oikeasti usko, että euroeliitti antaa yrityksen tuhota heidän projektinsa anteeksi noin vain?

   Olen täysin varma, että Yhdysvallat ja EU tekevät Kreikasta tällöin uuden Iranin.

   Kypros ei ole irtautunut. Siellä vain on sama tilanne kuin Islannissa. Ei Islantikaan Irrottautunut maailmasta, kun se asetti pääomalle rajoituksia. Pääomat vain eivät liiku vapaasti. Samalla tavalla Kreikan pitäisi lopetta pääomien vapaa liikkuvuus ja tehdä asioista erittäin monimutkaista, sillä muuten kaikki massit katoaisivat ja pankit myös. Täytyy myös muistaa, että Kreikan pankkien velat on euroissa, ei drakhmoissa.

   Kreikan seuraava talousministeri:

   ”Yanis believes Greece leaving the eurozone would be a catastrophe for the simple fact that it does not have a currency and any attempt to leave would be seen as a prelude to a massive devaluation, inviting capital flight on a grand scale. This would be a catastrophe for the Greek banking system and wider economy.”

   https://www.creditwritedowns.com/2015/01/yanis-varoufakis-on-fiscal-waterboarding-and-ponzi-austerity.html

   • Kreikka tyynesti defaulttaa kuten se on tehnyt ennenkin. Mikään ei muutu.

    Ensiksi pääomakontrollit, sitten ilmoitus euroerosta ja sitten default. Vastaavia konsteja on käytetty ennekin ja katastrofin laajuus on ollut vähäisempi kuin nyt on ollut eurojäsenyyden vaikutus Kreikalle.

    Koomista asiassa on se, että de facto default on ainoa keino pitää Kreikka eurossa. Eli sama lopputulos velkojien kannalta.

   • Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

    Kyse ei olekaan velkojista, vaan EU-agendasta. Yllä kuvasin tapahtumaketjun ja tulen pysymään sen takana. Ei EU-eliitti anna Kreikan noin vain kävellä ulos tästä supevallan rakennusprojektista ja unohda sen velkoja.

    Luin itse asiassa tuon antamasi linkin ja siinä kyllä kuvattiin, miten paljon hyötyä Englannille oli lähteä ERM:stä, joka on täysin totta.

    Englantihan hakkaa alijäämää koko ajan ja jos se olisi eurossa, niin he olisivat aivan lirissä. Stubb vertasi Englannin keskuspankkia rampaan ankkaan, mutta tätähän se ei todellakaan tällä hetkellä ole, kun vertaa Euroopan keskuspankkiin.

    Jos mukana defaultissa ja erossa olisi usempia valtioita, niin tilanne olisi eri. Kreikkaa ei yksin päästetä tilanteesta luistamaan.

    Väität, että Kreikka voi vain defaulttaa ja asia on sillä selvä. Itse olen täysin eri mieltä.

   • Mitä toiset euromaat voisivat tehdä? Lähettää armeijan perimään velkoja? Kreikkaan, jonka armeija on Saksan ja Ranskan jälkeen Euroalueen vahvimpia.

    Toimivan armeijan omaava valtio on aika hyvässä asemassa monissa tilanteissa. No, ehkä historia näyttää.

   • Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

    Hyvin se kauppasaarto Iraniakin vastaan on toiminut… Inflaatio on huimaa ja ihmiset hamstraavat dollareita, joka on varsin ironista, sillä Jenkithän ovat olleet heidän arkkivihollinen shaalin ajoista lähtien.

    Tuskinpahan kreikkalaiset haluavat kivikaudelle palata, mutta meidän on syytä muistaa, että mitään näistä asioista ei ole tiedossa, sillä Kreikka ei tule eroamaan eurosta. Ainut mahdollisuus on, että Saksa erottaa sen. Tätäkään en usko, vaan näkisin Merkelin puheet enemmän äänien kalasteluna.

    Tämä kaikki on erittäin mielenkiintoista, sillä ne jotka eurosta hyötyvät (Saksa). Sanelevat ehdot niille, jotka eivät eurossa pärjää. Heikon ja velkaisen maan on mahdoton ilman suurta katastrofia jättää euro. Suomi ja moni muu on vielä hyvässä asemassa, mutta kuinka kauan? Lopulta kaikkien on pakko integroitua lähemmäs toisiaan, kun EU:ta vetävät tahot lupaavat niille porkkanaa, kun tekevät X, Y ja Z. Pian kaikilla osavaltioilla on valtavasti velkaa ja on pakko antaa EU:lle mandaatti ottaa velkaa ja jakaa rahaa osavaltioille, kun osavaltiot eivät itse ”osaa” huolehtia raha-asioista.

 2. Riikka Söyring permalink

  Oxfamin viimeisimmän raportin perusteella elämme globaalissa oligarkiassa. Ei ole edes merkantilistisia blokkeja oikeastaan enää vaan totaalisen keskittynyt taloudellinen valta, jolla on suuri vaikutus sosiaaliseen ja poliittiseen valtaan.
  http://www.oxfam.org/en/research/wealth-having-it-all-and-wanting-more

  • Elsa Fa Mulan Belle Pocahontas Tiana permalink

   Kun poistat kaupalta ja omistukselta esteet, niin silloin oligarkia muuttuu paikallisesta globaaliksi. Ei heille tietystikään valtaa tarvitse antaa, sillä pystymme päättämään, keitä päättäjiksemme haluamme. Heillä on tällöin rahaa, mutta ei valtaa. Tietysti riittämättömän kiinnostus omiin ja yhteisiin asioihin johtaa siihen, että rahalla saa ostettua valtaa.

 3. Riikka Söyring permalink

  Löytyisikö Lipposen lausumat täältä http://valtioneuvosto.fi/sivukartta

  • Vanhat puheet eivät löydy, ovat ilmeisesti siivottu pois sivustolta. Mutta kukas sitä vanhoja muistelemaan, voisi nousta ikäviä kysymyksiä mieleen.

 4. Merkantti Matikainen permalink

  Mooses johdatti valitun kansan luvattuun maahan. Mutta joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään.

  Mannaa sataa nyt taivaalta itse kunkin laariin, jos EKP:n toimet on ennakoitu oikein, kuten on, jos on luettu Tyhmyrin blogit huolellisesti ja tarkkaavaisesti sekä otettu vihjeistä vaari.

  • Minusta EKP:n toimet ovat olleet aika lailla oikeita. En ole niistä kirjoittanut koska tässä vaiheessa sanottava on jo moneen kertaan sanottu. Lars Christensenin Market Monetarist -blogi on ehkä paras yhteenveto. Olisin kyllä enemmän preferoinut suoraan EKP-rahoitteista infrastruktuurin rakentamisohjelmaa ympäri Euroalueen, mutta poliittisten realiteettien takia nykyinen on ehkä paras mitä on saatavilla.

   Toisaalta se alkuperäinen sanonta menee niin, että ”Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään ja sitä molempiin, joka unohtaa.” Käytännössähän kuvion pitäisi mennä niin, että vanhat teot voidaan antaa anteeksi, mutta niitä ei koskaan unohdeta.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Niin. Jos unohdetaan EKP:n hitaat ja voimattomat reaktiot kriisin alkuvuosina; vuoden 2011 katastrofaaliset koronnostot, jotka tappoivat orastavan kasvun euroalueella; vuosien viiveet kvantitatiivisen elvytyksen aloittamisessa, jne.

    Mutta mahdollisesti parasta poliittisten realiteettien puitteissa. Nyt kaivattaisiin Jyrkiä ja käteistä.

   • Hah, hyvä kuitti. Olen niin monta kertaa kirjoittanut siitä, että EKP on aikaisemmin käyttäytynyt kuin mielipuoli, että nyt tarkoitin tämänhetkistä QE-kuviota. Siis tammikuun päätökset ovat parasta mitä oli nyt saatavilla.

    Trichetin koronnostot ja muut hulluudet olivat ehkä suurin syy koko eurokriisiin.

 5. Kauko permalink

  Netti ei unohda mitään, tarkoitatko tätä puhetta:

  Lipposen puhe Bruggessa 10.11.200

 6. n.n permalink

  Ei se kyllä ole mikään Lipposen ja SDP:n yksinoikeus tulla kiitetyksi tästä sopasta, anteeks nyt vaan.

  Muistaakseni muutamia muitakin puolueita oli innolla viemässä suomea eurooon.

  Mm Kokoomus.

  Lipposelle toki kiitokset siitä mikä Lipposelle kuuluu, mut ei enempää sentään.

  • Kieltämättä vanhan kotipuolueeni eli kokoomuksen rooli ei sekään kestä päivänvaloa. Tuon ajan satoa maksetaan yhä siinäkin, että meillä on pääministeri, jonka ns ”Liittovaltiopuhe” on suorastaan kammottava. Vielä pahempi kuin Lipposen puhe. Stubb ja liittovaltiopuhe, olkaa hyvät:
   http://www.youtube.com/watch?v=83EE-ypprZE

 7. Veijo Ryhänen permalink

  ”Lukekaapa, mitä Kalevi Sorsa kirjoitti kirjaansa ”Uusi itsenäisyys” (1992). Sivulla 261 olevan sitaatin pitäisi avata vasemmistolaistenkin silmät:

  ”Julkisen sektorin tehostaminen on uusi tehtävä. Se on kehitettävä kilpailukykyiseksi yksityiseen sektoriin nähden. Tämä on nimenomaan sosialidemokraattien tehtävä, koska kukaan ei epäile heitä julkisen sektorin romuttamis- ja yksityistämispyrkimyksistä. ”
  (http://jormajaakkola.fi/kunta-%20ja%20sote-uudistus)

 8. Väitöskirja: Julkisella mielipiteellä ei ollut merkitystä Poliittinen eliitti valmisteli EMU-päätöksen salaisesti http://www.uralehti.fi/artikkelit/v-it-skirja-julkisella-mielipiteell-ei-ollut-merkityst-poliittinen-eliitti-valmisteli-emu

  Väitös: Kansallinen uusliberalismi ajoi Suomen asiantuntijavetoista EMU-jäsenyyshanketta 1990-luvulla (latauslinkki sivun alalaidassa)
  http://www.helsinki.fi/valtiotieteellinen/uutisarkisto/vaitokset/karttunen.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: