Skip to content

Vaalit ja miksi Suomen talous ei kasva – pari perushuomiota

tammikuu 14, 2015

Vaalit lähestyvät. Mitään muuta ei voi päätellä siitä, että eri puolueiden edustajat ryntäävät julkisuuteen esitelläkseen kaikenlaisia talousteorioita. Niin sanotun vastuullisen taloudenpidon eli tahallisen köyhtymisen kannattajina kokoomuksen edustajat ovat erityisesti kunnostautuneet julkitulojen osalta. Myös vasemmisto on ollut aktiivista ja esitellyt mitä mielikuvituksellisimpia julkiseen velkaan perustuvia elvytysohjelmia, joista suurin osa päättömiä. Ei siinä mitään, poliitikon tuleekin tuoda omia mielipiteitään esille. Mutta hämmentävää on tuon kansanedustajiksi mielivien esittämien talousajatusten luisuminen täydelliselle sivuraiteelle.

Kaikki ovat kuitenkin yllättävän yksimielisiä siitä, että jotain täytyy Suomen taloudelle tehdä. Lääkkeet tosin vaihtelevat päättömästä vahingolliseen. Ehkä onkin ensiksi syytä muistaa mikä on ongelma ja mistä se johtuu.

Ongelma: Ongelma on, että Suomen talous ei kasva.

Suomen talous on itse asiassa supistunut viime aikoina. Ainakaan kasvua ei ole näkynyt muualla kuin poliitikkojen puheissa ja pankkien ekonomistien innossa saada ihmisiä innokkaiksi sijoittajiksi. Mutta miksi Suomen talous ei kasva?

Suomen talouden heikko kasvu tai suoranainen supistuminen on maamme kaltaisen avoimen viennistä riippuvaisen kansantalouden tapauksessa selitettävissä helposti kahdella kuvalla.

Vaalit_vientituonta

 

Vaalit_balance

Kuvat Tullin tuotoksia. Taloutemme ongelmat ovat seurausta siitä, että vienti ei vedä ja tuonnin arvo on ylittänyt viennin arvon.

Kaikki muut ongelmat kuten julkisen sektorin velkaantuminen, työttömyys ja vastaavat ovat itse asiassa seurausta siitä, että vienti ei vedä. Todellinen syy noihin enemmän puheaikaa saaviin ilmiöihin on se, että vienti ei vedä.

Julkista keskustelua kuitenkin jollain maagisella tavalla hallitsee keskittyminen talousongelmien seurauksiin eikä syihin. En ole nähnyt tai kuullut yhdenkään poliitikon ottavan kantaa niihin keinoihin, joilla vienti saataisiin vetämään paremmin. Koska en ole poliitikkojen noita keinoja kuullut esittävän, niin esitän oman kahden kohdan ohjelmani tempun tekemiseksi.

 1. Nykyistä vientituotepalettia täytyy pystyä tekemään nykyistä selvästi halvemmalla.
 2. Meidän täytyy kehittää nykyistä parempia vientituotteita.

Vain nämä keinot toimivat lääkkeinä taloutemme ongelmiin.

Poliitikkojen tehtävä on löytää välineet noiden lääkkeiden toteuttamiseksi.

Mikäli joku poliitikko väittää taloutemme ongelmien olevan seurausta maahanmuuttajista, Putinista, julkisesta sektorista tai vihreistä polkupyöristä, niin kysykää kuinka hänen talousoppinsa saavat viennin vetämään. Mikäli vastaus ei kerro kuinka poliitikon esittämät talousajatukset laskevat nykyisten vientituotteiden hintoja ja luovat uusia korkeamman jalostusarvon vientituotteita, niin älkää äänestäkö moista ehdokasta.

Ja sitten ei muuta kuin tenttaamaan kansanedustajaehdokkaita.

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Itsenäisyys takasin! permalink

  Olen pitkälti samaa mieltä, mutta ottaisin myös huomioon kotimaahaan suunnatun teollisuuden (pienyritysten) pärjäämisen tuontia vastaan.
  Siis ihan tarkkaan ottaen viennin vedon lopahtaminenkaan ei ole syy vaan seuraus. Syy on kilpailukyvyn heikkeneminen – erityisesti hintakilpailukyvyn (tai voidaan käyttää sanontaa kustannuskilpailukyky) romahdus. Ja hintakilpailukyvyn on mielestäni tuhonnut seuraava kehitys:

  Käppyrää voi verrata blogissa esitettyä viennin kehityksen kuvaajaa vastaan, niin päädytään seuraavaan suomennokseen:
  Aluksi meitä kohtasi 2000-luvun alussa täysin turha mutta tuhti ja roima devalvoituminen (euron arvon jyrkkä lasku). Se sai talouden ylikuumenemaan (toki muitakin seikkoja oli ylikuumenemiseen, vrt. euromaiden holtiton velanotto).
  Kun hiljalleen oli totuttu hirmuisen tuhlaamiskulttuuriin ja palkansaajien sydämistä tappeleviin pääpuolueisiin, jolloin rahaa kylvettiin kuin helikopterista etuuksien ja palkkojen korotuksien ollessa ihan älyttömiä sekä talouden poristessa tulikuumana kuplia pukaten, niin v. 2006-7 euro otti ja lähti revalvoitumaan oikein miehekkäästi => hyvästit hintakilpailukyvylle.

  Toisin sanoen euron arvo ei valitettavasti oikein natsaa meidän kansantalouden kanssa yksiin. Ja se on pienelle viennistä riippuvalle taloudelle pitkällä tähtäimellä yksinkertaisesti letaalia.

  Mielenkiintoista on ollut kuulla, miten eurofiilit nyt mesoavat euron arvon ollessa laskusuunnassa, kuinka vienti lähtee elpymään. He siis sittenkin tunnustavat rahapolitiikan merkityksen – silloin kun se heille sopii! Mutta eivät kuitenkaan halua tunnustaa, miten musertavasti tehokkaampaa olisi homma hoitaa omalla valuutalla ja omalla keskuspankilla. Eipä tietenkään.
  Todettakoon vielä selvyyden vuoksi, että vaikka tällä hetkellä euro onkin lievässä laskussa, niin se ei meitä pelasta – devalvoitumista pitäisi tulla vielä ainakin 20% lisää. Euro on entinen saksan markka ja jollei eurosta luovuta, niin ei pitkään kestä, kun kurssi on meikäläisille taas täysin epärealistinen. Tämä persuille tiedoiksi, kun eivät hekään ymmärrä ryhtyä kampeamaan eurouskontoa vallastaan – varsinkaan nyt, kun asiat (muka) ”alkavat näyttää hyviltä”. Jo kuudetta vuotta peräkkäin europorukka Suomessa julistaa nousua alkavaksi – ja turhaan, aivan turhaan.

 2. Veijo Ryhänen permalink

  IT: ”Mielenkiintoista on ollut kuulla, miten eurofiilit nyt mesoavat euron arvon ollessa laskusuunnassa, kuinka vienti lähtee elpymään.”

  Käsittääkseni suurin osa (Euroopan ja) Suomen työpaikoista on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Steen Jakobsenin mukaan EKP:n setelielvytys ei siksi tehoa kovin hyvin uusien työpaikkojen luontiin:

  In his view, the ECB wants to get funding rates low for listed and public companies. However, big companies have taken much of the credit, while SMEs (small and medium size enterprises) remain unfunded. Funding goes to the 20% of companies that ”never again will create jobs.” Interest rates declining few tenths more will not improve the economy.
  Read more at http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2015/01/steen-jakobsen-warns-euro-is-not-good.html#HZUULLr6Px335c3S.99

  Tyhmyri on opettanut lukijoilleen, että säästäjät saavat positiivista tuottoa (positiivinen reaalikorko) sijoituksilleen, mikäli elvyttävällä talouspolitiikalla talous saadaan nousuun. Tyhmyrin mukaan setelielvytys on hyvä, koska se saa talouden nousuun. Näen ristiriidan alla olevassa väitteessä suhteessa tyhmyriltä oppimaani käsitykseen:

  Jakobsen says success stories like the three QE Federal Reserve (Fed) cannot be extrapolated to the Eurozone. His reason? The US is a net debtor and falling interest rates affects international creditors and rising national income. In Europe the opposite is true. Citizens of the euro countries are net savers, which means that falling interest rates deteriorates their income and does nothing to activate the economy.
  Read more at http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2015/01/steen-jakobsen-warns-euro-is-not-good.html#HZUULLr6Px335c3S.99

  Säästäjiäkin on kahdenlaisia, rahan säästäjiä ja osakesäästäjiä. Ainakin osakesäästäjiä EKP:n setelielvytyksen pitäisi auttaa:

  ar 9, 2013 – Jim Rogers: We’re Wiping Out The Savings Class Globally, … nearly every central bank printing money and trying to debase their currency. …. In general, that tide of liquidity ought to lift all boats in the harbour. But when the harbour is an equity market, you won’t find your yacht lifted unless you own one. ».

  Dr. Copperin mukaan Suomen elvytystarve on lisääntynyt huomattavan paljon viimeksi kuluneen viikon aikana:

  ”’Doctor Copper’ … is reputed to have a Ph.D. in economics because of its ability to predict turning points in the global economy. demand for copper is often viewed as a reliable leading indicator of economic health.”:

  https://www.google.com/finance?chdnp=0&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=maximized&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1421296162980&chddm=97994&chls=IntervalBasedLine&q=NYSEARCA:JJC&&fct=big&ei=HEK3VMmgF4qowAOi5YHYCg

  Jotkut jopa uskovat uuden taantuman olevan tulossa 6v ennätyspitkän USAn (pörssin) nousukauden jälkeen. Jos uusi taantuma toteutuu, niin mahtaako eurofiilien uskottavimmatkaan elvytyskonstit enää riittää Suomen talouden suunnan korjaamiseen ?

 3. Säästäjät eivät yleensä saa positiivista korkoa säästöilleen mikäli talous ei kasva. Lisäksi säästäjiä kohden täytyy olla myös velallisia, että talous pyörisi mukavasti. Toisen meno on toisen tulo.

  Mikäli elvytys onnistuu kasvattamaan kysyntää, niin tuo näkyy myös sijoitusten eli säästöjen tuotoissa positiivisesti.

  Tällä hetkellä taitaa USA:n talouden suurin uhka olla Euroalueen talous.

 4. Jarmo Nevalainen permalink

  Elvytyksessä ei ole järjen häivää niin kauan kun joudumme elvyttämään vieraalla valuutalla (euro). Suomen omavaraisuusaste on surkea >10%.

  Elvytyksen pitää paitsi parantaa yhteiskuntarakenteita, niin myös luoda työtä ja tätä kautta ostovoimaa kansalle.

  Keinoja on paljonkin mutta kun vika on johdossa.

 5. TNE permalink

  Viennin vetämisestä täytyisi luoda katse myös laajemmin syihin siitä miksi vienti ei vedä ? Koko Euroalueella kysyntä on hiipunut ja viennyt valtiot taistelemaan vientivoitoista hinnoittelullaan ja kas’ deflaatiotahan se sieltä pukkaa.

  Taannoin myös Suomen luottoluokituksen lasku osoitti myös, ettei vyönkiristys politiikka ja budjettitasapainoon pyrkiminen ole sijoittajien näkökulmasta ykkösvaihtoehto, lamassa harjoitettava kiristävä budjettipolitiikka ei ole nostanut yhtäkään taloutta nousuun.

  Valtion elvytykselle on olemassa siis selvä tilaus, korot ovat ennätyksellisen alhaalla, työttömyys ja varsinkin nuorisotyöttömyys hipoo ennätyksiä, osa on jo tilastoinnin ulkopuolella eli menettänyt toiveensa työllistymisestään.

  Jonkun tulisi velkaantua, jotta talous nousisi niin yksinkertaista se on.

 6. Merkantti Matikainen permalink

  Arvon blogisti alkaa olla asian ytimessä. Kasvu on kateissa. On ollut jo vuosia.

  Tullin vientitilasto 2014 (1-9) tuoteluokittain kertoo syyn. Sähkö- ja elektroniikkateollisuus romahti (osuus 12%). Suurempia vientisektoreita ovat koneet ja laitteet (13%), metalli ja metallituotteet (15%), metsäteollisuus (20%) ja ennen kaikkea kemianteollisuus (24%).

  Rahapolitiikka on myöhässä. Finanssipolitiikka on kerryttänyt 100 mrd ”syömävelkaa”. Rakenteelliset uudistukset vanhenevat käsiin. Mutta kaventuuko kauppataseen vaje?

 7. Ville permalink

  Toki vienti on ensiarvoisen tärkeää Suomen kaltaiselle pienelle taloudelle, mutta yksityistä (C) ja julkista (G) kysyntää on turha väheksyä. Ne ovat yhtä valideja kasvun komponentteja. Tärkeintä on, että saamme kasvua aikaiseksi.

  Valuuttamme arvoon emme voi vaikuttaa, mutta kokonaiskysyntään voimme vaikuttaa.

  • Merkantti Matikainen permalink

   Iso I olisi oma avaukseni.

   Jos EKP alkaa ostaa valtion velkoja, Suomi voisi tehdä Kreikat ja laskea liikkeelle 10, 20, 30 vuoden valtion obligaatioita N miljardin arvosta. Niillä saisi ainakin vanhat velat uudelleen rahoitetuksi pitkälle tulevaisuuteen.

   Mutta sitäkin tärkeämpiä ovat julkiset investoinnit, jotka käynnistävät yksityiset investoinnit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: