Skip to content

Kreikan kaltainen talouspolitiikka Suomen valinta – voi kuinka hienoa

tammikuu 20, 2015

Helsingin Sanomissa on mielenkiintoinen artikkeli siitä kuinka Suomen talouspolitiikan linja on jo valittu. Talouspolitiikan arviointineuvoston mielipiteillä ei käytännössä ole mitään väliä, sillä VM:n ja Suomen pankin virkamiehet ovat eri mieltä. Helsingin Sanomien juttu täällä.

Sinänsä VM:n ja Suomen pankin virkamiesten näkemykset eivät ole millään muotoa yllätys. Monelle heistä ei mistään talouslinjauksista koidu henkilökohtaista riskiä, päinvastoin. Tähän kun yhdistää Ylen uutisen siitä, että teollisuuspomon mukaan Suomelta puuttuu teollisuuspolitiikka (juttu täällä), niin veikkaisin tulevan talouspolitiikan keskittyvän säästämiseen ja verojen kiristämiseen. Teollisuudesta tai infrastruktuurista huolehtiminen ei tietenkään voi tulla kysymykseen, eihän sellainen kuulu hyvään europolitiikkaan.

Tulen suurella mielenkiinnolla odottamaan seuraako Kreikan tietä äärioikeiston vai äärivasemmiston nousu myös Suomessa.

Poliittinen myllerrys on joka tapauksessa odotettavissa siinä vaiheessa kun tarpeeksi suuri osa väestöstä pääsee nauttimaan valitun linjan hedelmistä.

Mainokset

From → Uncategorized

12 kommenttia
 1. Merkantti Matikainen permalink

  Talouskasvun kirvoittaminenhan on helppoa:

  Ensin tarvitaan väestönkasvua. Sitten tuotannollisen pääoman kerryttämistä. Sen jälkeen inhimillisen pääoman kehitystä. Ja lopuksi teknologista edistystä.

  Teoriassa.

 2. VM:n setämiehen mukaan Suomen potentiaalisen (kaikki töissä, kaikki koneet käytössä ilman, että inflaatio kiihtyy) bruttokansantuotteen ja totetuneen bruttokansantuotteen ero olisi vuonna 2016 vain 0.9 prosenttia. Tämä siis keskeinen perustelu VM:stä, miksi elvytystä ei voi harkita.

  Mikäli Suomen taloudella olisi aivan oikeasti vain 0.9 prosenttia varaa kasvaa, pitäisi olla todella, todella huolissaan. Mutta mistä?

  Entä jos arvio tuotantokuilun koosta on päin persettä? Ei ole sattumaa, että EU-komissio lakkasi julkaisemasta tuotantokuilu- ja NAIRU-lukuja USA:n osalta. USA nimittäin meni vuosi sitten yli komission arvamaan ”isompaa kasvua ei voi tulla ilman inflaation kiihtymistä”-tason.

  Kyse on joko huonosta analyysistä, tai sitten ihan tarkoituksenmukaisesta kusetuksesta, jolla luodaan mielikuvaa, että onkin ihan ok, että talous ei kasva.

  • Sanotaan asia niin, että kyse ei ole huonosta analyysistä. Jokainen saa tehdä johtopäätökset itse.

   • BOF ”Lauri Kajanoja is an Advisor to the Board at the Bank of Finland. He is responsible for domestic economic policy issues. Kajanoja has previously worked for the European Commission and the European Central Bank.” That figures.

    ”Työllisyyskehityksen voimakas eriytyminen toimialojen välillä viittaa kohtaanto-ongelmien lisääntymiseen ja vähintäänkin kasvaneeseen riskiin rakenteellisen työttömyyden kasvusta. Riski on se, että moni etenkin pienellä paikkakunnalla työpaikkansa menettänyt teollisuuden työntekijä ei enää työllisty.”

    Eli kun teollisuus on lähtenyt maasta, työttömyydestä on tullut rakenteellista, ja sitten sille ei muka enää voi tehdä mitään. USA:ssa tämänkaltainen viisastelu veisi keskuspankkiukon kongressin eteen.

    Tulee hauskat lähivuodet. Strong avoid.

   • Merkantti Matikainen permalink

    Ennen talousasiantuntijana vaikutti ekonomi Jouko Kajanoja.

    ”Koti oli porvarillinen, mutta yliopistovuosina Helsingissä Jouko Kajanojasta tuli vakaumuksellinen marxilainen… Kajanoja oli yksi puolueensa [SKP] keskeisimmistä talousasiantuntijoista.” (Wikipedia)

    Suomalainen sananlasku muistuttaa vanhasta viisaudesta. Joukossa tyhmyys tiivistyy.

   • Juhani, Meillä Suomessa on tapana talousasioissa valehdella patologisesti. Ilmiö on mielestäni yksi suomettumisen oheisvaikutuksia. Kun patologinen valehtelu muuttui normiksi politiikassa, niin oli vain ajan kysymys milloin sama levisi myös talouskeskusteluun. Ilmiö löi läpi jo 1980-luvulla ja on ollut vahvan markan politiikasta alkaen voimissaan.

 3. Lainatakseni itseäni kysyttäessä, mitä seuraava hallitus voisi nykytilanteessa tehdä taloudelle – ”ei mitään”. Ulkoinen devalvaatio kielletty, sisäinen katastrofi. Jälkimmäinen valittu. Näillä mennään.

 4. TNE permalink

  Ja kun käy vielä niin, että julkiset alijäämät vain tulevat kasvamaan vakauttajien johdosta eli kun työttömyys lisääntyy niin verotulot vähenee, niin aivan varmaan joku älähtää jälkikäteen, että taas on menty elvyttämään ja nyt ei voi muuta kuin vyötä kiristää.

 5. Sulla alkaa olla niin paljon jo näitä kirjoituksia, että näistä saisi kirjan. Jos ei muuta, niin sähköisen kirjan. Mm. ilmainen http://blogbooker.com/wordpress.php tekee pyydettäessä sisällysluettelot, taittaa kuvat ja ottaa kommentit mukaan, lisäten hyperlinkit alaviitteiksi. Myös ”from blog to printed book”-palveluita löytyy, mutta niitä ei taida ihan anonyymisti onnistua käyttämään.

  • Veijo Ryhänen permalink

   (testikommentti, varsinaisen kommentin lähetys ei onnistunut)

 6. http://www.uusisuomi.fi/raha/103194-%E2%80%9Deurooppa-ja-suomi-kohta-nurin-%E2%80%93-ratkaisu-naurettavan-helppo%E2%80%9D

  Kaikkihan toki muistavat, että tämä alkanut painokoneet-punaisena-elvytys on ihan hitsin vanha juttu jo. Mitähän Uusipaavalniemen mollaajat miettivät nyt?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: